Votter (Innbundet)

Strikkemønstre fra hele Norge

Forfatter:

Legg i ønskeliste

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 192
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202502416
Kategori: Håndarbeid
Omtale Votter

Mer enn 40 oppskrifter for hele familien

Bøker med strikket tilbehør er alltid populært – votter er perfekte gaver, raske å strikke og anvendelige i nesten halvparten av årets måneder.

Når vi tenker på strikkede votter, tenker vi fort på den svarte og hvite Selbuvotten. Den er kjent langt utenfor Norges grenser, og den lille bygda i Sør-Trøndelag har en fantastisk vottetradisjon som er høyst levende. Men ikke alt som er strikket i svart og hvitt er selbustrikk. Nina Granlund Sæther har reist land og strand rundt for å finne tradisjonelle norske votter og historien bak dem.
 

Votter – Tradisjonell strikk fra Norge finner du en real skattekiste med norske strikkemønstre. Her er det votter fra alle landets nitten fylker, så uansett om du vil strikke deg landet rundt for å bli kjent med teknikker og tradisjoner, eller vil strikke en spesiell gave til noen, så er denne boken et veldig godt utgangspunkt.

Boken har mer enn 40 oppskrifter på votter til både dame, herre og barn, med store og tydelige diagrammer og vakre bilder.

 

Nina Granlund Sæther har lang fartstid som strikkedesigner og har massevis av kunnskap om norske håndarbeidstradisjoner, blant annet fra tiden som redaktør for Norsk Husflid. I arbeidet med denne boken har hun reist rundt til museer rundt om i Norges land og samlet på gamle vottemønstre.

I boken finner du oppskrifter på de gamle vottene, tilpasset dagens garn og utstyr, i tillegg til spennende historier om vottenes opprinnelse og bruk. Forfatteren har også latt seg inspirere til å designe flere egne vakre votter, med utgangspunkt i norsk historie og strikketradisjon.

Til toppen

Intervju

MIN HOBBYVERDEN Nina Granlund Sæther

Det finnes kanskje ingen som har reist og strikket så mye som Nina Granlund Sæther? Hun har rett og slett en genuin interesse for å samle kunnskap og oppskrifter, og så er hun så sjenerøs at hun til og med vil dele det med oss. Siste bok ut er Votter - strikkemønstre fra hele Norge. Undertegnede har prøvd alle vottene, og du har mye å glede deg til, det er votter for alle anledninger, for hele familien, fra hele Norge.

 

Fortell – hva er det som inspirerer deg?
Det kan være alt mulig; for eksempel en enkel form jeg ser på en gjenstand eller et bilde, vakre farger på en husrekke, eller brostein som danner et vakkert mønster. Men jeg er spesielt glad i vakre tekstiler, både gamle og nye, og leker gjerne videre med en liten detalj. Og så tenker jeg ofte strikkemønstre selv om det er et broderi eller et vevd stoff jeg har forelsket meg i.

Hvor er du aller helst når du klekker ut ideer til nye prosjekter?
Ideene kommer gjerne seilende når jeg har et lite friminutt. Det kan være i favorittstolen før noen andre i huset har stått opp, men det kan like gjerne være på toget hjem fra jobb om ettermiddagen. Da lukker jeg øyne og ører for alle utvendige inntrykk. På den måten kan jeg være kreativ inne i min egen lille boble.

Har du et favoritt-tilbehør?
I sommer kjøpte jeg meg et par vakre broderte mufler, som pulsvanter heter lokalt, på Husfliden i Setesdal. De er sorte med broderier i sterke farger, og hører egentlig til bunaden. Synes de er utrolig vakre. Akkurat nå er de favoritt-tilbehøret.

Hva gjør du når du ikke strikker (hender det egentlig)?
Ifølge min mor er det bare i begravelser jeg ikke strikker. Det stemmer nesten. Strikketøyet ligger alltid parat i vesken, i tilfelle det skulle bli noen ledige minutter. Jeg har lært meg å utnytte tiden. Ellers så har jeg en fantastisk morsom og spennende jobb som periodevis tar mye tid. Men jeg går gjerne på kunst- eller håndverksutstillinger. Jeg er veldig glad i å besøke museer både i inn- og utland. Jeg elsker bøker og hører gjerne et interessant foredrag. Og så liker jeg å gå på kafé. Og så er jeg selvfølgelig glad i å dele god mat og god vin sammen med familie og venner.

Er det et strikketips du har lyst å dele med oss?
Det er så mange som er redd for å bruke tynne pinner. Selvfølgelig går det raskere med tykke pinner, men når man strikker med tynne pinner kan man både få utrolig fine og detaljrike mønstre og ekstra behagelige og komfortable kvaliteter.

Hvordan ferier du jul?
Barna mine studerer i Bergen og er borte store deler av året. Derfor synes jeg det er veldig hyggelig når de kommer hjem til jul. Da blir det først og fremst hyggelig samvær sammen med dem og resten av familien.

 

Til toppen