Sønnen (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 510
Forlag: Aschehoug
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788203355936
Kategori: Krim og spenning og Krim og mysterier
Omtale Sønnen

Glitrende om Hat og Kjærlighet!

 

En heftig kjærlighetsfortelling. En voldsom hevnhistorie. Ta høyde for uvanlig store påkjenninger når du leser Sønnen. Og vet du hva? Du vil elske det fra start til mål! Det lover jeg deg.

Du blir rørt, du blir kvalm, du blir lurt. Og du har hjertet i halsen fra første til siste side. Når du leser Nesbø, er hele følelsesregisteret ditt i bruk. Denne gang befinner du deg i et nytt krimunivers med et nytt persongalleri. Tro det eller ei, men du savner ikke Harry Hole et øyeblikk! Sønnen er en thriller der det ikke bare går én, men mange kuler varmt, og kommer garantert til å smelte kvikksølvet på samtlige barometre for bestselgere i 2014.


Har mye å hevne
Narkomane Sonny har vært i fengsel siden han var 18. Han finansierer dop ved å sone for andres lovbrudd. Dopet får han av presten. En bibel med et hulrom med tre poser heroin og oppskrift for neste tilståelse. Hans avdøde far og forbilde var politimann. Sonny uttrykker det slik: Da pappa forsvant, forsvant jeg også. Han tror faren begikk selvmord, men får en dag høre at han ofret livet for sønnen. Det blir begynnelsen på et nytt liv for Sonny. Han rømmer og føler at han har ekstremt mye å hevne.

Nesbøs Oslo noir
Du kjenner deg igjen, vi er i Nesbøs velkjente Oslo noir. Måten han beskriver byen på, så nostalgisk, så idyllisk, i neste øyeblikk et voldelig inferno og en bunnløs politikorrupsjon. Klassiske temaer som far-sønn, lov-rettferdighet og hevn-urettferdighet. Og alt sammen dreier seg rundt det velkjente navet til Jo Nesbø: Hat og Kjærlighet.

Galskapens dilemma
Sonny tar inn på Ila Pensjonat, der vakre Martha er daglig leder. Hun lider av compassion fatigue, også kalt the cost of caring. Det ulovlige skjer, de blir for elsket, en følelse som består av to ord, ifølge Nesbø. Men hvem vil elske en som dreper? "Det er galskap, men det er det eneste jeg kan gjøre," sier Sonny når Martha spør. Han vil straffe dem som står bak all dritten. Dem han har sonet for. De som tok livet av faren. Sist, men ikke minst skal han finne den egentlige muldvarpen, den faren hans ble beskyldt for å være. Og hva gjør Martha da?

Røsker i hjerterøttene
Politiinspektør Simon Kefas blir satt på saken. Han har fått sparken i Økokrim på grunn av spillegalskap, og er en gammel bekjent av faren til Sonny. Sammen med ferske Kari Adel danner han en ny etterforskerduo. Fortellingen akselererer, og hevnens engel har sine helt sinnssyke metoder. En fryseboks, en kvelende gitarstreng, en uhyggelig hundegård, ingen midler er utenkelige i Sonnys brutale vendetta. Dette er burlesk vold, det er pageturning av høy klasse, og alt snus på hodet med én setning. Du settes helt ut, for i neste øyeblikk å komme tilbake med "ja-selvsagt-var-det-sånn-følelsen". Når Jo Nesbø i tillegg beskriver en kjærlighet som røsker i dypet av hjerterøttene, er det ingen tvil. Terningen min lander fjellstøtt på seks.

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Andre utgaver

The son
Engelsk Heftet 2000
Sønnen
Bokmål Ebok 2014
Sønnen
Bokmål Heftet 2015
Sønnen
Bokmål Nedlastbar lydbok 2014

Flere bøker av Jo Nesbø:

Anmeldelser Sønnen
«Ingen norsk krimforfatter er som Nesbø i stand til å klekke ut og turnere komplekse krimplott.»
Torbjørn Ekelund, Dagbladet

«Vi har rett og slett med overlagt, litterær bloddoping å gjøre»
Pål Gerhard Olsen, Aftenposten

«En suveren thriller og en ypperlig roman, uansett undersjanger. Det skulle være umulig, men Nesbø er nå faktisk bedre enn hypen.»
Ola Hegdal, DN

«“Hever seg over det meste andre som skrives i sjangeren»
Dagbladet

Til toppen

Utdrag

Hengingen.
   Martha satt på loftet.
   Stirret på bjelken.
   Hun hadde sagt til de andre at hun ville sjekke at jobben med arkivskapene var skikkelig gjort. Det var den sikkert, hun brydde seg ikke. Brydde seg ikke om noe. Tenkte bare på ham, Stig, og det var like banalt som det var tragisk. Hun var forelsket. Hun hadde alltid ment at hun ikke hadde anlegg for de store følelsene. Selvfølgelig hadde hun vært forelsket før, flere ganger, men ikke slik som dette. De andre hadde vært kiling i magen, spennende lek, skjerpede sanser, hete kinn. Men dette var ... sykdom. Noe som hadde satt seg i kroppen hennes og styrte alt hun gjorde og tenkte. Forelsket. Det var et presist ord, som i forstrukket eller forspist. For elsket. Det var for mye av noe. Uønsket. Destruktivt.
   Kvinnen som hadde hengt seg her oppe, hadde det vært det samme med henne? Hadde også hun forelsket seg i en mann som hun innerst inne ante at befant seg på den gale siden? Og hadde også hun vært så forblindet av forelskelse at hun hadde begynt å argumentere med seg selv om hva som var gal og rett side, og prøvd å meisle ut en ny moral for seg selv som harmonerte med denne deilige sykdommen. Eller hadde hun - som Martha - funnet ut av det senere, da det var for sent. Martha hadde gått inn på rom 323 under frokosten. Hun hadde sjekket de joggeskoene en gang til. Det luktet grønnsåpe av sålene. Hvem er det som vasker sålene på et par nesten nye joggesko med mindre man har noe å skjule? Og hvorfor hadde det gjort henne så fortvilt at hun måtte opp hit? Herregud, hun ville jo ikke engang ha ham.
   Hun stirret på bjelken.
   Men hun ville ikke gjøre som henne. Angi ham. Hun kunne ikke. Det måtte være en grunn, noe hun ikke visste. Han var ikke slik. Hun hadde en jobb hvor du hver dag hørte så mange løgner, utflukter og omskrivninger av virkeligheten at du til slutt ikke trodde at noen var det de utga seg for. Men dette visste hun: Stig var ingen kaldblodig morder.
   Hun visste det fordi hun var forelsket.

Til toppen

Om forfatter Jo Nesbø

ENORM INTERNASJONAL SUKSESS FOR NESBØ!

Jo Nesbø har inntatt internasjonale bestselgerlister og solgt rundt 20 millioner bøker på verdensbasis. Når han nå kommer med sin nye roman Sønnen, kan det være et veiskille i forfatterskapet hans. Vi presenteres for et helt nytt persongalleri. F
ilmrettighetene til boken er allerede solgt til selveste Warner Bros.

Jo Nesbø begynte å jobbe med Sønnen like etter at Politi var lansert. Som vanlig skrev han et synopsis først. Hans litterære agent i USA nevnte det til noen produsenter og filmselskap der borte, og merket en voldsom interesse rundt den nye boken. Ifølge Nesbø ble det en slags "auksjon" på synopsiset og de første hundre sidene av boken, og Warner Bros vant auksjonen og fikk rettighetene til Sønnen.

Herjet på bestselgerlisten
"Det var litt ubehagelig å skrive en bok ferdig fordi noen allerede har gitt meg en masse penger for den. Jeg har ikke lyst til å gjøre akkurat det en gang til," sier Nesbø i et interju før jul, og legger til at det føltes absurd. Dessuten er det også sånn at det er langt ifra at det blir kjøpt rettigheter til en film til at det faktisk blir en film, men mye tyder på at Sønnen blir filmastisert. Jo Nesbø er i ferd med å bli stor i USA. Politi herjet bestselgerlisten til New York Times, verdens mest prestisjefylte salgsliste for bøker.

20 millioner bøker
Jo Nesbø har solgt rundt 20 millioner bøker på verdensbasis. Nesten 4 millioner av dem er oversatt til engelsk. Bare i Storbritannia er 2,5 millioner bøker solgt til en samlet verdi av 125 millioner kroner.
Det betyr at forfatteren må reise rundt på arrangementer, gi intervjuer og signere bøker. Han har tatt Tyskland og Sverige med storm i det siste. Politi er nominert til Svenska deckarpriset for beste oversatte kriminalroman i 2013. Når Sønnen lanseres, er handlingen lagt til samme sted som i Politi, nemlig Oslo.

Kontrastenes Oslo
Nesbø har i et intervju forklart hvilket forhold han har til Oslo. "Oslo er en koselig, liten hovedstad, men den er også det du leser om i bøkene mine. For en stund siden hadde Oslo det høyeste antall dødsfall på grunn av overdoser her i Europa. Det er organisert kriminalitet, prostitusjon og trafficking med både narkotika og kvinner og russisk mafia. Oslo har gjennomgått store endringer de siste tjue årene. Det er fortsatt en vakker by i et av verdens rikeste land, men det er blitt enklere å skrive om skyggesiden av Oslo nå enn det var for tjue år siden. Jeg beskriver kontrastene, og for meg er Oslo en perfekt setting for en thriller," utdyper han i intervjuet.

2015 blir et Harry Hole-år!
Sønnen er Nesbøs 12. krimbok. Han startet sin forfatterkarriere med Flaggermusmannen i 1997, og sendte da inn manuset under pseudonym fordi han var redd for at hans karriere som musiker ville spille inn i vurderingen. Sønnen utgis under hans eget navn, men i høst ble det kjent at Nesbø er i gang med den første av tre thrillere under pseudonymet Tom Johansen. Også her har Warner Bros rettighetene, og Leonardo DiCaprio skal visstnok ha en viktig rolle i filmatiseringen. Titlene er offentliggjort: Blood on the Snow, More Blood on the Water og The Kidnapper. Og ikke fortvil. Hvis ryktene er til å tro på, blir 2015 et Harry Hole-år!

Av Bernt Roald Nilsen 

Til toppen