Et hav av minner (Innbundet)

Forfatter:

Tiril Broch Aakre (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 400
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Rhythm of Memory
Oversatt av: Aakre, Tiril Broch
ISBN/EAN: 9788202515201
Kategori: Romaner
Omtale Et hav av minner

Kan ekte kjærlighet overvinne krigens brutalitet?

Fire mennesker. Fire skjebner som flettes sammen i kjølvannet av politiske uroligheter og forsøket på å finne en bedre fremtid.

Octavio er en kjent chilensk skuespiller som har talt Pinochets militærdiktatur imot. Det er ikke han som har fått svi for dette opprøret, men kona Salomé. Psykiateren Samuel har vokst opp i en overlevende, men knust jødisk familie. Kaija ble født inn i en fattig finsk familie, og satt bort for å ha bedre sjanser i livet.

Alle fire ledes til Sverige. Alle bærer på sin hemmelighet, sin fortid, sin utfordring som må overvinnes. Først når Salomé begynner i terapi hos Samuel, blir det et uunngåelig møte mellom fire skjebner.

 

Piken med appelsinene

Den unge poeten Ocativio blir hodestups forelsket i den vakre nabojenta Salomé da han en morgen får et glimt av henne mens hun sanker appelsiner. De lover hverandre snart troskap og evig hengivenhet. Men når de må overleve hverdagen som familie og når diktatoren Pinochet tar kontroll over Chile, fatter Octavio noen beslutninger som setter livene deres i fare. De må flykte til Sverige.Salomé har allerede lidd mye. Klarer hun å komme over Ocativos svik?

 

Hvordan lege usynlige sår?

I et forsøk på nettopp å leges og leve videre med sårene går Salomé i terapi til den nyutdannede, jødiske psykiateren Samuel. Samuels familie måtte flykte fra Tyskland i 1939 til Argentina, og tross at de unnslapp nazistene klarte moren hans aldri å forsone seg med at hun og hennes familie overlevde grusomhetene – og så mange ikke. Samules interesse for psykologi har sitt opphav i ønske om å kunne reparere ødelagte sjeler, og når under praksisen i Sverige møter svensk-finske Kaija som er så lys og skjør, forelsker han seg i umiddelbart.

 

Kjærligheten som forble usagt

Kaijas finske foreldre overlevde knapt de tøffe tidene under andre verdenskrig, og ga opp sin eneste datter for å gi henne en bedre fremtid i Sverige. Moren skrev et brev hvor hun forklarte valget deres og uttrykte sin kjærlighet og savn etter datteren, men en sjalu adoptivmor sørget for at Kaija aldri fikk brevet eller kjærlighetserklæringen.

 

Møtet

En dag bringes de sydlandske og nordiske skjebnene sammen, da Salomé oppsøker hjelp for å komme seg videre. Hun er i sjokk over at kjærligheten har endret seg, at det forelskede paret som en gang ga hverandre stjålne kyss i appelsinlunden har blitt som to fremmede for hverandre.

For den som klarer å få henne til å åpne seg og vekke henne til live igjen, er Samuel.

Til toppen

Andre utgaver

Et hav av minner
Bokmål Ebok 2016
Et hav av minner
Bokmål Nedlastbar lydbok 2016
Et hav av minner
Bokmål Heftet 2017
Anmeldelser Et hav av minner

«Dette er en ambisiøs utforskning av politiske og personlige kamper.»
Publishers Weekly

«En hjerteskjærende historie om tap og kjærlighet hos mennesker som er påvirket av krig og politiske omveltninger.»
Library Journal

Til toppen

Utdrag

Hun pleide å våkne midt på natten, badet i svette. Scenen i drømmen viste så tydelig hva som lå henne på hjertet. Kan det være så vanskelig, tenkte hun for seg selv, for ham å erkjenne at han gjorde meg urett i Chile? Er det for vanskelig for ham å be om unnskyldning? Hvis han bare kunne akseptere at hun ikke var den samme som før. Hvis han bare kunne elske og bry seg om hele henne, som en kvinne som hadde gjennomlevd noe fryktelig på grunn av noe han hadde gjort.

 

Og som konsekvens av dette oppdaget Salomé at hun var i ferd med å trekke seg bort fra den mannen hun en gang i tiden hadde elsket så inderlig. Den mannen hun plutselig oppdaget at hun følte seg forbundet med, var ham hun hver uke snakket med om sine innerste tanker. Det tok ikke lang tid før hun begynte å lengte etter konsultasjonene hos Samuel. Han var den eneste personen som kjente henne fullt og helt. Samuel  fant snart veien inn i tankene hennes selv etter at hun hadde gått fra kontoret hans. Noen ganger følte hun at han var som røyk som samlet seg i nakken hennes, for så å sige inn under klærne hennes og klebe seg til huden.

Om natten var det som om den hviskende stemmen hans hadde blitt med henne hjem. Hun kunne forutse svarene hans til ting som hun så for seg at hun avslørte for ham. Hun kunne forestille seg blikket hans mens hun plukket på den lave skinnbenken, og når hendene hennes rettet på skjørtet. Hvordan blikket hans noen ganger falt på litt av benet hennes. Hvordan han så tydelig ble satt ut når hun dro hånden gjennom håret. I mange uker hadde hun forsøkt å benekte at hun følte seg tiltrukket av ham. Hun hadde forsøkt å overbevise seg selv om at grunnen til at hun var så urolig mellom konsultasjonene var at hun gjorde så store fremskritt. Endelig, sa hun til seg selv, hadde hun funnet et trygt sted der hun kunne lufte følelsene sine og snakke om det hun hadde fortrengt dypt inni seg og tvunget seg til å glemme.

Til toppen