Arvingen (Innbundet)

Forfatter:

Truls Holst Kopperud (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 560
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Sycamore Row
Oversatt av: Kopperud, Truls Holst
ISBN/EAN: 9788202436490
Kategori: Krim og spenning og Thriller
Omtale Arvingen

En betydelig formue - en siste hevn

Jake følte det som om han sto og holdt i en tikkende bombe. Langsomt la han brevet til side og stirret på det neste arket. Mens hjertet banket hardt og hendene skalv, betraktet han det blå blekket og visste inderlig godt at ordene han skulle lese, ville legge beslag på det neste året av livet hans, kanskje to. Seth Hubbard er en velstående mann som er døende av lungekreft. Han bor alene like utenfor byen Clanton i Mississippi. Før han tar livet av seg, skriver han et nytt testamente, for hånd. Han sender brevet til den eneste advokaten han stoler på, Jake Brigance. Seths siste ønske reiser flere spørsmål enn svar, og kommer til å skape store konflikter mellom hans voksne barn og hans svarte hushjelp Lettie Lang. For å finne svar må Jake langt tilbake i tid, til en forsvunnet bror og en dypt begravet hemmelighet.

 

Grisham leverer:
SPILL LEVENDE ADVOKATKRIM

John Grisham er den ubestridte kongen av rettssalskrim. I Arvingen sørger han nok en gang for å stille de rette spørsmålene. Vil rettferdigheten seire?

Først en personlig siktelse. Forfatter John Grisham er herved siktet, og siktelsen er enkel: Han har tatt tiden min og holdt meg i ånde fra første til siste side i Arvingen. Jeg slukte alt i én jafs. Måtte bare videre, videre og videre. Ikke nødvendigvis fordi blodet rant, eller den ene skurken etter den andre fikk det til å sitre i nakken. Nei, rett og slett fordi han har et suverent grep om det å skrive en roman. Grisham kan kunsten å gjøre et oppgjør i rettssalen til en underholdende, nervepirrende advokatthriller.

Duket for strid
Seth Hubbard, en sær tømmerbaron i Mississippi, tar livet sitt ved å henge seg i et tre på sin egen eiendom i 1988. Han etterlater seg et håndskrevet testamente, der formuen på tjue millioner kroner skal gå til – ikke de to voksne barna – men den svarte hushjelpen Lettie Lang. Hubbard kunne ikke fordra advokater, men hadde sans for Jake Brigance, som tre år tidligere fikk frifunnet en svart mann anklaget for å drepe en rasist som hadde voldtatt hans datter. I tillegg til testamentet har Hubbard skrevet brev til Brigance, og bedt ham om å sørge for at testamentet blir fullbyrdet når familiestormen setter inn.

Griskhet og rasisme
Spørsmålet er om en jury med et overveldende flertall av hvite vil bli enige om å gjøre en svart hushjelp til en av de rikeste kvinnene i Mississippi. Allerede før rettssaken er i gang legges dramatiske hindringer i veien. De to barna til Hubbard engasjerer griske advokater med ditto hjelpere for å bevise at faren deres ikke var ved sine fulle fem da testamentet ble skrevet. Sladderen går om hushjelpens innflytelse på faren, og det handler om sex. Et tidligere testamente der barna tilkjennes hele arven dukker plutselig opp. Aldri før har forholdet mellom barna og faren vært så godt som det de beskriver nå, selv om de nøyde seg med å besøke ham én gang i året.

Hverdagskorrupsjon
Vi er mye i rettssalen, og da mener jeg er der. Du ser og hører alt som skjer, jeg kjenner ingen som leverer så levende advokatkrim som Grisham. Vi er tett på advokatenes skitne knep og dommerens fargerike styring av rettssaken. Advokat Jake Brigance er den sympatiske og taktisk kloke advokaten jeg selv ville hatt med i rettssalen. Legg til en klassisk sørstatsby, en gammeldags kultur med fastlåste holdninger, og følelsen av å være til stede når sladderhank Dell bak disken har begge ørene på stilk. Ingen tvil om at Grisham kjenner hverdagskorrupsjonens bedrøvelige sider til minste detalj.   

Tar karakterene på alvor
Arvingen er både spennende og handlingsmettet. En intelligent penn, et finurlig plot, og temaer som griskhet og rasisme pirrer nysgjerrigheten så det holder. Og ikke nok med det. Grisham er en mester til å ta karakterene på alvor, og bruker humor på en suveren måte. For eksempel når Brigance’ kollega, drukkenbolten Wilbanks, så treffende sier: «Jeg kan verken gi opp livet eller Jack Daniels, så jeg velger å leve i et konstant dilemma.» Sist, men ikke minst, er storyteller og plotmaker Grisham alene i sitt slag. I Arvingen tar han i bruk hele sin skrivekraft, og leverer et praktfullt eksempel på bruken av virkeligheten som bakteppe for en særdeles fengslende thriller.    

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

... en stor litteraturbegivenhet
The New York Times Book Review

Andre utgaver

Arvingen
Bokmål Ebok 2015
Arvingen
Bokmål Nedlastbar lydbok 2015
Arvingen
Bokmål Heftet 2016
Anmeldelser Arvingen

«Kraftfull ... usedvanlig lettlest ... blant hans beste bøker.»
The Washington Post

«En av [Grishams] beste. . . Arvingen er en stor litteraturbegivenhet.»
The New York Times Book Review

«Velkommen tilbake, Jake ... [Brigance] er en av de best utviklede og engasjerende karakterene i samtlige av Grishams romaner.»
USA Today

Til toppen

Intervju

Advokaten som ble forfatter

-- Som advokat drømte jeg om den store saken. Aller helst en stygg drapssak med mye oppmerksomhet i medier. Den kom aldri, så jeg måtte skrive den i stedet.

Han gir ut én bok i året, og topper bestselgerlistene verden over. Bøkene hans er trykket i mer enn 300 millioner eksemplarer, og er oversatt til mer enn 40 språk. I Arvingen, hans tredevte kriminalroman, vender han tilbake til byen og advokaten der eventyret begynte, nemlig Jake Brigance i Clanton, Mississippi, som ivrige Grisham-lesere husker fra Juryen

En helt spesiell autentisitet
– Både Arvingen og Juryen er veldig selvbiografiske. Jeg praktiserte som advokat i ti år i en liten by i Mississippi, og førte stort sett saker for folk uten penger. Alltid drømte jeg om den store saken som aldri kom, sier John Grisham i et intervju, og legger til at det er derfor disse to bøkene har en annen autentisitet enn de andre bøkene han har skrevet. Det gjør det ekstra morsomt å legge historien tett inntil miljøet rundt tinghusene, for her er det ofte mange herlige typer å finne.

Fascinert av arveoppgjør
Grisham sier at han elsket å skrive Arvingen, og befant seg så til de grader inne i romanen at det var med stor motvilje han leverte manuset fra seg til forlaget. Han er sikker på at han kommer tilbake til Brigance og resten av persongalleriet i Clanton i en senere roman. Grisham har ofte reelle saker som modell for romanene sine, men det er ikke tilfelle med Arvingen. Han er fascinert av arveoppgjør. Når familie står mot familie, blir det ofte tøffe tak, som ingen hadde forestilt seg før slektens overhode gikk bort og etterlot seg store verdier. 

Raseskillet i Mississippi
Arvingen handler om raseskillet i Mississippi, og vi er satt tredve år tilbake i tid. Ifølge Grisham er det fortsatt skillelinjer mellom svarte og hvite i dagens Mississippi, selv om likestillingen går sin gang. Grisham var selv politiker på 1980-tallet, men la etter hvert politikerrollen på hyllen til fordel for skrivingen. Siden har han levert minst én roman i året. Hvordan klarer han å være disiplinert?

Skriver slutten før starten
– Det handler veldig mye om disiplin. Målet er hvert år å begynne skrivingen 1. januar og avslutte 1. juli. Om høsten har jeg ofte tre-fire ideer til neste bok, og mye tid går med til å prøve ut om ideene holder vann, og så planlegge hva som skal skje. Jeg skriver ut siste scene i boken før jeg begynner å skrive fra starten. Når jeg vet hva som skal skje og hvor det skal ende, er sjansen for å gå seg vill mindre når jeg skriver. Jeg skriver fem dager i uka, tre-fire timer hver formiddag. Og vet alltid at boken skal lanseres i oktober året etter, avslører Grisham.

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Utdrag

Kjære Mr. Brigance,
   Så vidt meg bekjent har vi aldri truffet hverandre, og det kommer heller ikke til å skje. Innen du får lese dette, er jeg død, og den forferdelige småbyen du bor i, vil være full av den vanlige sladderen. Jeg har tatt mitt eget liv, men bare fordi døden som følge av lungekreft er nær forestående. Legene har gitt meg bare to uker til, og jeg er lei av smertene. Jeg er lei av så mangt. Hvis du røyker sigaretter, lytt til en død manns råd og kutt ut det med det samme.
   Jeg valgte deg fordi det sies at du er ærlig, og fordi jeg beundret ditt mot under Carl Lee Hailey-saken. Jeg har en sterk mistanke om at du er et tolerant menneske, en egenskap som er sørgelig fraværende i denne delen av verden. Jeg avskyr advokater, spesielt de i Clanton. Jeg vil ikke nevne navn på dette tidspunktet i livet, men jeg kommer til å dø med en voldsom mengde uforløst fiendskap rettet mot forskjellige medlemmer av din yrkesgruppe. Gribber. Blodsugere.
   Vedlagt dette brevet finner du mitt testamente, jeg har skrevet hvert ord selv og datert og undertegnet det. Jeg har sjekket lovene i Mississippi og er på det rene med at dette er et egenhendig forfattet testamente som er fullt ut gyldig og rettskraftig. Ingen så meg signere testamentet, men som du vet, er ikke vitner påkrevd så lenge testamentet er håndskrevet. Jeg undertegnet en mer omfattende versjon av det for et år siden hos advokatfirmaet Rush i Tupelo, men det dokumentet har jeg tilbakekalt.
   Vedlagte dokument vil sannsynligvis medføre noen problemer, og det er derfor jeg ønsker at du skal være advokat for boet. Jeg ønsker testamentets bestemmelser gjennomført for enhver pris, og det vet jeg at du klarer. Jeg har helt konkret utelatt mine to voksne barn, deres barn og mine to ekskoner. Dette er ikke hyggelige folk, og de kommer til å kjempe imot, så gjør deg klar. Formuen min er betydelig – jeg har ingen anelse om hvor stor den kan være – og når dette blir kjent, går de til angrep. Bekjemp dem, Mr. Brigance, til aller siste slutt. Vi må seire.
   Sammen med selvmordsbrevet etterlot jeg meg instrukser for bisettelsen og gravferden. Nevn ikke dette testamentet før etter gravferden. Jeg vil at min familie skal tvinges gjennom sorgens ritualer før de skjønner at de ikke får noen ting. Betrakt dem når de later som – de er meget dyktige til det. De føler ingen kjærlighet for meg.
   Jeg takker på forhånd for at du vil representere mine interesser med glød og nidkjærhet. Det kommer ikke til å bli lett. Jeg finner trøst i det faktum at jeg ikke skal være til stede og måtte lide meg gjennom en så smertefull prosess.  

   Ærbødigst,
   Seth Hubbard                                                     1. oktober, 1988

Til toppen