Den magiske hagen (Innbundet)

Forfatter:

Lene Stokseth (Oversetter)

I en vakker slottshage i Frankrike oppstår et dypt vennskap, og en enda dypere kjærlighet. Men vil Stasia og Nicolas noen gang møtes igjen?

1940 – Stasia har alltid likt seg på den idylliske, franske landsbygda, hvor hun tilbragte alle sommerferier som barn. Her lekte hun i hagen rundt et gammelt slott og ble inspirert til å tegne og skrive spennende eventyr. I den bortgjemte hagen traff hun også Nicolas. Men før forholdet deres rakk å utvikle seg, brøt krigen ut ...

2019 – Søstrene Isabelle og Emilie vokste opp med de eventyrlige fortellingene som oldemoren Stasia skrev som barn. Når de begynner å utforske slottet og den magiske hagen som Stasia beskrev så levende, forstår de at hagen spilte en avgjørende rolle under andre verdenskrig, og at den også har en mørk historie å fortelle.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 384
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The garden of lost secrets
Oversatt av: Stokseth, Lene
ISBN/EAN: 9788202784539
Kategori: Romaner
Omtale Den magiske hagen

Torneroses krig og kjærlighet

Den magiske hagen er basert på en sann historie, og er en medrivende fortelling fra krigen – der et fransk slott og en vakker hage spiller en avgjørende rolle.

Normandie, 1935: Stasia er fra Rotterdam, men tilbringer hver sommer hos besteforeldrene sine på en idyllisk gård i Frankrike. I nærheten ligger det fraflyttede slottet Montissaire, omkranset av en stor, vakker hage. Slottshagen er full av fordums prakt; den er mystisk, frodig og grønn, med bortgjemte stier, vakre statuer, og et vell av fargerike blomster. Stasia elsker å leke i hagen, og den har inspirert henne til å skrive og tegne spennende eventyr om drager, prinser og prinsesser, helter og heltinner.

Møtet med Nicolas

Sommeren '35, når Stasia er 15 år, møter hun en ung mann i hagen som heter Nicolas. Han er skadet, sint og ute av seg, og vil helst være i fred. Men Stasia kan litt førstehjelp, og er dessuten en sta jente. Hun forlater ikke Nicolas før hun får stelt såret hans, oppmuntret og trøstet ham.
De neste dagene, og somrene, møtes de to igjen i hagen. Et dypt vennskap oppstår, og etter noen år – ung kjærlighet. Men så nærmer andre verdenskrig seg, og de to tvinges hver til sitt, omtrent før forholdet er i gang. Før de tar farvel, lover de å fortsette å elske hverandre, og finne tilbake til hverandre så fort de får mulighet.

Adskillelsen

Nicolas drar i militærtjeneste i marinen, og Stasia finner en annen måte å tjene landet sitt på. Hun blir del av motstandsbevegelsen i hjembyen Rotterdam, kjent som agent Tornerose – og etter hvert etterlyst av nazistene. Det eneste trygge stedet hun kommer på å dra til, er det tomme slottet Montissaire i Frankrike. Samtidig tar en ny tanke form i hodet hennes: Dette slottet kan kanskje bli sentrum for hennes aller største oppdrag til nå.
Stasia og Nicolas kjemper sin modige kamp, hver på sin kant. Hele tiden med en konstant frykt for at det skal skje noe med den andre.

Slottseventyret

Nåtid, 2019: Stasias oldebarn Isabelle kjøper et nedslitt slott ved Rouen i Normandie, og håper det kan bli et felles prosjekt sammen med Emilie, søsteren hun har mistet kontakten med. De to vokste opp med de eventyrlige fortellingene som oldemoren Stasia skrev fra akkurat denne hagen. Emilie lar seg etter hvert overtale. Som nye «chateau»-eiere fordyper søstrene seg i slottets historie, og i oldemors bøker. Det viser seg at slottet med den magiske hagen skjuler sjokkerende hemmeligheter fra andre verdenskrig, og at oldemor Stasia var en helt annen enn den de trodde.

Mot og håp

Den magiske hagen er en fengslende og gripende roman, bygget på sanne hendelser fra krigen. Boken viser hvordan den brutale ondskapen kunne endre mennesker, gjøre dem ufattelig modige – men ikke uten å miste en del av seg selv. Både Stasia og Nicolas har sett mye vondt, og de har selv gjort ting de aldri kunne forestille seg at de ville gjøre, kun få år tidligere. Vil de overleve krigen? Vil de møtes igjen? Og dersom de er så heldige, ville de kunne elske hverandre igjen, etter alt som har hendt?

Spenning og kjærlighet

Kelly Bowen har gjort en formidabel jobb med historisk research til denne romanen. Hun skriver utrolig virkelighetsnært om krigens dramatikk, om alle skjebnene, og om alle vanskelige valg som måtte tas. Romanens siste kapitler er så spennende at vi leser med hendene foran øynene og med hjertet i halsen. Vi kan rett og slett ikke bla fort nok for å se hvordan Stasia og Nicolas' historie ender.

Den magiske hagen
anbefales varmt til alle som liker historiske romaner med mye spenning, kjærlighet og dramatikk – og til alle som vil drømme seg litt bort i en fantastisk vakker, bortgjemt slottshage i Frankrike!

Redaksjonen

Til toppen

Denne boken har alt! Med sin åpenbart grundige research holdt den meg våken til langt på natt.
Janet Skeslien Charles, forfatter

Andre utgaver

Den magiske hagen
Bokmål Ebok 2023

Flere bøker av Kelly Bowen:

Intervju

De glemte kvinnelige heltene

– Lytt til følelsene dine. Følelsene våre får oss til å gjøre ekstraordinære ting vi aldri hadde trodd at vi kunne gjøre. Som å risikere livet for å hjelpe andre, sier Kelly Bowen.

– Derfor er følelsene alltid pulsen i mine fortellinger, sier Kelly Bowen. Hun er en dreven, prisbelønt forfatter med mange bøker på samvittigheten, Den magiske hagen har høstet stor suksess rundt om i verden.

Hva fikk kvinner til å risikere livet?

Bowen er ekstra opptatt av kvinnenes rolle i krig. Da hun gjorde research for Den magiske hagen, og også sin forrige bestselger En leilighet i Paris, ble hun oppmerksom på at så få kvinner er nevnt som helter fra andre verdenskrig. Men noen motstandskjempere fant hun, og hun lette med lupe etter hva som drev disse kvinnene til å risikere sitt liv for saken. Hun ble fascinert av å lese om hvilke hindringer og risiko de levde med for å tjene sitt eget land.

Unge motstandskvinner

Den magiske hagen
er bygget opp rundt virkelige hendelser og inspirert av virkelige mennesker. Tre historiske kvinnelige nederlandske motstandskjempere fra krigen står sentralt, en av dem var Hannie Schaft, som romanens hovedperson Stasia bygger på.
– Disse kvinnene var veldig unge, ja nærmest skolejenter, da de gikk inn i motstandsbevegelsen i Nederland. Og uten å røpe for mye kan jeg si at kvinnene utviklet sin helt egne metode for å kjempe mot nazistene, sier Kelly Bowen.

Jakter på kvinners tanker og følelser

– Min research er basert på memoarer, brev og førstehånds beskrivelser som er gjort av dem som opplevde krigen. Det finnes selvsagt både tørre statistikker og faktiske kart, men det er de innviddes tanker og følelser jeg jakter etter. Hva fikk dem til å gjøre ting som ellers ville vært utenkelige? Hva drev dem? Hva med kjærlighetens kår i den situasjonen de stod i? spør Kelly Bowen, som selv er svak for en god kjærlighetshistorie, og har skrevet flere kjærlighetsromaner før hun begynte å skrive historiske romaner.

Ung, evig kjærlighet

I Den magiske hagen står kjærlighetsforholdet mellom Stasia og franske Nicolas sentralt. De blir kjent i slottshagen Montissaire i Frankrike mens de ennå er svært unge; først som sjelevenner, etter hvert kommer følelsene. Tre år etter det første møtet er de dypt forelsket i hverandre. Men da må de også ta et brått farvel fordi krigen står for døren, uten å vite om de noen gang vil sees igjen.

I nåtidshistorien får vi også en kjærlighetshistorie, og ikke minst en rørende historie om søskenkjærlighet. Søstrene Isabelle og Emilie mister kontakten når de flytter hjemmefra, men prøver å nærme seg hverandre igjen som unge voksne. Det nye familieprosjektet, renoveringen av slottet og slottshagen de lekte i da de var små, fører dem sammen.

Svært interessert i historiske funn

– Jeg er i overkant interessert i historiske funn, og den betydning de har for vår samtid. I familien min er jeg ofte mottaker av «gamle ting» familiemedlemmer etterlater seg, sier Kelly Bowen.
I Den magiske hagen er det oldemor Stasias nedskrevne eventyrfortellinger som går videre til oldebarna Isabelle og Emilie. Men ingen av søstrene er forberedt på sjokket når de oppdager hva oldemoren egentlig holdt på med under krigen. Som mange andre motstandskvinner valgte Stasia å tie om det hun hadde vært med på.
– Stasia var veldig glad i eventyr, hun var ung og optimistisk i sine fortellinger, og i forholdet til Nicolas, men opplevde så det verste man kan oppleve som menneske. Mange som deltok i krigen syntes det var vanskelig å prate om det de hadde gått igjennom. De skjulte sine krigshemmeligheter for familien, og gikk videre. Kanskje Stasia også ville beskytte de kommende generasjonene for den kynismen og ondskapen hun selv opplevde, og ikke la den smitte over på dem, sier Bowen.

Redaksjonen

Til toppen

Utdrag
«Det var en gang», hvisket hun, «at en jente fra Rotterdam møtte en gutt fra Rouen i en hemmelig hage. Gutten fra Rouen var veldig ærlig og gløgg, så hun inviterte ham med seg hjem til besteforeldrene sine, og de tok ham inn i familien.»
Hun lot hånden gli oppover, rørte ved kjeven hans, slik han hadde gjort med henne. Rørte ved underleppen hans, slik han hadde gjort. Han trakk pusten brått og skalv, og for første gang gikk det opp for Stasia at hun også hadde makt. At hun virket like sterkt på ham som han gjorde på henne.
«Gutten fra Rouen bodde på gården til besteforeldrene hennes i mange år», fortsatte hun. «Og jenta fra Rotterdam besøkte ham hver sommer og så gutten bli til en mann som fortsatt var like ærlig og gløgg. En dag tok jenta fra Rotterdam med seg en venninne, og venninnen beskyldte henne for å være betatt av denne mannen. Men venninnen tok feil. Jenta var ikke betatt.»
«Stasia …»
«Hysj.» Hun la fingrene over leppene hans før hun lot dem gå videre til kinnet og arret over det venstre øyet hans.
«Hun var ikke bare betatt», hvisket hun. «Hun var forelsket i ham.»
Han stønnet lavt og kysset henne igjen, og hun besvarte kysset, men denne gangen var det ikke noe forsiktig og mildt over det. Det var et brennende hett kyss, der de endelig ga uttrykk for begjæret og desperasjonen, kjærligheten og lengselen.
Stasia visste ikke hvor lenge de sto der i måneskinnet, fortapt i hverandre, før han trakk seg unna og hev etter pusten.
«Jeg vil vise deg noe», hvisket han i øret hennes.
«Hva?» Hun hvilte hodet under haken hans, prøvde å få igjen balansen og pusten.
«Bli med meg.» Han tok hånden hennes i sin og trakk henne med seg gjennom hagen, mot skuret. Han slapp henne bare lenge nok til å skyve opp døren.

Til toppen