Sommerfugløya (Innbundet)

Forfatter:

Miriam Claire Lane (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 448
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Die Schmetterlingsinsel
Oversatt av: Lane, Miriam Claire
ISBN/EAN: 9788202446086
Kategori: Romaner
Omtale Sommerfugløya

Frodig og fargerikt fra Sri Lanka

Sommerfugløya av Corina Bomann er en uforglemmelig reise gjennom et vakkert landskap med interessante personer, spennende historier og en kjærlighet som utfordrer farlige krefter.

En dag i 1887 går de to søstrene Grace og Victoria i land i Colombo på øya Ceylon, etter å ha seilt fra et tåkete og kaldt England. De kommer til det som må fortone seg som et paradis. Her er fargerike sommerfugler, frodig blomsterprakt og velduftende krydderplanter.

Faren Henry skal overta driften av en teplantasje etter at hans bror Richard er omkommet under uklare omstendigheter. Det blir mye å ta hånd om for Henry, men det er også muligheter for god avkastning. Noe som passer bra, for godset Tremayne hjemme i England har sett bedre tider.

Før de forlater hovedstaden og begir seg til plantasjen, sniker Grace og Victoria seg ut i byen og kommer til et såkalt palmebibliotek. Det inneholder tusenvis av palmeblader der det sies at menneskenes skjebne er skrevet ned. Victoria er urokkelig overfor den skeptiske søsteren: Hun vil vite hva skjebnen har i vente for henne. Men det er Grace som blir ført inn i de hemmelighetsfulle gemakkene, og det hun får høre skremmer henne mer enn hun vil innrømme. 

På tvers av kulturer
I begynnelsen lengter Grace hjem, og hun sørger over debutantballet hun går glipp av. Det gjør det ikke bedre at foreldrene forsøker å få henne gift med den ufordragelige sønnen på naboplantasjen. Men så forandrer alt seg når hun møter den vakre og stolte Vikrama. Han er formann på plantasjen og var onkelens høyre hånd. Vikrama er sønn av en tamilsk kvinne og en ukjent engelskmann, noe som gjør at han er kasteløs og ikke hører til noe sted. De forbudte følelsene som oppstår mellom de to unge menneskene skal vise seg å skape store problemer, og en svært dramatisk hendelse vil påvirke også de neste generasjonene.

Nøster opp historien
Over hundre år senere befinner Diana Wagenbach seg på et fly til Colombo, hovedstaden i det som nå heter Sri Lanka. Med seg i bagasjen har hun et gammelt palmeblad som hun ikke er i stand til å tyde. Etter at hennes grandtante Emmely er død, sitter Diana igjen med både det gamle herskapshuset Tremayne og en lang rekke spørsmål. Diana er det siste skuddet på familietreet, og nå skal hun samle historiens tråder.
I tillegg forsøker hun å pleie sin egen sorg etter at ektemannen har vært utro og det går mot skilsmisse. Lite aner hun at hennes egen skjebne også er i ferd med å besegles på den frodige øya i Det indiske hav.

Drømmebok
Sommerfugløya er en av disse store, gode leseopplevelsene som du ønsker aldri skal ta slutt. Det er som om boken åpner en ny verden for oss. Dette er en roman som får deg til å lengte ut i verden - en verden av kanelduft, elefanter, hvite sandstrender og eksotiske smaker.

Samtidig tar Corina Bomann oss med inn i et mysterium som spenner over flere generasjoner, og hun skriver så spennende at det er umulig ikke å bli revet med. Hun maler fram menneskene og gir dem liv slik at vi tror på dem og lever oss inn i deres skjebner, og alt oppleves ekte og nært. Sommerfugløya er en forførerisk fortelling fra et nytt stort fortellertalent vi helt sikkert kommer til å høre mer fra.  

Jorid Mathiassen

Til toppen

Andre utgaver

Sommerfugløya
Bokmål Ebok 2015
Sommerfugløya
Bokmål Heftet 2016
Sommerfugløya
Bokmål Nedlastbar lydbok 2016
Anmeldelser Sommerfugløya

«Denne romanen er perfekt for lange sommerkvelder. Når man først har begynt å lese, klarer man ikke å legge den fra seg.»
Mobil, Tyskland

«En fantastisk og underholdende fortelling som man leser i ett strekk.»
Kwick.de

«Med Sommerfugløya har den allsidige Corina Bomann lyktes med å skrive en spennende familiesaga.»
Delmenhorster Kreisblatt

Til toppen

Intervju

Skriver fram skjebner

Corina Bomann er en kjent og kjær forfatter hjemme i Tyskland, og nå er de fantastiske fortellingene hennes også i ferd med å erobre resten av verden.

Corina Bomann skriver så levende om Sri Lanka, eller Ceylon som landet tidligere var kjent som, at vi som lesere føler at vi er der sammen med personene og ser for oss det vakre landskapet. Inspirasjonen til Sommerfugløya fikk forfatteren etter å ha hørt et radioprogram om det såkalte palmeblad-biblioteket i Colombo.
- Der ble det fortalt at menneskenes skjebner var skrevet ned på palmeblader som fins her. Det syntes jeg var så fascinerende at jeg bare måtte skrive om det. Ikke lenge etter så jeg for meg de to hovedpersonene mine, Diana og Grace, og hvordan deres skjebner var forbundet gjennom en gammel familiehemmelighet og et mystisk palmeblad, forteller Corina Bomann, som også trekker fram øyas farger, kultur og historie som inspirerende elementer. 
 - For ikke å snakke om de store teplantasjene. I og med at jeg selv er veldig glad i te, har det vært spennende å lære om hvordan den blir produsert. Dessuten har jeg en stor kjærlighet til hele Asia, noe som kommer til uttrykk i flere av romanene mine.

Liker Skandinavia
Corina Bomann har skrevet en lang rekke romaner, både for ungdom og voksne, og hun kan ikke tenke seg noe bedre liv enn å dikte opp historier.
- De siste tolv årene har jeg kunnet leve av å være forfatter, og dermed har jeg også hatt tid og mulighet til å skrive innen ulike sjangere. Jeg liker veldig godt å skrive for ungdom, det er både en fin avveksling og veldig moro.

Å bli oversatt til norsk synes hun er stor stas.
- Selv om jeg elsker Asia, er jeg også veldig glad i Skandinavia. Dere skandinaver virker så vennlige og åpne, og Norge har dessuten en svært interessant historie. Kanskje legger jeg handlingen i en av mine neste bøker dit. I mellomtiden er det en stor glede for meg å få lov til å dele historien i Sommerfugløya med norske lesere. Jeg håper den faller i smak, og la meg gjerne vite hva dere syns, oppfordrer hun.

Søker ro i parken
Corina Bomann er oppvokst i Mecklenburg, men bor nå i Berlin. Romanene blir til på et eget skrivekontor i Potsdam.
- Der har jeg en sofa, et stort skrivebord og bokhyller, og det er langt nok hjemmefra til at jeg ikke tenker på at jeg skulle ha gjort andre ting, som å rydde eller vaske klær. Her får jeg ro til å arbeide, men ideene kommer gjerne når jeg er ute, enten når jeg spaserer i parkene i nærheten eller når jeg vandrer gatelangs. Mitt favorittsted er en park i nærheten av der jeg bor. Det er dit jeg trekker meg tilbake når jeg har behov for å tenke eller bare drømme meg bort. Parken er omgitt av gamle trær og hvis man er der en sommerkveld, kan man se flaggermusene som jakter. Det er et magisk sted!

Jorid Mathiassen

Til toppen

Om forfatter Corina Bomann

Corina Bomann har skrevet en rekke romaner både for ungdom og voksne. Sommerfugløya er hennes første bok på norsk, og hennes internasjonale gjennombrudd. Hun kommer fra Mecklenburg, men bor nå i Berlin.

Til toppen