Under overflaten (Innbundet)

Serie: Karen Pirie 4

Forfatter:

Henning Kolstad (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 448
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Out of Bounds
Oversatt av: Kolstad, Henning
Serie: Karen Pirie
Serienummer: 4
ISBN/EAN: 9788202544201
Kategori: Krim og spenning og Krim og mysterier
Omtale Under overflaten

Karens modige hjerte

Karen Pirie prøver så godt hun kan å stable livet på beina igjen etter at hun mistet mannen Phil, sitt livs kjærlighet. Da er jobben er god å ha, den får tankene over på noe annet. Nå har hun også plutselig fått to kompliserte drapssaker i fanget samtidig.

Karen leder avdelingen for historiske saker i det skotske politiet. Her ligger de sakene som aldri ble løst, men som åpnes opp igjen dersom det dukker opp nye beviser. Disse gamle sakene går stadig og kverner i hodet på Karen. Hun skulle så gjerne ytt ofrene rettferdighet. Samtidig sliter hun med sin egen sorg. Phil var både hennes ektemann, kollega og aller beste venn, inntil han ble drept på jobb. Karen har gjort det til en vane å vandre seg i søvn, når tankene spinner som verst. På sine lange turer nattestid i Edinburgh støter hun flere ganger på en gruppe syriske flyktninger som trøster hverandre i varmen fra et bål. Helhjertet som hun er, finner Karen tid til å hjelpe også dem, midt oppi alt.

Nytt DNA-spor

Voldtekten og drapet på 24-årige Tina McDonald i Glasgow i 1996 er en av de historiske sakene som plager Karen mest. Fæl sak, og gjerningsmannen ble aldri tatt. Men plutselig dukker det opp en ny DNA-match, 20 år senere. En syttenåring har kjørt en stjålet bil i fylla, kræsjet og ligger i koma. DNA-prøven av ham linker den mannlige delen av hans familie til den gamle Tina-saken. Det betyr at guttens far eller onkel kan være skyldig. Men alt blir mye mer komplisert enn Karen hadde sett for seg. Syttenåringen ble nemlig adoptert, og de biologiske foreldrene hans er ukjente…

Mord eller selvmord?

Omtrent samtidig blir Gabriel Abbott funnet drept med pistol i hånden på en benk i en av Edinburghs parker. Mord eller selvmord? Etterforskning viser at Gabriel hadde pistolen i feil hånd, og moren ble drept under dramatiske omstendigheter da han var et lite barn. Karen kan ikke dy seg. Saken om morens skjebne ble nemlig aldri løst, og er dermed å anse som en historisk sak

Unike Karen

Sakene veves sammen med en sjelden eleganse, slik krimforfattere av McDermids kaliber er i stand til, og Karens markante karakter bærer historien. Sta og sylskarp som hun er, vet hun at det alltid lønner seg å ta et ekstra blikk på det folk tror er sannheten. Med seg har hun kriminalkonstabel Jason Murray, som er god å ha når Karen leter etter det som befinner seg dypt der nede, under overflaten. Karen blir behandlet med respekt i politiet, men er i konstant krangel med overordnede menn som mener at politiarbeid ikke er passende jobb for en kvinne. Idioti, synes Karen. Ingen er mer hardnakket enn henne, særlig når hun blir undervurdert. På impuls drar hun med nattoget til London, og lusker omkring i byens aller mest fornemme bydeler for å finne spor av sannheten. Det finner hun, men det avgjørende svaret ligger likevel nærmere hjemme.

Klok, ambisiøs krim

Under overflaten er en klok, ambisiøs krim som innfrir hundre prosent hvis du har lyst på ja takk, begge deler. For det er nettopp dette du får: En intrikat, spennende historie og en troverdig, sympatisk karakter av en politikvinne du gjerne skulle hatt som din beste venn når det røyner på.

Til toppen

Andre utgaver

Under overflaten
Bokmål Ebok 2017
Under overflaten
Bokmål Lydbok-CD 2017
Under overflaten
Bokmål Lydbok MP3-CD 2017
Under overflaten
Bokmål Heftet 2018

Flere bøker av Val McDermid:

Anmeldelser Under overflaten

«Klassisk pageturner som enkelt og med hell både kan oversettes og filmatiseres.»
The Express 

«Ingen skriver bedre krim, rett og slett.»
Peterborough Telegraph

«En utrolig spennende thriller, med elegant plot, intelligent uttenkte karakterer og fascinerende detaljer.»
The Sunday Mirror

«En velskrevet og besettende roman … Jeg vil gjerne se mye mer til kriminalsjef Pirie.»
The Irish Times

Til toppen

Intervju

En verdig forfatter

Val McDermid er ikke bare opptatt av å skrive god krim. Bøkene hennes har alltid en ekstra dimensjon som handler om å bry seg om andre. 

Hun slutter aldri å levere. Under overflaten er krimroman nummer 30. Hun er belønnet med Crime Writers Associations aller høyeste utmerkelse for et forfatterskap av en særlig høy kvalitet. Før hun ble forfatter var hun krimreporter i seksten år, med tilnavnet Killer. Hun har flere helter i bøkene, og i fjor kom bok nummer 4 med Karen Pirie i hovedrollen. Nok en bestselgersuksess, selvfølgelig. 

Tar for liten plass

– Nei, jeg er ikke Karen Pirie, og Karen Pirie er ikke meg. Vi er begge kvinner og har på oss BH, men det er også den eneste likheten mellom den sylskarpe politikvinnen og meg. Folk har en tendens til å anta at fordi Karen er fra Kirkcaldy, samme sted som meg, og litt overvektig, er hun et speilbilde av meg. Hun er virkelig ikke meg, tro meg, det er fiksjon. Jeg har skapt Karen slik jeg ville at hun skulle være, en kvinne som tar kommandoen når det er behov. Det betyr også at hun tar plass, og det er bra. I vår tid tar for mange kvinner for liten plass, sier Val McDermid til en stor skotsk avis.

Ti millioner bøker

Bøkene hennes er oversatt til 30 språk, og hun har solgt over ti millioner bøker over hele verden. Hennes syn på samfunnet reflekterer hennes valg av skurker. I Under overflaten er en av dem en selvsentrert mediemogul opptatt av familieverdier. I forrige roman tok hun for seg et spesifikt internettroll. Men når hun skriver, glemmer hun virkelighetens verden.

En ekstra dimensjon

Under overflaten er gjennomsyret av Val McDermids litterære holdninger. En politihelt som bryr seg om de etterlatte, og etterlever de idealene hun har for skrivingen. I tillegg er boken politisk aktuell, vi får innsyn i situasjonen til syriske flyktninger i Skottland. Hun mener at skjønnlitterære forfattere ikke skal være redde for å ta opp sosialpolitiske temaer som for eksempel rasisme og homofobi, det gir krimromaner en ekstra dimensjon.

Bøkene som kommer

– Jeg er ikke spesielt opptatt av fortiden, sa hun i forbindelse med at Under overflaten er krimroman nummer 30. Hun foretrekker å se fremover, det er bøkene som kommer som interesserer henne. Hun er godt voksen, over 60, og et realt forbilde for mange forfattere. Selv har hun mange. Agatha Christie, selvsagt. Margaret Atwood, Patricia Highsmith og Ruth Rendell er også viktige skrivere i hennes profesjonelle liv. Hun er en sann djevel til å suge til seg skrivekunst fra alle sine litterære idealer, akkurat slik hun gjorde fra Sara Paretsky for tretti bøker siden.

Til toppen

Utdrag

Karen la nøkkelen til bakdøra på plass der hun hadde funnet den og gikk bortover stien til forsiden av huset. Det hadde begynt å yre mens hun var inne, og dermed ble det enda vanskeligere for henne å se hvor hun gikk. Hun lukket porten bak seg og gikk mot bilen sin, som sto parkert i innkjørselen til en gård femti meter lenger borte i veien.
Hun var bare kommet noen få meter da en motor plutselig ruste opp bak henne og veien ble badet i lys. Forfjamset snudde hun seg og så bare et par fjernlys som kom farende mot henne med et motorbrøl som runget i natta.
Bilen kom vel til å svinge unna? Føreren måtte da se henne. Hvordan kunne han unngå det? Men nei. Bilen skar faktisk skrått over veien mot den smale veikanten hvor hun gikk. Hun fikk ikke tid til å tenke. Den kom busende før hun rakk å finne på noe.
Karen kastet seg til side og braste inn i hekken da den digre firehjulstrekkeren strøk forbi og snertet skulderen hennes med sidespeilet. Hun satte i et smerterop, vaklet av sammenstøtet, tok seg til skulderen og snublet. Da hun fikk igjen balansen, oppfattet hun at det hylte i dekk og at billyktene sveipet i ville mønstre over hekkene.
Så innså hun til sitt sjokk at bilen snudde der fremme og gjorde seg klar til å komme tilbake mot henne. Lyktene svingte rundt og blendet henne. Dette var ikke noe uhell. Dette var overlagt. Uhyggen ved Phils skjebne mindre enn et år tidligere fylte bevisstheten, og en forferdelig panikk drev all logikk ut av hjernen.
Hun prøvde å presse seg gjennom hekken, men kvistene vokste tett sammen, og et ståltrådgjerde langs midten av kjerret gjorde det ugjennomtrengelig. De kvalmende smertene i skulderen sløvet tankene og gjorde bevegelsene trege. Firehjulstrekkeren kom busende mot henne, og nå hadde den det ene hjulsettet oppe i skråningen, så denne gangen ville den treffe henne direkte.

Til toppen

Bøker i serien