Kjærlighetens ansikt (Innbundet)

Forfatter:

Mari Johanne Müller (Oversetter)

Fornemmelse av kjærlighet

Hvis det var like enkelt å forstå menn som å velge en blomst, ville Jane vært den lykkeligste kvinnen på jorden.

Likte du filmene Love Actually og Den fabelaktige Amélie fra Montmartre? Da kommer du til å ELSKE Sarah Jios nye roman!

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 320
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Look of Love
Oversatt av: Müller, Mari Johanne
ISBN/EAN: 9788202625122
Kategori: Romaner
Omtale Kjærlighetens ansikt

Kjærlighetens mange ansikter

Jane Williams blir født under en vinterstorm med en helt spesiell gave: evnen til å se ekte kjærlighet.

Jane er singel og bor i en leilighet sammen med golden retrieveren Sam. Hver morgen går de rundt hjørnet til blomsterbutikken som Jane har arvet, i hjertet av romantiske Seattle. Her lager hun de vakreste buketter til kjente og ukjente kunder, sammen med venninne og kollega Lo.

Håpløs romantiker

Til tross for at hun er en håpløs romantiker, har Jane hele livet vært skeptisk til kjærligheten, helt siden hun som liten ble vitne til at faren forlot moren for en annen kvinne. Det knuste morens hjerte. Dette var første gang Jane opplevde gaven sin – evnen til å se ekte kjærlighet. Men hun trodde alltid at det skyldtes en nevrologisk tilstand i hjernen som ga henne episoder med uklart syn og svimmelhet. Legene mener det samme, og nå prøver de å overtale henne til en operasjon som kan gjøre henne bedre.

Janes gave


Men like før sin 29-årsdag 1. juledag mottar Jane et mystisk gratulasjonskort fra en ukjent kvinne, Colette, som forteller at de begge ble født med evnen til å se kjærlighet mellom mennesker. Dette er grunnen til at Jane opplever uklart syn innimellom. Det høres selvsagt utrolig ut, men når Jane tenker tilbake på alle gangene hun har fått tåkete syn mens hun har observert par, begynner hun å tror at det er sant. Men, det er en hake ved denne gaven. Innen hun fyller 30, må hun finne og identifisere seks ulike typer kjærlighet mellom par, og beskrive dem detaljert i en dagbok – ellers risikerer hun å ikke selv få oppleve kjærligheten.

Bokens Love actually

Det følgende året legger Jane merke til kjærlighet i alle variasjoner og former i omgangskretsen sin, blant familie og venner: Fra den uforpliktende kjærligheten til den dypt lidenskapelige, den praktiske, uselviske, vennskapsbaserte, eller besettende kjærligheten. Som leser blir vi så glad i hver eneste karakter i fortellingen! For hvem kjenner vel ikke en Lo, en Mary, Katie, Mel og Elaine, eller en bror Flynn – som enten blir forlatt, elsker for mye, for lite, eller ikke helt finner ut av det? Kjærligheten kan være fantastisk, men også så vanskelig. Liker du filmer som Love actually eller Den fabelaktige Amélie fra Montmartre? Da har du garantert en ny favorittroman her!

Finnes kjærligheten for Jane?

Og hva skjer når Jane selv treffer en hun liker? Og han attpåtil er en vitenskapelig skribent som ikke tror på kjærligheten? Er han til å stole på? Og – hva om Jane rett og slett ikke rekker å identifisere alle kjærlighetsformene før året er omme?
Kjærlighetens ansikter spennende, betagende, annerledes og frisk. Romanen har islett av noe magisk over seg – ikke mye, men akkurat nok til at hele leseopplevelsen blir magisk, den også. Jane er en nydelig karakter, akkurat som de andre i boken – og vi vil ikke gi slipp på noen av dem! Er det mulig å få disse menneskene med seg hjem, takk?

Redaksjonen

Til toppen

En vidunderlig bok full av herlige personer.
BOOKLIST

Andre utgaver

Kjærlighetens ansikt
Bokmål Ebok 2020
Kjærlighetens ansikt
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020
Kjærlighetens ansikt
Bokmål Heftet 2020
Intervju

Kjærlighetsstudinen

Ideen til romanen Kjærlighetens ansikt kom fra en av Sarah Jios mer særegne hobbyer, nemlig å studere andre mennesker uten at de er klar over det.

– Jeg skrev denne romanen like etter at ekteskapet mitt tok slutt, fortalte Sarah Jio i et intervju i 2014, året Kjærlighetens ansikt ble lansert i USA. – Det var en vanskelig tid for meg, og i grunnen et merkelig tidspunkt å skrive en bok om… kjærlighet. Men selv om det gjorde vondt, var jeg også veldig nysgjerrig på hva som får kjærlighet til å vare. Hva er det som holder forholdet og båndet sterkt over tid?

Ser på par i smug

Sarah Jio omtaler seg selv som en «kronisk par-observatør».
– Jeg tok meg stadig i å kikke på andre par når jeg satt på kafé eller restaurant. Jeg kunne sitte alene ved et bord mens jeg kastet sidelengs blikk og funderte: Er de nyforelskede eller har de vært sammen lenge? Er de virkelig forelsket? Elsker hun ham mer enn han elsker henne? Er de som skapt for hverandre? Kanskje de er i ferd med å gå fra hverandre? Feirer de bryllupsdag?

Ikke minst lurte hun på om det fremdeles fantes en gnist og lidenskap i forholdet hos dem som hadde vært et par over lengre tid. Hun ble fascinert av de mange varianter av kjærlighet som finnes, og fant ut at dette ville hun skrive bok om.

En sprø gave

Kjærlighetens ansikt handler om en kvinne som kan se kjærlighet. Hun får tåkete syn når det er kjærlighet til stede mellom mennesker. Det er en ganske sprø gave å ha. For hva ville du gjort om du hadde den evnen? Tenk om du kunne oppdage at mannen til din beste venninne ikke elsket henne, men søsteren hennes? Ville du sagt det til henne? Ville du blandet deg? Dette er min heltinne Janes store dilemma. Og nei, hun kan ikke se kjærlighet i sitt eget liv. Der er hun like blind og formålsløs som resten av oss når det gjelder romantikk. Meg selv inkludert, sier Jio.

Seks typer kjærlighet

Jane får en mystisk beskjed om å studere seks ulike typer kjærlighet: Eros, Ludus, Storge, Pragma, Mania og Agape (se faktaboks). Sarah Jio kom over de seks kjærlighetskategoriene da hun studerte forskeren John Lees arbeider fra 70-tallet. De fleste mennesker og kjærlighetsforhold rommer særlig én av disse kategoriene, men mange er også en blanding av flere. Hvilken kjærlighetsvariant som er å foretrekke, blir opp til hver og én. Men for Sarah Jio selv er svaret enkelt:
– Den virkelig store kjærligheten – «big, epic an beautiful love» – omfavner alle de seks variantene.

Sarahs kjærlighet

Og hvordan gikk det med Sarah Jios egen kjærlighet?
– Skilsmisse er fælt, den førte med seg både sår, arr og fantomsmerter. Men jeg overlevde den! Og nå, flere år etter, føler jeg meg bedre og sterkere enn noen gang. Jeg ser på både livet og mennesker på en ny måte. Jeg er lykkelig gift på nytt, og til sammen har vi seks barn! Livet er ikke perfekt, jeg har mitt stress som alle andre. Men jeg elsker barna mine, mannen min og denne karrieren hvor jeg kan dikte historier som vekker følelser hos leserne. For et privilegium!

Redaksjonen

Til toppen

Utdrag
«Jeg fortjener henne ikke. Det har jeg alltid visst. Jeg giftet meg med en som er altfor bra for meg.»
Det er ikke mange som ville vært enig i Matthews selvnedsettende vurdering. Tross alt er han kjekk, vellykket og snill – alle tre svært gode kvaliteter i en ektemann. Men likevel spiller han alltid andrefiolin når det gjelder forholdet til Elaine. Hennes personlighet er tydeligere, humoren er skarpere, selvtilliten bedre.

«Det er overhodet ikke sant», sier jeg og prøver å berolige ham.
Han lar fingeren gli langs konvoluttkanten og blir stående fortapt i dype tanker. «Vel, hver eneste dag våkner jeg med drømmedama. Det er mitt livs største glede.»

Jeg smiler. «Så vakkert sagt. Skrev du det på kortet?»
Han rister på hodet. «Nei, jeg skrev bare: Ha en fin valentinsdag.»

Vi kikker opp begge to idet Lo kommer inn i butikken bærende på to bøtter med grønt. Matthew sier ha det og går. Er ikke det mannen til venninnen din Elaine?» spør Lo da døren har glidd igjen bak ham. «Jepp», sier jeg og følger ham med blikket, der han forsvinner inn i markedet utenfor vinduene. «Det er noe som ikke er helt i orden på den fronten for tiden, men jeg vet ikke hva som foregår.»

«Hold øye med dem», sier hun. «Kan hende det er noe for den eldgamle boken din. Apropos, har du tenkt noe mer på det den franske dama, Colette, fortalte deg?» «Det har jeg», sier jeg. «Faktisk er det umulig for meg å få ordene hennes ut av hodet.»
Lo nikker bifallende.

«Men», fortsetter jeg. «Jeg gjorde noe skikkelig dumt på nyttårsaften.»
Hun gliser. «Å, jaså, sier du det?»
Jeg himler med øynene. «Nei, det er ikke det jeg mener. Det var bare en fyr, en skribent. Jeg var skikkelig brisen, og vi begynte å snakke om kjærlighet. Det var et eller annet overbevisende og selvsikkert ved ham, og det fikk meg til å ville fortelle sannheten, og bare buse ut med det, snakke om denne gaven jeg har fått.»

Lo ser tankefull ut. «Og hvordan reagerte han?»  «Han trodde så klart at jeg spøkte. Eller at jeg bare løy.» Jeg trekker på skuldrene. «Det var teit av meg å si det til ham.»
«Kanskje du sa det fordi du likte ham?»
Jeg rister på hodet. «Nei, han er ikke helt min type.»
«Jane», sier Lo. «Du har ingen type.»

«Men om jeg hadde det, ville det ikke vært han. Og i tillegg er han en venn av Flynn. Han vet hvordan han skal komme i kontakt med meg, og han har ikke ringt. Jeg mener, ikke at jeg forventet at han skulle gjøre det, eller noe, men –»

«Vent», sier hun og legger hånden oppgitt mot pannen. «Jeg kan ikke tro at jeg glemte å si det til deg. I forrige uke kom det faktisk en fyr innom og spurte etter deg. Jeg er så lei for det, Jane. Jeg må ha vært så sløv.»

Til toppen

Om forfatter Sarah Jio

Sarah Jio har til sammen skrevet ti romaner, og bøkene hennes utgis i 27 land. 

Sarah Jio er en internasjonalt bestselgende forfatter, og hennes bøker har ligget øverst på listene i New York Times og USA Today. Jio er også programleder for podcasten Mod About You. Videre har hun lenge jobbet som journalist og skrevet i blant annet Glamour, New York Times, Redbook, Real Simple, O: The Oprah Magazine, Bon Appétit, Marie Claire, Self, samt bidratt til radioprogrammet Morning Edition. Sarah Jio bor i Seattle sammen med sine sønner og sin nye ektemann.

Til toppen