Reiulf Steen (Innbundet)

Historien, triumfene og tragediene

Forfatter:

De aller fleste tidligere ubesvarte spørsmålene om Reiulf Steen, og mange av de ubesvarte spørsmålene om Arbeiderpartiet i hans tid, får sitt svar i denne lenge etterlengtede politiske biografien.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 672
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202303686
Kategori: Biografier og memoarer
Omtale Reiulf Steen

Reiulf Steen. Historien, triumfen og tragediene er spennende og lærerik norgeshistorie, men mest av alt et gripende portrett av et sterkt sammensatt menneske.

Knapt noen politiker fra norsk etterkrigstid har engasjert folk like sterkt som karismatikeren og idépolitikeren Reiulf Steen (1933–2014). Få kunne begeistre tilhørere og lesere som ham – og få har klart å bli så omstridt, både i og utenfor eget parti.

Reiulf Steen kom fra svært enkle kår, som farløs arbeidersønn i et sterk klassedelt samfunn på Sætre i Hurum. Tross flere tragiske opplevelser i barneårene tok han alt som ungdom spranget inn i rikspolitikken som sekretær og senere formann for AUF.

Steen var bare 31 år gammel da han i 1965 ble nestformann i Arbeiderpartiet. Han rykket opp til partiformann som del av det dramatiske landsmøtekompromisset i 1975 – hvor det samtidig ble fastslått at han ikke skulle bli statsminister. Steen ble en for Arbeiderpartiet svært viktig brobygger og reformator, men store personlige problemer og et stadig skarpere motsetningsforhold til Gro Harlem Brundtland utløste hans avgang som partiformann alt i 1981. Internasjonalisten Reiulf Steen forlot Stortinget i 1992 for å bli ambassadør i Chile, men forble en engasjert deltaker i norsk samfunnsdebatt helt frem til 2010-tallet.

Reiulf Steen. Historien, triumfene og tragediene er en storslått historisk biografi som mange har gledet seg til – og som noen har gruet seg til. Den gir svar på tidligere ubesvarte spørsmål om Reiulf Steen og andre sentrale aktører fra hans periode som partiformann, og gir ny innsikt om Arbeiderpartiets moderne historie.

Til toppen

Hans Olav Lahlum har skrive eit storverk om ein av dei mest fargerike, omstridde og rykteomspunne personane i norsk politikk. [...] denne boka har fengsla meg som knapt nokon biografi tidlegare.
Tom Hetland, Stavanger Aftenblad

Andre utgaver

Reiulf Steen
Bokmål Ebok 2019
Reiulf Steen
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019
Reiulf Steen
Bokmål Heftet 2020

Flere bøker av Hans Olav Lahlum:

Anmeldelser Reiulf Steen

Gull av Steen 21.10.2019
«Hans Olav Lahlum har skrive eit storverk om ein av dei mest fargerike, omstridde og rykteomspunne personane i norsk politikk. [...] denne boka har fengsla meg som knapt nokon biografi tidlegare.»
Tom Hetland, Stavanger Aftenblad (TERNINGKAST 6)

Hudløs ærlig 21.10.2019
«Biografien om Reiulf Steen er forbilledlig og uten sidestykke på den måte at leseren kommer svært tett på vår nære politiske historie. [...]
Når Hans Olav Lahlum åpner dørene og viser oss vei inn til makt og intrigespillet på Youngstorget i etterkrigstiden, vil du snart prise deg lykkelig for at du er tilskuer. Lahlums biografi om Reiulf Steen er i sannhet en hudløs og ærlig fortelling om hvilken pris mennesket, familiefaren og politikeren måtte betale for sine triumfer. Og hvilken gjeld han måtte stå til rette for og betale for sine nederlag og personlige tragedier.»
Terje Næss, Fedrelandsvennen (TERNINGKAST 5)

Politikk, skittent spill, depresjoner, alkohol og utroskap 21.10.2019
Det er bare å slå fast at forfatteren nok en gang har levert en biografi det står respekt av. [...] Enhver med interesse for norsk politikk må lese biografien Reiulf Steen.
Sven Gjeruldsen, Tvedestrandsposten (TERNINGKAST 5)

forteller historien om en stor politisk karismatiker med et høydramatisk liv. 20.10.2019
«Lahlum skriver ryddig og redelig enten det er om politikk og maktkamper eller alkoholmisbruk og damehistorier, og fremstår som en grunnleggende lojal og forståelsesfull biograf.
Boken om Reiulf Steen er tradisjonelt og kronologisk bygget opp, og inneholder så mye interessant stoff at den ganske sikkert vil finne lesere over et bredt politisk spekter. Et spennende og tidvis trist portrett av en politisk skjebne uten sidestykke i norsk etterkrigshistorie.»
Sindre Hovdenakk, VG (TERNINGKAST 5)

Nådeløst om en tragisk storhet 21.10.2019
Det er et biografisk storverk Hans Olav Lahlum har signert. Boken har en intensitet og nerve som speiler Reiulf Steens liv. Grundigheten og dokumentasjonen er forbilledlig. [...] Hans Olav Lahlums biografi over ham er en bragd.
Harald Stanghelle, Aftenposten

Visjonær og omdiskutert 21.10.2019
Historikeren og forfatteren Hans Olav Lahlum har skrevet en imponerende biografi om Reiulf Steen (1933–2014). Det er samtidig en bred gjennomgang og kritisk analyse av Aps etterkrigshistorie. Boka vil bli et viktig oppslagsverk for alle som vil vite mer om Reiulf Steen, Trygve Bratteli, Odvar Nordli, Gro Harlem Brundtland og andre sentrale personer i Ap på Reiulf Steens tid.
Arne Strand, Dagsavisen

Til toppen