Norske VM-gensere (Innbundet)

Våre favoritter

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 224
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202605377
Kategori: Håndarbeid
Omtale Norske VM-gensere

Strikk norske VM-gensere!

Våre favoritter fra 1966 til 2019 – inkludert årets VM-genser!

Boka presenterer 17 offisielle VM-gensere og har oppskrifter til både dame, herre og barn. I tillegg finnes det oppskrifter på tilbehør til alle modellene. En sann skatt for alle strikkeentusiaster! Alle oppskriftene er strikket med garn fra Dale Garn på pinne 3,5 og 4.

Til toppen

Utdrag
Fra forordet:

For mange er Dale of Norway synonymt med norske strikkegensere. Turister sier gjerne at de har kjøpt seg en Dale, og da mener de en genser, når de har vært på besøk i Norge. Det sier litt om merkevaren som er tuftet på norske strikketradisjoner. En Dalegenser er blitt et begrep på gensere og kofter med typisk norske mønstringer, strikket i godt ullgarn.

Dale of Norway har lenge vært en unik trikotasjebedrift. De har tatt hånd om hele prosessen selv, helt fra råull til ferdige plagg. Ullen ble spunnet og foredlet til garn, som videre ble benyttet til ferdigstrikk på egne industrimaskiner. Det samme garnet ble også solgt til håndstrikk. Siden 1954 har Dale of Norway vært offisiell leverandør av OL- og VM-gensere til Norges Skiforbund. De utviklet gensere som ble en del av utstyrspakken til utøverne. Det ble laget oppskrifter for håndstrikk, og genserne ble produsert og solgt som ferdigstrikk. Skigenserne ble enormt populære, og det toppet seg fram mot OL på Lillehammer i 1994. Det ble strikket mengder av skigensere hvert år, og Dale of Norway solgte store volumer av de forskjellige trikotasjegenserne, både i Norge og til eksport. Strikkemaskinene som ble benyttet i den tidlige produksjonen, ga produkter som lå tett opp til de håndstrikkede plaggene. Trolig ble prototypen først håndstrikket, deretter satt i produksjon. I den senere tid har trenden vært vesentlig tynnere trikotasjeplagg, og DaleGarn gjør derfor noen endringer i enkelte design for å få genserne mer strikkevennlige. Det vil si at enkelte av håndstrikkoppskriftene designmessig kan avvike noe fra trikotasjeplaggene som er avbildet på utøverne.

Da jeg ble spurt om å ta oppdraget med å lage en bok med Dales VM-gensere gjennom tidene, fikk jeg flashback til 90-tallet. Dale of Norway inviterte på den tiden designere til konkurranser om VM- og OL-gensere. Det skulle være ny norsk look, håndstrikk og sporty. Min kollega den gang Kirsti Bræin og jeg vant til sammen fire år på rad. To av genserne er presentert i denne boken. Til sammen inneholder boken et utvalg av 17 VM-gensere med oppskrifter til voksen og barn, tilbehør og fargevarianter. Boken starter med den offisielle VM-genseren som ble laget til VM i Oslo i 1966 og avslutter med VM i Seefeld i 2019. Hovedvekten er lagt på tidligere VM-gensere som mange har ønsket seg oppskrifter til. Jeg håper boken inspirerer deg og at du finner flere prosjekter du har lyst til å strikke.

Iselin Hafseld

Til toppen