Når kongen dør (Innbundet)

Forfatter:

Morten Abildsnes (Oversetter)

Når kongen dør har fått fantastiske anmeldelser, vunnet flere priser og blitt en umiddelbar bestselger. Nå er også en internasjonal TV-serie under utvikling. Dette er en skikkelig god detektivhistorie med herlige karakterer – og med spenning og kjærlighet hånd i hånd.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 480
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Kun kuningas kuolee
Oversatt av: Abildsnes, Morten
ISBN/EAN: 9788202691684
Kategori: Krim og spenning
Omtale Når kongen dør

Mord og kjærlighet i de tusen sjøers land

Saana og Jans veier møtes på flere vis i denne glimrende skrevne, sjarmerende og spennende krimromanen.

31 år gamle Saana gleder seg til å tilbringe sommeren hos tanten sin i idylliske Hartola. Her skal hun spise jordbær, lese bøker og hvile ut. Men snart vekker en gammel, mystisk forsvinningssak nysgjerrigheten hennes. 15 år gamle Helena ble funnet druknet i elva i 1989, nær Hartolas vakre herregård. Dødsfallet var mistenkelig, men ble lagt bort som selvmord. Saana begynner å grave i den 30 år gamle saken med tanke på å skrive en reportasje om den. Lokalbefolkningen er ikke glad for dette, ingen ser ut til å ville røre opp i gamle sår.

Går en seriemorder løs?

Samtidig, i Helsinki, blir en middelaldrende, rik reklamemann funnet død ved den gamle festningen Sveaborg. Han er brennemerket med kongekrone, druknet på tørt land. Kriminaletterforsker Jan Leino og hans team får ansvar for etterforskningen. Det er mange tråder, men få svar, og Jan frykter at drapsmannen skal slå til igjen. Han får rett. Halvannen uke senere blir enda en mann funnet død med lignende merker, også han druknet, denne gang i den lille bygda Hartola nord for Helsinki. Går det en seriemorder løs i det sørlige Finland? Hvem blir neste offer?

Kjærlighet og etterforskning

Drapssaken fører Jan til Hartola, der Saana befinner seg. Og tilfeldighetene fører dem sammen til en blind date. De er begge skeptiske av natur, men allerede ved første møte slår det gnister. Brått er Jans hode og hjerte fullt av den naturlig vakre, sjarmerende Saana. Og Saana går rundt med konstante sommerfugler i magen når hun tenker på Jan, aldeles for pen, og med det direkte blikket. Kan det dessuten hende at det finnes en kobling mellom de to sakene de etterforsker?

Glimrende løst detektiv-krim

Når kongen dør er en klassisk detektiv-krim, og utrolig godt løst! Vi følger de komplekse karakterene tett på, de driver handlingen fremover: Saana, Jan, hans kollega Heidi, og den unge skolejenta Helena 30 år tidligere. Boka er velskrevet, sjarmerende, temporik og stemningsfull. Alle delene veves elegant sammen, og mot slutten skrus intrigen til og blir uhyre spennende. Som leser tar vi oss selv i å leke detektiv, vi fristes nesten til å lage vår egen «politi-vegg», med navn på drepte sirklet inn, deres forbindelser og tidslinjer, for å løse gåten sammen med etterforskerne. En sjeldent underholdende krim!

TV-serie og flere bøker

Det er også deilig befriende og litt eksotisk å lese krim fra Finland: å få oppleve Helsinki og det vakre øyriket utenfor på nært hold, og den landlige idyllen i det gamle kongeriket Hartola – med sin vakre elv, innsjø og herregård, og en historie full av mystikk, hemmeligheter og intriger. Ikke rart denne krimdebuten ble en umiddelbar suksess, og at den allerede er under utvikling for TV-serie. Og best av alt: Dette er første bok i en ny serie om Saana og Jan – det er bare å glede seg til fortsettelsen.
Vi kan ikke vente!

Av redaksjonen

Til toppen

«...en forfatter som med sin stil og sjangerkunnskap har potensial til å skrive seg inn blant de nordiske krimbestselgerne.»
VG

Andre utgaver

Når kongen dør
Bokmål Ebok 2022
Når kongen dør
Bokmål Nedlastbar lydbok 2022
Når kongen dør
Bokmål Heftet 2023

Flere bøker av Elina Backman:

Utdrag

Gutten og Helena stirret hverandre inn i øynene og gliste tåpelig. Så ble han alvorlig. De hadde en oppgave. De skulle lete etter noe som kunne avsløre all ondskapen.
Gutten hadde fortalt Helena at baronen ikke hadde brukt saunahytta på årevis, men likevel hadde faren av og til sett at det var tent lys i den lille bygningen. Det var noe dunkelt ved festen. Det kunne hende at noen brukte herregårdens lokaler til sine egne formål. Musikken som hørtes fra herregården, tok en liten pause, og de unge rev seg løs fra hverandre. Han skulle gå først og hun senere. De ville se mer hvis de ikke beveget seg sammen. Hun hadde jo også en offisiell invitasjon. Hun klemte den lille papirlappen i hånden.
– Du ser så pen ut, hvisket gutten, og Helena rødmet, men mørket skjulte det røde for gutten. Så tok hun på seg venezianermasken.
– Er du sikker på at du klarer dette? spurte gutten, og Helena nikket fort, så hun ikke skulle rekke å angre. De hadde avtalt alt på forhånd. De skulle følge med på det som skjedde, og i smug ta bilder av alt de så. Han hadde kamera.
(…)
– Hei! sier noen overraskende bak Saana, og hun skvetter opp fra tankene.
– Skremte jeg deg, unnskyld, ler en mann, og Saana trekker flaut på smilebåndet. Hun snur seg nysgjerrig mot ham.
– Er du Jan, en kjenning av Veera? spør Saana og smiler sjenert. Mildt forferdet. Mannen ser slett ikke ut som det hun har rukket å forestille seg.
– Snarere av Kaj, men hvis jeg har forstått det riktig, så deler de på alt, sier han, og Saana nikker at hun vet nøyaktig hva han snakker om.
– Saana, sier Saana og rekker ut en hånd.
– Jan, sier mannen og tar kraftig tak i hånden som Saana rekker ut.
Saana ser på Jan i smug. Hun har ikke vært forberedt på dette. Ingenting var basert på at Jan skulle være pen. Hun angrer umiddelbart på at hun ikke rakk å sminke seg mer før daten. Han har mørkt, halvlangt hår, skjeggstubb og et skarpt blikk. Blikket er kanskje det verste. Da de hadde sett hverandre fort inn i øynene mens de håndhilste, hadde hun umiddelbart følt seg svært urolig. Det er som om han ser gjennom alt.

Til toppen