Vår egen grusomhet (Innbundet)

Forfatter:

Toril Hanssen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 288
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Our kind of cruelty
Oversatt av: Hanssen, Toril
ISBN/EAN: 9788202564681
Kategori: Krim og spenning og Thriller
Omtale Vår egen grusomhet

Dette er en kjærlighetshistorie. Mikes kjærlighetshistorie.

Vår egen grusomhet er en gripende kjærlighetsthriller, der et hemmelig spill mellom to elskere får dødelige konsekvenser ...  

Det starter som en klassisk kjærlighetshistorie. Mike Hayes og Verity Metcalf er et ungt London-par som har vært sammen i åtte år. Mike forguder Verity, også kalt bare «V». Hun kommer fra en god familie, er vakker og smart. Mike har hatt en trøblete barndom og vokste opp i fosterhjem, men Verity har lært ham hva ekte kjærlighet er.

Suget

De to har en seksuell lek de kaller Suget. De går til en bar, later som om de ikke er sammen, og lar en tilfeldig mann sjekke opp Verity. Mike følger med fra den andre siden av rommet – før han på et hemmelig tegn fra Verity knuffer seg fram for å «redde» henne tilbake. Denne leken har vært limet i forholdet deres.

Bruddet

Men så bringer et jobbtilbud Mike til New York for to år. Like før han skal flytte tilbake til London, har han et sidesprang i fylla. Det var en fryktelig feil, og han tror Verity vil tilgi. Men hun gjør det slutt. Og hun går snart videre i livet, møter en ny mann, Angus, som hun skal gifte seg med. Mike klarer ikke å gå videre. Han tror forholdet deres er ubrytelig, og at giftermålet og alt med Angus bare er del av den hemmelige leken de pleide å leke – at Verity snart vil gi ham et tegn på hun vil reddes tilbake. Mike må bare følge med på hvert skritt hun tar, så blir det de to til slutt, ikke sant?

Farlig besettelse

Araminta Hall skriver fantastisk godt om følelser mange har opplevd: Kjærlighet som ikke blir gjengjeldt. Hvor vondt gjør det ikke å se den man elsker sammen med en annen? Det kan til og med dukke opp hevntanker. For de fleste av oss blir det med det. Men hva skal til for å gjøre alvor av hevntankene? Hvem er det som trår over grensen og bruker kjærlighetssorgen som våpen? For hvem blir kjærligheten en farlig besettelse?

Gripende thriller

Vår egen grusomhet er en strålende og gripende psykologiske thriller, som kritikerne har kappes om å rose. Vi ser historien gjennom Mikes øyne og følger ham tett, med en blanding av sympati, innlevelse og avsky. Og selv om det bygger seg opp til å bli stygt – og dødelig – vet vi aldri hva vi kan vente oss. Hva vil skje? Hvem er til å stole på i denne historien? Vi holder pusten i spenning helt frem til siste slutt.

Til toppen

Pirrende godt om farlig begær
Cathrine Krøger, Dagbladet

Andre utgaver

Vår egen grusomhet
Bokmål Ebok 2019
Vår egen grusomhet
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019
Vår egen grusomhet
Bokmål Heftet 2019

Flere bøker av Araminta Hall:

Anmeldelser Vår egen grusomhet

«Pirrende godt om farlig begær»
Cathrine Krøger, Dagbladet

En skarp, aktuell og forførende psykologisk thriller om kjærligheten og lidenskapens mørke sider.
Anita Ness, Artemisias verden

«Djevelsk god psykologisk thriller. Hall tvinger leseren til å tenke over sin holdning til kjønnene.»
The Guardian

«Et skarpt, iskaldt strøk av perfeksjon.»
The New York Times Book Review

En av de mest urovekkende thrillerne jeg har lest på mange år. Jeg elsket den.
Gillian Flynn

Til toppen

Intervju

Besettende kjærlighet

– For meg er det selve psykologien som skaper fremdrift i en psykologisk thriller. Det er jo nettopp den fascinerende kraften i våre indre liv som skaper spenning.

Araminta Hall visste fra starten at hun ville skrive om besettende kjærlighet. For mange ville det da ha vært naturlig å se et forhold fra flere synsvinkler. Ikke for Hall. Hun ville se denne besettende kjærligheten utelukkende fra mannens ståsted. Nettopp det valget gjør at du aldri klarer å legge boken fra deg.

Sosiopatiske trekk

Mike Hayes er en intens London-streber som til tross for vanskelig oppvekst oppnår suksess i finansverden. Mike er besatt av tanken om at det skal være han og kjæresten Verity resten av livet. Når han gjør et karrieresprang i New York et halvt år, gjør Verity det slutt og gifter seg med en annen. Mike har aldri lært hva det vil si å elske et menneske. Han takler ikke Veritys valg, og nifse, sosiopatiske trekk tar overhånd etter hvert som desperasjonen øker. 

Et skadet menneske

–Jeg fant ut at budskapet kunne bli sterkere hvis vi fulgte Mikes tanker og følelser hele tiden. Å være så tett på han gjør han mer troverdig. Hans besettelse har en bakenforliggende grunn. Han er et skadet menneske. Han ble aldri elsket av noen som barn, da er det vanskelig å danne sunne forhold i voksenlivet. Fortiden er grunnen til at han er blitt som han er, sier Araminta Hall i et intervju med Bestselgerklubben.

En sterk ambivalens

–Vår egen grusomhet er i starten en bok om ekte forelskelse. Begge forelskede har stor glede av forholdet, de spiller dessuten et seksuelt spill som inkluderer en tredjepart. Når Verity gjør det slutt, blir Mike desperat og tror på det han gjør, selv om det er frastøtende. Som leser føler du en blanding av ubehag og sympati. Ambivalensen blir ekstra sterk fordi jeg skrev både fra Mikes synsvinkel og i jeg-form, sier Araminta Hall.

Inspirert av virkeligheten

Kritikere har pekt på at hun setter et viktig fokus på våre holdninger til kjønnene, og boken ble et sentralt innspill i metoo-debatten i England.    

– Det irriterte meg for eksempel kraftig at Hillary Clinton ble dømt strengt av folk og media for sin fortid, mens Donald Trump, som ble tatt på fersk gjerning når det gjelder sine åpenbare, seksuelle overtramp, slapp unna og vant valget. Det er fortsatt et misforhold mellom hvordan kvinner skal oppføre seg og være perfekt, og hvordan menn kan være så langt fra perfekt som mulig og likevel bli trodd på, sier en engasjert Araminta Hall.

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Utdrag
Reglene for Suget var enkle. V og jeg gikk på en nattklubb som lå et sted vi hadde valgt på forhånd, langt unna der vi bodde. Vi dro dit sammen, men gikk inn hver for oss. Inne beveget vi oss mot baren og stilte oss langt nok fra hverandre til at det ikke virket som vi var sammen, men nær nok til at jeg hele tiden hadde henne innenfor synsvidde. Så ventet vi. Det varte aldri lenge, og det var heller ikke rart, så strålende vakker som V var. En uheldig stakkar kom bort, bød henne på en drink og spurte om hun ville danse. Hun innledet en lett flørt. Og jeg ventet uten å slippe henne med øynene og hele tiden med kroppen i beredskap. Vi har et signal: Straks hun løfter hånden og drar i sølvørnen hun alltid bærer om halsen, må jeg handle. I disse dunkle, pulserende lokalene banet jeg meg vei gjennom trengselen, grep tak i den udugelige dusten som sto og siklet over henne, og spurte hvem som hadde gitt ham lov til å prøve å sjekke opp kjæresten min. Og siden jeg er høy og bred og ser ut som jeg duger til litt av hvert, og siden V liker at jeg løfter vekter og begynner dagen med en løpetur, rygget de alltid unna med hendene avvergende foran ansiktet og skremte, nervøse uttrykk. Noen ganger klarte vi ikke å vente med å kysse; noen ganger gikk vi rett på toalettet og knullet i en bås der V skrek så alle kunne høre det. Noen ganger kom vi oss hjem. Men alltid smakte kyssene våre av Southern Comfort, som var det V foretrakk å drikke.
Det var V som ga spillet vårt navn, en av de mørke, iskalde kveldene der regnet legger seg på vindusrutene så det ligner fett. Hun var iført en svart T-skjorte som kjentes som fløyel å ta på. Den lå tett over de runde brystene, og jeg visste at hun var uten bh. Kroppen min reagerte slik som alltid. Hun lo da jeg reiste meg, og la hånden på den varme brystkassen min. «Det er det eneste det handler om, vet du, Mikey. For alle rundt omkring. Alle kjenner sug etter noe.»
Det er rett å si at Suget alltid har tilhørt V.

Til toppen