Tekstilvillaens døtre (Innbundet)

Serie: Tekstilvillaen 2

Forfatter:

Miriam Lane (Oversetter)

Blant herskap og tjenere!

Opplev kjærlighet og intriger på en herregård i Tyskland anno 1916!
Tekstilvillaens døtre er perfekt for deg som elsker et rikt historisk drama med
herskap og tjenere, dramatikk, konflikter, vennskap og kjærlighet.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 400
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Die Töchter der Tuchvilla
Oversatt av: Lane, Miriam
Serie: Tekstilvillaen
Serienummer: 2
ISBN/EAN: 9788202784935
Kategori: Romaner
Omtale Tekstilvillaens døtre

I gode og onde dager

Året er 1916 i vakre Augsburg. Det unge paret Marie og Paul Melzer nyter å være gift. Men snart skal dramatiske begivenheter innhente dem.

Paul Melzer er eldste sønn i huset og fabrikkens arving, og nygift med sin vakre Marie – den oppvakte jenta som startet som kjøkkenjente i huset, men som endte opp med å kapre arvingen Pauls hjerte. Marie er gravid, og paret gleder seg. Men så bryter første verdenskrig ut, og mennene i Augsburg blir kalt til fronten. Paul trengs først på fabrikken, men den uunngåelige innkallingen når til slutt ham også – akkurat den dagen da Marie skal føde.

Nye talenter

Men Marie er ikke den som viker unna for utfordringer. Når Paul drar, forstår hun raskt hvor dårlig det står til på tekstilfabrikken, og at hun må kjempe for Melzer-familiens arv. Det er ikke lett å holde tøyfabrikken i gang i disse tider, men Marie har et uoppdaget teknisk talent. Samtidig har krigen gjort hjemmet til Melzer om til et militærsykehus. De sårede blir tatt hånd om av døtrene i huset, Kitty og Elizabeth, sammen med de ansatte. Så får Marie den forferdelige nyheten om at Paul er tatt til fange, og livet blir veldig usikkert.

Flotte Ernst …

Mens Marie kjemper for å bevare familiens arv og ikke gi opp håpet om et gjensyn med sin elskede Paul, kommer den elegante Ernst von Klippstein til Tekstilvillaen. Han får et godt øye til Marie, og søker stadig hennes selskap …
Også for resten av herskapet og tjenerne må livet gå sin gang, og selv i tunge stunder finnes gleder – og forelskelse. Tekstilvillaens døtre rommer alle livets ulike sider. Og boken fanger ikke minst denne spennende historiske perioden på imponerende vis. Her er ikke bare krigshistorie, men også arbeiderkamp, demonstrasjoner og nye tider. Kvinner blir mer selvstendige og begynner på universitetet. De første skilsmissene finner sted. Sosiale koder endrer seg, og moten endrer seg.  

Tatt leserne med storm

Tyske Anne Jacobs tok leserne med storm da hun utga serien «Tekstilvillaen». Serien begynte som en trilogi, men blir på seks bøker totalt, og skildrer livet til en familie over flere generasjoner, med nyere tysk historie som bakteppe. Tekstilvillaens døtre er andre bok, etter Den foreldreløse jenta. De kan gjerne leses separat – men faren for å bli hekta er stor!

Gripende underholdning

Det er ikke rart at Tekstilvillaens døtre, og hele serien, har blitt så populær. Her er flotte karakterer vi blir glade i, intriger, drama, kjærlighet og spenning. Miljø og tematikk minner om TV-serier som Downton Abbey og Bridgeton, samtidig er dette likevel friskt og annerledes. I bokform kan man dessuten dukke enda lenger ned i handlingen, og danne sine egne bilder i hodet. Dette er lett, gripende, spennende underholdning – og en historisk reise å nyte!

Redaksjonen

Til toppen

Andre utgaver

Tekstilvillaens døtre
Bokmål Ebok 2023
Tekstilvillaens døtre
Bokmål Heftet 2024

Flere bøker av Anne Jacobs:

Intervju

Inspirert av bestefar

Anne Jacobs' store familiesaga Tekstilvillaen er lagt til den vakre, gamle byen Augsburg i Bayern, hvor tekstilindustrien spilte en stor rolle på 1800- og 1900-tallet.

Hun har skrevet en rekke bøker innen mange ulike sjangre og under ulike pseudonymer – fra noveller, skuespill og krimbøker til eksotiske og historiske sagaer – men det var Melzers familiehistorie og Tekstilvillaen som skulle bli Anne Jacobs favorittprosjekt. Også leserne elsker denne romanserien, og det som først skulle bli en trilogi, endte opp med å bli seks bøker.

Hvor hentet du inspirasjon fra?

– Bestefaren min eide en fabrikk i byen Kassel for mange år siden. De laget ikke tekstiler, men ulike metalldeler. Dessverre levde ikke fabrikken så lenge og måtte selges, men min far fortsatte å snakke om den. Jeg hørte også mye om den vakre villaen bestefar bygde og som fortsatt står den dag i dag. Men jeg var mer interessert i tekstil- og stoffproduksjon enn tungindustri, og trengte derfor en by der tekstilindustrien spilte en rolle. Det er ganske mange av dem i Tyskland, jeg valgte Augsburg fordi jeg har vært der flere ganger og fordi det er en veldig vakker by, sier Jacobs.

Den rike Melzer-familien

Augsburg er en typisk Bayern-by nær München, med vakre, tradisjonelle bindingsverkshus og brosteinsgater – perfekt setting for en historisk saga. Anne Jacobs fordypet seg grundig i tekstilindustrien og i arbeidsforholdene i tekstilfabrikkene på 1800- og begynnelsen av 1900-tallet. Vi følger en av datidens typiske rike industrifamilier bestående av herskap og tjenere – gjennom gleder, sorger, konflikter, kriger, kjærlighet og intriger – fra 1913 i første bok til opp mot andre verdenskrig i sjette bok.

Livet og kjærligheten

I Tekstilvillaens døtre er vi i 1916, Paul Melzer nygift med sin Marie, og hun er i lykkelige omstendigheter. Men snart truer krigen, og Pul må dra til fronten. Livet på herregården snus på hodet, da villaen blir omgjort til et militærsykehus. Pauls søstre Kitty og Elizabeth pleier soldatene, med god hjelp fra de ansatte og svigerinnen Marie. Samtidig må livet i villaen og i fabrikken på et eller annet vis fortsette, for herskap, tjenere og arbeidere, upstairs og downstairs. De blir forelsket, og de opplever både gleder og sorger. Forfatteren gir oss en real reise gjennom alle deler av denne spennende historiske tidsepoken, med karakterer vi blir godt kjent med og glad i. Ivrige seere av Downton Abbey vil elske Tekstilvillaen.

Skrev da barna var små

Anne Jacobs studerte musikk, både klaver, trompet og sang, før hun fikk jobb i bokhandel og begynte å skrive da barna var små. Hun hadde en far som skrev skuespill, så det hadde nok ligget i bakhodet en stund.
– Jeg hadde to livlige barn som holdt meg i vigør mesteparten av dagen (noen ganger om natten). Når jeg hadde en time for meg selv imellom, kom jeg opp med dikt eller en novelle. Alt jeg trengte var en pute, blyant og notisblokk, sier hun.
Dette var starten på en lang karriere som forfatter. Anne Jacobs har nå skrevet ferdig den sjette boka i den populære sagaen. Vi har mange gode lesestunder i vente!

Av redaksjonen

Til toppen

Utdrag
Hun lot fingrene gli gjennom det korte håret i nakken hans og sendte et gys gjennom ham, for det var utrolig pirrende. Så ondskapsfull skjebnen var som ikke kunne unne ham en eneste elskovsnatt med Marie. Den sendte ham ut i felten akkurat nå, mens hun fortsatt var i barselseng. Han ville ikke ha annet enn minnene å leve på, og ante allerede at fantasien ville bringe ham både lykke og lidelse.
«Å, Paul», sa hun lavt mot skulderen hans. «Så dumme og tåpelige vi er. Som to barn som klamrer seg begjærlig til hverandre. Og så er det nettopp nå vi må være kloke. Dele viktige ting med hverandre. Ikke glemme hva det var vi ville si til hverandre. Nå … og for fremtiden …»
«Hva ville du fortelle meg, min kloke Marie?»
Det lød som et hulk, men da han så på henne, smilte hun.
«At jeg elsker deg … uendelig … grenseløst … for alltid, så lenge jeg lever …»
«Det er det klokeste og viktigste du noen gang har sagt, min skatt.»
Hun ville protestere, men han lot henne ikke komme til orde.
«Og bare tenk, Marie, jeg har det på akkurat samme måte.»
«Da lar vi det bli med det, kjære.»
De holdt rundt hverandre uten et ord, lukket øynene og lyttet ut i stillheten i det ubebodde rommet. Ingen klokker tikket, alle lyder hadde stilnet, tidens gang var satt ut av spill. De få minuttene da åndedragene deres hadde samme rytme, da hjertene deres slo i samme takt, virket det helt og fullstendig umulig at de noen gang skulle kunne miste hverandre.
«Nådige herre? Er De der inne?»
Elses banking ødela den deilige følelsen av å være utenfor tid og rom og rev dem begge tilbake til virkeligheten.
«Fruen melder at man skal sette seg til bords …»
Paul fanget opp Maries forargede blikk og la en finger ømt over leppene hennes.
«Takk, Else. Vi kommer straks.»

Til toppen

Bøker i serien