Mofongo (Innbundet)

roman

Forfatter:

Kirsti Øvergaard (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 365
Forlag: Juritzen forlag
Språk: Bokmål
Originaltittel: Mofongo
Oversatt av: Øvergaard, Kirsti
ISBN/EAN: 9788282050739
Kategori: Romaner
Omtale Mofongo

Velkommen inn i et herlig univers av sprudlende matglede og grenseløs kjærlighet!

Møt Abuela Lola fra Puerto Rico og barnebarnet Sebastian. Sammen lager de MOFONGO! En fantastisk puertorikansk matrett med magisk virkning. Et måltid tilberedt med mye kjærlighet og som samler en familie som holder på å gå i oppløsning. Velkommen inn i et herlig univers av sprudlende matglede og grenseløs kjærlighet. Trekk pusten dypt og nyt duften av pirrende krydder, fargesprakende grønnsaker, saftig kjøtt og rykende ferske bakevarer. Kjenn hvordan du får vann i munnen mens magen rumler av spennende forventning. Sett deg til bords og nyt måltider sammen med lille følsomme Sebastian og hans fargerike og livsglade bestemor!

Cecilia Samartin har solgt over 400 000 bøker i Norge!

En uendelig kjærlighet til livet
Solbrune barneben springer frem og tilbake over skolegården. Solen steker, og lykkelig latter fyller den varme luften. Alle barna er med i leken. Fulle av energi og pågangsmot løper de etter ballen. Men Sebastian sitter stille i skyggen under piletreet og ser lengtende etter de andre. Han lukker øynene og later som om han er en berømt fotballspiller. En som løper raskere enn alle andre og som dundrer ballen i mål gang på gang. Men det er bare en drøm, og det vil det alltid være, for Sebastian kan ikke løpe. Må ikke løpe. Da vil hjertet hans hamre for hardt, og da dør han.

Bjeffe som en gal hund
Sebastian ble født med en alvorlig hjertefeil. Hvis han anstrenger hjertet sitt for mye, kan han dø. Derfor kan han ikke leke og løpe sammen med de andre. Alle tar hensyn til ham og er ekstra forsiktige; både foreldrene, lærerne, klassekameratene og Sebastian selv. Men så begynner det en ny gutt i klassen. Den kraftige, selvsikre Keith, som ikke bryr seg om å ta spesielle hensyn til Sebastian. Tvert imot går han inn for å plage Sebastian mest mulig. Og det verste er at han får de andre med seg. Han tvinger Sebastian til å bjeffe som en gal hund, raute som en dum ku og hoppe rundt som en idotisk ape mens klassekameratene står i ring rundt og ler og hoier.

Stille og fredelig
Det er etter skoletid det skjer. Når ingen voksne er til stede. Noen ganger kommer han seg unna og kan dra rett til bestemoren, andre dager må han gjennom ydmykelsene først. Men han ender alltid opp hos bestemoren. Der er det stille og fredelig, og bestemorens rolige vesen fyller det lille huset. Middagsmaten blir levert ferdig tilberedt og oppvarmet fra eldresenteret. Sebastian liker ikke den smakløse, vasne maten, men dytter den i seg for å glede bestemoren. Etter en brann som startet ved en gryte på komfyren, lager ikke bestemoren mat lenger. Familien lot henne få bo i huset så lenge hun lovte å aldri bruke komfyren eller tenne levende lys igjen.

De herligste dufter
En dag da Sebastian kommer til bestemoren etter skoletid finner han henne livløs på gulvet. Hun har fått hjerneslag og blir sendt på sykehus. Hun våkner opp igjen og drar hjem etter kort tid. Men Sebastian kjenner henne ikke igjen. Hun er som en ny person. Hun farger det grå håret sitt ildrødt og bobler over av energi og tiltakslyst. Hun sier rett ut det hun mener, kaster ut de kunstige lysene og sier opp avtalen om matlevering fra eldresenteret. Hun fyller huset med levende lys og setter i gang med å lage deilig, smaksrik mat fra hjemlandet Puerto Rico. Bestemoren lar kniven danse bortover fjøla mens hun hakker frisk hvitløk, løk og paprika i små biter og freser blandingen i varm, gylden olivenolje. Grytene putrer, og bakevarer kommer nystekte ut av ovnen. Det lille huset fylles av de herligste dufter, og Sebastian kan nyte den deiligste maten han noensinne har smakt.

Matglede og livsglede
Snart dukker både venner og familie opp for å smake på maten, og stadig oftere samles de rundt spisebordet hos bestemoren. Hun er i sitt ess og forteller de mest fantastiske historier om livet i Puerto Rico, om matglede og livsglede. Sebastian får mot til å ta et endelig oppgjør med plageånden Keith, og han vinner ikke bare Keiths vennskap, men også alle de andres respekt. Familien finner tilbake til et samhold og fellesskap de trodde var tapt. Men livet går i bølgedaler, og akkurat da alt virker så bra, rammes de av en utenkelig tragedie. Det er som om verden går i tusen knas og alt mister sin mening. Der det ikke finnes håp eller rettferdighet, søker de trøst og styrke hos hverandre. Samlet kommer de seg gjennom den store sorgen ved hjelp av en befriende sans for humor og en uendelig kjærlighet til livet.

Av Lisa Svendsen

 

«Forførende... I Mofongo går Samartin seg selv en høy gang. Det sier ikke lite.» - Dagbladet

Til toppen

Andre utgaver

Mofongo
Bokmål Nedlastbar lydbok 2018
Mofongo
Bokmål Lydbok-CD 2010
Mofongo
Bokmål Lydbok MP3-CD 2010
Mofongo
Bokmål Ebok 2013

Flere bøker av Cecilia Samartin:

Utdrag

Da de nådde fram, lette Gloria hektisk etter bilnøklene i vesken og mistet solbrillene i hastverket. Dean tok dem opp og rakte dem mot henne.
   Hun glodde et øyeblikk på ham og snappet dem til seg. "Jeg vil ikke ... jeg vil ikke ..."
   "... at jeg skal blande meg inn i avgjørelser angående min sønns helse?"
   Hun sa ingenting, bare klemte Sebastians hånd hardt.
   "I forrige uke ringte jeg klinikken og fant ut når Sebastian skulle dit neste gang, men du kan like godt få vite at mens du var på toalettet, sa jeg fra til sekretæren at jeg vil ha beskjed om alle framtidige avtaler også," sa Dean.
   Gloria rødment kraftig. "Hvorfor gjør du dette? Har du ikke gjort nok alt?"
   Dean tok et skritt bakover med et såret uttrykk. Han var seg bevisst at Sebastian sto taus mellom dem, og likte ikke å snakke om disse tingene i hans nærvær. Men han tvilte på at han ville få noen ny mulighet med det første. "Dette er kanskje vanskelig for deg å tro, Gloria, men min interesse for å være til stede under legebesøkene har alt å gjøre med Sebastian og ingenting med deg eller oss. Jeg er lei for at du ikke liker det, men sånn vil det være til jeg kan stole på deg."
   Gloria snappet etter pusten. "Stole på?" sa hun med oppsperrede øyne. "Og du våger å snakke om å stole på? Nå har jeg hørt det også."
   Dean betraktet sin kone beklagende, nesten ømt, men han sa ikke mer. Han omfavnet Sebastian og sa at han kom innom etter ham på søndag, og så gikk han sin vei.
   Gloria mumlet for seg selv mens hun låste opp bildøra. Sebastian rev seg løs fra henne og ropte over parkeringsplassen: "Mofongo!"
   Dean snudde seg og la en hånd bak øret.
"Mofongo!" ropte han enda høyere. "Abuela Lola lager mofongo på søndag, og hun vil at du skal komme."
   Dean smilte og vinket. "Takk for det!" ropte han tilbake.
   Sebastian var fornøyd med seg selv da han kravlet inn i baksetet og raskt festet sikkerhetsbeltet.
   Gloria startet bilen, og da hun snudde seg for å rygge bilen ut, falt blikket hennes på Sebastians ansikt. "Du er jammen storkjeftet. Har noen fortalt deg det før?"
   Sebastian svarte ikke, men da de kjørte av gårde, greide han ikke å la være å smile.

Til toppen

Om forfatter Cecilia Samartin

Cecilia Samartin
bobler over av matglede og livsglede

Den cubansk-amerikanske forfatteren Cecilia Samartin har hatt en eventyrlig suksess i Norge og solgt over 400 000 bøker. I månedsvis har bøkene hennes ligget på bestselgerlistene, og nå er hennes nye fargesprakende roman MOFONGO klar - rykende fersk på norsk. Men hva er MOFONGO? Det er navnet på en puertorikansk matrett som ikke bare metter, men som også smaker himmelsk og har en magisk virkning.

Selv beskriver Cecilia Samartin boken som "en historie om den magiske kraften i mat, ikke bare for kroppen, men også for sjelen". Hennes egen glede over mat og matlaging, og ikke minst det sosiale samværet rundt, er til å ta og føle på gjennom hele boken. Du får vann i munnen, og en varm, god følelse sprer seg i hele kroppen. Du inspireres til å samle venner og familie til en deilig hjemmelaget middag. Og du storkoser deg gjennom hele boken.

Tospråklig og tokulturell
Cecilia Samartin ble født på Cuba under revolusjonen i 1961. Familien hennes flyktet til USA, og hun vokste opp i California som en tospråklig og tokulturell amerikaner. Hun har studert psykologi, er utdannet familieterapeut og jobber nå med et offentlig prosjekt som skal bedre mulighetene for de aller fattigste i Los Angeles.

Lett engasjert
Hvorfor hun har gjort slik braksuksess i akkurat Norge, vet hun ikke, men hun tror det har sammenheng med hennes bakgrunn som immigrant i USA. "Nordmenn er spesielt opptatt av immigrasjonsspørsmål og kulturer som møtes. Det er sentrale temaer når jeg skriver. I tillegg har mange nordmenn fortalt meg at de liker bøkene mine fordi jeg lar hovedpersonene styres av følelser. Og det er etter hva jeg har forstått, ikke så vanlig i den litteraturen som selges i Norge." Ingen tvil - følelser, heftige følelser, er viktig i bøkene hennes, og hun innrømmer at hun selv også blir veldig følelsesmessig involvert når hun skriver. "Under skriveprosessen gråter og ler jeg så mye at folk må tro at jeg er gal," smiler hun. "Det er slik jeg er. Jeg blir lett engasjert."

Helt magisk
Når du treffer henne, forstår du raskt hva hun mener med engasjement. Det er en egen gnist i de mørke øynene, og varmen hennes inkluderer alle. Sist hun var i Norge, gjorde hun dypt inntrykk på dem hun traff. Forleggeren hennes, Arve Juritzen, har aldri opplevd maken. "Hun har en utstråling som griper deg og fester seg ved deg. Hun snakker ganske lavt, men da hun leste høyt, ble det musestille. Det var helt magisk," forteller han. "Historiene hennes har grepet veldig mange lesere. Hun har funnet en nerve i den norske leseren, som gjør at folk trykker Cecilia til sitt bryst."

Elsker Norge
Kjærlighetsforholdet mellom Cecilia Samartin og hennes mange tusen norske lesere er sterkt og levende. Norge elsker Cecilia Samartin, og hun elsker Norge. I høst kommer hun igjen til Norge når MOFONGO har Norges- og verdenspremiere. Gå ikke glipp av den herlige historien om den følsomme gutten Sebastian og hans varme og fargerike bestemor. Cecilia Samartin gleder seg til å treffe sine norske lesere igjen, og håper å treffe riktig mange i løpet av de to ukene hun skal reise rundt i hele landet. Underveis vil hun servere MOFONGO! Nam-nam!

Her er noe av det pressen har skrevet om hennes romaner:

Om DRØMMEHJERTE:

"Drømmehjerte er en nydelig fortelling; overbevisende og avbalansert. Her er kjærlighet, dramatikk og en gripende avslutning."
Dagbladet

"En utrolig sterk roman."
Hamar Arbeiderblad

"Les så sakte du kan - for du ønsker at boken aldri tar slutt."
Familien

"Teksten hennes flyter av gårde og gir romanen et bankende hjerte."
Boston Globe

Om SENOR PEREGRINO:

"Samartin er på sitt beste når hun skriver om sterke følelser."
Publishers Weekly

"Sjelfull og usentimental."
Kirkus Reviews

"Dette er en bok man ikke glemmer med det første."
Dallas Morning News

"I en inspirerende fortelling om forsoning, håp og kjærlighetens evige kraft, gir Samartin oss et nytt perspektiv på skjønnhetens sanne betydning."
FantasticFiction

Til toppen