Isløsning (Innbundet)

Serie: Berger og Blom 5

Forfatter:

Einar Blomgren (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 400
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Islossning
Oversatt av: Blomgren, Einar
Serie: Berger og Blom
Serienummer: 5
ISBN/EAN: 9788202643485
Kategori: Krim og spenning og Krim og mysterier
Omtale Isløsning

Mesterlig fra Arne Dahl

En velskrevet, fartsfylt, blodig og skrekkelig spennende psykolgisk thriller fra den svenske mesteren Arne Dahl!

Tre drap. Tre ofre uten identitet. Alle funnet på steder som ligner hverandre i strandsonen i nærheten av Stockholm.

 

Til toppen

Andre utgaver

Isløsning
Bokmål Ebok 2022
Isløsning
Bokmål Nedlastbar lydbok 2022
Isløsning
Bokmål Heftet 2023

Flere bøker av Arne Dahl:

Intervju

Skremt krimmester

Da Arne Dahl skulle ta fatt på den femte boken om den populære duoen Sam Berger og Molly Blom, var det bare to ting han var helt sikker på: hvem som skulle overleve, og at tematikken han hadde valgt skremte ham voldsomt.

I Dahls nye thriller Isløsning handler det nemlig om genetikk og jakten på evig liv. Og ikke minst hvor langt noen er villige til å gå for å oppnå det.

– I genetikkens mikroverden ser alt ut til å være mulig. Og det skremmer meg. Men samtidig trekkes jeg mot det, forteller Dahl. Han mener det er noe grunnleggende i oss alle, dette at vi i bunn og grunn ønsker oss et lengre liv.

Ukjent verden

Forfatteren, som har gjort mye og grundig research på tematikken, mener vi lever i et epokeskifte, der evolusjonen snart ikke lenger ligger i naturens hender, men i menneskers. Og det er der det blir farlig i hans siste krim.

– I Isløsning oppdager Desiré Rosenkvist, som vi kjenner best som Deer, to drap som hun mener henger sammen. Når et tredje uidentifisert lik blir funnet på en sandstrand i Stockholms skjærgård, styrkes mistanken hennes om at politiledelsen legger lokk på noe. Hun kontakter eks-politifolkene Sam Berger og Molly Blom for å få hjelp til å finne ut om det bare er noe hun innbiller seg, eller om det faktisk stemmer at en seriemorder er på ferde. Dermed ledes Berger & Blom inn i en verden der jakten på evig liv er viktigere enn alt annet.

Aktuell thriller

Dahl beskriver Berger & Blom som ekte politifolk som ikke lenger får jobbe som politi. Han sier det er nettopp det som definerer de to som har hatt hovedrollen i hans tredje krim-serie. Med Isløsning kaster han krimduoen ut i en siste nervepirrende, og svært aktuell, sak, før han setter punktum for serien.

– Det startet som en mer rendyrket psykologisk thrillerform, men så snek både politikk og verden utenfor seg inn i historien. Etter hvert har det blitt til en kombinasjon av psykologisk thriller og samtidspolitisk krim.

Sterkt persongalleri

Det er ikke bare i sjanger det har skjedd ting i løpet av Berger & Blom-kvintetten. Det sterke persongalleriet har også vært på en reise i løpet av de fem bøkene.  

– Berger startet som en klassisk politimann, overbevist om at han visste alt og kunne alt.  I Isløsning er han en litt åpnere mann, en som til og med har et sjeleliv. Blom har gått fra en identitetsløs spion, en som hele tiden spilte en rolle, til å bli en mer pålitelig person, og til sin store overraskelse: en person som trives med å være mor.

Og man kan ikke snakke om Berger & Blom uten å nevne Deer – på mange måter deres forbindelse til virkeligheten. Hun har vært satt på mange prøver, og blir det også i Isløsning.

– Hun er kanskje denne seriens virkelige helt. Hun har ofret alt for sine venner, og fortsetter å gjøre det i denne boken. Hun er nok mest menneske av dem alle, forteller Arne Dahl.

Mer i vente

Mye har altså hatt en utvikling i serien til Arne Dahl, men en ting har ikke endret seg underveis. Fokus for Dahl har gjennom hele serien vært mest mulig spenning. Og selv om Dahl sier han nå jobber litt mer improvisert enn tidligere, er grunnmuren den samme.

– Jeg prøver alltid å finne ett eller flere aktuelle temaer som kan formes til en genuint spennende historie, en fortelling som sier noe vesentlig om vår tid, og en original historie som hverken jeg eller noen andre har skrevet tidligere.

Og denne oppskriften legges nok ikke på hylla med det første. For selv om Arne Dahl nå tar farvel med sin populære duo Berger og Blom, sier ikke forfatteren selv farvel til sine mange lesere. Han kaster i stedet ut en liten teaser, på hva vi har i vente.

– Ja, her tar Berger & Blom-kvintetten slutt. Arne Dahl, derimot, er mer vital enn noen gang. Og snart kommer det en overraskelse ...

 

Av Sarah Natasha Melbye

 

 

 

Til toppen

Bøker i serien