Ulrike Meinhof (Innbundet)

En biografi

Forfatter:

Sverre Dahl (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 400
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Ulrike Meinhof - Die Biografie
Oversatt av: Dahl, Sverre
ISBN/EAN: 9788202288747
Kategori: Biografier og memoarer
Omtale Ulrike Meinhof

Biografien om Ulrike Meinhof

På syttitallet var Ulrike Meinhof en av de mest fryktede terroristene i Europa. Hun hadde vendt ryggen til en karriere som sjefredaktør. I stedet lot hun seg utdanne av palestinsk gerilja, ranet banker og gjennomførte attentat. I denne første store biografien om RAF-stifteren speiles også Vest-Tysklands etterkrigshistorie: Den nazistiske arven, 68-opprøret og terrorismen.

Biografien åpner med at den 35 år gamle journalisten Ulrike Meinhof deltar i en vellykket frigjøringsaksjon av Andreas Baaader på Institutt for sosialforskning i bydelen Dahlem i Berlin i 1970. Dette er et skjellsettende øyeblikk i livet til Meinhof. Dagen etter er tobarnsmoren på plakater over hele Tyskland i det som har blitt kalt den største politiaksjonen i Vest-Tyskland i etterkrigstiden. Etter denne øyeblikksskildringen, spoler biografen så tilbake, og forteller historien om Meinhof kronologisk fra fødselen i Oldenburg i den nordvestre delen av Tyskland, frem til hun dør i en fengselscelle den 9. mai 1976.

Jutta Ditfurths biografi er spennende fra første stund. Det er for det første ikke hverdagskost å få skildret etableringen av det tredje riket sett ut fra en nazivennlig, kunstelskende akademikerfamilie, der kona i huset attpå til er lesbisk, og kommer unna med det. Ditfurth fletter historien om Meinhof elegant inn i presise skildringer av den verdenspolitiske utviklingen. Og biografien blir spennende som en kriminalroman når politiet tar opp jakten på «Baader-Meinhof-banden». Boken har som siktemål å forklare hvorfor Meinhof gikk fra å være en av mange venstreintellektuelle til å bli terrorist. Dette gir den mange delforklaringer på. På det personlige plan blir Meinhof stadig mer fortvilet som aleneforsørgende mor til tvillinger, samtidig som hun forsøker å bygge sin karriere som slagkraftig venstreintellektuell skribent. Medvirkende i et politisk perspektiv er den stadig mer aggressive reaksjonen fra den tyske staten på studentopprøret med mordet på studenten Benno Ohnesorg og skuddene mot Rudi Dutschke.

Sosiologen og den tidligere De grønne-politikeren Ditfurth har ingen objektiv fortellerstemme. Sympatien ligger helt klart hos Ulrike Meinhof, men det er ikke noe forsvarskrift – verken for Meinhof, RAF eller terrorisme generelt. Det er en biografi og en historisk dokumentar som utvider perspektivet også på grunn av sitt gjennomført feminine perspektiv på historien.

Til toppen

Utdrag

UTDRAG FRA BOKA

UTDRAG (1958)

Ulrike Meinhof var den eneste kvinnen i SDS [Sozialistischer Deutscher Studentenbund] i Münster da hun gikk inn i 1958. Hun trengte en politisk plattform. Hennes tro på at hun levde i et demokrati var nå knust, og hun antok også at kampen mot atomvåpen til slutt ville mislykkes.Hun betraktet rett og slett denne regjeringen for å være «for brutal» til at det var mulig å gjøre inntrykk på den.

UTDRAG (1970)

Ulrike Meinhof ranet en bank for første gang. Sammen med Manfred Grashof, Petra Schelm og Ali Jansen stormet hun 29. september 1970 klokken 9.48 filial 22 til Sparkasse Westberlin i Altonaer Straße. De hadde på seg solbriller og strikkeluer. Ulrike Meinhof hadde kommandoen,hun sikret aksjonen sammen med Grashof. En av dem holdt kunder og ansatte i sjakk med en hagle. Men hvis noen ville spille helt, skulle han ikke skyte, men slå. Den vevre Petra Schelm hoppet over disken, sparket kassereren på flukt, snappet til seg 8115 mark, men overså de resterende 97 000 mark. Etter to minutter ga Ulrike Meinhof ordre om retrett. Alle løp ut til den stjålne fluktbilen. Under aksjonen hadde Ulrike Meinhof vært kjølig og konsentrert, etterpå skalv hun i knærne.

UTDRAG (1976)

Ulrike Meinhof kom ikke som vanlig til celledøren for å ta imot frokostkaffen. Fengselsbetjent Großmann kikket inn i rommet. Kroppen hennes hang livløs i en løkke fra vindusgitteret. Knuten hadde gnaget seg inn i halsen hennes. Ansiktet var blekt og smalt, de brune øynene halvåpne. Ermene på den lysegrå skjorteblusen var brettet opp, blusen var stukket ned i en svart kordbukse. Hun hadde svarte sokker på føttene.Den høyre foten hang ut i luften, den venstre hælen berørte en stol, der lenet pekte mot døren. Ulrike Meinhofs kropp var kald og stiv.På armene var det allerede likpletter.

Til toppen