Når sporene forsvinner (Innbundet)

Forfatter:

Morten Abildsnes (Oversetter)

Gled deg til å møte kriminaletterforsker Jan Leino og journalist Saana Hava – i sjarmerende, kritikerrost, «ekte» finsk detektivkrim!

Elina Backmans bøker har vunnet flere priser, er solgt til 15 land, og en internasjonal TV-serie er under utvikling. Dette er nordisk krim på sitt beste – lagt til vakre, eksotiske omgivelser i Finland.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 480
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Kun jäljet katoavat
Oversatt av: Abildsnes, Morten
ISBN/EAN: 9788202691691
Kategori: Krim og spenning
Omtale Når sporene forsvinner

Stille vann har dypest grunn

Tre unge menn lager en dokumentarfilm på vakre Isle of Sheep – naturreservatet Lammassaari – utenfor Helsinki. Så forsvinner én av dem. Og like etter enda en …

Når den første mannen blir funnet død i nærheten av naturreservatet, blir politiet koblet inn. Sjefsetterforsker Jan Leino og hans team får saken. Jan vet at ulykker ofte er årsaken til at unge menn forsvinner og dør, men denne gangen virker ikke dette så sannsynlig. Kan det være at noen faktisk jakter på de unge filmstudentene? Sporene leder politiet til et mystisk eremitt-dyr på en av øyene, som ser ut til å ha fanget filmstudentenes interesse.

Mord og kjærlighet

Jans kjæreste, journalisten Saana Hava, har fått ny jobb etter å ha vært utbrent. På jobben får hun høre at hennes nye kollega Samulis yngre bror har forsvunnet, og bestemmer seg for å lage en true crime-podcast om forsvinningen for å hjelpe til med søket. Hun og Samuli blir nære kjente. Saana aner at hun igjen etterforsker samme sak som Jan, men hun spør ham ikke, for hun vet at hun ikke får svar. Jan holder informasjonen for seg selv. Dessuten opptar etterforskningen mye av tiden hans, og Saana føler seg usikker på forholdet deres. Jan på sin side er frustrert. Sporene er få, og han frykter at morderen vil slå til igjen.


Velkonstruert intrige

Elina Backmans debutkrim Når kongen dør ble en sensasjon i Finland i 2020, og solgt til en rekke land. Det er en glede å følge Saana og Jan videre i denne sjarmerende krimserien – men hvor bøkene kan leses uavhengig av hverandre. Jan og Saanas forhold er til tider komplisert, slik mange forhold er, og i Når sporene forsvinner kommer vi tett på dem begge, deres tanker og indre liv. Det menneskelige veves elegant sammen med den spennende, velkonstruerte intrigen. For dette er en god, klassisk krim i beste detektivstil!

Mystikk og vakker natur

Like i utkanten av Helsinkis gamleby kan man krysse en liten bro, følge en smal elv et stykke, og komme til det vakre naturreservatet Isle of Sheep – sauenes øy, eller Lammassaari som det heter på finsk. Høye, fargerike siv, vakkert myrlandskap med laguner, og et eldorado for fuglekikkere. Elina Backman lar naturbeskrivelser og mystikk vandre som en rød tråd gjennom boksidene, med selve atmosfæren som en sentral del av spenningen. Landskapet er som skapt for en krimintrige (og for en TV-serie!),  og forfatteren vet å trykke på alle de riktige knappene. Resultatet er en solid good read, og til tross for mordene skal det godt gjøres å ikke kose seg skikkelig under lesningen.

Når sporene forsvinner er nok en god, nervepirrende krim fra Finlands nye krimstjerne.

Redaksjonen

Til toppen

Tross det moderne omslaget er dette en solid krim i god, klassisk stil, med mer stemning enn eksplisitt vold, og med et nøye utformet miljø.
Dagens Nyheter

Andre utgaver

Når sporene forsvinner
Bokmål Ebok 2023
Når sporene forsvinner
Bokmål Nedlastbar lydbok 2023
Når sporene forsvinner
Bokmål Heftet 2024

Flere bøker av Elina Backman:

Intervju

De som ikke forsvinner frivillig

– Opp igjennom årene har jeg samlet små nyheter fra avisene om unge gutter som er savnet. Jeg begynte å tenke: Hva om noen av disse forsvinningene ikke er ulykker eller selvmord? Hva om det finnes noen som står ansvarlig for alle disse?

Dette var utgangspunktet for Elina Backmans andre krimroman, Når sporene forsvinner. Tre unge mannlige studenter lager en dokumentarfilm om en mystisk eremitt som lever på Isle of Sheep ved Helsinki. To av guttene forsvinner, den ene blir funnet død. Og ikke av naturlige årsaker, viser det seg. Ting tyder på at det har skjedd en jakt – og til og med mord – i det ellers så vakre landskapet og naturreservatet.

Finlands nye krimstjerne

Elina Backman er Finlands nye stjerne på krimhimmelen. Da hun debuterte i 2020 med Når kongen dør, braket det umiddelbart løs med flotte anmeldelser, priser og salg av rettigheter til utlandet. Når sporene forsvinner er andre bok på norsk i den frittstående krimserien om Jan og Saana. I Finland er bok 3 og 4 allerede lansert. Men selv om hovedpersonene går igjen, er bøkene skrevet på en slik måte at hver bok kan leses separat. At bøkene nå også blir stor TV-serie-satsning, er heller ikke så overraskende. Kombinasjonen av gode, velkomponerte historier, spennende karakterer og vakre, nordiske omgivelser gjør at vi mer enn gjerne ser for oss internasjonal suksess, også på filmlerretet.

Isle of Sheep – Elinas favorittsted

Det er aldri tilfeldig hvilke steder og lokasjoner Elina Backman velger til bøkene sine. Hun har sine desiderte favorittsteder i Finland. I Når kongen dør ble vi kjent med Hartola, med sin historie av mystikk, hemmeligheter og sin kongerike-status i Finland, og Helsinkis historiske øylandskap. I Når sporene forsvinner holder vi oss i Helsinki og i det vakre naturområdet like utenfor byen, et område mange turister ikke kjenner til.
– Lammassaari, også kalt The Isle of Sheep, er et av mine favorittsteder i hele verden, sier Backman. – Lammassaari ligger bare 10 kilometer fra Helsinki sentrum. Det er et perfekt sted for lange turer og fugletitting, ettersom det er tusenvis av trekkfugler i området hver vår og høst.
Forfatteren og mange andre Helsinki-boere har stor glede av dette naturreservatet. Her kan man vandre over trebroer og på stier i vakkert myrlandskap, høre sivet puste, fuglene synge, og kjenne på stillhet og ro, bare et lite stykke fra Helsinkis gamleby. Stemningen er dermed satt for det spennende krimdramaet i Backmans nye bok, der ondskapen lurer under overflaten på stille vann.

Kjærlighet og etterforskning

Jan og Saana, kriminaletterforsker og journalist, er kjærester. Som mange andre ferske par har de sine utfordringer og usikkerheter. Lettere blir det ikke av at Jan jobber utrolig mye når han får en ny drapssak, og ikke kan fortelle noen detaljer til sin kjæreste. I Når sporene forsvinner får de begge kjenne på dette. Saana er dessuten gravejournalist i hode og hjerte, og finner sine egne måter å etterforske saken på.
–Jan og Saanas historie ble født helt i starten. Jeg så et bilde i hodet mitt av de to sitte sammen på et hustak og se på solnedgangen over Helsinki på sommeren. De neste bøkene vil vise hvordan det utvikler seg mellom de to, sa Elina Backman da hun lanserte sin debutroman.

En barndomsdrøm

– Å gi ut en bok har vært en barndomsdrøm. Jeg er stor fan av mysterier og har lest krim i over 20 år. Og jeg er ganske mørkredd noen ganger, takket være min livlige fantasi, forteller Backman. Hun har tidligere sagt at hun elsker særlig Jo Nesbø og Karin Fossums bøker. Og Karl Ove Knausgård. Bokelskeren Elina har også sin egen bokklubb, hver måned diskuterer hun bøker hjemme i stua sin sammen med andre bokvenner.
Og hva med neste bok om Saana og Jan? Den vil foregå dels i Lappland der nordlyset skinner, og dels i Helsinki. Det er bare å glede seg!

 

Redaksjonen

Til toppen

Utdrag

Mobilen dirrer. Jeg går på jobb <3 står det i meldingen fra Jan. Jeg går på jobb hjerte, gjentar Saana meldingen høyt. Hjertet har ingen ting å gjøre med følelsene som kommer av at Jan stadig er på jobb. Jan uttrykker alltid hastverket med arbeidsoppgavene med at jobben må gjøres. At jobben velger ham, ikke omvendt. At den ikke beklager noe, bare fortsetter. Saana ringer til Jan.
– Ja? Spør Jan med all den fjernheten i stemmen som jobben skaper mellom dem.
– Må du være på jobben hele natten? spør Saana, men det vet Jan ennå ikke. Saana skal til å avslutte samtalen, da hun kommer på flere spørsmål.
– Etterforsker dere dødsfallene i Vanhankaupunginlahti? spør Saana rett ut. – Og har alt sammen noe å gjøre med at Jeremias Silvasto er forsvunnet? Er det hold i avisartiklene? spør hun nysgjerrig.
– Du vet at jeg ikke kan fortelle deg annet enn sånn informasjon som allerede er offentlig og publisert et sted, mumler Jan. Stemmen virker en anelse irritert. – Men jo da, sakene er knyttet til hverandre. Jeg vet at du gjør som du vil, men jeg håper at du ikke roter deg altfor dypt inn i dette, det er ikke trygt. Hold deg langt unna Lammassaari, elskede, sier Jan og legger på.
– Takk, tjenestemann-Jan, mumler Saana, selv om han ikke hører lenger. Det er til å bli rasende av at når Jan snakker om jobbting, snakker han med en spesiell stemme og stenger alle kranene. Hun får neppe noe nyttig ut av ham. I den siste tiden har han vært stresset og gretten nitti prosent av tiden og vidunderlig ti prosent av den. Ennå for et par uker siden var prosenttallene omvendt.
Saana tenker på Jans advarsel. Vet han via jobben noe så skrekkelig om forsvinningen at det er derfor han vil advare henne?
Og først da går det opp for henne at Jan hadde brukt ordet «elskede».

Til toppen