Utenfor tellekantene (Heftet)

essays om rom og rommelighet

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 234
Forlag: Fagbokforlaget
Språk: Flerspråklig , Bokmål / Dansk
Originaltittel: Utenfor tellekantene
ISBN/EAN: 9788276745917
Kategori: Helse- og sosialfag
Omtale Utenfor tellekantene
En akselerasjon av livets tempo preget av hektiske, episodiske bevegelser er et markant kjennetegn ved det senmoderne samfunn. Menneskene skal være mobile, foranderlige, fleksible ikke stedlige. Å stå stille er nærmest en tilbakegang. Rommet skrumper, og det merkes i de konkrete rom, også i helsevesenet.
Boken handler om langsomme prosesser, om det som går ned i fart, om det som er om livets store rom med sin egen hastighet, om rommelighet, om sansning i rom, om stedet men også om å miste sitt sted i livet og i helsevesenet. Vårt anliggende er å løfte frem noe av det som er i livets store rom og rommeligheten i det, i den konkrete konteksten der det lett blir oversett, glemt, utelatt i farten. Boken rommer en kritikk av rommelighetens grenser i det senmoderne helsevesenet. Den viser til det som ikke kan telles eller måles, men som er betydningsfullt i møtene mellom mennesker. Dens tilnærming er en essayistisk skriveform som er rommelig, vandrende, preget av beskrivende forsøk.
Utenfor tellekantene henvender seg til ulike universitets- og profesjonsutdanninger i helsevesenet, men den kan også være innsiktsgivende for andre på grunn av bredden i temaene.
Tom Andersen Kjær er teolog og arbeider som sykehusprest med spesialistfunksjon i palliasjon ved universitetssykehuset i Herlev. Hans interessefelt er samtalens kunst, den nye skammen, sorg, og kroppsspråk i et multikulturelt samfunn. Han har skrevet om disse temaene i lys av både K.E. Løgstrups tenkning, spesielt hans filosofi om sansningen, og en sosial hermeneutisk forskningsretning innenfor bibelsk eksegese.
Kari Martinsen er spesialutdannet i psykiatrisk sykepleie, er mag.art. i filosofi. Hun har også en doktorgrad i historie. Kari Martinsen er professor emerita ved Høgskolen i Harstad og Haraldsplass diakonale høgskole. Hun har skrevet om fenomenologi, etikk og sosialhistorie. For tiden arbeider hun med arkitektur, sansefilosofi (Løgstrup), askesetradisjoner og «sannhetsspill» (Foucault).

Til toppen