Marionetten (Innbundet)

Forfatter:

Isak Rogde (Oversetter)

Nye spioner med nye lojalitetsbånd, gamle spioner med gamle. Terror som tidens løsenord. Anstendige mennesker som ønsker å gjøre godt, men fanges i et moralsk dilemma: Så mange fornuftige og logiske grunner for å gjøre det umenneskelige. Dette er bakteppet i John le Carrès intenst fengslende og aktuelle roman Marionetten.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2008
Antall sider: 408
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: A most wanted Man
Oversatt av: Rogde, Isak
ISBN/EAN: 9788202286163
Kategori: Krim og spenning
Omtale Marionetten

Alle trenger de et trofé - en skyldig å vise frem

John Le Carré er en lysende stjerne på thrillerlitteraturens himmel. Marionetten bekrefter at stjernen skinner sterkere enn noen gang.

En utsultet ung russer i en altfor stor fotsid svart frakk smugles midt på natten inn i Hamburg. Rundt halsen har han uvanlig mange penger i en skinnpose. Han er tilsynelatende en from muslim. Eller er han det? Han sier han heter Issa.

Annabel, en idealistisk, ung, tysk advokat, bestemmer seg for å redde Issa fra utvisning. Snart blir klientens overlevelse viktigere for henne enn egen karriere – og sikkerhet. I jakten på Issas mystiske fortid kommer hun i kontakt med Tommy Brue, siste arving til Brue Frères, en britisk Hamburg-basert privatbank på vei ned.

Annabel, Issa og Brue danner en usannsynlig allianse – og en umulig kjærlighetstrekant.

I kulissene kjemper rivaliserende spioner fra Tyskland, Storbritannia og USA om et lett bytte i ”krigen mot terror”. Alle trenger de et trofé. En skyldig å vise frem.

Brennaktuell Le Carré

Den unge tsjetsjeneren Issa Karpov smugles inn til Hamburg ved daggry, kledd i en svart, fotsid skinnfrakk. Han er muslim og flyktning, og får ganske snart erfare at du har ingen steder å gjemme deg når verden ser deg.

Le Carré er ikke akkurat kjent for å skrive spionthrillere med våpen. Denne gang beviser han at han heller ikke trenger kald krig eller Berlinmur for å få fantasien vår i gang. I Marionetten fyrer han opp et brennbart tema: frykten for terrorisme. Boka tar tak i deg fra første side, og du slipper ikke unna før det hele er over. Marionetten er en glitrende spenningsroman der en trio uten makt, en intrikat intrige og brå handlingskast er vevd så elegant sammen at du tenker bare på én ting: Hva skjer med Issa, Annabel og Tommy?

Tre marionetter?
Issa er resultat av en voldtekt av en russisk offiser på oppdrag i Tsjetsjenia. Når faren dør, overtar Issa en arv faren har ervervet seg ved å smugle diamanter og heroin ut av Afghanistan. Pengene står på en høyst tvilsom Lippizanerkonto i den britiske banken Brue Freres, som Tommy Brue driver restene av i Hamburg. Den tredje hovedpersonen, og kanskje den viktigste, er Annabel Richter. En ung idealistisk advokat på sykkel, som ved hjelp av organisasjonen Tilflukt Nord bistår innvandrere. Alle tre ønsker å gjøre det rette, men ingen av dem er sikre på hva det rette er og tar valg de ikke vet om de står for. I tillegg til sine moralske kompromisser lever de i et triangel av umulig kjærlighet.

Litterær cocktail
Etter hvert kommer etterretningsorganisasjoner fra Storbritannia, Tyskland og USA på banen. Etter 11. september står sikkerhet på dagsordenen, og mystiske, naive Issa er de slett ikke sikre på. Hva i all verden har han i Hamburg, en by kjent som skjulested for terrorister, å gjøre? Du blir tatt med på en hysterisk jakt på terrorisme og ulovlig innvandring, der Le Carré mikser en litterær cocktail med så sofistikerte ingredienser at du er i moralsk bakrus lenge etterpå. Dette er mye mer enn et stykke litteratur. Dette er en roman om et tema vi alle har et forhold til. Og skulle du ikke ha det, så har i alle fall le Carré sørget for å gjøre noe med akkurat det.

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Le Carrés sterkeste, mektigste roman.
New York Times

Andre utgaver

Marionetten
Bokmål Heftet 2009
Marionetten
Bokmål Nedlastbar lydbok 2010

Flere bøker av John le Carré:

Anmeldelser Marionetten

«Le Carré tangerer spionromanen over alle spionromaner med sin nyeste utgivelse.» 
Herman Willis, Morgenbladet

«Dette er svarte, gnistrende, hypnotiske saker, og nok en grunn til å regne le Carré blant dette landets mest fremstående samtidsforfattere. Anbefales uforbeholdent.» 
Independent on Sunday

«En førsteklasses roman om vår tids mest presserende moralske og politiske spørsmål.»
Telegraph

«En av de mest sofistikerte fiktive svar på krigen mot terror som er blitt utgitt til dags dato, et humant romanverk som tar verdens seneste binære konflikt og avdekker urovekkende avskygninger av grått.» 
Hari Kunzru, Guardian

«John le Carré viser ingen tegn på å ville gi fra seg sin ubestridelige status som spionromanens nestor. Hans fengslende fortelling favner ulovlig innvandring, terrorisme og ekstraordinær utlevering, men han mister aldri sine karakterers menneskelige dimensjoner av syne. Boken er gripende, full av spenning, men er på samme tid et medfølende og intelligent svar på vår tids mørke understrømninger.» 
Mail on Sunday

«En øyeblikkelig klassiker. En provoserende og agiterende slutt slik bare mesteren le Carré klarer å dra dem i land.» 
USA Today

Til toppen

Utdrag

Jeg gjør dette for min klient Magomed, sa hun til seg selv mens hun kjempet for å rydde opp i rotet i hjernen sin.
   Jeg gjør det for min klient Issa.
   Jeg gjør det for å sette livet over loven.
   Jeg gjør det for meg.
   Jeg gjør det fordi bankmannen Brue ga meg penger, og pengene ga meg en idé. Nei, det er ikke sant i det hele tatt! Ideen var i ferd med å vokse inni meg lenge før Brues penger dukket opp, Brues penger tippet bare vektskålen. I det øyeblikk jeg satte meg ned sammen med Issa og fikk høre historien hans, visste jeg at det var her systemet stoppet, at dette var det ureddelige livet jeg måtte redde, at jeg måtte tenke på meg selv ikke som advokat, men som en lege akkurat som min bror Hugo og spørre meg selv: Hva er min plikt overfor denne skadde mannen, hva slags tysk advokat er jeg dersom jeg etterlater ham i den juridiske rennesteinen og lar ham blø i hjel slik som Magomed.
   Så lenge jeg tenker slik, holder jeg motet oppe.

Det var daggry. Gretne striper av blåsvarte skyer lå smurt utover den rosa storbyhimmelen. Annabel lå en meter foran, og på tvers av muslimsk skikk kom Issa snikende bak henne i sin lange, svarte frakk. I hennes fantasi var de to evige flyktninger – hun med ryggsekk, han med skulderveske.
   ”Vet du hvor vi skal, Annabel?”
   ”Klart det.”
   Men vi skal være veldig forsiktig underveis. Vi tar ikke den mest logiske veien. Nærmeste undergrunnsstasjon ligger ti minutters gange unna.
   ”Vi må ikke snakke sammen i togvognen, Issa,” formante hun. ”Hvis noen snakker til deg, peker du på munnen din og rister på hodet,” tilføyde hun, og da hun så ham nikke samtykkende, tenkte hun: Jeg er bare enda en av Anatolijs mafiosoer som arrangerer nok en flukt for ham.
   En rekke kremgule drosjer sto utenfor stasjonen. Hun praiet den fremste, åpnet bakdøren på den, satte seg inn og holdt døren åpen for ham. Til hennes forskrekkelse ble han borte, men bare for å dukke opp i forsetet ved siden av sjåføren, antakelig for å slippe fysisk kontakt med henne. Ved et kryss fem hundre meter fra gaten hun bodde i, betalte hun sjåføren, og så begynte de å gå igjen. Det er ennå tid, tenkte hun idet broen kom til syne og hun var i ferd med å miste motet igjen. Det eneste jeg behøver, er å marsjere ham over broen, levere ham på politistasjonen, innkassere et kompliment fra et takknemlig samfunn og leve resten av livet i skam.

Til toppen