Trolldom i Norge (Innbundet)

Hekser og trollmenn i folketro og lokaltradisjon

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2008
Antall sider: 304
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202285272
Kategori: Kulturhistorie
Omtale Trolldom i Norge

Trolldom i Norge. Hekser og trollmenn i folketro og lokalhistorie 

Ørnulf Hodnes nye bok vil gå inn som det store referanseverket om norsk trolldomshistorie. Med støtte i et omfattende kildemateriale gir han en grundig gjennomgang av ulike former for trolldom – trolldom for å gjøre skade på mennesker og dyr, for å berike seg, for å sikre god fangst ved jakt og fiske (eller sørge for at andre ikke lykkes) og for å påvirke været i positiv eller negativ retning. Kyndige uti kunsten kunne også bruke talentet til ulike former for kjærlighetsmagi og helbredende virksomhet.

Vi får levende beskrivelser av frekke trollkatter og dradokker som bedrev "fjernmelking", ganding som påførte offeret alskens sykdommer og skavanker, forgjorte børser og lumske kjærlighetsknep, merkelige trolldomsformularer og mirakuløse helbredelser. Det er en broket verden av overtro og fordommer som trer fram i boka, ikke minst representerer hekseprosessene uhyggelig lesning. Her har Hodne gransket detaljerte rettsdokumenter fra 1600-tallet. Langt inn i vår egen tid lever beretninger om navngitte personer som utøvde svartekunst, og det er ikke urimelig å gjette at mange av historiene har sitt eget dystre bakteppe av menneskelige følelser som misunnelse, sjalusi og grådighet, selv om trolldom også knyttes til barmhjertige handlinger som healing og hjelp for å ivareta gods og buskap.

Dette er grunnlagsforskning presentert i en spennende populærvitenskapelig form. Kildene spenner fra norrøne skrifter, middelalderske historieverk, svartebøker og folkediktning, til nyere oppskrifter om folketro og folkemedisin, nedtegnet muntlig tradisjon og originale rettsdokumenter fra hekseprosesser.

Boka er gjennomillustrert med et variert bildemateriale av gamle stikk, trykk, strektegninger og malerier.

Ørnulf Hodne (1935) er tilknyttet det kulturhistoriske forskningsmiljøet ved Universitetet i Oslo. I tallrike artikler og over 20 bøker om norsk tradisjonsstoff og kulturhistorie har han gått til kildene og trukket fram nytt og ukjent materiale om tro og overtro, om norske skikker i hverdag og høytid.

Til toppen

Andre utgaver

Trolldom i Norge
Bokmål Nedlastbar lydbok 2016

Flere bøker av Ørnulf Hodne: