I natt er du død (Innbundet)

Serie: Sandhamn-serien 4

Forfatter:

Kari Engen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 432
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: I maktens skugga
Oversatt av: Engen, Kari
Serie: Sandhamn-serien
Serienummer: 4
ISBN/EAN: 9788202408589
Kategori: Krim og spenning og Krim og mysterier
Omtale I natt er du død

Hevn, besettelse og trakassering på høyt nivå!

 

Svenskene har kjøpt over en million bøker om Viveca Stens krimmysterier i Sandhamn i skjærgården utenfor Stockholm. I natt er du død er hennes fjerde bok. Og den beste. Og hennes første på norsk.

Psykologistudenten Marcus Nielsen blir funnet død i sin egen leilighet. Tilsynelatende et selvmord, og kanskje ikke så merkverdig, vi vet jo at de som studerer psykologi ofte har psykiske problemer. Så blir en svært MS-syk mann myrdet i sitt eget hjem - uten tegn til innbrudd eller kamp - bare noen få dager etter at Marcus har intervjuet han om hans tid i militæret, som kystjeger. Moren til Marcus er overbevist om at han er myrdet, og klarer å få kriminalinspektør Thomas Andreasson og teamet hans til å sette i gang etterforskning.

Troverdige krimhelter
Vi følger krimheltene til Sten på nært hold. Thomas, som var døden nær da han holdt på å gå gjennom isen for noen måneder siden. Juristen Nora Linde, som har gått gjennom en vond skilsmisse, og trenger noe annet å tenke på. For eksempel den gryende forelskelsen til hennes leieboer og SAS-pilot, som er ti år yngre enn henne. De personlige problemene til Thomas og Nora veves inn i etterforskningen slik mange svenske krimforfattere gjerne gjør, men Viveca Sten har utviklet seg til å bli den beste i akkurat den kategorien.

Dunkel militærfortid
Etterforskningen peker etter hvert i retning av Korsö militærleir utenfor Sandhamn, der de barske kystjegerne har hatt sin base i mange år. Viveca Sten tar oss elegant tilbake til syttitallet ved hjelp av dagboken til en av kystjegerne, som gir oss et innblikk i hvilken trakassering og voksenmobbing som skjedde der. Når enda en kystjeger fra syttitallet dør, skrur Viveca Sten tempoet opp. Kan det være slik at noe av det som skjedde kanskje ikke tåler dagens lys?

På topp i Sverige
I natt er du død er hevn, besettelse og trakassering på høyt nivå. Pendlingen mellom nå- og fortid bidrar til å holde spenningsnivået høyt. Du har medlidenhet med karakterene når de baler med sine personlige problemer i hverdagen, og det gjør historien høyst troverdig. Du gjetter gang på gang på feil person når jakten på gjerningsmannen drar seg til, og blir forbauset når løsningen foreligger. Og hvilken forrykende avslutning i den stockholmske skjærgården! Ikke rart at romanen lå på førsteplass på Svenske Bokhandleres lister i flere uker i fjor sommer. Det er ikke så ofte du får Cozy crime og bloody shit i én og samme roman. Det får du når du leser I natt er du død.

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Andre utgaver

I natt er du død
Bokmål Ebok 2013
I natt er du død
Bokmål Nedlastbar lydbok 2013
I natt er du død
Bokmål Heftet 2014

Flere bøker av Viveca Sten:

Utdrag

Thomas gjorde en liten, avvergende bevegelse med hånden.
   "Du vet at obduksjonen ikke tyder på noe annet enn selvmord? Har dere fått en kopi av rapporten?"
   Hun nikket sammenbitt.
   "Det beviser ingenting."
   "Politiet har gjennomført en åstedsundersøkelse, men det er ingenting som tilsier at det ligger noe kriminelt bak Marcus' død."
   Thomas så medfølende på henne.
   "Alt peker dessverre på at han døde for egen hånd," sa han. Marie Nielsen rykket til som om noen hadde slått henne. Øynene ble fylt med tårer.
   "Jeg beklager," sa han.
   "Noen må ha tatt livet av Marcus." Maria Nielsen løftet en pekefinger i hans retning. "Dere kan ikke henlegge denne saken. Det får dere ikke lov til."
   "Jeg sa ikke at vi skulle gjøre det. Men når vi ikke finner tegn på at det har skjedd noe kriminelt, er det vanskelig å sette i gang en mordetterforskning."
   Raseriet som hadde flammet opp, ble like raskt erstattet av fortvilelse.
   "Vær så snill. Sønnen min fortjener bedre enn som så."
   Hun lente seg fram over bordet og grep hardt rundt håndleddet hans.
   Thomas følte med henne, men han visste også hva Gamlingen, sjefen for voldsavsnittet hadde sagt på morgenmøtet dagen før om nedskjæringer og underbemanning. Papirbunkene på skrivebordet bare vokste. En ung student som etter alt å dømme var blitt lei av livet, ville neppe bli prioritert.
   "Har du barn selv?"
   Spørsmålet kom uventet, og i et øyeblikk ble Thomas svar skyldig. Han løftet kaffekoppen mot munnen for å vinne tid.
   "Har du det?" gjentok Maria.
   "Nei. Jo."
   Han hørte selv hvor dumt det lød. Kroppen husket følelsen fra da han våknet den morgenen og Emily lå stiv i vuggen ved siden av sengen. Da alle opplivningsforsøk hadde vist seg å være forgjeves, måtte ambulansefolkene tvinge ham bort fra henne med makt.
   Emilys død hadde tatt knekken på ekteskapet med Pernilla og nesten ødelagt ham også.
   "Jeg hadde en datter ... men hun døde da hun var veldig liten."
   Nå kunne han i hvert fall si det høyt. Det hadde tatt lang tid å komme dit.
   Maria Nielsen blunket. Men draget rundt munnen var like besluttsomt. Hun festet de forgråtte øynene på ansiktet hans.
   "Jeg beklager, men da kan du forstå hvordan det føles for meg akkurat nå." Stemmen ble enda mer insisterende. "Du må hjelpe meg. Marcus tok ikke livet sitt. Jeg bare vet det.

Til toppen

Om forfatter Viveca Sten

Krimdronningen Viveca Sten endelig på norsk!

Hva er drivkraften til en morder? Viveca Sten skriver om mennesker på stengrunn i skjærgårdsidyllen Sandhamn utenfor Stockholm. Sverige elsker bøkene hennes. Nå står Norge for tur.

Alle de fem romanene i det svenskene nå kaller Sandhamn-serien har skjærgården utenfor Stockholm som utgangspunkt. Det hele begynte i 2008 og er nå en årlig tradisjon. Viveca Sten leverer. Hvert eneste år. Skrivingen hennes har en bestemt årssyklus. Bøkene har en morder med en spesiell drivkraft, og Viveca har et hemmelig nøkkelord som preger hver enkelt bok. Hun er jurist, men det har du kanskje allerede skjønt. En kreativ systematiker, sier de som kjenner henne best.

Fra en fremmed planet
"Ideen til I natt er du død er et produkt av noe jeg opplevde i barndommens Sandhamn. Et bilde av alvorlige, grønnkledde menn i kanoer. Kystjegerne fra Korsö militærleir, det var som om de kom fra en helt fremmed planet," forklarer Viveca. For noen år siden kom bildet tilbake: Nittenåringer, som brytes ned for å bygges opp. Hva hvis du bare bryter ned? Hun begynte å researche kystjegerne på syttitallet, og forstod at hun hadde "en god sak". Hun ville illustrere hvor ille det kan gå, og "den gode saken" ble til en kriminalroman som har tatt leserne med storm.

Levende karakterer
Utgangspunktet er alltid Sandhamn, der hun har opplevd sommer så lenge hun kan huske. Først skulle jurist Nora Linde greie seg alene, men Viveca skjønte fort at hun trengte en politiinspektør. Slik ble barndomsvennen til Nora, Thomas Andreasson, til. En kompis du kan tenke deg å ta en øl med etter jobben, leserne bare elsker ham. Både Nora og Thomas har sine personlige utfordringer, Nora er nyskilt fra Henrik og Thomas har flyttet sammen med Pernilla igjen, etter at de har bodd fra hverandre en stund. Viveca har skapt to spill levende karakterer, ikke litterære sjablonger som det dessverre er for mange av.

Gir leseren mulighten
"Min krim er ikke hardkokt, men basert på hvordan livet egentlig ser ut. Karakterene er viktige, enten det er helter eller mordere, og i I natt er du død visste jeg at drivkraften hos morderen var hevn. Den som tar hevn på denne måten, må ha spesielle grunner, og disse er det opp til leseren å finne. Jeg legger ut ledetråder, som kan gi leseren en mulighet. Jeg leser selv en god del krim, og liker ikke at morderen dukker opp plutselig på slutten," sier Viveca. 

Djevelsk research
Hun er en djevel til å researche, og under reseachen fikk hun tillatelse fra Forsvaret til å gå i land på Korsö. Hun gjorde seg kjent med øya, gikk opp stiene, hun må vite hva hun skriver om. Hun leste bøker, snakket med gamle soldater og kvalitetssikret informasjonen hun så elegant leverer i de avsnittene som handler om dagboken til en soldat. Dagboken gjør det spennende, vi pendler mellom politiarbeidet til Thomas og dagbokens grusomme skildringer, og nettopp spenning var Vivecas nøkkelord da hun skrev I natt er du død.

Stens skrivesyklus
"Jeg skriver gjerne synopsis et par år før jeg begynner å skrive, og selve prosessen med skrivingen har en tydelig syklus. Jeg råskriver fra juni til oktober, så ser redaktøren på det før jeg bearbeider igjen i november/desember. Etter at forlaget igjen har sett på det, går vinteren med til pirk. Jeg elsker å pirke, holde på med detaljer, få teksten til å flyte," forklarer jurist Sten. Men ikke misforstå, når historien plutselig vokser frem på egen hånd, lar hun den bare vokse, det er en del av det å være forfatter. Når våren kommer, er boken klar for trykking. Og etter hvert lansering. Før hun igjen går i gang med et nytt manus ...

Forfatter på heltid
Hun er forfatter på heltid nå, det ble hun etter å ha levert sin fjerde bok. Før det skrev hun sent på kvelden og grytidlig på morgenen. Juristen prøvde å leve to parallelle arbeidsliv lenge, men innså etter hvert at hun var blitt krimforfatter. Nå elsker hun det livet hun har valgt. Å kunne styre sin egen tid. Å ha tid til sine tre høyt elskede barn og mann. Å kunne stå på ski nedover bratte alpefjell. Å reise, utforske, lære enda mer om byer hun er glad i. Men først og fremst å skrive. Når sommeren kommer til Sandhamn, er hun i gang igjen. Med nytt manus. Nye mysterier for Nora og Thomas. Og nok en morder med et fordervet liv. På Stengrunn.

Viveca Sten intervjuet av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Bøker i serien