Den siste kamelia (Innbundet)

Forfatter:

Mari Johanne Müller (Oversetter)

Kameliaens hemmelighet

Den siste kamelia er et fascinerende historisk mysterium lagt til en gammel herregård på den engelske landsbygda, omgitt av en vakker blomsterhage. Romanen spenner over et halvt århundre og handler om to unge kvinner og en sjelden rosa kameliaplante. Den spesielle blomsten skal få stor betydning i begge kvinnenes liv. Og ikke minst – den bringer med seg en overhengende fare som truer idyllen…

Spennende krimgåte, historisk drama og romantikk i ett – gled deg!

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 304
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Last Camellia
Oversatt av: Müller, Mari Johanne
ISBN/EAN: 9788202630218
Kategori: Romaner
Omtale Den siste kamelia

Skjebnedrama på engelsk gods

To unge kvinner, en sjelden kameliablomst, et vakkert engelsk gods – og grufulle mørke hemmeligheter. Sarah Jio tar oss med på en fascinerende reise i Den siste kamelia.

1940: Det siste kjente eksemplaret av en kameliaplante ved navn Middlebury Pink holdes skjult på et engelsk gods. Flora, en amerikansk amatørgartner, bosetter seg på godset og tar seg jobb som barnepike for lord Livingston, for å få tak i den sjeldne blomsten. I jakten på kameliaplanten er hun så heldig å oppdage kjærligheten, men også trusselen om flere fæle kriminelle handlinger.

Farlig skjebne

60 år senere flytter landskapsarkitekten Addison inn på godset. Hun blir fullstending overveldet av den fantastiske blomsterhagen – full av kamelia – som ligger bak huset. Her finner hun også den gamle dagboken til en gartner som har bodd på eiendommen. Hun oppdager fort at dagboken skjuler noen mørke hemmeligheter. Og hvis den overhengende faren som Flora sto ovenfor fremdeles eksisterer – kan Addison gå samme skjebne i møte?

Skjulte hemmeligheter

Bit for bit avsløres det mørke mysteriet. Det viser seg at både Flora og Addison har hemmeligheter de skammer seg over, og som selv ikke deres nærmeste kjenner til. Ingen av dem er den de gir seg ut for å være. Begge gjør alt de kan for å gjøre det rette til slutt. Men vil de lykkes?

Som Downton Abbey

Anger og tilgivelse er sterke ingredienser i dette spennende historiske dramaet. Karakterene er levende, urovekkende og betagende. At vi også får oppleve livet på et engelsk gods lignende Downton Abbey, med storslått eleganse og en praktfull hage, gjør leseopplevelsen fullkommen.
Les, og bli betatt!

Redaksjonen

Til toppen

Andre utgaver

Den siste kamelia
Bokmål Ebok 2020
Den siste kamelia
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020
Den siste kamelia
Bokmål Heftet 2021
Intervju

– Jeg elsker Downton Abbey

Sarah Jio har latt sin anglofile side få fritt spillerom i Den siste kamelia. At boka føles litt som Downton Abbey tar hun som et stort kompliment.

Den siste kamelia finner sted i England. Hva inspirerte deg til å legge handlingen til den engelske landsbygda?
– Jeg har lengtet etter å reise til den engelske landsbygda. Forfedrene mine er engelske, og bestemor Cecelia var stor fan av britisk litteratur og kultur. Så dette er noe jeg har hatt lyst til i lang tid.

Det er vanskelig å ikke se for seg karakterene fra Downton Abbey når man leser Den siste kamelia. Er du fan av den britiske TV-serien?
– Så gøy! Jeg elsker Downton Abbey, så dette er et stort kompliment. Boka mi passer for alle som liker Downton Abbey-universet.

Hvem er favorittkarakteren din i boka?
– Det er Flora, tror jeg. Jeg elsker lidenskapen hennes for botanikk, og eventyrlysten hennes. Jeg beundrer hvordan hun hoppet på et skip til England helt alene, da verden sto på randen av krig. Det er ganske modig!

Den siste kamelia har en mørkere og mer mystisk side enn de tidligere bøkene dine. Var den vanskeligere eller lettere å skrive?
– Den var vanskeligere på mange måter, deler av boken har noen mørke, vonde temaer. Særlig scenene fra Addisons fortid. Jeg planla det ikke sånn, det bare kom da jeg skrev. Det føltes riktig.

Krevde denne romanen mye research på botanikk? Er det et tema du liker?
– Absolutt! Ideen min om en perfekt dag er å bruke en hel lørdag på å plante og så. Jeg elsker også kameliablomster, har alltid gjort der. Så hage-settingen i boken appellerte veldig.

Mange av romanene dine tar oss tilbake til 1930- og 40-tallet. Hva er det som fascinerer deg med denne perioden?
– Jeg elsker disse tiårene, takket være moren og bestemoren min. De fikk meg til å se flere gamle filmer enn noen andre tenåringsjenter. Til gjengjeld ble jeg så betatt av musikken, stilen, livsstilen og fortiden. Seriøst, jeg vokste opp med en skikkelig forelskelse i Cary Grant! Jeg blir veldig nostalgisk av 1940-tallet.

Alle romanene dine har en romantisk side. Hva inspirerer deg til disse kjærlighetshistoriene?
– Jeg må innrømme at jeg er en romantiker av hele mitt hjerte. Jeg elsker en god kjærlighetshistorie! Jeg skriver den type historier jeg selv liker å lese, og når det er et element av romantikk i dem – da blir det enda bedre!


Basert på et intervju i NW Book Lovers

Til toppen

Utdrag

«Du sa at de fant henne i kamelialunden.»
«Ja», fortsatte hun. «Hun og lorden hadde kranglet den formiddagen. Det var ille. Jeg vet det fordi jeg skrubbet gulvene utenfor salongen. Hun kom styrtende ut, og jeg så at hun hadde grått. Hun drakk te på terrassen med den grufulle gartneren, herr Blythe, og så gikk hun for å spasere i hagen. De fant henne der den samme kvelden.»
«Hva hendte?» gispet jeg.
«Det er det ingen som vet», sa Sadie med dempet stemme. «Men jeg har aldri slått meg til ro med det. Lorden ga herr Blythe sparken på stedet.» Hun sukket. «Ingen andre enn vår hellige herre Jesus vet hva som hendte i den lunden», fortsatte hun. «Stakkars lady Anna, hun –» «Da var det nok, Sadie», sa fru Dilloway fra der hun sto i døråpningen. Hvor lenge hadde hun vært der? Ingen av oss hadde lagt merke til henne.
«Ja, ma’am», sa Sadie kjapt mens rødmen steg i kinnene. «Jeg fortalte bare frøken Lewis om –»
«Ja, jeg vet hva du diskuterte med frøken Lewis – og det er et tema man ikke snakker om her i huset», sa hun. «Kom deg i gang med soverommene nå. Det er klart for å hente inn klesvasken. Gå i gang nå.»
«Ja, ma’am», sa Sadie og var rask med å komme seg på beina.
Fru Dilloway sendte meg et misbilligende blikk før hun resolutt snudde på hælen.

Til toppen

Om forfatter Sarah Jio

Sarah Jio er en internasjonalt bestselgende forfatter, og hennes bøker har ligget øverst på listene i New York Times og USA Today. Sarah Jio (f. 1978) er en amerikansk internasjonalt bestselgende forfatter. Hun har skrevet ti romaner, og bøkene hennes utgis i 27 land. Jio har bloggen sarahjio.com og er også programleder for podcasten Mod About You.

Videre har hun lenge jobbet som journalist og skrevet i blant annet Glamour, New York Times, Redbook, Real Simple, O: The Oprah Magazine, Bon Appétit, Marie Claire, Self, samt bidratt til radioprogrammet Morning Edition.

Sarah Jio bor i Seattle sammen med sine sønner og sin nye ektemann.

Til toppen