Mormor hilser og sier unnskyld (Innbundet)

Forfatter:

Einar Blomgren (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 416
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Mormor hälsar og säger förlåt
Oversatt av: Blomgren, Einar
ISBN/EAN: 9788202414672
Kategori: Romaner
Omtale Mormor hilser og sier unnskyld

Hjertevarmt om en makeløs mormor

Med Mormor hilser og sier unnskyld har Fredrik Backman skrevet en av de varmeste og vakreste skildringene jeg har lest om en besteforelder og et barnebarn. Elsa og mormor er et radarpar du bare kan glede deg til å bli nærmere kjent med.

Forestill deg en godt voksen dame som står med åpen morgenkåpe på balkongen og skyter på folk med paintballgevær. Se for deg den samme damen tenne seg en røyk inne på sykehuset sånn at brannalarmen går, for deretter å klage over at alt er "så jævla politisk korrekt" nå for tiden. Da har du fått et ganske godt bilde av Elsas syttisju år gamle mormor.

Mormor er Elsas eneste venn 
Elsa selv er sju år og mye bedre enn mormor i både rettskriving og data. Hun setter rett som det er de voksne på plass, og på skolen blir hun sett på som et problembarn. Mormor er hennes beste, og faktisk også eneste venn.
   Elsa er skilmissebarn og bor sammen med moren og hennes nye samboer som nå venter et nytt barn. Når virkeligheten blir for påtrengende, tar mormor Elsa med til deres eget eventyrrike, Miamas, som mormor har diktet opp. Her utspiller det seg spennende og dramatiske hendelser som ogå er med på å sette hverdagen i perspektiv.

Mormor gir Elsa et viktig oppdrag
Men så skjer det verst tenkelige: Mormor blir alvorlig syk og dør. Tapet er tungt å bære for Elsa, men mormor har gitt henne et viktig oppdrag. Hun har etterlatt henne en bunke brev, der hun ber naboene i bygården om unnskyldning for at hun har oppført seg dårlig mot dem.
   Det blir Elsas oppgave å dele ut brevene, og på den måten blir hun kjent med alle som bor i den samme oppgangen. Her møter vi en fargerik forsamling av personligheter. Blant annet den lettere nervøse Britt-Marie som har det med å børste bort usynlige smuler når hun blir usikker. Og Lennart som er så glad i kaffe at han må drikke ventekaffe mens kaffetrakteren gjør seg ferdig. For ikke å snakke om Alf, taxisjåføren som får banning til å høres ut som en kjærlighetserklæring.
   Når boken er slutt, skjønner vi også at mormor har gitt Elsa en ballast som gjør henne rustet til å takle livets utfordringer. Samtidig som forfatteren på en overbevisende måte har vist oss hvorfor mormor ble den hun ble.

Omsorg og kjærlighet
Akkurat som i sin forrige roman, En mann ved navn Ove, viser Fredrik Backman en unik evne til å se og komme inn under huden på personene sine. Vi ler med dem, rister på hodet av dem og feller tårer når livet går dem imot. Han har omsorg og kjærlighet for personene sine som ingen annen forfatter greier å skape på samme måte.
   Fredrik Backman skriver med humor, nærhet og varme. Dette er en bok som treffer deg midt i hjertet, og som tar deg med på en uforglemmelig reise. Mormor hilser og sier unnskyld er ifølge forfatteren selv en normal roman om annerledes mennesker. Eller omvendt.

Av Jorid Mathiassen

Til toppen

Andre utgaver

Mormor hilser og sier unnskyld
Bokmål Nedlastbar lydbok 2014
Mormor hilser og sier unnskyld
Bokmål Ebok 2014
Mormor hilser og sier unnskyld
Bokmål Heftet 2015

Flere bøker av Fredrik Backman:

Anmeldelser Mormor hilser og sier unnskyld

«Backman får meg til å le, føle på sorg og glede og nesten felle en tåre. Han får meg til å tenke på alle mennesker som bærer på en historie som kan forklare hvorfor de er som de er.»
Svensk Dagbladet

«En sjarmerende roman om fantasiens og fortellingens funksjon.»
Dagens nyheter

«Fulltreffer.»
Expressen

«Boken lar leseren sitte igjen både med tårer i øynene og et smil om munnen. En lesverdig og underholdende historie.»
BTJ

«Fantasifullt og drevent gjennomført fortelling om ei modig jente, om hva som skjer når ulike virkeligheter åpner seg, og om en mormor som er noe helt for seg selv.(...)En fantastisk historie.»
Arne Hugo Stølan, VG

«Slik blir dette en god bok, idet den tilbyr et levende eventyr med hele mennesker, som man ofte irriterer seg over, men som man likevel blir glad i.»
-Ida Vågsether , Stavanger Aftenblad

Til toppen

Intervju

Retten til å være annerledes - et møte med forfatteren Fredrik Backman

Allerede med sin første roman, En mann ved navn Ove, tok Fredrik Backman leserne med storm. Med Mormor hilser og sier unnskyld viser han nok en gang at han er en mester i å fortelle historier. Svenske anmeldere hevder at Mormor hilser og sier unnskyld er enda bedre enn debutromanen, blant annet fordi forfatteren viser stor kraft og dikterevne i skildringene av eventyrlandet mormor har funnet opp for Elsa.

Fredrik Backman har et øye for personer som ikke er helt A4, men som viser seg å røre ved en streng i oss alle. Det er umulig ikke å bli glad i personene hans. På sitt særegne humoristiske vis har han sagt at både Ove og mormor har fått alle hans dårlige egenskaper, mens han har hentet deres gode sider fra mennesker han beundrer.

Hva er den største forskjellen på å skrive om Ove og å skrive om lille Elsa?
"Den største forskjellen ligger nok i språket. Ove bruker ikke hundre ord hvis han i stedet kan bruke to, og Elsa bruker ikke hundre ord hvis hun kan bruke tohundre. Derfor ble denne boken nesten dobbelt så lang," sier Fredrik Backman.

Hva er det fineste noen har sagt om Mormor hilser og sier unnskyld?
"Jeg fikk en epost fra en kvinne som leste boken høyt for sine ni og elleve år gamle døtre. Niåringen hadde på et tidspunkt skreket EPIC FACEPALM da de hadde kommet til kapitlet der Elsas far forklarer at han ikke visste at Harry Potter var å få som film. Jeg er ikke helt sikker på hva det betyr, men jeg valgte å ta det som et veldig stort kompliment."

Hvor har du hentet inspirasjonen fra?
"Jeg vet ikke. Min kone sier at dette er vel det som skjer når man lar Fredrik sitte uten tilsyn på kontoret sitt hver dag i ti måneder uten at noen går dit og spør hva han egentlig driver med," avslører Fredrik Backman med sitt sedvanlige glimt i øyet.

Heldigvis for oss har han flere historier han vil dele med oss, og er allerede i gang med en ny bok. Her møter vi igjen en av karakterene i Mormor hilser og sier unnskyld. Den har fått tittelen Britt-Marie var her, og handler om Britt-Marie, som er en av bipersonene i årets bok. Den kommer til å handle mye om å pusse vinduer, ifølge Backman, som foruten å være forfatter er en av Sveriges mest leste bloggere. Hver uke klikker 50.000 svensker - og en god del nordmenn - seg inn på bloggen hans, fredrik.cafe.se, der han funderer over stort og smått i livet. 

Fredrik Backman intervjuet av Jorid Mathiassen

Til toppen

Utdrag

En normal roman om anderledes mennesker. Eller omvendt.

Hun står ubeskyttet mellom klør så skarpe som spyd og knyttnever så store at de antagelig kunne skille hodet hennes fra skuldrene, og hun er ikke bevæpnet med annet enn en nesten-åtteårings likegyldighet overfor alle sine egne fysiske tilkortkommenheter. Men det holder i massevis.
   Worsen stanser i spranget og lander mykt ved siden av henne. Monsteret tar noen skritt tilbake. Muskler slapper sakte av. Lunger slipper sakte ut luft. Ingen av dem møter blikket hennes.
   "Det er meningen at dere skal beskytte m-e-g," gjentar Elsa stillere, og hun prøver å ikke gråte, og det går ikke særlig kjempebra. 
   "Jeg har aldri hatt noen venner, og nå prøver dere å slå i hjel de to eneste jeg har hatt noen gang, akkurat når jeg har fått dem. Pokker til duster."
   Worsen bøyer snuten ned. Monsteret gnukker hendene sine og forsvinner inn under hetten. Den gynger i retning av worsen.
   "Begynte," får Monsteret ut av seg.
   Worsen knurrer tilbake slik man gjør når man vil si "Mæh! Du begynte!", men ikke kan snakke.
   "Hold opp!" roper Elsa til dem begge.
   Hun prøver å lyde sint, men hun skjønner at hun bare høres ut som om hun gråter. Noe hun faktisk ikke gjør. Bare maksimum kanskje lite grann.
   Monsteret beveger en håndflate mer hensynsfullt opp og ned ved siden av henne, så nær det går an uten faktisk å måtte røre henne.
   "Unn ... skyld," mumler han.
   Worsen puffer til skulderen hennes. Hun legger pannen mot snuten på den.
   "Vi har et viktig oppdrag, og dere kan ikke holde på å oppføre dere som såne duster da, faktisk. Vi må levere dette brevet, for jeg tror mormor vil si unnskyld til en til. Og jeg tror det finnes flere brev, og jeg tror vi må levere alle sammen, for jeg tror det er det som er skattejakten og eventyret. Det er det som er historien. Å levere alle unnskyldene fra mormor."
   Hun trekker pusten dypt ned i worsens pels og lukker øynene. "Vi må levere alle unnskyldene fra mormor for mammas skyld. For jeg håper at den siste unnskylden er til henne."

Til toppen