Det høyeste ønsket (Innbundet)

Forfatter:

Elsa Frogner (Oversetter)

En ny, hjertevarm bestselger av den verdenskjente forfatteren Nicholas Sparks.

Maggie er bare 16 år da livet hennes snus på hodet. Hun blir gravid, og foreldrene sender henne til en tante hun knapt kjenner i en bortgjemt småby på en øy. Hun savner vennene og familien hjemme intenst, men så treffer hun Bryce, en av de få tenåringene i byen. Bryce viser henne alt som er bra på det vesle stedet, og han lærer henne også å fotografere.

Nesten tjue år seinere er Maggie blitt en velrenommert fotograf. Men brått tar livet en vending på nytt, og minnene strømmer på. Om en jul hun feiret for mange år siden – og om hvordan kjærligheten hun opplevde den gangen endret henne.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 368
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Wish
Oversatt av: Frogner, Elsa
ISBN/EAN: 9788202729813
Kategori: Romaner
Omtale Det høyeste ønsket

Kjærligheten som endrer

Maggie gjør en feil som snur opp-ned på tenåringslivet hennes.

Bare 16 år gammel blir hun gravid, og foreldrene tar den vanskelige beslutningen å sende henne til Ocracoke, en bortgjemt småby på en øy utenfor kysten av Nord Carolina. Her skal hun bo hos en tante hun knapt kjenner. Maggie føler seg isolert på øya, og savner familie og venner intenst. Redningen blir møtet med Bryce Trickett, en av de få tenåringene på øya. Ikke bare er Bryce kjekk, han er også snill, og inspirerende. Han hjelper Maggie med skolearbeidet, viser henne alt som er verdt å se i den forblåste strandbyen, og lærer henne også å fotografere. Men viktigst av alt, han dømmer henne ikke for feilene hun har gjort, og for magen som stadig vokser. De har sitt perfekte, første kyss, og forelskelsen blomstrer. 

Kjærligheten som endret alt

Nesten tjue år senere, i 2019, driver Maggie et velrenommert galleri i New York og er en anerkjent frilansfotograf. Hver jul pleier hun å reise verden rundt for å ta bilder, men en alvorlig diagnose setter plutselig en stopper for alt. Hun blir avhengig av hjelpen til en ung assistent, Mark Price, og føler seg stadig nærmere knyttet til ham. Mens de sammen teller ned dagene til juleferien, begynner hun å fortelle ham om en annen jul, som hun feiret for flere år siden – og om hvordan kjærligheten hun opplevde den gangen berørte og endret henne, på måter hun ikke engang selv forsto.

Gripende lesning

Nicholas Sparks fanger mange av livets store temaer i denne vakre romanen, som går over to tidsplan, 1996 og 2019. Begge historielinjene er oppslukende lesning. Det handler om tenåringsliv, graviditet, morsrolle, adopsjon, sykdom, vennskap, og om å forfølge sin lidenskap. Ikke minst handler det om kjærligheten i dens ulike former. Hva er kjærlighet, hvordan viser vi den, velger den, handler ut fra den? Hvor mye betyr den første, unge kjærligheten? Sparks' karakterer føles ekte og genuine, med sitt spekter av erfaringer, følelser og bakgrunnshistorier. Som vanlig skrus historien sammen på mesterlig vis, med vendinger som overrasker og gir ny innsikt. Underveis må lommetørkleet stadig vekk frem, dette er svært gripende lesning.

En av hans beste

Nicholas Sparks er en av verdens mestselgende forfattere. En ny roman fra ham vekker alltid enorm begeistring, og engasjement. På lesernes egne nettsteder verden over trekkes Det høyeste ønsket frem som en av Sparks' aller beste bøker, på høyde med hans tidlige hyllede – og filmatiserte – romaner. Det er ikke verst skussmål for en forfatter som har holdt på siden 1985, med en merittliste få andre kan matche. En leser på nettstedet Goodreads beskriver dessuten godt det vi sitter igjen med når boken lukkes: «Romanen minner deg på å sette pris på dem du elsker som mest. Og å vise nåde og godhet til menneskene i livet ditt som elsker deg mer enn de klarer å vise.»

Redaksjonen

Til toppen

Andre utgaver

Det høyeste ønsket
Bokmål Ebok 2022
Det høyeste ønsket
Bokmål Nedlastbar lydbok 2022
Intervju

Livet er både lykke og sorg

– Ideen til Det høyeste ønsket kom til meg for over 20 år siden, sier bestselgerforfatter Nicholas Sparks.

Han er en av verdens mest populære forfattere. Alle bøkene hans har vært på bestselgerlisten til New York Times, hele 115 millioner eksemplarer er solgt på 55 ulike språk. Bare i USA har 75 millioner Nicholas Sparks-bøker gledet leselystne amerikanere. 11 av bøkene hans er filmatisert. Nå er han aktuell med sin 26. roman, Det høyeste ønsket, som har fått flott mottakelse.

Ideen kom for 20 år siden

Temaet som utforskes i Det høyeste ønsket, har interessert Nicholas Sparks i over 20 år.
– Jeg har alltid hatt lyst til å skrive en historie om en gravid tenåring som bestemmer seg for å adoptere bort barnet sitt. Jeg vurderte ideen allerede etter min fjerde roman, og ideen kom tilbake for hver bok jeg skrev etter dette. Men jeg kunne bare ikke finne den riktige historien. Jeg har også alltid hatt lyst til å skrive en roman med juletematikk. Til slutt kombinerte jeg disse to ideene. Jeg håper og tror jeg har skrevet en bok som folk i alle aldre vil like, sier Sparks.

Ung graviditet

– Når vi møter Maggie som 16-åring, er hun i en ganske røff periode av livet. Hun er gravid, og foreldrene, som er veldig katolske, tar det litt gammeldagse valget å sende henne av gårde til en ukjent slektning på en øde øy. For Maggie faller livet i ruiner. Men det ender opp som en periode med fantastisk personlig vekst for henne, forteller Sparks om sin hovedkarakter.
20 år senere møter vi Maggie igjen som voksen, for første gang forteller hun sin livshistorie til noen. Hun tenker tilbake på kjærligheten til Bryce, men også på barnet hun ga bort. Og som vanlig hos Sparks skorter det verken på dramatikk eller vendepunkter i fortellingen. 

Opplevd både lykke og sorg

–Som mange av de andre bøkene mine inkluderer også Det høyeste ønsket tragiske elementer. For meg er det tragiske en opplagt del av livet og kjærligheten. Jeg vil at leserne mine skal føle mye forskjellig, derfor er romanene mine fulle av empati, håp, lykke, kjærlighet, anger og tristhet. I tillegg er mange av bøkene mine inspirert av hendelser i min egen familie. Vi har – som mange andre familier – opplevd både lykke og sorg, sier Nicholas Sparks i et intervju.

Engasjert i veldedighetsarbeid

I tillegg til å skrive bruker Nicholas Sparks veldig mye tid på å engasjere seg i veldedighetsarbeid lokalt, nasjonalt og globalt. Familien Sparks har stiftet The Nicholas Sparks Foundation, en stiftelse som arbeider for kulturell og internasjonal forståelse hos studenter ved å finansiere deres studieopphold utenlands. Han bidrar dessuten økonomisk til et eget studium innen skriveopplæring, der stiftelsen finansierer både drift og stipendier til studenter ved The University of Notre Dame i Nord-Carolina.

Sport, litteratur og fembarnsfar

Sparks er sporty. Så sporty at han har svært gode tider å vise til på 400 og 800 meter løping. Også her driver han veldedig arbeid, og har blant annet vært trener for lovende løpetalenter. Han løper selv 5 mil i uka, driver med styrketrening 4 ganger i uka og har også svart belte i Tae Kwon Do. Han er opptatt av å ha kontakt med leserne, elsker å være på bokturneer når det ikke er koronatid, og beklager at mailmassen er blitt så massiv at han ikke klarer å svare på alle mailene fra sine lesere. Som om ikke alt dette er nok, tilbringer han mye tid sammen med sine fem barn og sin elskede kone.

Av redaksjonen

Til toppen

Utdrag

«Overraskelsen,» sa han.
Jeg så det opprømte ansiktet hans, så snudde jeg meg mot dragen igjen. Den duvet litt, og jeg beveget armen og så hvordan dragen reagerte. Jeg ga litt mere snor, og så at den steg høyere. Synet hypnotiserte meg nesten. Bryce stirret også på den.
«Juletrelys?» sa jeg undrende.
«Ja, pluss batterier og en mottager. Jeg kan få lysene til å blunke, hvis du vil.»
«La dem være slik de er,» sa jeg.
Bryce og jeg sto nære nok til at jeg merket varmen fra ham, til tross for vinden. Når jeg konsentrerte meg, kunne jeg kjenne hvordan pendelen presset mot huden. Jeg tenkte på middagen og bålet og grillede marshmallows og teleskopet. Jeg stirret opp på dragen, tenkte på hvem jeg hadde vært da jeg kom til Ocracoke, og følte undring over den nye personen jeg var blitt.
Jeg merket at Bryce snudde seg mot meg, og jeg gjorde det samme, fulgte med da han tok et nølende skritt nærmere. Han strakte seg frem og la en hånd på hoften min, og i det øyeblikket visste jeg hva som kom. Jeg kjente det forsiktige nappet, og så at han bøyde hodet. Han lente seg mot meg; munnen kom stadig nærmere, helt til leppene til slutt møtte mine.
Det var et mildt kyss, mykt og inntagende, og noe i meg ønsket å stoppe ham. Jeg ville minne ham på at jeg var gravid, at jeg var en besøkende som snart kom til å reise. Jeg skulle ha fortalt ham at det ikke fantes noen fremtid for oss som par. Men jeg sa ingenting. Isteden kjente jeg at armene hans la seg om meg, og at kroppen hans trykket seg inn mot min.
Med ett visste jeg at det var dette jeg ville. Munnen hans åpnet seg langsomt, og da tungene våre møttes, ga jeg meg hen til en verden der det å være sammen med ham var det eneste som betydde noe.

Til toppen