Den lange reisen (Innbundet)

Forfatter:

Tiril Broch Aakre (Oversetter)

I sin nyeste roman legger Alyson Richman handlingen til Amerika etter Vietnamkrigen. Hun vever sammen en gripende fortelling om tre liv: en tobarnsmor i en amerikansk forstad, en ti år gammel vietnamesisk båtflyktning og en hardt skadet krigsveteran. Hvordan kommer man seg videre etter ufattelige tap? Iblant er det de mest uventede vennskapene som helbreder oss.

Året er 1979, og tobarnsmoren Grace Golden finner en sovende gutt på gaten i den lille forstaden hun bor i utenfor New York. Det er åpenbart at gutten er alene og langt hjemmefra. Grace tar ham med seg hjem, og dette er starten på et uvanlig vennskap som vil hjelpe både Grace, gutten og alle de er glade i.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 336
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Minutes Home
Oversatt av: Aakre, Tiril Broch
ISBN/EAN: 9788202692452
Kategori: Romaner
Omtale Den lange reisen

En sterk saga om lengsel, tap og kjærlighet

New York, 1979: Når tobarnsmoren Grace finner den lille forlatte gutten sovende på gaten, føler hun et intens behov for å beskytte ham.

Hun tar ham med seg hjem, gir ham mat og hvile, før hun kontakter politiet. Det viser seg at gutten, som heter Bao, er en vietnamesisk båtflyktning som bor midlertidig på et kloster i byen. Etter en strabasiøs flukt fra Vietnam der foreldrene hans druknet på havet, er den ti år gamle gutten alene i et nytt land – kun med den unge, ukjente tanten sin i følget. Han vil ikke fortelle hvorfor han rømte fra klosteret, men det er tydelig at han føler seg forlatt og alene.

Å lengte hjem

Grace vet så altfor godt hvordan det er å være langt hjemmefra og lengte til et land langt borte. Hennes eget liv er preget av lengsel til Irland, hvor hun vokste opp i en fiskerfamilie på den grønne vestkysten. Men Grace bærer også på traumer etter en barndomsulykke i der hjemme, med minner som hjemsøker henne stadig vekk. Da hun 18 år gammel flyttet til New York for å jobbe som barnepike, traff hun jødiske Tom og giftet seg med ham, til tross for at hun selv var katolsk. Ingen god match, etter manges syn. Men ekteskapet ble godt og de fikk to flotte døtre. Likevel bærer Grace fremdeles på en sterk følelse av å være annerledes og utenfor, i et fremmed land.

Mannen uten ansikt

Grace greier ikke å glemme gutten Bao, og oppsøker klosteret på ny der han bor. Dette blir starten på et uvanlig vennskap som får stor betydning ikke bare for de to, men også for familie og venner rundt dem. Vi blir godt kjent med Jack, en ung krigsveteran som ble hardt skadd i Vietnam. Han dro i krigen under tilnavnet «Hollywood», pen som en filmstjerne og med den vakreste kjæresten, men kom skadeskutt tilbake med halve ansiktet borte. Når han ser seg i speilet ser han et monster. Kjæresten turte han ikke å oppsøke igjen. Nå jobber Jack i Toms klokkeverksted, ellers viser han seg nesten bare utendørs på nattestid. Hvordan kommer man seg videre etter en slik tragedie?

Den lange reisen skildrer på klokt og medfølende vis hvordan vi mennesker kan preges av ulike former for tap og traumer, og ikke minst hvordan vennskap og kjærlighet kan helbrede selv de vondeste opplevelser, ofte på uventet vis.

Glimrende historieformidler

Alyson Richman er som kjent en glimrende historieformidler, og nå klarer hun det på magisk vis igjen. Vi kommer tett på livet som soldat under Vietnamkrigen, og livet som krigsveteran etterpå. Vi er tett på flyktningene som dro i spinkle fiskebåter fra Vietnam etter kommunistenes seier i 1975, og tett på livet til en familie i en forstad til New York anno 1979. Vi lever, puster og føler med karakterene, i den tiden og under omstendighetene de lever. Tre historier om lengsel, smerte og kjærlighet veves sammen til en fullkommen helhet. Den lange reisen er nok en sterk og gripende roman fra Alyson Richman, og en fortelling som gjør oss klokere.


Av Trude Løtvedt

Til toppen

Denne boken vil løfte hjertet ditt.
Sofia Lundberg, bestselgende forfatter

Andre utgaver

Den lange reisen
Bokmål Ebok 2021
Den lange reisen
Bokmål Nedlastbar lydbok 2021
Den lange reisen
Bokmål Heftet 2022
Anmeldelser Den lange reisen

"En mektig og følelsesladd saga, vevet sammen med temaer som kjærlighet og medfølelse. Den lange reisen utforsker vennskapsbånd og det dype behovet vi alle har for å ha et sted vi kaller et hjem. Denne boken vil løfte hjertet ditt."
Sofia Lundberg, forfatter av Den røde adresseboken

«Tragedie og håp, kjærlighet og tap og evnen til å holde ut blir her utforsket gjennom Richmans grasiøse skrivestil og sterke karakterer.»

Booklist

«En briljant roman som jeg vil huske i flere år framover.»
Kristina McMorris, forfatter

Til toppen

Intervju

Menneskemøtene som endrer oss

– Jeg tror det finnes mennesker som har evne til å forandre oss, som hjelper oss å åpne øynene våre og gi livet my retning, sier bestselgerforfatter Alyson Richman.

Forfatterdrømmen fikk Richman da hun studerte kunst. En av foreleserne fortalte henne at hun hadde et spesielt talent for å formidle historiene bak maleriene og få motivet til å bli levende. Og er det noe Alison kan, er det å gi liv til epoker, personer og steder.
– Mot slutten av kunststudiene spurte jeg meg selv hva jeg aller helst ville gjøre. Jeg skjønte at det jeg virkelig elsket var å skrive historier, sier forfatteren. 

Utspring i virkeligheten
New Yorkeren Alison har siden debuten høstet internasjonal anerkjennelse og høye salgstall for romanene sine. Det store gjennombruddet kom med Hele livet på en dag, som er planlagt filmatisert. Romanene hennes har til felles at de ofte tar utgangspunkt i historiske begivenheter og konkrete steder.
– Jeg er glad i å lære noe av hver bok jeg skriver, og jeg elsker å reise til landene jeg skriver om, for å lære om kulturen og de ulike landskapene som historiene utspiller seg i. 

Tragedier vi kan lære av
Den siste dagen er lagt til året 1979 på Long Island, New York, med tilbakeblikk til Vietnamkrigen og årene etter. En amerikansk krigsveteran må stable livet på beina etter traumer og en stor skade fra krigen. 10 år gamle Bao må, som likhet med tusenvis av vietnamesere på 70/80-tallet, flykte til Vesten etter krigen fordi familiene deres hadde støttet amerikansk side. Den tredje hovedpersonen er Grace, en innflytter fra Irland til New York som også har en fortid å stri med. Møtet mellom disse endrer livet til alle tre på inngripende vis.   
– Jeg vil vise de tragediene som rammer oss i livet, hvordan det er å ha store indre konflikter når vonde ting rammer gode mennesker. Jeg tror også det finnes mennesker som har evne til å forandre oss, som hjelper oss å åpne øynene våre og gi livet ny retning – fordi veiene deres tilfeldigvis krysset våre, sier Richman.

Karakterer fra virkeligheten
Flere av karakterene i romanen er basert på virkelige personer.
– Jeg oppsøker mennesker som har levd samtidig eller kan dele noe om epokene jeg skrive om, for å forstå bakgrunnen og hvilke utfordringer et menneske kan møte, sier Richman. Hun har fått levende beskrivelser fra en båtflyktning som ankom USA etter en dramatisk flukt på 80-tallet. Et av barna kvinnen flyktet sammen med i båten, ga inspirasjon til gutten Bao. I 2020 reiste Richman til Vietnam, der hun fikk mange historier om de kaotiske årene etter «den amerikanske krigen». Grace er også basert på en virkelig kvinne, en innvandrer fra Irland som gjennom Sankt Josef-søstrene på Long Island møtte vietnamesiske båtflyktninger gjennom et sponset foretak.

Personene viktigst
For det er nettopp menneskene som opptar Alison Richmond mest. Hun tror det er avgjørende i leseopplevelsen at leseren bryr seg om karakterene på et dypere plan.
– Jeg kan se ansiktene deres. Jeg ser hvor de bor og forestiller meg barndommen deres. Jeg kan se disse detaljene helt tydelig når jeg begynner å skrive, og det er slik jeg gir dem liv.

Redaksjonen

Til toppen

Utdrag

Til å begynne med klarte Rosie nesten ikke å se på Grace. Hun kunne forstå hvorfor Tom syntes hun var pen, meddet honninggule håret og de lyseblå øynene, men så å si altved henne virket fremmed. Den irske aksenten, den religiøsemedaljongen rundt halsen. Men sammenlignet med de hippienesom Tom holdt seg med i skoletiden, med sine langebondeskjørt og hvite bluser uten bh under, var Grace veloppdragen,munter og en kvikk samtalepartner.
«Hun er spesiell, mamma,» sa Tom etter den første middagen.«Jeg ville ikke ha tatt henne med hjem for å hilse pådeg og pappa hvis jeg ikke syntes det.»
Rosie strøk ham over kinnet. Sønnen hennes, som haddevært livskilden hennes siden det øyeblikket han ble født, varnå en voksen mann som prøvde å finne ut av livet sitt ettermange humper i veien.
«Jeg kan forstå hvorfor du liker henne, Tom. Hun ernydelig. Men dere kommer fra to forskjellige verdener.»
«Hun kom hit for å starte et nytt liv, akkurat som din morog far.» Han så ned. «Hun mistet sin søster i ung alder, sådet kan hende at jeg føler meg trukket mot henne fordi hundeler den goldenske filosofien om at man må finne en måteå bevege seg fremover på.»
Rosie nikket. «Det er noe,» måtte hun medgi. «Men jeger redd det ikke er nok.»

*

Avisenes overskrifter proklamerte nye tider – romprogrammetsmål om å frakte en mann til månen, innsettelsen avden første svarte høyesterettsdommeren, og demonstrasjonermot Vietnamkrigen – og Toms beiling til Grace ble feidmed i en bølge av fremskrittstenkning som foreldrene hans ikke kunne ignorere.
«Hun er en grei jente,» sa Harry til sin kone da han kominn på soverommet, hvor hun satt stille med en bok i fanget.
«Hun er bra for ham. Du ser jo det.»
«Jeg vet det,» sa hun. «Men jeg kan fortsatt ikke se formeg at jeg en dag skal gå i dåp i stedet for brit mila.»
«Den ene er i hvert fall mindre smertefull enn den andre,»sa Harry, og kom bort og kysset henne på hodet. «La oss gidet hele en sjanse, Rosie. Det er første gang jeg ser at Tomhar gnist i øynene etter ulykken.»
«Ja, du har rett.» Hun la fra seg boken på nattbordet også på ektemannen. «Det er bare det at jeg alltid har ønsketat sønnen vår skulle få det vi har.»
Harry strakte seg frem for å slå av lyset. «Så lenge de harkjærlighet, Rosie, har de det.»

Til toppen

Om forfatter Alyson Richman

Alyson Richman er en internasjonal bestselgende forfatter som til sammen har skrevet åtte romaner, og seks av dem er utgitt på norsk: Hele livet på en dagEn himmel av brevEt hav av minnerTimer av fløyel, Skyenes hemmelighet og Den lange reisen. Hun bor i New York sammen med mann og to barn. Bøkene hennes er utgitt i 30 land og på 25 ulike språk.

Til toppen