I natt er du død (Innbundet)

Serie: Sandhamn-serien 4

Forfatter:

Kari Engen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 432
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: I natt är du död
Oversatt av: Engen, Kari
Serie: Sandhamn-serien
Serienummer: 4
ISBN/EAN: 9788202408589
Kategori: Krim og spenning og Krim og mysterier
Omtale I natt er du død

Hevn, besettelse og trakassering på høyt nivå!

 

Svenskene har kjøpt over en million bøker om Viveca Stens krimmysterier i Sandhamn i skjærgården utenfor Stockholm. I natt er du død er hennes fjerde bok. Og den beste. Og hennes første på norsk.

Psykologistudenten Marcus Nielsen blir funnet død i sin egen leilighet. Tilsynelatende et selvmord, og kanskje ikke så merkverdig, vi vet jo at de som studerer psykologi ofte har psykiske problemer. Så blir en svært MS-syk mann myrdet i sitt eget hjem - uten tegn til innbrudd eller kamp - bare noen få dager etter at Marcus har intervjuet han om hans tid i militæret, som kystjeger. Moren til Marcus er overbevist om at han er myrdet, og klarer å få kriminalinspektør Thomas Andreasson og teamet hans til å sette i gang etterforskning.

Troverdige krimhelter
Vi følger krimheltene til Sten på nært hold. Thomas, som var døden nær da han holdt på å gå gjennom isen for noen måneder siden. Juristen Nora Linde, som har gått gjennom en vond skilsmisse, og trenger noe annet å tenke på. For eksempel den gryende forelskelsen til hennes leieboer og SAS-pilot, som er ti år yngre enn henne. De personlige problemene til Thomas og Nora veves inn i etterforskningen slik mange svenske krimforfattere gjerne gjør, men Viveca Sten har utviklet seg til å bli den beste i akkurat den kategorien.

Dunkel militærfortid
Etterforskningen peker etter hvert i retning av Korsö militærleir utenfor Sandhamn, der de barske kystjegerne har hatt sin base i mange år. Viveca Sten tar oss elegant tilbake til syttitallet ved hjelp av dagboken til en av kystjegerne, som gir oss et innblikk i hvilken trakassering og voksenmobbing som skjedde der. Når enda en kystjeger fra syttitallet dør, skrur Viveca Sten tempoet opp. Kan det være slik at noe av det som skjedde kanskje ikke tåler dagens lys?

På topp i Sverige
I natt er du død er hevn, besettelse og trakassering på høyt nivå. Pendlingen mellom nå- og fortid bidrar til å holde spenningsnivået høyt. Du har medlidenhet med karakterene når de baler med sine personlige problemer i hverdagen, og det gjør historien høyst troverdig. Du gjetter gang på gang på feil person når jakten på gjerningsmannen drar seg til, og blir forbauset når løsningen foreligger. Og hvilken forrykende avslutning i den stockholmske skjærgården! Ikke rart at romanen lå på førsteplass på Svenske Bokhandleres lister i flere uker i fjor sommer. Det er ikke så ofte du får Cozy crime og bloody shit i én og samme roman. Det får du når du leser I natt er du død.

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Andre utgaver

I natt er du død
Bokmål Ebok 2013
I natt er du død
Bokmål Nedlastbar lydbok 2013
I natt er du død
Bokmål Heftet 2014

Flere bøker av Viveca Sten:

Utdrag

Olle så seg omkring, som om han var redd for at noen skulle høre hva han hadde på hjertet.
   "Husker du det jeg fortalte deg? At kystjegerne skulle trenes for å bli harde, både mot seg selv og andre?"
   Nora nikket uten å si noe.
   Olle flyttet kroppsvekten fra den ene foten til den andre. Øynene hadde et ulykkelig uttrykk.
   "Noen ganger gikk det galt, befalet nistet kontrollen."
   Nora var splittet mellom ønsket om å høre mer og vissheten om at hun måtte rekke båten. et siste spørsmål, så var hun nødt til å løpe.
   "Vet du hva han heter, denne personen du snakker om?"
   Olle Granlund klødde seg i nakken.
   "Det er så lenge siden. Jeg husker det ikke, men jeg kan prøve å finne det ut."
 

Thomas sto inne på badet med tannbørsten i hånden da telefonen ringte. Han så på displayet at det var Nora.
   Hva ville hun så sent?
   Nora gikk som vanlig rett på sak.
   "Jeg snakket med naboen min, Olle, i går, slik du ba meg om. Han fortalte en god del om det som foregikk på Korsö."
   Thomas gikk ut i stuen og sank ned i sofaen. Pernilla hadde sovnet allerede i nitiden, og han ville ikke forstyrre henne. Han lente seg tilbake mot sofaryggen og prøvde å få nukt med trøttheten. Den nektet å slippe taket, enda han hadde sovet hele ettermiddagen.
   "Hva hadde han å komme med?"
   "Han beskrev Korsö som et mildt sagt merkelig sted," sa Nora. "Han sa et det handlet om å presse soldatene til et punkt før de brøt sammen. Først da kunne man bygge dem opp igjen til å bli ekte kystjegere. en gruppe elitesoldater med spesielle ferdigheter i kamp, kalte han dem. Det høres ikke helt sunt ut, spør du meg."
   Det skramlet i bakgrunnen, som om hun drev og ryddet ut av en oppvaskmaskin.
   "Det har tydeligvis vært offiserer der som trådte over alle grenser," la hun til.
   Kortfattet fortalte hun om soldaten som hadde kuttet seg opp.
   "Hva sier du om det?" sa hun.
   "Det høres for jævlig ut. Nevnte han noe navn?"
   "Han snakket om ett befal som visstnok var spesielt sadistisk, men han kom ikke på hva mannen het."
   Da de hadde avsluttet samtalen, ble Thomas sittende i sofaen og tenke.
   Noras ord ga gjenklang i ørene hans. "De skulle skape elitesoldater ved å presse mennene til de brøt sammen."
   Fantes det noen der ute som var blitt presset for hardt? For tretti år siden?

Til toppen

Om forfatter Viveca Sten

Krimdronningen Viveca Sten endelig på norsk!

Hva er drivkraften til en morder? Viveca Sten skriver om mennesker på stengrunn i skjærgårdsidyllen Sandhamn utenfor Stockholm. Sverige elsker bøkene hennes. Nå står Norge for tur.

Alle de fem romanene i det svenskene nå kaller Sandhamn-serien har skjærgården utenfor Stockholm som utgangspunkt. Det hele begynte i 2008 og er nå en årlig tradisjon. Viveca Sten leverer. Hvert eneste år. Skrivingen hennes har en bestemt årssyklus. Bøkene har en morder med en spesiell drivkraft, og Viveca har et hemmelig nøkkelord som preger hver enkelt bok. Hun er jurist, men det har du kanskje allerede skjønt. En kreativ systematiker, sier de som kjenner henne best.

Fra en fremmed planet
"Ideen til I natt er du død er et produkt av noe jeg opplevde i barndommens Sandhamn. Et bilde av alvorlige, grønnkledde menn i kanoer. Kystjegerne fra Korsö militærleir, det var som om de kom fra en helt fremmed planet," forklarer Viveca. For noen år siden kom bildet tilbake: Nittenåringer, som brytes ned for å bygges opp. Hva hvis du bare bryter ned? Hun begynte å researche kystjegerne på syttitallet, og forstod at hun hadde "en god sak". Hun ville illustrere hvor ille det kan gå, og "den gode saken" ble til en kriminalroman som har tatt leserne med storm.

Levende karakterer
Utgangspunktet er alltid Sandhamn, der hun har opplevd sommer så lenge hun kan huske. Først skulle jurist Nora Linde greie seg alene, men Viveca skjønte fort at hun trengte en politiinspektør. Slik ble barndomsvennen til Nora, Thomas Andreasson, til. En kompis du kan tenke deg å ta en øl med etter jobben, leserne bare elsker ham. Både Nora og Thomas har sine personlige utfordringer, Nora er nyskilt fra Henrik og Thomas har flyttet sammen med Pernilla igjen, etter at de har bodd fra hverandre en stund. Viveca har skapt to spill levende karakterer, ikke litterære sjablonger som det dessverre er for mange av.

Gir leseren mulighten
"Min krim er ikke hardkokt, men basert på hvordan livet egentlig ser ut. Karakterene er viktige, enten det er helter eller mordere, og i I natt er du død visste jeg at drivkraften hos morderen var hevn. Den som tar hevn på denne måten, må ha spesielle grunner, og disse er det opp til leseren å finne. Jeg legger ut ledetråder, som kan gi leseren en mulighet. Jeg leser selv en god del krim, og liker ikke at morderen dukker opp plutselig på slutten," sier Viveca. 

Djevelsk research
Hun er en djevel til å researche, og under reseachen fikk hun tillatelse fra Forsvaret til å gå i land på Korsö. Hun gjorde seg kjent med øya, gikk opp stiene, hun må vite hva hun skriver om. Hun leste bøker, snakket med gamle soldater og kvalitetssikret informasjonen hun så elegant leverer i de avsnittene som handler om dagboken til en soldat. Dagboken gjør det spennende, vi pendler mellom politiarbeidet til Thomas og dagbokens grusomme skildringer, og nettopp spenning var Vivecas nøkkelord da hun skrev I natt er du død.

Stens skrivesyklus
"Jeg skriver gjerne synopsis et par år før jeg begynner å skrive, og selve prosessen med skrivingen har en tydelig syklus. Jeg råskriver fra juni til oktober, så ser redaktøren på det før jeg bearbeider igjen i november/desember. Etter at forlaget igjen har sett på det, går vinteren med til pirk. Jeg elsker å pirke, holde på med detaljer, få teksten til å flyte," forklarer jurist Sten. Men ikke misforstå, når historien plutselig vokser frem på egen hånd, lar hun den bare vokse, det er en del av det å være forfatter. Når våren kommer, er boken klar for trykking. Og etter hvert lansering. Før hun igjen går i gang med et nytt manus ...

Forfatter på heltid
Hun er forfatter på heltid nå, det ble hun etter å ha levert sin fjerde bok. Før det skrev hun sent på kvelden og grytidlig på morgenen. Juristen prøvde å leve to parallelle arbeidsliv lenge, men innså etter hvert at hun var blitt krimforfatter. Nå elsker hun det livet hun har valgt. Å kunne styre sin egen tid. Å ha tid til sine tre høyt elskede barn og mann. Å kunne stå på ski nedover bratte alpefjell. Å reise, utforske, lære enda mer om byer hun er glad i. Men først og fremst å skrive. Når sommeren kommer til Sandhamn, er hun i gang igjen. Med nytt manus. Nye mysterier for Nora og Thomas. Og nok en morder med et fordervet liv. På Stengrunn.

Viveca Sten intervjuet av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Bøker i serien