Skogens usynlige stjerner (Innbundet)

Forfatter:

Benedicta Windt-Val (Oversetter)

Skogens usynlige stjerner er en ny, gripende roman av Kristin Harmel, med handling fra andre verdenskrig – og basert på virkelige hendelser.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 368
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Forest of Vanishing Stars
Oversatt av: Windt-Val, Benedicta
ISBN/EAN: 9788202731120
Kategori: Romaner
Omtale Skogens usynlige stjerner

Jenta fra skogen

En 82 år gammel kvinne sniker seg inn og kidnapper et lite jentebarn en natt i 1922 – fra huset hvor jenta bor med sine rike, tyske foreldre i Berlin.

Den gamle kvinnen heter Jerusza, og er synsk. Hun er overbevist om at hun redder den to år gamle jenta fra dårlige foreldre og en grusom fremtid. Kvinnen kaller jenta Yona, og oppdrar henne dypt inne i skogen de neste 20 årene, lærer henne alt om naturen og hvordan man overlever uten hjelp fra andre. Hun underviser barnet med stjålne bøker, instruerer henne så hun blir flytende i flere språk, og gir henne alt hun trenger for å bli selvforsynt. Og så dør den gamle kvinnen.

Yonas skjebne

Det er blitt 1941, og Yona lever nå helt alene i skogen. En dag møter hun en gruppe jødiske flyktninger som har mistet familien og vennene sine, drept av nazistene. For Yona er det et sjokk å få høre om alt som skjer ute i verden. Hun lærer flyktningene alt hun kan om å overleve i skogen. I retur lærer de henne å åpne hjertet sitt etter mange år i isolasjon. Yona tenker at dette må være skjebnen: Hun ble tatt fra foreldrene sine for å kunne hjelpe disse menneskene, langt inne i skogen som hun kjenner så godt. Hun har alltid fundert på fortiden sin, og innimellom kan hun se for seg farens ansikt i tankene sine.

Sviket og sjokket

Gruppen får snart et tett bånd, men når en av Yonas nye venner svikter henne på en fryktelig måte, flykter hun og havner i en by som er okkupert av tyskerne. Og så står hun plutselig ansikt til ansikt med en person hun aldri trodde hun skulle få se igjen. Yona fortid og nåtid møtes på en sjokkerende måte, og denne oppdagelsen kan forandre alt.

Vakker og hjerteskjærende

Skogens usynlige stjerner er en utrolig fortelling om å overleve mot alle odds, basert på virkelige hendelser. Fortellingen er både hjerteskjærende, vakker og håpefull, den er også full av drama, mysterier og spenning. Naturskildringene tar pusten fra oss, karakterene er uforglemmelige. Dette er en unik og annerledes historie fra andre verdenskrig som gjør dypt inntrykk.

Redaksjonen

Til toppen

Andre utgaver

Skogens usynlige stjerner
Bokmål Ebok 2022
Skogens usynlige stjerner
Bokmål Nedlastbar lydbok 2022
Skogens usynlige stjerner
Bokmål Heftet 2023
Intervju

Vil gjøre en forskjell

– Vi har ikke mye tid igjen til å prate med de siste tidsvitnene fra krigen, sier forfatter Kristin Harmel. 

I sin nye bestselgende roman Skogens usynlige stjerner har hun skrevet om noe som har fascinert henne lenge: Jødene som overlevde krigen ved å gjemme seg dypt inne i skogen i Øst-Europa, og som også drev motstandsarbeid derfra.

Ennå mye å lære

Helt fra Kristin Harmel leste Anne Franks dagbok som ung, har hun ønsket å gjøre en forskjell: Å fortelle de overlevende og jødenes historier fra krigen.
– Og nå haster det, før de siste i den generasjonen blir borte. Vi har så mye å lære fra dem, historiene deres er relevante også i dag, sier Harmel.
Skogens usynlige stjerner er hennes syvende roman lagt til andre verdenskrig. Før hun ble forfatter, var hun journalist og portrettør. Nå utgis bøkene hennes i 15 land, og hun er en fast gjest på bestselgerlistene verden over.

Yonas reise

Men hva inspirerte Harmel til å skape Yona, en liten jente på to år som blir kidnappet og ført ut i skogen for å leve der?
– Jeg elsket ideen om en karakter som kan alt om å overleve på egen hånd, men ingenting om sin egen plass i verden, eller om menneskelige relasjoner. Mye av boken handler om identitet, alt som gjør oss til den vi er, da var det fint å ha en hovedkarakter som sto litt i starten av en slik reise.

Møter kjærligheten

I 1941, når kidnapperen hennes dør, vet Yona alt om skogen, og om å beskytte seg mot farer. Hun møter en gruppe jøder på flukt fra nazistene, og må ta et valg: Skal hun trekke seg tilbake til det isolerte livet hun er trygg på, eller skal hun trå ut av komfortsonen for å redde andres liv?
– Yona velger det siste. Hun innleder også et forhold til en av mennene, og det oppstår følelser i henne som hun aldri har opplevd før. Og så, akkurat når hun endelig har blitt komfortabel med sitt nye liv, blir hun sviktet, og bestemmer seg for å forlate gruppen. Herfra blir det svært dramatisk og spennende. Yona møter fortiden sin, og må ta nye valg. Hun skal også få oppleve kjærligheten på ny.

Utrolig tidsvitne

Skogens usynlige stjerner
er et resultat av mange år med research og intervjuer.
– Jeg leste hauger med historiske bøker, og fikk prate med flere utrolige kilder, ikke minst Aron Bielski. Som 94-åring er han den yngste og eneste overlevende av de berømte Bielski-brødrene, som hjalp mer enn 1200 jødiske flyktninger ut av ghettoene og inn i skogene i Polen, og hvor nesten alle overlevde krigen. Aron var 14, 15, 16 år på den tiden. Historien hans er helt spesiell, og det var fascinerende å lytte til hans førstehåndsberetning om hvordan de var å gjemme seg i skogen, slik karakterene mine gjør i boken. Jeg pratet også mye med Vadim Sidorovich, en naturforsker og ekspert på skogene i akkurat dette området. Disse bidro til å levendegjøre romanen.


Hemmeligheten

Kristin Harmel har skrevet siden hun var 16, og er ikke i tvil om hva som er hemmeligheten bak suksessen:
– Det tror jeg er å faktisk sette seg ned og skrive hver dag. For meg er dette 80% av kampen. For å være forfatter må du få ord ned på papiret. Om du samtidig har et åpent sinn, vil du bli bedre. Jeg leser også hele tiden. Jeg leser for min egen del, og jeg leser for sønnen min. Å bli eksponert for måten andre skriver og bygger opp historier på, gjør meg uten tvil til en bedre forfatter.

 

Redaksjonen

Til toppen

Utdrag
Da solen sto høyt på himmelen, hadde Yona lært Aleksander å lage en enkel kryha, og deretter – fordi de hadde rikelig med tau til overs – lærte hun ham hvordan han kunne lage et gjeddegarn også. Hun viste ham hvordan han skulle finne to trær helt nede ved elven, strekke et tau mellom dem og henge taustykker ned fra det. Deretter knyttet hun dem i et systematisk diamantmønster slik at de utgjorde en maskevev med åpninger på rundt en tomme. De brukte det siste av tauet til å feste nettet til bunnen av elven ved hjelp av steiner som holdt det på plass.
Da alt var ferdig, gikk de opp av vannet, side om side, og lot solen varme huden og tørke klærne. Aleksander betraktet resultatet av innsatsen deres med oppriktig beundring. «Hva gjør vi nå?» spurte han.
«Nå venter vi,» sa Yona. «Fisken kommer nok.»
Aleksander ristet forbløffet på hodet. «Yona, du er en gave fra Gud.»
«Nei.» Hun så ned. «Jeg prøver bare å gjøre det som er riktig.»
Hun merket at han studerte henne. «Vel, jeg takker nå Gud uansett for at han sendte deg til oss.» Han var taus i noen minutter. Hun kjente at pusten hennes gikk tungt i stillheten, så tungt at hun selv kunne høre det. Hva var det i veien med henne? «Jeg gjør deg forlegen,» sa han mildt da det hadde gått en stund. «Det var ikke meningen.»
«Jeg – jeg er ikke vant til andre mennesker.» Hun bøyde hodet.
«Og jeg er ikke vant til vakre kvinner som kjenner skogen. Men jeg tror nok at jeg kunne venne meg til det, hvis du kan.»
Hun kikket forvirret bort på ham og så at han smilte til henne. Kinnene hennes brant da hun så vekk og ga seg i kast med å samle pilekvister.
«Hva gjør du?» spurte Aleksander. «Kan jeg hjelpe til?»
«Ja.» Stemmen hennes knakk. Hun følte seg så underlig skjelven. «Se om du kan finne noe birkebark. Jeg skal lage en stor kurv til deg så du kan få med deg fisken tilbake til flokken din.»
Han betraktet henne mens hun begynte å flette sammen de mest bøyelige kvistene hun kunne finne. Fingrene hennes beveget seg raskt og rutinert, dette var noe hun hadde gjort mange hundre ganger før. 

Til toppen