Terrorister og konspirasjoner
– Vi hadde ingen anelse hva vi holdt på med. Lee Child er fascinert av etterretningsverdnen før 9/11.
Med Under radaren har Lee Child skrevet sin 21. roman om den hardtslående eks-soldaten og hevneren Jack Reacher. Leserne, som kjenner nåtidenes Reacher som en eks-militær omstreifer – og kanskje gjennom Tom Cruises portrett av ham i to Reacher-filmer, sendes denne gangen tilbake til 1996 og tiden da han fremdeles var i militæret. Lee Child sier tidsreisen er et direkte svar på et ønske fra mange av hans fans.
- Lesere sier alltid til meg at de er interessert i å oppleve Reacher under hans militære karriere, og for meg som forfatter er det gøy å skrive forløpere. Det gir meg sjansen til å vise ham som en yngre mann, muligens mer naiv og optimistisk og energisk. Jeg var spesielt i interessert i midten av 1990-tallet, da sikkerhetstruslene vi nå er vant til så vidt var begynt å bli synlige, og ingen visste hvem som var involvert, eller hvor eller hvorfor, forteller Child i anledning utgivelsen av Under radaren.
En vanskelig verden før 9/11
Lee Child er åpenbart opptatt av denne tiden i internasjonal etterretning før Osama bin Laden og al-Qaida angrep World Trade Center 11. september 2001. Når Child ser tilbake på 90-tallet, mener han det var tydelig at verdens myndigheter ikke visste hva som foregikk, men at de likevel skjønte at noe farlig var i gjære blant potensielle terrorister.
– For tyve år siden var alle slike trusler flunkende nye, og vi hadde ingen anelse om hva vi holdt på med. Men jeg tror sikkerhetsfolk var smarte nok til å skjønne at de ikke visste, så det var en slags panikkpolitikk hvor man løp rundt og bare prøvde å ta seg av ting som skjedde, uten at man så noen sammenhengende struktur bak det. Så jeg ville tilbake til da Reacher var i hæren, og han var involvert i en av disse operasjonene hvor de nasjonale sikkerhetsfolkene var ganske åpne om det og sa «vi vet ikke hva som foregår, vi løper bare rundt med håret i full fyr». Reacher måtte bli involvert i det, han måtte dra til Tyskland, til Hamburg, hvor denne mystiske beskjeden om 100 millioner dollar var overhørt.
Reacher sa ingenting – en signatursetning
I en mørk underverden hvor det er vanskelig å få øye på terrorister og dødelige konspirasjoner, passer Reacher perfekt inn med sin stoiske, null-tullprat -tilnærming til sakene han skal løse. Lee Child har brukt 21 bøker på å finslipe Jack Reacher-figuren, men for hans lesere er det én setning som oppsummerer helten: «Reacher said nothing» – «Reacher sa ingenting». I et intervju forteller han om hvordan den etter hvert så kjente setningen har blitt en favoritt hos ham selv og leserne.
– Det er Reachers stemme, og jeg liker å tenke på ham som en heller uartikulert mann – en mann som ikke sier så mye. Så denne frasen vokste seg organisk frem, og etter hvert begynte jeg å bruke den bevisst fordi det er Reachers stemme, det er noe folk forventer. «Reacher said nothing» er en virkelig verdifull frase for meg, hvor den kan bryte opp en dialogsekvens, den etablerer rytmen på siden, og det bidrar til å understreke at han er en stille mann som ikke sier noe med mindre det er verdt å si det.
Av Asbjørn Slettemark
Til toppen