Hvit død (Innbundet)

Serie: Cormoran Strike 4

Forfatter:

Heidi Grinde (Oversetter)

J.K. Rowling, alias Robert Galbraith, går i Agatha Christies fotspor og skriver klassisk, underholdende krim av høy kvalitet. Hvit død er et velregissert, spennende mysterium med et fantastisk persongalleri – og mye herlig London-stemning!

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 688
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Lethal White
Oversatt av: Grinde, Heidi
Serie: Cormoran Strike
Serienummer: 4
ISBN/EAN: 9788202626129
Kategori: Krim og spenning
Omtale Hvit død

En labyrint av mord og følelser

En forstyrret ung mann ved navn Billy ramler inn på privatdetektiv Cormoran Strikes kontor, og påstår at han var vitne til en grusom forbrytelse som barn.

Nå ber han Strike om hjelp til etterforskningen. Billy er tydelig desorientert, men likevel er det noe ærlig og oppriktig med både ham og hans historie, synes Strike. Men før han får stilt flere spørsmål, styrter Billy panisk ut av kontoret.

Strike og kollega Robin Ellacott forsøker å komme til bunns i Billys historie. Samtidig blir de kontaktet av kulturminister Chiswell, som blir utsatt for pengeutpressing. Ulike spor leder privatdetektivene på en kronglete vei gjennom bakgatene i London, via de innerste, hemmelige sirklene i Parlamentet, og til en vakker, men uhyggelig herregård langt ute på landsbygda.

Egentlig ment for hverandre?

Gjennom hele den kompliserte etterforskningen er forholdet mellom Strike og Robin mer innviklet enn noen gang. Robin, som før var Strikes assistent, har blitt juniorpartner i firmaet – etter saken som sørget for å gi henne en solid dose posttraumatisk stress. Angsten kan hun alltids takle, men forholdet til Matthew, som hun nettopp har giftet seg med, er det verre med. Strike på sin side har en stygg tendens til å tiltrekke seg de vakreste kvinnene, og de er ikke alltid de enkleste å leve med ... I Hvit død er forholdet mellom Strike og Robin et bankende hjerte, som pusher både det private og det profesjonelle livet til de to etterforskerne. De er på ulike måter helt avhengig av hverandre. Spørsmålet er: Vil Strike og Robin noen gang innse at de egentlig er ment for hverandre?

À la Agatha Christie

Hvit død er en fantastisk krim av de sjeldne, med ingredienser av politikk, utpressing, overklassedynamikk og mord – og ikke minst med det fascinerende og uimotståelige samspillet mellom de to heltene våre. En labyrintisk, men frydefull krim!
J.K. Rowling (Robert Galbraith er hennes pseudonym i denne serien) er kjent for en detaljert oppbygging av struktur og alle sine levende karakterer, som venter på å få sin helt nødvendige rolle i bokens finale. Det gir etterforskningen en struktur à la Agatha Christie, kombinert med følelsen av at dette skjer i vår tid.

Imponerende krim

For en gigantisk fortellerglede denne dama er i besittelse av! Noen vil si det er passe gammeldags når hun beskriver gatene, pubene og byggene i London til minste detalj, de klassiske kranglene mellom Robin og Matt, den måten Strike og Robin utfyller hverandre på. Men alt dette og mye mer gjør at du lever deg inn i denne store romanen og elsker å være sammen med de to etterforskerne. Du kan ikke unngå å la deg imponere av forfatterens tilstedeværelse og innsikt, hvordan hun får deg til å leve med, slappe av – så du bare koser deg gjennom hele boken.

Lenge leve den vanvittige fantasien og enorme produksjonen til J.K. Rowling, à la Robert Galbraith!

Av Bernt Roald Nilsen


 

 

Til toppen

Super krim fra Harry Potters mor
Tvedestrandposten

Andre utgaver

Hvit død
Bokmål Ebok 2019
Hvit død
Bokmål Heftet 2020

Flere bøker av Robert Galbraith:

Anmeldelser Hvit død

Super krim fra Harry Potters mor
«Hvit død er så langt den beste romanen hun har skrevet i serien om de to. En klassisk kriminalroman i moderne snitt. Drivende godt skrevet, og svært vanskelig å legge fra seg. Et tilleggsmoment er spenningen mellom Strike og Robin.»
Sven Gjeruldsen, Tvedestrandsposten (TERNINGKAST 5)

«Fascinerende intrige i beste klassiske, britiske krimtradisjon.»
Information

Usedvanlig underholdende
Financial Times

Svært fornøyelig
Mail on Sunday

Til toppen

Intervju

Klassiske mysterier for vår tid

På kort tid har J.K. Rowling, eller Robert Galbraith, som hun nå kaller seg, tatt krimlesere i hele verden med storm.

Hun kunne ha nøyd seg med å drikke champagne og kaste glans over veldedige formål etter den formidable Harry Potter-suksessen, men valgte å fortsette å skrive. Krimforfatter Harlan Coben er en av mange som skryter krimromanene hennes opp i skyene. Alle de tre romanene i serien om Cormoran Strike og assistenten hans, Robin, har føket rett inn på bestselgerlister verden over, og ingenting tyder på at Hvit død er et unntak.
Men hvorfor ble det egentlig krim da Potter-æraen var over?

Klassisk krim

–Jeg har alltid ønsket å skrive klassiske mysterier som tilhører vår egen tid, og krim er jo en perfekt sjanger sånn sett. Jeg elsker å ta med leseren på en reise der du aldri kan vite hvem som gjorde det og hvorfor. Det magiske med mysterier er nettopp den siste brikken som får kabalen til å gå opp. Så er det også noe mytisk når en detektiv-duo skal finne løsningen. Bøkene om Harry Potter var jo også fortellinger om hvem som gjorde det og hvorfor og hvordan, sier J.K. Rowling.

Hvorfor det rare navnet Cormoran Strike?

Ett bestemt spørsmål dukker alltid opp når hun intervjues om krimserien. Hvorfor har hun gitt hovedpersonen det merkelige navnet Cormoran Strike?
Svaret er enkelt. Hun vil at Strike skal ha et annerledes navn fordi den døde moren hans var en flammende, ukonvensjonell karakter, som måtte ta seg av Cormoran alene. Hun dro hjem til Cornwall for å føde og fant et navn fra hjemtraktene. Cormoran var en kjempe som visstnok levde i fjellene i Cornwall, og navnet passet fordi krimhelten til J.K. Rowling er en svær og temmelig utilgjengelig karakter. Når det gjelder Strike, lette hun etter et kort navn og fant en bidragsyter med Strike som etternavn i en bok om skikk og bruk i Cornwall.

God på planlegging

Hvit død er en stor roman. Rowling er ikke en forfatter som bare setter seg til tastaturet og lar fortellingen skje. Hun planlegger til minste detalj, og denne gang hadde hun et excel-ark med ni kolonner i tillegg til rød tekst for avledningsmanøvre, blå tekst for mulige spor og ulike farger for ulike mistenkte. Før hun starter vet hun hvem som er gjerningsmannen, og hvordan og hvorfor vedkommende utførte ugjerningene.

En herlig fortellerglede

–For noen år siden deltok jeg på et bokbad sammen med Stephen King og John Irving. Ett av spørsmålene handlet om hvordan vi jobbet med handlingen i romanene våre. Stephen fortalte hvordan han bare fulgte tråden for å se hvor den ledet ham, og John sa at han alltid visste hvor tråden skulle ta ham før han fulgte den. Jeg befinner meg sannsynligvis et sted midt imellom. Jeg kan gjerne følge en impulsiv idé uten start eller slutt, men jeg begynner aldri å skrive uten å vite hvor og hvordan det hele skal ende, sier den svært populære forfatteren, som i Hvit død igjen bekrefter at hun har en fortellerglede av en annen magisk verden.

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Utdrag

«Cormoran!» Han var allerede halvveis nede i trappen, men snudde seg da han hørte navnet sitt. Han likte håret hennes slik, i lange, myke krøller under en krans av Yorkshire-roser. «Gratulerer.» Hun gikk noen trinn nedover i trappen og kjempet med en klump i halsen.
«Vil du virkelig ha meg tilbake?» Han tvang fram et smil. «Jeg har nettopp kjørt i en jævla evighet med Shanker i en bil som jeg har sterk mistanke om er stjålet. Klart jeg vil ha deg tilbake.»
Hun lo, skjønt øynene var fulle av tårer.
( …)
«Denne gangen vil jeg ha en kontrakt,» sa Robin i en streng tone som ikke stemte med uttrykket i øynene. «En ordentlig kontrakt.» «Det skal du få.»
«Okei, da. Vel, da sees vi …»
Når da? Hun skulle på en to ukers bryllupsreise.
«Si fra når du er klar,» sa Strike. Han snudde og begynte å gå ned trappen igjen.
«Cormoran!»
«Hva?»
Hun gikk mot ham til hun ble stående på trinnet ovenfor. Nå var øynene deres i samme høyde.
«Jeg vil høre alt om hvordan du tok ham, og alt sammen.»
Han smilte.
«Det kan vente. Men jeg ville aldri ha greid det uten deg.»
Ingen av dem visste hvem som tok det første initiativet, eller om de handlet samtidig. Før de visste hva som skjedde, sto de med armene fast om hverandre, Robin med haken mot Strikes skulder, han med ansiktet i håret hennes. Han luktet av svette, øl og legesprit, hun av roser og den svake parfymen som han hadde savnet da hun ikke var på kontoret lenger. Følelsen av å ha henne i armene var både ny og velkjent, som om han hadde holdt om henne for lenge siden, som om han uten å vite det hadde savnet det i mange år. Gjennom den lukkede døren ovenpå hørte de bandet spille videre:

I’ll go wherever you will go
If I could make you mine …

Til toppen

Bøker i serien