Lysets rustning (Innbundet)

Serie: Kingsbridge 

Forfatter:

Toril Hanssen (Oversetter)

Ken Follett har bergtatt lesere verden over med sine storslåtte historiske sagaer. I Lysets rustning byr han på ren fortellermagi og uforglemmelige karakterer. Bli med til Kingsbridge i 1792, en turbulent og spennende tid i Englands historie!

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 640
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Armour of Light
Oversatt av: Hanssen, Toril
Serie: Kingsbridge
ISBN/EAN: 9788202498368
Kategori: Romaner
Omtale Lysets rustning

Kjærlighet, splittelse og revolusjon

Kingsbridge, 1792: Sal Clithero arbeider som spinner, men sliter med å få endene til å møtes etter at mannen hennes ble drept i en arbeidsulykke.

Ulykken på turnipsåkeren var forårsaket av godseierens eldste sønn, men uten konsekvenser for ham. Sals eneste utvei nå er å sende fra seg sin 6 år gamle sønn Kit; godseieren trenger en støvlepusser i herskapsboligen. Men Kit er så liten, og godseieren er kjent for å piske tjenerne sine når de ikke gjør som han vil. Vil Kit takle det nye livet? Og hvordan skal Sal klare å ta farvel med sitt eneste, elskede barn, som hun nå bare vil få se noen timer hver søndag? Men snart tar livet en ny vending for dem begge, nye dører åpner seg.

Kjærlighet og konflikter

Den 19 år gamle tøyhandleren Amos Barrowfield er hyppig gjest i herskapsboligen, som venn av godseierens yngste og hyggelige sønn. Når Amos’ far dør uventet, arver Amos farens tøyfabrikk. Han har store tanker om driften, men får en ubehagelig overraskelse; faren hadde gjeld til oppover ørene, og forretningen trues av tvangssalg. Hvordan skal unge Amos komme seg ut av dette? Han er dessuten ulykkelig forelsket i den vakre Jane Midwinter – men hun er visst mer opptatt av menn av høyere stand. Etter et forsøk på å redde forretningen, og tenke på noe annet enn Jane, går Amos inn i et veldedig prosjekt med biskopens datter Elsie. Sammen vil de starte en gratis søndagsskole for byens aller fattigste barn. Elsie har i hemmelighet elsket den rettskafne og vakre Amos. Men det ser dessverre ikke ut som han klarer å glemme Jane Midwinter.

Fantastiske karakterer

Sal, Kit, Amos, Jane og Elsie er bare noen av de mange flotte karakterene vi møter i Ken Folletts storslåtte historiske saga Lysets rustning. De er gode, snille og modige, noen grådige og utspekulerte, noen onde og hatske. Karakterene og intrigene griper oss, og vi får følge dem i flere tiår frem til 1824. Gjennom livene til disse helt vanlige menneskene, høye som lave, skildrer Follett på mesterlig vis de omfattende endringene som rystet Europa på 1700- og 1800-tallet. Kingsbridge er fiktiv, men en typisk by i datidens England, og et resultat av forfatterens imponerende og grundige historiske research.

Modernisering og klassekamp

Mye står på spill i Kingsbridge i 1792. Englands tyranniske regjering forsøker å gjøre landet til en dominerende handelsmakt. Tøyproduksjon var den viktigste industrien i det vestlige England på denne tiden, og Kingsbridge var senteret. Nå er en industriell revolusjon på gang. Oppfinnelsen «Spinning Jenny» snur folks liv på hodet i byen. Den nye, store vevemaskinen tar effektiviteten til nye høyder, men den gjør også det tradisjonelle arbeidet til spinnerne og veverne overflødig – og farlig. Noen blir rikere, mange blir fattigere, familier splittes, kampen mellom klassene tilspisses. Også religiøs uro preger byen; den anglikanske kirken har fått konkurranse fra metodistene, som har åpnet dørene ut mot samfunnets fattige.

Inn i historiens hjerte

Også internasjonale konflikter truer England. Etter revolusjonen i Frankrike har Napoleon Bonaparte laget en storslått plan for å ta over verden. Plutselig er det krig i Europa, og alt er i forandring. Storbritannias unge forberedes på kamp, og slaget ved Waterloo blir, som mange vet, avgjørende.
Ken Follett har et unikt talent for å bringe fortiden til live og gjøre den tilgjengelig for mange. Vi lesere får vandre inn og ut av herskapshus, katedraler og arbeiderboliger. Vi kjenner luktene i gatene, i fabrikkene, de myke tøystoffene i hendene, og vi tar del i de politiske og religiøse diskusjonene. Ikke minst lever vi oss inn i forelskelser, sorger og gleder, og de undertryktes kamp for mer kunnskap og rettferdighet. Ken Follett har en fantastisk sans for detaljer og innlevelse, Lysets rustning er både en spennende historietime, glitrende underholdning, og en bok å drømme seg bort i.

For over tretti år siden ga Ken Follett ut sin mest populære roman, Stormenes tidLysets rustning er den femte boken i den banebrytende Kingsbridge-serien. Boken er helt frittstående, med nye karakterer, nye historiske hendelser, og nye intriger – og er derfor en ypperlig start om du ikke har lest Follett før. Du har en stor leseopplevelse i vente!

Redaksjonen

Til toppen

Andre utgaver

Lysets rustning
Bokmål Ebok 2023
Lysets rustning
Bokmål Nedlastbar lydbok 2023
Lysets rustning
Bokmål Heftet 2024

Flere bøker av Ken Follett:

Du vil kanskje også like

Intervju

Follett skriver ny suksesshistorie

Ken Follett har med Lysets rustning skrevet en episk underholdningsroman som tar oss gjennom to historiske milepæler i Englands historie – den industrielle revolusjon og slaget ved Waterloo.

Ken Folletts historiske sagaer fra Kingsbrigde er elsket over hele verden. Forfatteren roses spesielt for måten han kombinerer historiske detaljer med gripende fortellinger om vanlige menneskers liv. De fem bøkene i serien kan leses separat, og er lagt til årene 997, 1135, 1327 og 1558. Flere av bøkene er filmatisert. Årets roman, Lysets rustning, har handling fra 1792 til 1824, og regnes som en av Folletts mest ambisiøse romaner til nå. Men hver eneste bok har krevd mye arbeid for forfatteren, og minst ett år med grundig research før skrivingen kunne begynne.

Det historiske Sør-England

Kingsbridge er fiktiv, men ifølge Follett basert på den gamle handelsbyen Marlborough i Wiltshire, sør-vest i England. Kingsbridges vakre katedral er inspirert av de ekte katedralene i Wells og Salisbury, ikke langt unna. I året 1792 er Kingsbridge blitt sentrum for Englands tøy- og stoffproduksjon. Tøyhandler Amos Barrowfield leverer vakre stoffer til byens bemidlede, til kirkens menn og de militæres uniformer.
– Jeg liker å skrive historier om helt vanlige mennesker som er involvert i store historiske omveltninger, sier Ken Follett. – Den største omveltningen i Lysets rustning er den industrielle revolusjonen. Nye maskiner endret livet til millioner av mennesker i England og Europa. Dette var en tid da britiske myndigheter, ledet av statsminister William Pitt, prøvde å undertrykke alle forsøk fra vanlige folk på å opprette fagorganisasjoner. De ville ikke en gang at folk fra arbeiderklassen skulle lære å lese, de tenkte det var veldig farlig. Så det foregikk en stor kamp om vanlige menneskers rettigheter på denne tiden. Samtidig raste en stor krig i Europa. Napoleon var den største generalen av sin tid, kanskje av alle tider, og han ledet den franske armé. Wellington ledet den britiske armé, og de to braket sammen i slaget ved Waterloo i 1815.

Sals nye liv

En av karakterene i romanen, Sal, er spinner og leverer garn til tøyhandlerne i Kingsbridge. Hun spinner rokken rundt fra morgen til kveld, den er hennes levebrød.
– I hundrevis av år gjorde folk dette, med akkurat den samme metoden. Men så kom oppfinnelsen Spinning Jenny, en maskin som utførte arbeidet til 8 kvinner. Den spant 8 tråder på én gang, betjent av kun én person. Sal var heldig, hun fikk jobben med å betjene denne maskinen. Og ikke lenge etter Spinning Jenny kom det nye, enorme maskiner som spant 144 tråder på én gang! Det var typisk dette som hendte med folk under den industrielle revolusjonen. De gikk fra å bruke primitive metoder, spesielt i tøyindustrien, som var den viktigste industrien i England på den tiden, til å ta i bruk effektive maskiner. Noen tjente gode penger på oppfinnelsene, noen mistet arbeidet sitt. Maskinene skapte muligheter, men også utfordringer, og veldig mye strid, sier Follett.

Basert på ekte mennesker

I bibliotekene fra den tiden er det funnet manuskripter skrevet av vanlige folk fra arbeiderklassen, de skrev om sine egne liv. Disse uoffisielle biografiene ble en rik kilde for Follett.
– Manuskriptene var aldri ment for utgivelse, men de fantes i bibliotekene. Mye av det som skjer i Lysets rustning har jeg basert på disse dokumentene, på mange måter er både historiene og karakterene i denne boka hentet fra virkeligheten, sier han.
Karakterenes skjebne holder oss i et grep fra begynnelse til slutt. Vi følger dem gjennom kjærlighet og rivalisering, håp og skuffelse, brødoppgjør, industriell kamp og strev. Etter hvert tar mange av dem del i en annen viktig hendelse i Englands historie, slaget ved Waterloo.

Slaget ved Waterloo

– Slaget ved Waterloo 18. juni 1815 er et av de mest kjente slagene i historien. Og det er et veldig interessant slag. De to sidene, Wellingtons britiske armé og Napoelons franske armé, var ganske like i antall soldater, ca. 70.000 mann hver. Men Wellingtons armé hadde forsterkninger på 50.000 mann fra en prøyssisk armé, rundt 20 km unna. Men hvor ble de av? Mye av dramaet denne dagen lå her: Hvor er prøysserne? De sa de skulle komme tidlig på dagen? De var forsinket! Men dukket opp til slutt, mot kvelden, og de britisk-prøyssiske styrkene vant over Napoleon. Så det var et mektig, stort slag, og det kunne gått begge veier, sier Follett.
Han tilbrakte selv en uke ved slagmarken ved Waterloo, sammen med en venn av som er ekspert på slaget. De bodde i et hus som var et viktig knutepunkt under kampene – Follett ville sørge for at alle detaljene ble riktig. Den dyktige og produktive forfatteren overlater ingenting til tilfeldighetene.

Redaksjonen

Til toppen

Utdrag

Amos likte å danse, og han kunne danse vals, men han ble ikke med. Han fulgte etter Jane og Northwood. Han visste at det ikke var rett, men de var så oppslukt av hverandre at de la ikke merke til ham. Ingen andre hadde sett noe heller; ikke ennå i hvert fall.
De gikk til buffeten, så ut på dansegulvet, og så spaserte de litt i søylegangen. Til slutt gikk de ut i hagen, som lå i skinnet fra lykter.
Natteluften var kald, og det var få mennesker ute. Amos kjente en eim av tåke.
Jane hadde en kappe over skuldrene mot kulden. De ruslet frem og tilbake. Northwood sjanglet litt; Jane var rank og stødig. Det var vanskelig å se ansiktene deres i halvmørke, men de hadde hodene bøyd inntil hverandre og samtalen var åpenbart intens.
Amos lente seg mot bygningens yttervegg, som om han bare trengte frisk luft. Noe viktig foregikk mellom Jane og Northwood, noe mer enn flørting.
Med ett var de borte.
De hadde stukket seg inn bak en klynge høye busker, skjønte han. Nå kunne ingen se dem. Hva gjorde de? Han måtte vite det. Han gikk over plenen. Han kunne ikke la være.
Da han kom nærmere, kunne han skimte dem gjennom buskaset. De omfavnet og kysset hverandre, og han hørte Northwood stønne av begjær. Han ble rasende samtidig som han skammet seg over å være en kikker. Northwood gjorde det Amos hadde drømt om. Han ble slitt mellom lysten til å kaste seg over Northwood og trangen til å komme seg ubemerket unna.
Han så Northwoods hånd lukke seg om Janes bryst.
Han gikk enda nærmere.
«Nei,» sa Jane lavt, før hun løftet vekk hånden hans.
Amos sto urørlig.

Til toppen

Bøker i serien