Vitne til krig (Innbundet)

En norsk gutts opplevelser i Tyskland 1944-1946

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2008
Antall sider: 272
Forlag: Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788204142894
Kategori: Historie
Omtale Vitne til krig

I september 1944 fikk familien Claus i Oslo et brev fra den tyske okkupasjonsmakten. Familien, som var av tysk opprinnelse, fikk ordre om å sende sine mindreårige barn til Tyskland. De var uvitende om Hitlers plan for å tilbakeføre alle tyskere til Det tredje riket. Hitler drømte om et renraset Tyskland. Alle av "mindreverdig rase" skulle ut av Det tredje riket, og de mange av tysk avstamning som bodde i utlandet, skulle erstatte dem. Dette ble begynnelsen på en hensynsløs forflytning og fortyskning av de områdene som ble innlemmet i Det tyske riket. Tragediene stod i kø, og ingen fikk noe valg. Hvor du havnet og hvilken skjebne du fikk, avhang av hvordan du ble klassifisert rent rasemessig. Om ikke far eller mor holdt mål, kunne barna gjøre det. I så fall ble familien splittet.

Mange nordmenn ble rammet av Hitlers hensynsløse planer, deriblant 14-åringen Odd og søsteren Erica på 16 år. I denne boka forteller Odd Claus om den dramatiske natten da Røde Kors-transportskipet «Monte Rosa» gikk på en mine og hvordan de to tenåringene opplevde å komme til et land ødelagt av krig. Samtidig var de to søsknene heldige siden de hadde familie i Tyskland. De slapp å bli sendt til nazistenes oppdragelsesanstalter, men havnet hos tante Anna utenfor Dresden. For de to barna ble livet i Tyskland et sjokk, med stadig bombing og strømmer av tyskere på flukt etter som de allierte nærmet seg fra alle kanter. Odd Claus gir oss et levende bilde av hvordan sivilbefolkningen opplevde krigen i dens siste fase. 

Da krigen sluttet i 1945, gikk Tyskland inn i en fase av det absolutte kaos. Den brutale russiske okkupasjonen av det østlige Tyskland gjorde forholdene usikre, og de norske barna ble vitner til mange overgrep mot sivile tyskere. Samtidig var området rundt Dresden sterkt preget av ødeleggelse og kolonner av flyktninger, både militære, frigitte fanger og tvangsflyttede.

Selve hjemsendelsen av Odd Claus og hans søster tok lang tid. Først i februar 1946, etter å ha blitt forsøkt vervet til «et nytt og bedre liv i øst», fikk de to ungdommene klarsignal fra de russiske okkupasjonsmyndighetene for å returnere til Norge og familien som ikke hadde hørt fra dem siden krigens slutt. Det skulle vise seg å bli en lang og omstendelig reise i et krigsherjet Tyskland.

Med sine personlige beretning om å være en brikke i Hitlers stormannsgale spill og hvordan han opplevde Tyskland under krigen utvider Odd Claus vårt perspektiv på 2. verdenkrig.

Historiker Berit Nøkleby supplerer hans beretning med faglige betraktninger om bakgrunnen for og konsekvensen av tilbakeføringen.

Til toppen

Om forfatter Odd Claus

Odd Claus (f. 1930) er utdannet ingeniør ved Oslo tekniske høyskole. Han har bodd og arbeidet i Oslo-området i hele sitt voksne liv, og er nå pensjonist. Med Vitne til krig debuterer han som forfatter.

Til toppen