Kos og mysterier
Feelgood, spenning og mysterier, humor og varme, vennskap og kjærlighet – Gunn Helene Arskys Mord i bokhandelen er et kinderegg av kos og leseglede!
Fortell oss litt om bokens hovedperson, Engel. Hvem er hun?
– Engel Vik Gabler er en direkte, ærlig og nokså detaljorientert kvinne på 37 år. Hun har nettopp sagt opp stillingen sin som krypto-kryssordforfatter i et av de store ukebladene, uten å ha noe nytt å gå til. Hun er skilt og bor for tiden hjemme hos søsteren sin, Isa-Linn, på Torshov i Oslo. Og da telefonen plutselig ringer og søstrene får vite at de har arvet sin ukjente grandtante Minna, ja, da snur livet for Engel. Med muligheten til å starte for seg selv – som eier og driver av en alternativ bokhandel i Halden – stapper hun livet sitt i noen store sportsbager, tar toget sørover og flytter inn i andre etasje i den gamle bokhandelen hun nå eier.
Det er litt av en personlig reise hun har?
– Ja, virkelig! Engel er nysgjerrig på denne ukjente grandtanten sin og forsøker å danne seg et bilde av henne ved å se på de gjenstandene og klærne hun har etterlatt seg. Og da politiet beskylder Engel for muligens å ha noe med tante Minnas død, vekkes en ny side i Engel. Detektiv-siden! Hun er god til å observere, intelligent og en god lytter. Så for å renvaske seg selv, beslutter hun å finne ut hva som faktisk skjedde da tante Minna døde.
Vi må ikke glemme Luna, katten! Hun er litt av en karakter?
– Luna er Engels beste venn og støttespiller. Hun er en ung flame point siameserkatt med sterk personlighet og en egen evne til å finne bevis og hjelpe Engel videre i saken. Det beste hun vet, er tunfisk – som Engel gir henne innimellom, selv om hun vet at katter ikke skal ha ren tunfisk så ofte. Jeg skulle gjerne hatt en smart pus som Luna, men allergi gjør at jeg ikke noensinne har hatt et kjæledyr. Så å få dikte opp en så spennende pelskling som Luna, er en sann fryd.
Hvem tror du vil ha glede av å lese Mord i bokhandelen?
– Når jeg tenker meg om, har jeg skrevet akkurat en sånn bok som jeg gjerne ville lese selv. Jeg elsker både feelgood og krim, både kosekrim og mørkere saker, men slik verden rundt meg er nå – rundt oss – så orker jeg ikke mer triste greier. Kosekrim er befriende i så måte, det inngår pusekatter, god mat, vennskap, romantikk og også akkurat den rette dosen spenning og mystikk. Koselig spenning! Så jeg tror at denne boken er for dem som liker feelgood og ønsker en liten dose spenning i tillegg, og for dem som liker krim, men kan tenke seg senkede skuldre og et smil om munnen.
Det er et par menn rundt Engel også. Vi nevner Henning, og Adam?
– Jeg kan røpe så mye som at Henning hører fortiden til – i form av å være Engels eksmann, og at Adam hører nåtiden til – som en viktig sparringpartner i saken, men også en som kanskje kan vise Engel at ikke alle menn er som Henning. At det finnes håp om romantikk, en gang i nær fremtid...
Har du noen inspirasjoner eller forbilder? Hva liker du selv å lese? Eller å se på TV?
– Bøker har vært en del av livet mitt så lenge jeg kan huske. For tiden har jeg ca. 30 bøker "på nattbordet" (les - i en hylle på soverommet) som står på tur for å bli lest. Noen favorittforfattere har jeg skaffet meg opp gjennom tidene: Gert Nygårdshaug, Sophie Hannah, Joanne Harris, Scarlett Thomas, Robin Sloan, Janice Hallett og Richard Osman – disse har jeg lest alt av. Og så er det mange andre forfattere jeg liker også, som Tom Egeland og Harlan Coben. Jeg velger meg bøker som underholder, overrasker, åpner opp for nye tanker og som hjelper meg til å skrive bedre.
På TV er jeg veldig glad i britiske serier, slik som Shetland, Grantchester, Broadchurch... For tiden ser jeg på McDonald & Dodds og The Nest. Og så liker jeg bakekonkurranser og matlagingsserier, slik som Spise med Price.
Vi får så lyst til å flytte til Halden! Makan til koselig sted. Du brøt selv med storbyen og flyttet til Halden. Brukte du egne opplevelser da du skrev?
– Jeg har brukt en del av mine følelser i beskrivelse av hvordan Engel opplever Halden. Og syns- og luktinntrykk, med sjøbrisen fra fjorden, de store kaieflokkene på himmelen, glitringen i den brede Tistaelven, det norske flagget som vaier mot blå himmel på Fredriksten festning. Mannen min og jeg dro hit på rekognosering før vi valgte å forlate Oslo til fordel for småbyen Halden. Og det som slo oss da – og det er slik fortsatt, over 7 år senere – er at folk er blidere. Folk ser deg i øynene, hilser på gaten. Unger tør å spørre om hjelp av fremmede. Man hjelper naboen, eller slår av en prat med noen man møter på stien i skogen. Og alt går litt roligere for seg her. Vi merker det bare vi går av toget på Oslo S, alle farer omkring i et forrykende tempo, jeg kjenner pulsen øke på en unødig måte.
Vi får vann i munnen av denne boka. Liker du selv å lage cupcakes?
– Å ja! Elsker! Jeg baker så ofte jeg har anledning. Både cupcakes, men også formkaker, brownies, blondies – og jeg lager hjemmelaget fudge, lakriskarameller, knekk og alt annet som er godt. Innimellom finner jeg opp oppskrifter som er litt sunnere enn de vanlige, som brownie med svarte bønner, eller grove blondies med bringebær, fordi jeg er ernæringsfysiolog også. Men mottoet mitt er likevel at man kan spise og kose seg med kaker innimellom, uten dårlig samvittighet.
Engel har sin første Halden-påske i romanen. Er du selv glad i påsken? Og har du noen påskeplaner?
– Jeg synes påsken er kanskje den fineste høytiden, det er så stille over alt. Vi pleier alltid å være i byen (før Oslo, nå Halden), da er bygatene tomme og vi kan rusle langs fjæra, beundre vårkål, krokus og rabarbra på vei opp av jorden. Selv hestehov, løvetann og en og annen hvitveis blomstrer her i Halden i påsken. Dessuten bruker jeg ti dager på å forberede andre påskedags-lunsjen vår, som samler hele storfamilien. Der serverer vi hjemmelaget pascha (en slags pyramideformet ostekake) og kulitch (safrangule gjærdeigskaker som ser ut som sopper, der 'hatten' er dekket av melisglasur og kakepynt). Denne tradisjonen er så viktig for meg at jeg ofrer feriereiser for å være hjemme og passe på de 12 literne med melk som står og syrner til ostemasse til kaken! Slik blir det i år også – jeg gleder meg allerede! Og fordelen er at jeg får lest masse påskekrim og sett påskekrim på tv!
Redaksjonen
Til toppen