I feil selskap (Innbundet)

Serie: Sandhamn-serien 9

Forfatter:

Kari Engen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 528
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: I fel sällskap
Oversatt av: Engen, Kari
Serie: Sandhamn-serien
Serienummer: 9
ISBN/EAN: 9788202618353
Kategori: Krim og spenning og Krim og mysterier
Omtale I feil selskap

Hvem kan redde Mina?

Andreis Kovac er en mann som er vant med å få viljen sin igjennom med trusler og vold. I skyggen av hans ulovlige virksomhet står det aller største offeret: Hans unge kone Mina.

Nå står Andreis tiltalt for narkotikahandel, hvitvasking av penger og diverse organisert kriminalitet. Men advokat Nora Linde og hennes kolleger har lenge hatt problemer med å få tilstrekkelig med beviser på bordet. For å få mannen bak lås og slå, trenger de at Mina vitner mot ham.

Sjarmerende tyrann
Mina falt pladask for Andreis noen år tidligere. Den sjarmerende mannen viste seg snart å ha et voldsomt temperament, og de siste årene har han slått henne regelmessig. En dag går mishandlingen over styr, og Mina er nær ved å bli drept. Hun bestemmer seg for å forlate det destruktive forholdet, og plasseres i et beskyttet bofellesskap for voldsutsatte kvinner i Stockholms skjærgård. Med seg har hun deres felles sønn, 3 måneder gamle Lukas.

Frykten for hevn
Men å forlate en voldelig mann er ikke lett. 25-årige Mina vet ikke hvor hun skal gjøre av seg og tviler hele tiden på seg selv. Mishandlingen har ikke bare brutt henne ned fysisk, men også psykisk. Nora gjør alt hun kan for å få Mina til å vitne mot sin mann, både om mishandlingen og om den kriminelle virksomheten. Men redselen for Andreis hevn lammer Mina. Hun frykter at han kommer til å drepe både henne og familien hennes, om hun angir ham.

Mørke minner
Andreis Kovac bærer på mørke minner fra krigen i Bosnia, som han forlot som barn. Han er forberedt på å gjør alt for å knuse sine fiender og få tilbake kona si, og skyr ingen midler. Mennesker i Minas nærhet ofres i Andreis krig, og politimannen og Noras samarbeidspartner, Thomas Andreasson, dras inn i saken. Samtidig som Thomas sliter med sitt ødelagte ekteskap, må han se på at Nora tar stadig større risikoer for å redde Mina.

Nervepirrende
I feil selskap er en nervepirrende thriller om menneskers ondskap, svakheter og de sår vi bærer med oss fra barndommen. Tross det alvorlige temaet, er dette en lettlest roman. Korte kapitler og stort driv i fortellingen gjør boken umulig å legge fra seg, og hele tiden leser vi med hjertet i halsen. Viveca Sten har skrevet en fengslende, viktig thriller som berører dypt.

Til toppen

Andre utgaver

I feil selskap
Bokmål Ebok 2019
I feil selskap
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019
I feil selskap
Bokmål Heftet 2020

Flere bøker av Viveca Sten:

Anmeldelser I feil selskap

«… en velfortalt, utspekulert og mangefasettert krimintrige…» 
Skånska Dagbladet

Til toppen

Intervju

– Hjemmet kan være det farligste stedet for en kvinne

Kontrollbehov og utrygghet setter stemningen i Viveca Stens siste roman I feil selskap.

– Dette er den mest thrilleraktige boken jeg noen gang har skrevet. I vanlig krim vil vi finne ut hvem som gjorde hva, men i denne historien handler det om at Mina er på flukt fra sin voldelige mann, og om hvorvidt hun skal overleve, forteller Viveca Sten.

Spenningen blir etter hvert intens, og flere har omtalt I feil selskap som den beste boken i den frittstående Sandhamn-serien. De populære bøkene er filmatisert og har solgt i fantastiske 5 millioner eksemplarer.

Ekteskapet kan være et minefelt

Minas mann, Andreis, bærer på mørke minner fra krigen i Bosnia, som han måtte flykte fra som barn. Dette preger hans kontrollbehov overfor mennesker han har i livet sitt. Det blir aktor Nora Lindes oppgave å redde den unge kvinnen fra undergangen.

– Faktum er at veldig mange mennesker utsettes for vold i nære relasjoner. Man pleier å si at hjemmet er det farligste stedet for en kvinne. Ekteskapet kan være som et minefelt. Jeg ville belyse dette. Samtidig var bakgrunnshistorien fra Bosnia også viktig å fortelle. Jeg er selv veldig engasjert i temaet, kanskje fordi jeg i mange år jobbet for Røde Kors´ senter for flyktninger, sier Viveca Sten.

Tett på Nora og Thomas

Leserne kan dessuten glede seg til gjensynet med advokat Nora Linde og politimannen Thomas Andreasson, barndomsvennene som jobber sammen i voksne alder. I denne boken kommer vi tettere på dem enn noen gang, blant annet er Thomas´ samlivsproblemer en viktig del av sidehandlingen.

Stockholm og skjærgård

Thrilleren utspiller seg dels i Stockholm, og dels i Stockholms skjærgård. Ikke så ulikt forfatterens egen bosituasjon; hun veksler mellom å bo i villaen i Stockholm og skjærgårdshuset i Sandhamn, sammen med mannen Lennart. I år har de vært sammen i 35 år. Nå har alle tre barna flyttet hjemmefra. Det skjedde i løpet av 48 timer, at alle dro av gårde. 

– Det var veldig rart de første månedene. Men etter det har vi hatt det veldig fint, gått ut sammen, spist middager, vært på kino. Og Lennart fulgte meg for første gang på forfatterreiser, smiler Viveca Sten.

Sannsynligvis byr det nye livet også på rikelig med tid til å skrive. Det er gode nyheter for alle oss som elsker bøkene hennes.

Til toppen

Utdrag

Mina tillot seg å puste ut. Huset var rent. Maten forberedt. Det var ingenting Andreis kunne irritere seg over når han kom hjem.
Hun satt i stuen med Lukas i armene og ga ham flasken. Han sugde iherdig, og de små leppene lukket seg hardt rundt smokken. I kveld skulle de ha det hyggelig sammen, sa hun til seg selv. Andreis kom til å bli i godt humør når han oppdaget hvor fint det var i huset, og hvor god middag hun hadde gjort i stand. Han kom til å se på henne med det samme kjærlige blikket som den første gangen de møttes. Da de var så forelsket at de knapt kunne holde hendene fra hverandre.
De skulle sitte ved middagsbordet og småprate som en helt vanlig småbarnsfamilie. Etter maten skulle han kose med Lukas mens hun ryddet opp på kjøkkenet. Og når Lukas hadde sovnet, kunne de kanskje se en film, med hver sin kopp kaffe eller et siste glass vin.
Hun skulle akkurat til å løfte opp Lukas for å få ham til å rape, da nøkkelen ble vridd om i låsen på ytterdøren. Mellomgulvet trakk seg automatisk sammen, men hun tvang bort de vonde tankene og forsøkte å puste rolig. Det var ingen grunn til å frykte det verste. Det skulle bli bra – hun var nødt til å tro på det.
I neste øyeblikk ble hun kald i hele seg.
Støvsugeren sto fortsatt framme på kjøkkengulvet. Lukas hadde begynt å gråte idet hun skulle til å rydde den bort, og hun hadde gått inn i stuen i stedet.
Hvordan kunne hun være så dum?
Mina lyttet etter skritt. Ville hun rekke ut på kjøkkenet og fjerne den før Andreis kom dit?
Hun våget ikke å røre seg, langt mindre rope. Tankene jobbet febrilsk. Kanskje han gikk opp i annen etasje først. Det hendte han ville ta en dusj med en gang han kom hjem fra jobben. I så fall ville hun rekke å rette opp tabben uten at han merket noe.
Hjertet hamret hardere og hardere mens hun ventet på lyden av skritt i trappen.

Til toppen

Bøker i serien