Kjeden (Innbundet)

Forfatter:

Lars-Erik Sørbotten (Oversetter)

Ditt verste mareritt

Sett deg aldri inn i fremmende biler.
Jenter blir borte hele tiden, og når de blir borte, kommer de nesten aldri tilbake.

Tretten år gamle Kylie vet det. Hun har sett det på TV, og foreldrene har advart henne. Men denne morgenen skjer alt så fort at hun ikke rekker å tenke. Hun legger ikke merke til mannen med finlandshette og pistol før han er like ved henne. Mannen ber henne knyte et bind foran øynene, og sier at det moren hennes gjør de neste 24 timene, avgjør om hun lever eller dør...

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 432
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Chain
Oversatt av: Sørbotten, Lars-Erik
ISBN/EAN: 9788202631581
Kategori: Krim og spenning og Thriller
Omtale Kjeden

Fanget i Kjeden

En morgen mottar Rachel en samtale som endrer alt. En kvinne i andre enden sier hun nettopp har kidnappet datteren hennes, og at Rachel nå er en del av Kjeden. Reglene er få. De er også helt forferdelige.

Kylies mor Rachel var egentlig på vei til en rutinekontroll hos legen. Kreften skal fortsatt være på tilbakegang. Det skal gå bra. Men den legetimen blir aldri noe av. Telefonen ringer i bilen på veien, og fra et minutt til et annet er datteren i livsfare.

Offer og overgriper

For å få datteren tilbake i live, må Rachel skaffe løsepenger, en sum langt utover det hun har tilgjengelig. Men det blir lite i forhold til resten av instruksen. Hun må nemlig også selv kidnappe noens barn og få barnets foreldre til å kidnappe et nytt barn.Kvinnen som ringer er selv mor, og forteller at også hennes sønn er kidnappet. Hennes eneste mulighet for å få ham tilbake, er å følge kjedens instrukser. Og nå må Rachel gjøre det samme. De er begge avhengig av at Rachel gjennomfører de forferdelige handlingene, for at de skal få se barna sine igjen. Kjeden straffer flere ledd bakover. Gjennomfører ikke Rachel, dør både Kylie og sønnen til kvinnen som ringer.

Kan Kjeden knekkes?

Først når Rachel har kidnappet noens barn, og fått barnets foreldre til å gjøre det samme, vil datteren Kylie bli sluppet fri. Og det er nettopp dette hele den mystiske Kjeden er bygget opp rundt. Mens de mottar løsepengene, er det foreldrene selv som – mot sin vilje – holder den grusomme Kjeden i gang. Hvem som trekker i trådene, er det ingen som vet. All kommunikasjon foregår gjennom telefonsamtaler fra skjulte nummer med taleforvrengningsmaskin, og på «det mørke nettet». Det eneste som er sikkert, er at Kjeden er en godt planlagt og veldrevet maskin, med iskalde bakmenn som ikke lar seg stoppe av noe.
Men Kjeden har ikke tatt høyde for Rachel. En kreftsyk, fraskilt mor med bare én ting å leve for: datteren sin. Samtidig som Rachel blir drevet mot å gjøre det utenkelige, bestemmer hun seg nemlig for én ting. Hun vil knekke Kjeden en gang for alle.

Blir film

Irske Adrian McKinty har flere kritikerroste bøker bak seg, og har allerede mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap. Med Kjeden er han i ferd med å etablere seg som en av de virkelig store forfatterne innenfor internasjonal krim. Filmrettighetene er allerede plukket opp av Paramount Pictures. Det er ikke vanskelig å se for seg at dette også blir en ulidelig spennende film!

Stor snakkis

Denne boken har blitt en stor snakkis på verdensbasis. Det kommer den garantert til å bli i Norge også. Og med god grunn! For ikke bare er Kjeden en utrolig spennende og intens holde-pusten-thriller, den reiser også spørsmål vi kanskje egentlig ikke har lyst til å svare på. For hvor langt er du egentlig villig til å gå for å redde livet til noen du elsker?

Av Sarah Natasha Melbye

Til toppen

McKinty er så dyktig at jeg faktisk har begynt å mislike ham
Bestselgerforfatteren Lee Child

Andre utgaver

Kjeden
Bokmål Ebok 2020
Kjeden
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020
Kjeden
Bokmål Heftet 2020

Flere bøker av Adrian McKinty:

Anmeldelser Kjeden

Denne marerittaktige fortellingen har et vanvittig driv. Du vil ikke glemme den med det første.
Stephen King

...en av dagens beste krimforfattere.
Val McDermid

Du har aldri lest noe lignende, og du vil aldri glemme den. Briljant. Nydelig skrevet. En mesterlig spenningsroman. Den skremte livskiten ut av meg, men jeg klarte ikke å legge den fra meg!
Don Winslow

Et mesterverk. En av de beste romanene i denne sjangeren noensinne.
Steve Cavanagh

...en sjelden thriller som ikke bare er djevelsk god.
Lou Berney

McKinty er så dyktig at jeg faktisk har begynt å mislike ham
Lee Child

Til toppen

Intervju

Bestselgeren som endret alt

For to år siden kunngjorde Adrian McKinty at han var ferdig som forfatter. Så kom telefonen som endret alt.

Den irske krimforfatteren Adrian McKinty hadde skrevet flere detektivromaner med handling lagt til Belfast. Alle kritikerroste, og mange av dem prisbelønte. Men det ga ingen penger i kassa. McKinty hadde sluttet i jobben som lærer for å skrive på heltid. Nå var han helt skrapt, og familien sto i fare for å miste huset.
– Jeg la ut en post på bloggen om at jeg skulle slutte å skrive. For å spe på økonomien begynte jeg å kjøre Über og jobbe som bartender, sier McKinty.

Hollywood neste

Men én måned senere ringte Don Winslow, en bestselgende New York-basert forfatter. Winslow hadde lest McKintys bøker og likte dem.
– Du burde ikke slutte å skrive riktig ennå, sa Winslow, som etter samtalen ringte agenten sin i Hollywood. McKinty fikk snart en ny telefon.
– Hollywood-agenten ville at jeg skulle skrive en annen type bok, forteller McKinty. – «Problemet ditt, sa agenten, er at du har skrevet disse bøkene lagt til Belfast. Har du en amerikansk historie i deg?»

Bisarr kidnappingstrend

McKinty hadde ikke noe manus å vise dem, kun denne ideen han hadde fått i Mexico by for flere år siden. Der hadde han lest om en bisarr trend med kidnappinger hvor et familiemedlem fikk muligheten til å bytte seg selv inn for å redde et annet.
Ideen blandet seg med minner fra hans egen barndom i Irland, der det florerte med fæle kjedebrev hele tiden. Boka Kjeden var født. Thrilleren ble umiddelbart en snakkis, og solgt til en rekke land. Den ble rost opp i skyene av kjente spenningsforfattere verden over, deriblant Stephen King og Lee Child. Og forfatteren som var nær ved å legge karrieren på hylla?
– Jeg er 50 år gammel. 50 år gammel og barnslig svimmel av glede. Er det lov? Spør McKinty.
Han har enda en grunn til å smile om dagen. Filmrettighetene er solgt, og boka ventes på det store lerretet om ikke lang tid.

Moralsk dilemma

Handlingen er lagt til Massachusetts ved Boston, og øyriket Plum Island som vender ut mot det store Atlanterhavet. Forfatteren er godt kjent i området. Kona hans er herfra, og de har tilbrakt utallige somre i det vakre landskapet.
McKinty har også tatt med seg sin bakgrunn fra filosofistudier i Oxford. Han hadde mer på hjertet enn bare action og spenning.
– Jeg ville skrive om et menneske som brøt alle moralske og etiske koder du kan tenke deg. Alle moralfilosofer opp igjennom tidene, inkludert Aristoteles, ville sagt at det Rachel gjør er veldig galt. Likevel er instinktet til leseren: «Jeg ville gjort det samme. Vi ville alle gjort det, selv om det er fryktelig.»

Ville du også? Les og se selv!

Redaksjonen

Til toppen

Utdrag

Hvis Kylie hadde sett ham noen sekunder tidligere, kunne hun hatt en sjanse. Hun kunne ha sluppet skolevesken og løpt over myra. Hun er tretten år og ganske kvikk, og hun har full oversikt over alle myrhull og kvikksandfelt på Plum Island. Morgenens havtåke henger fortsatt i luften, og mannen er stor og klossete. Det ville vært vanskelig for ham å følge etter henne, og han ville i hvert fall ha måttet gi opp jakten før skolebussen kom klokken 08.00.
Alt dette farer gjennom hodet hennes i løpet av ett sekund.
Mannen står nå foran henne. Han har på seg en svart finlandshette og har pistolen rettet mot brystet hennes. Hun gisper og mister telefonen. Dette er åpenbart ingen spøk. Det er november; halloween var for en uke siden.
«Vet du hva dette er?» spør mannen.
«Det er en pistol», svarer Kylie.
«Det er en pistol som peker rett mot hjertet ditt. Hvis du skriker eller kjemper imot eller prøver å løpe, skyter jeg deg. Har du forstått?»
Hun nikker.
«Greit. Bra. Ta det helt rolig. Ta dette bindet for øynene dine. Det din mor gjør i løpet av de neste tjuefire timene, avgjør om du lever eller dør. Og når … hvis vi lar deg gå, vil vi ikke at du skal kunne identifisere oss.»
Kylie tar skjelvende på seg det fôrede, elastiske øyebindet.
En bil stopper ved siden av henne. Døren åpner seg.
«Kom deg inn. Pass hodet», sier mannen.
Hun snubler inn i bilen. Døren lukkes bak henne. Alle mulige slags tanker farer gjennom hodet hennes. Hun vet at hun ikke burde ha satt seg inn i bilen. Det er slik jenter forsvinner. Det er slik jenter forsvinner hver dag. Hvis man setter seg inn i bilen, er det over. Hvis man setter seg inn i bilen, er man fortapt for alltid. Man setter seg ikke inn i bilen; man snur seg og løper, løper, løper.
For sent.
«Ta på henne bilbeltet», sier en damestemme fra forsetet.
Kylie begynner å gråte under øyebindet. Mannen setter seg inn i baksetet ved siden av henne.
«Prøv å holde deg rolig, Kylie. Vi ønsker virkelig ikke å skade deg», sier han.
«Dette må være en feil», sier hun. «Moren min har ikke penger. Hun begynner ikke i den nye jobben før –.»
«Si at hun ikke skal snakke», sier damen kort fra forsetet.
«Det handler ikke om penger, Kylie», sier mannen. «Bare slutt å snakke, ok?»
Bilen spinner i grus og sand før den kjører fort av sted. Den akselererer raskt opp gjennom girene.
Kylie lytter mens bilen kjører over broen til Plum Island, og hun krymper seg idet hun hører den surklende brummingen fra skolebussen som kjører forbi.

Til toppen

Om forfatter Adrian McKinty

Adrian McKinty er en irsk krimforfatter og kritiker som er i ferd med å etablere seg som en av de store forfatterne innenfor internasjonal krim.

Han er blitt tildelt en rekke høythengende priser. Bøkene om detektiv Sean Duffy har blitt omtalt som årets beste krimromaner av aviser og magasiner over hele verden. Adrian er født og oppvokst i Belfast i Nord-Irland, han studerte filosofi ved Oxford-universitetet og flyttet til USA for å undervise i engelsk på high school. Han er for tiden bosatt i New York.

Til toppen