Vagant 2-2009 (Heftet)

Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 160
Forlag: Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 7071333007007
Kategori: Tidsskrifter
Omtale Vagant 2-2009

Vagant nr. 2 tar for seg rikdommen som fenomen. Hva forteller litteraturhistorien om sammenhengen mellom rikdom og visdom? Hvilke konsekvenser får stadig økende velstand for et lands mentalitet? Hvilke kamper føres og hvilke nye tenkemåter fødes i de delene av verden som befinner seg på den andre siden av ulikhetenes kløft?
      Aksel Kielland tar i sin 21 sider lange artikkel «Å investere i samtiden» for seg den samlede norske filmproduksjonen på 00-tallet. Kielland følger kontinuiteten fra Erlend Loes tid som spillefilmkonsulent til dagens filmsatsing fra regjeringen Stoltenberg IIs side, og gransker norske filmskaperes tilpasning til de gjeldende tildelingskriteriene. Kielland ser filmene som del av konstruksjonen av en ny norsk nasjonalkarakter i oljerikdommens tidsalder, og det han finner er ikke spesielt løfterikt.
      Bernhard Ellefsen leser den mye omtalte unge forfatteren Johan Harstads samlede forfatterskap. Forfatterskapet innledes – i debutboken Herfra blir du bare eldre (2001) – med å stille det priviligerte norske livet i kontrast til TV-skjermenes formidling av krigenes og fattigdommens lidelsesproduksjon.
      Hans Jacob Ohldieck tar i essayet «Subjektive byer» utgangspunkt i forfatteren og «schizoanalytikeren» Félix Guattaris reiser i Brasil på 80- og 90-tallet, for å nærme seg dagens folkelige latin-amerikanske sammenslutninger. I tillegg har han intervjuet den svensk-cubanske forfatteren René Vázquez Díaz om Cuba under og etter el Comandante Fidel Castro.
      På nummerets 160 sider kan man også lese en rekke andre tekster: Cathrine Knudsen, Mette Moestrup og Ida Börjel bidrar med nyskrevet skjønnlitteratur, Bjørn Gabrielsen forteller om erfaringene fra å skrive Dagens Næringsliv-spalten «På nattbordet». Henning Hagerup har oversatt en klassisk tekst av filosofen, forfatteren og erotikeren Georges Bataille.  Pluss mye mer.

Til toppen