Hvis noen ser meg nå (Ebok)

Forfatter:

Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter. Kan sendes til Kindle.

Last ned utdrag    

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2013
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filstørrelse: 1.05 MB
Filformat: EPUB
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202425029
Kategori: Romaner , Romaner og Skjønnlitteratur
Omtale Hvis noen ser meg nå

Benedicte Meyer Kroneberg kommer ut med sin tredje roman i høst. Hun debuterte med Ingen skal høre hvor stille det er i 2010, og i 2012 kom En rettferdig krig. Årets bok heter Hvis noen ser meg nå.

Hvis noen ser meg nå
handler om de eneggede tvillingene Vanja og Mona og følger deres liv i tre viktige halvår på åtti- og nittitallet. Fra de har vært små har de blitt sett på som en enhet, Monaogvanja, og alt de har gjort har de gjort sammen.
I den første delen befinner jentene seg i overgangen mellom barn og ungdom. Vanja får pupper og strekker seg først, noe som gjør henne oppmerksom på at hun og Mona ikke er helt like allikevel. De begynner på ungdomskolen og her utvikler de seg i hver sin retning; de havner i hver sin klasse, og mens Mona blir stadig mer sosial, blir Vanja mer selvbevisst og innadvendt. Jentene reagerer ulikt på puberteten: Der Mona synes det er spennende med forandringen som skjer med henne, skremmes den mer sjenerte Vanja av endringene og ønsker å holde fast på kroppen sin slik den var. Vanja er et skolelys og en perfeksjonist, mens Mona tar ting som de kommer. Vanja utvikler anoreksi og føler seg iakttatt fra alle hold. Når hun er sulten får hun «den gode stevnefølelsen». Mona irriterer seg grenseløst over at Vanja virker så overlegen. Idyllen og samholdet mellom de to søstrene blir satt på sine første prøver i denne tiden, og det kommer til flere sammenstøt mellom den livlige Mona og den «perfekte» Vanja.
Del to handler om det første studieåret; Vanja studerer medisin, og Mona studerer nordisk mest for å studere noe. Her blir forskjellene mellom søstrene stadig tydeligere, og Vanja forsøker å tilegne seg det sosiale livet hun alltid har drømt om, men nå på sine egne premisser. De bor i samme kollektiv, og hele tiden plages de to søstrene av at Mona må passe på Vanja.
I del tre skal de ta fatt på sitt voksne liv, og her er det duket for en konfrontasjon mellom søstrene. Det handler om behovet for å skape sin egen identitet: å markere forskjellene i et forhold som for utenforstående først og fremst kjennetegnes av likhet. Hvis noen ser meg nå er en sterk fortelling om kampen for å mestre livet.

Til toppen

Andre utgaver

Hvis noen ser meg nå
Bokmål Innbundet 2013
Hvis noen ser meg nå
Bokmål Heftet 2015
Hvis noen ser meg nå
Bokmål Nedlastbar lydbok 2017