Fioler i mars (Innbundet)

Forfatter:

Mari Johanne Müller (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 320
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Violets of March
Oversatt av: Müller, Mari Johanne
ISBN/EAN: 9788202507701
Kategori: Romaner
Omtale Fioler i mars

Hemmeligheten som kan forandre alt

Da Emily Wilson var i tjueårene, lå verden for hennes føtter. Hun hadde skrevet en bestselgende roman, hun var gift med drømmemannen Joel, og det var ingenting som tydet på at ikke lykken skulle vare.

Åtte år senere har hun fortsatt ikke klart å skrive noen ny roman. Det eneste av betydning hun har klart å rable ned er signaturen på papirene som skal sette et endelig punktum for ekteskapet med Joel. Han har truffet en annen, og Emily er rett og slett knust. Når grandtanten Bee inviterer henne til å tilbringe mars måned på Bainbridge Island utenfor Seattle, gir det henne endelig håp om å finne inspirasjon til en ny bok. Men det viser seg at øya bærer på sin egen hemmelige historie som skal kaste nytt lys over Emilys liv…

 

 

Debutromanen Fioler i mars gjorde umiddelbart Sarah Jio til en bestselgende forfatter. Det er en nydelig skrevet og oppbyggelig roman – en herlig blanding av romantikk, historie og mysterium.

Det er gått altfor mange år siden Emily sist besøkte grandtante Bee. Hun tenker tilbake på vakre Bainbridge Island, øya hun har mange barndomsminner fra. Den er kjent for sin beroligende effekt på mennesker. Skal hun kanskje skrive om den? Kanskje kan tanten, en legendarisk, gammel kvinne med mange hemmeligheter, også være spiren til en ny roman? Kanskje vil oppholdet hjelpe Emily til endelig å få gråte ut over sitt havarerte ekteskap…

En hemmelig fortelling
På øya kommer Emily over en rekke gamle fotografier fra Bees ungdom. Men Bee svarer unnvikende når Emily spør om hvem menneskene på bildene er. Så finner Emily en dagbok – eller er det en håndskreven roman? – i et underlig gjesterom hun har fått tildelt. Boken har tittelen: «Fortellingen om det som hendte en liten landsby på en øy i 1943».

Et fornuftsekteskap
Fortellingen handler om Esther, en for Emily ukjent kvinne. Mye kan likevel tyde på at historien hennes har en direkte forbindelse til Emilys eget liv. Noen har villet at Emily skulle finne boken, men denne noen er ikke Bee. Emily møter flere mennesker og opplever stadig ting på øya som muligens kan knyttes til fortellingen, uten at Emily helt ser hvordan. Mens hun forsiktig prøver å reparere sitt eget kjærlighetsliv leser hun om Esthers store prøvelser. Esther har inngått et fornuftsekteskap med den hardtarbeidende Bobby, i full visshet om at hun egentlig elsker kvinnebedåreren Elliot. Den tidløse kjærlighetshistorien leder Emily til et uløst mysterium. Hvem var egentlig Esther, og hva skjedde med henne?

Modig kjærlighet
Sarah Jio vever Esther og Emilys erfaringer vakkert sammen. Esthers historie får både Emily og leseren til å reflektere over valgene vi tar, og hvordan fortiden kan hjemsøke oss dersom vi ikke er modige i kjærligheten. Men Fioler i mars handler også om livslangt vennskap, om svik og tilgivelse, og om hvordan noens kjærlighet aldri dør, uansett hvor store prøver den blir satt på. En hjertevarm roman som gir leseren trøst og optimisme på kjærlighetens vegne.

Av Kristin Weholt
 

Til toppen

Andre utgaver

Fioler i mars
Bokmål Ebok 2016
Fioler i mars
Bokmål Nedlastbar lydbok 2016
Fioler i mars
Bokmål Heftet 2016
Anmeldelser Fioler i mars

«En rik blanding av historie, mysterium og romantikk.»
Library Journal

«Mysterium møter romantikk i denne engasjerende debutromanen. Leserne vil bli fanget allerede fra starten og hele veien til den overbevisende avslutningen.»
Woman’s Day

«Stemningen og omgivelsene i romanen kommer til å lokke leserne og holde dem fanget gjennom hele historien.»
RT Books

«Dette er en bok som gir trøst og oppmuntring til leserne.»
Costco Connection

«En sjamerende debutroman.»
Coastal Living

«Hva får du hvis du blander historie, kjærlighetsroman og mysterium? Fioler i mars – en roman som minner oss på hvordan man innhentes av fortiden, og som samtidig inneholder flere store overraskelser.»
Jodi Picoult, forfatter

«En nydelig fortelling om kjærlighet og svik.»
Beth Hoffman, forfatter

Til toppen

Utdrag

Akkurat i det samme kom servitøren bort til bordet, men ikke for å ta bestillingen vår. Han så rett på meg. «Er du Esther?»     
«Ja,» sa jeg forvirret.      
«Bra,» sa han. «Jeg burde ha visst det etter beskrivelsen herremannen ga meg. Han sa du ville være den peneste damen i restauranten.» Kelneren kastet et unnskyldende blikk på Rose. «Beklager. Du er ganske så vakker selv, frøken.» Men Rose smilte som om hun ikke brydde seg, og jeg visste at hun ikke gjorde det.     
Han dro en enkelt tulipan frem fra bak ryggen, yndlingsblomsten min – helt hvit, med rødt i tuppen på hvert kronblad. Jeg hadde aldri før sett en slik tulipan, og synet gjorde meg nærmest åndeløs.     
«Til deg», sa han og ga meg blomsten og en konvolutt. Navnet mitt var skrevet med Elliots håndskrift. Jeg husket e-ene hans, og også den spesielle krusedullen han la til på hver s.     
«Les det for deg selv,» sa Rose. «Jeg blir her med barnet.»     
«Takk,» sa jeg. Hun visste at jeg måtte nyte hvert ord.     
Jeg løp ut på fortauet og satte meg ned på en benk før jeg rev opp konvolutten.

Min kjæreste Esther,

     Det er galt av meg å strekke ut hånden til deg på denne måten, jeg vet det. Du er gift, og jeg hører at du har et barn. Men jeg må si deg noe, jeg må få alt på det rene. Kan du møte meg, i kveld, på stranden nedenfor huset mitt? Jeg skal være der og vente på deg, i håp om at du vil komme. Og om du gjør det, vet jeg at det er meningen at vi skal være sammen. Og om du ikke gjør det, vet jeg at det er slutten for oss, at jeg må legge planer for å forlate øya, og la hjertet ta farvel. Vær så snill, si at du vil komme. Fortell meg at til tross for alt, vil du komme. Det er mye å be om, men jeg ber om at flammen som ennå brenner i meg, også brenner i deg. Jeg skal vente.

Din Elliot

     Jeg trykket brevet til brystet, og en enslig tåre trillet nedover kinnet. Idet jeg tørket den vekk, så jeg en bevegelse i øyekroken. Men da jeg snudde meg for å se, hadde hva det enn var, eller hvem det enn var, forsvunnet.

Til toppen

Om forfatter Sarah Jio

En hilsen fra Sarah Jio

Kjære leser,

Jeg skriver til deg fra hjemmekontoret mitt i Seattle. Det er en mild, regnfull vinterdag, og like utenfor vinduet mitt kan jeg se bittesmå lilla fioler spire opp av jorden. De er enkle blomster. Folk flest legger knapt nok merke til dem, men for meg betyr de noe helt spesielt. Nå skal du høre:

For mange år siden, da jeg nettopp hadde fullført min første roman og den var på vei gjennom den strenge prosessen med redigering og markedsføring hos Penguin Books i USA, fortalte redaktøren min meg at hun syntes historien trengte en ny tittel. Originaltittelen hørtes litt mørk ut, forklarte hun. Og den hang ikke godt nok sammen med historien. Jeg ble selvfølgelig skuffet, men jeg ga meg straks i kast med å finne en ny tittel.

Den dagen tok jeg meg en joggetur i nabolaget mitt. Underveis kom jeg over et helt teppe av glade, lavendelfargede fioler i veikanten. Da jeg løp videre, begynte jeg å tenke på hvordan fioler kunne symbolisere fred, forsoning og tilgivelse i historien min. Idet jeg kom hjem, ropte gartneren min på meg. Han var opptatt med å luke ugress i blomsterbedene mine. «Vil du at jeg skal luke ut disse små fiolene?» spurte han. Da fikk jeg plutselig gåsehud. «Nei,» sa jeg. «La dem stå!» Deretter ringte jeg redaktøren min og fortalte henne om fiol-inspirasjonen min. Hun elsket ideen og lot meg gå løs på de nødvendige endringene i romanen.

Den dag i dag står disse fiolene i hagen min i Seattle. Men ikke nok med det. De kom til å berike romanen min på en måte jeg aldri hadde trodd var mulig. Historien fikk en ny tittel, Fioler i mars, og en ny mening – for meg, og for lesere over hele verden.

Jeg håper du vil ha like stor glede av denne historien som jeg hadde av å skrive den. Måtte du finne fioler på sidene i din egen historie.

Med ønsker om alt godt,

Sarah Jio

Til toppen