Den tomme stolen (Innbundet)

Forfatter:

John Erik Bøe Lindgren (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 512
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Casual Vacancy
Oversatt av: Lindgren, John Erik Bøe
ISBN/EAN: 9788202396091
Kategori: Romaner
Alder: 16 - 99
Omtale Den tomme stolen

Boken en hel verden har ventet på!

Barry Fairbrother er i begynnelsen av førtiårene da han helt uventet dør, og etterlater den engelske landsbyen Pagford i sjokk. Stedet fremstår som en engelsk idyll, med sitt brosteinslagte torg og historiske kloster. Men under den vakre fasaden er det en by i krig. Rike i krig mot fattige, tenåringer i krig med sine foreldre, koner i krig med sine menn, lærere i krig med sine elever ... I Pagford er det slett ikke slik det ser ut. Det ledige setet Barry etterlater seg i sognerådet blir snart kilde til den største konflikten byen har opplevd. Hvem vinner dette valget preget av lidenskap, dobbeltspill og uventede avsløringer?

"J.K. Rowling viser både vidd, stil og intelligens i sin første voksenroman."
Dagbladet

"... nerven er der, særlig ved stemmen og karakteren hun gir til ungdommens rolle i det store spillet. Der er hun virkelig god."
Aftenposten

Til toppen

Andre utgaver

Den tomme stolen
Bokmål Ebok 2012
Den tomme stolen
Bokmål Nedlastbar lydbok 2012
Den tomme stolen
Bokmål Heftet 2014

Flere bøker av J.K. Rowling:

Anmeldelser Den tomme stolen

«J.K. Rowling viser både vidd, stil og intelligens i sin første voksenroman.»
Cathrine Krøger, Dagbladet

«Dette er en vidunderlig roman.»
The Observer

Til toppen

Utdrag

Barrys hodepine fortsatte å dunke bak øret mens han rygget ut oppkjørselen og kjørte av sted gjennom den vakre lille byen Pagford, hvor de hadde bodd så lenge de hadde vært gift. De kjørte bortover Church Row, ned den bratte bakken der de dyreste husene lå i all sin viktorianske overdådighet og tyngde, rundt hjørnet ved kirken i gotisk stil der han én gang hadde sett døtrene spille Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, og over Torget, med god utsikt mot det mørke skjelettet av klosterruinen som dominerte landsbyens horisont, langt oppe på en høyde, der den gikk over i den fiolette himmelen.
   Det eneste Barry klarte å tenke på mens han snurret på rattet, snodde seg gjennom de velkjente svingene, var feilene han var sikker på at han hadde gjort da han skyndte seg for å få ferdig artikkelen han nettopp hadde sendt som e-post til lokalavisen. Selv om han var pratsom og engasjerende som person, synes han det var vanskelig å overføre personligheten til papiret.
   Golfklubben lå bare fire minutter fra Torget, litt forbi stedet der landsbyen svant ut i et siste blaff av gamle småhus. Barry parkerte syvseteren utenfor klubbrestauranten, The Birdie, og ble stående et øyeblikk ved bilen mens Mary frisket opp leppestiften. Den svale kveldsluften kjentes behagelig mot ansiktet. Mens han betraktet konturene av golfbanen forsvinne inn i halvmørket, lurte Barry på hvorfor han beholdt medlemskapet. Han var en dårlig golfspiller: Svingen var ujevn og handikappet høyt. Han hadde så mye annet som la beslag på tiden. Hodet banket verre enn noensinne.
   Mary slo av speillyset og lukket døren på passasjersiden. Barry trykket på låselnappen på nøkkelringen han holdt i hånden. Hans kones høye hæler klakket mot asfalten, det pep i bilens låssystem og Barry lurte på om kvalmen kanskje ville gi seg når han hadde fått noe å spise.
   En smerte større enn noe han noensinne hadde kjent før skar plutselig gjennom hodet hans som en fallkule. Han merket knapt smerten i knærne idet han traff asfalten; hodet fløt over av ild og blod; smerten var uutholdelig - men utholde den må han, for glemselen var fremdeles minuttet unna.
   Mary skrek - og fortsatte å skrike. Flere menn kom løpende fra baren. Én av dem sprang inn i bygningen igjen for å sjekke om noen av klubbens pensjonerte leger var til stede. Et ektepar, bekjente av Barry og Mary, hørte oppstyret fra restauranten, gikk fra forretten og skyndte seg ut for å se om de kunne være til hjelp. Mannen ringte 999 med mobilen.
   Ambulansen måtte kjøre fra nabolandsbyen Yarvil, og det tok den tjuefem minutter å komme fram. Da det blinkende blålyset gled over åstedet lå Barry urørlig og uimottakelig på bakken i en dam av eget oppkast. Mary satt på huk ved siden av, med en revne i strømpebuksen på hvert kne, holdt ham i hånden mens hun hulket og hvisket navnet hans.

Til toppen

Om forfatter J.K. Rowling

Fargerike J.K. Rowling:

Dame med sans for Drama

Hun vet godt hva kontraster innebærer. Fra å være trygdet ble hun multimillionær i løpet av fem år. Og fra å skrive om flyvende sopelimer og onde trollmenn er hun nå aktuell med sin første roman for voksne.

Livet hennes har vært akkurat som de sju Harry Potter-bøkene: Som et drama med svært forskjellige akter. Vendepunktet kom på grunn av fire timers forsinkelse på en togreise fra Manchester til Liverpool i 1990. Men la oss nå først gå til starten av Joanne Rowlings fargerike liv.

Tidlig ute med magi
Hun ble født i Gloucestershire i England i 1965, lillesøsteren ble født to år senere. Gikk på St. Michael's Primary School i Winterbourne. Var fregnete, nærsynt, elendig i sport, i det hele tatt en skikkelig outsider. Men fra moren hadde hun arvet kjærligheten til bøker, og allerede nå begynte hun å samle inn materiale til det som senere ble en verdenssuksess. Rektor Albert Dunn på St. Michael's er modell for Albus Humlesnurr, rektor på skolen til Harry Potter. Joanne benyttet enhver anledning til å fortelle lillesøsteren fantasyhistorier, blant annet om en kanin med meslinger og en enorm bie som het Miss Bee. Hennes store litterære helt var Jassica Mitford. Spør du Rowling om hennes favorittforfatter i dag, er svaret Jane Austen.

Et brokete liv 
Et brokete voksenliv førte henne etter hvert til Portugal, der hun giftet seg med en kjent TV-journalist, fikk en datter og skilte seg da datteren var fire måneder gammel. Hun tok med seg datteren til Edinburgh, og bodde der noen år mens hun skrev på det som skulle bli den første Harry Potter-mursteinen. Ideen kom på den nevnte togreisen tre år tidligere. I løpet av reisen så hun det store Potter-plotet for seg: En ung, foreldreløs gutt begynner på trollmannskolen. Merkelige navn, figurer og situasjoner oppstår, og det meste handler om herlig trolldom. Da hun kom hjem til London begynte hun å skrive, og det har etter hvert blitt sju romaner - én om hvert av Harrys magiske skoleår.

Depresjon og fattigdom
Da hun kom til Edinburgh i 1993, besto livet hennes av datteren, en kommunal leilighet og klinisk depresjon. Hun overveide til og med selvmord, men trøsten var notatboken og den magiske fortellingen hun sakte, men sikkert tryllet frem. Mye ble til på kafeer mens datteren Jessica lå i vognen og sov. Joanne var besatt av fortellingen, og eide ikke nåla i veggen. Men hun hadde en gullgruve i vesken da hun kom til forlaget og la den enorme bunken på bordet: Utkastet til Harry Potter og de vises sten.

Initialer for å selge
Rowling bruker pseudonymet J.K. i stedet for sitt eget fornavn. K står for Kathleen, som er hennes bestemor. Forlaget ønsket ikke at målgruppen, som de trodde var yngre gutter, skulle la være å kjøpe boken fordi den var skrevet av en kvinne. Derfor valgte Rowling å bruke initialer. Hun var også svært knyttet til sin mor, som døde av multippel sklerose 45 år gammel, noen få måneder etter at Joanne hadde begynt å skrive på manuset. Hun fikk aldri fortalt moren om Harry, og har siden angret bittert på at hun ikke fortalte det før det var for sent.

En ny litterær retning
Rowling er kjent for sin svarte humor og livlige fantasi, og blir ofte sammenliknet med Roald Dahl. Det tar hun som et kompliment, selv om han ikke er blant hennes favoritter når det gjelder barnebokforfattere. Når forfatterskapet hennes nå tar en ny retning, og hun kommer med sin første roman for voksne, venter en litterær verden i spenning. "Jeg har kost meg like mye med å skrive den nye romanen som med Potter-bøkene, men den er annerledes," har Rowling sagt i en pressemelding før lanseringen av Den tomme stolen.

En tankevekkende roman
Rowling tar oss med til den engelske landsbyen Pagford i sin nye roman. Typisk engelsk idyll med vakre fasader på flere måter. Eller? Kanskje ikke alt er slik det ser ut ved første øyekast. Barry Fairweather er medlem av sognerådet, og dør 45 år gammel. Den tomme stolen han etterlater seg i sognerådet er starten på en tankevekkende historie full av svart, rowlingsk humor - ispedd lidenskap, dobbeltspill og noen svært uventede avsløringer.

Innflytesesrik
J.K. Rowling ble verdensberømt for bøkene om Harry Potter som ble utgitt mellom 1997 og 2007. Hele 450 millioner bøker på 74 ulike språk er solgt i 200 land. Alle bøkene er filmatisert med stor suksess. Da det amerikanske magasinet Forbes i 2010 presenterte sin liste over dollarmilliadærer, var Rowlings formue estimert til én milliard dollar. Et par år tidligere kom hun på andreplass i Times' kåring om den mest innflyelsesrike kjendisen, plasseringen ble begrunnet med hennes sosiale, moralske og politiske engasjement. Flere hevder at innholdet i Den tomme stolen bærer preg av dette engasjementet.

Til toppen