Vindene på Camino Island (Innbundet)

Forfatter:

Truls Holst Kopperud (Oversetter)

Legenden John Grisham ønsker deg velkommen til Camino Island, der et drap midt i en voldsom orkan kan vise seg å være den perfekte forbrytelse ...

Det blåser opp til orkan utenfor Floridas kyst, og det voldsomme uværet sikter rett mot Camino Island. Bokhandler Bruce Cable tar sjansen på å bli værende på øya mens stormer herjer. Ødeleggelsene er enorme, og flere mennesker mister livet.

Et av ofrene er thrillerforfatteren Nelson Kerr, men skadene hans kan tyde på at ikke uværet har forårsaket hans død. Bruce begynner selv å undersøke saken. På Nelsons PC ligger manuskriptet til hans nye roman. Kan nøkkelen til drapet ligge der?

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 288
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Camino Winds
Oversatt av: Kopperud, Truls Holst
ISBN/EAN: 9788202683276
Kategori: Krim og spenning og Thriller
Omtale Vindene på Camino Island

Den perfekte forbrytelse

En forblåst øy og et drap, fordekt som en ulykke. John Grishams mordmysterium i Vindene på Camino Island fengsler og griper!

Mens bokhandler Bruce Cable forbereder et besøk av bestselgerforfatter Mercer Mann i den lille bokhandelen sin, blåser det opp til orkan utenfor Floridas kyst. Uværet har kurs direkte mot Camino Island. Bruce tar likevel sjansen på å bli værende på øya, mens store deler av befolkningen evakuerer til fastlandet. Han blir vitne da orkanen slår til. Ødeleggelsene er enorme, veiene ufremkommelige, hjem ødelagt og flere mennesker mister livet.

Ønsket død?

Et av ofrene er thrillerforfatteren Nelson Kerr, en god venn av Bruce. Han blir funnet død i bakgården i sitt eget, ødelagte hjem. Men Nelsons skader tyder på at stormen ikke kan ha forårsaket dødsfallet; han har nemlig fått flere mistenkelige slag i hodet. Siden det lokale politiet er dårlig rustet til å håndtere saken etter de voldsomme ødeleggelsene, begynner Bruce selv å undersøke saken, med hjelp fra gode venner. Hvem ønsket Nelson død, og hvorfor? På Nelsons pc ligger manuskriptet til hans nye roman. Kan svaret på drapet ligge der?

Farlig sannhet

Bruce begynner å lure på om de fiktive karakterene i Nelsons uferdige thrillermanus er mer reelle enn oppdiktede. Kan boka til Nelson skjule noe kontroversielt, noe som absolutt ikke måtte ut i offentligheten? Ble Nelson forsøkt tiet i hjel? Jakten på svar avdekker etter hvert sjokkerende, og farlige, sannheter. Men Bruce ønsker rettferdighet for sin venn Nelson, og gir ikke opp. 

Spennende intrige

Grishams nye thriller er beriket med flotte, levende karakterer, spennende intriger, tvister og overraskelser. Selve øya Camino Island, visstnok inspirert av Grishams egen ferieøy Amelia utenfor Florida, danner sammen med stormen og uværet den perfekte atmosfæriske ramme rundt drapsmysteriet. Grisham er kjent for sine spennende jussthrillere, men han kan også virkelig kunsten å bygge spenning og stemning innenfor det mer klassiske mordmysteriets rammer. Som leser blir man hekta, her er tempo og driv, og også mye sjarm. 

Mord og underholdning

Vindene på Camino Island er en løs oppfølger til Grishams tidligere bok Camino Island, lagt til samme øy og med samme hovedperson, men bøkene kan leses helt frittstående. Og denne gang har selve mordmysteriet og etterforskningen fått enda mer plass enn i den forrige. Vindene på Camino Island er en skikkelig pageturner og en underholdende good read fra en av verdens største thrillerforfattere!

Redaksjonen

Til toppen

Andre utgaver

Vindene på Camino Island
Bokmål Ebok 2023
Vindene på Camino Island
Bokmål Heftet 2024

Flere bøker av John Grisham:

Intervju

Klassisk mord fra Grisham

– Opp igjennom årene har jeg drept mange advokater og dommere. Nå syntes jeg det var på tide å drepe en forfatter, sier John Grisham om sin nye bok Vindene på Camino Island.

John Grisham har denne gang skrevet et klassisk mordmysterium, det var lenge siden sist – og han elsket det.
– Ja, vi elsker vel alle mordmysterier? Tidligere har jeg skrevet om drap hvor man vet hvem morderen er, og de havner i rettssalen. Men Vindene på Camino Island er et rent mordmysterium. Jeg ville slippe ledetråder underveis, og løse mysteriet på slutten. Det var moro!
Og Vindene på Camino Island lander garantert helt på toppen av bestselgerlisten til New York Times, og i resten av verden, i likhet med alle Grishams andre 30 bøker – både lesere og kritikere er nemlig svært begeistret for boka.

Tilbake til Camino

Vindene på Camino Island er bok to i den frittstående Camino-serien, som er planlagt å telle minst tre bøker, med handling fra den fiktive øya Camino Island utenfor Florida. Disse bøkene er litt mer avslappet enn Grishams juridiske thrillerne, og passer godt som strandlektyre, ifølge forfatteren selv. Lesere og anmeldere har for øvrig påpekt at årets bok har mange tradisjonelle Grisham-elementer, slik vi kjenner fra hans tidligere thrillere.

Inspirert av lokal bokhandel

Hovedpersonen Bruce Cable er en svært fargerik personlighet, og en herlig karakter å bli kjent med.
– Bruce liker å lese, og han eier en bokhandel, Bay Books, som har oppnådd ganske stor suksess på øya. Bokhandelen hans er inspirert av en uavhengig bokhandel jeg selv har besøkt mye der jeg bor, og som jeg elsker, Square Books i Oxford, Mississippi. Den har flere avdelinger, en kafé, bar, en fin balkong, og jeg har møtt mange andre hyggelige forfattere der opp igjennom årene på ulike treff, fortalte Grisham under lanseringen av Vindene på Camino Island i USA.

Bruce på morderjakt

Årets Grisham-bok åpner med at Bruce venter besøk av en kvinnelig bestselgerforfatter til bokhandelen. Men så inntreffer orkanen, og en av vennene hans blir myrdet. Og siden politiet ikke rekker å etterforske drapet, tar Bruce saken i egne hender og prøver å løse mordmysteriet selv, sammen med et par venner. Dette er egentlig et par voksne gutter i 40-årene som plutselig befinner seg i en situasjon der de må jakte en morder, sier Grisham.

På spørsmålet om han egentlig skriver fra Amelia Island i Florida, hvor han har hatt sommerhus i mange år, svarer Grisham litt tvetydig; øya Amelia nok har inspirert ham, men Camino Island er likevel fiktiv, da står han også friere til å skrive om stedet akkurat slik han selv ønsker.   

Skrivestue

John Grisham har en egen liten skrivestue i hagen, ved siden av huset sitt. Der går han ut hver morgen kl. 7.30, og skriver til ut på formiddagen.
– Her er ikke noe internett, ingen telefon, ingen musikk, bare meg selv, en kopp kaffe og PC-en. Jeg starter på en ny thriller hver 1. januar hvert år, det har jeg alltid gjort, og målet er at den skal bli ferdig til 1. juli, på seks måneder. Det er mer enn nok tid for meg. Så jeg jobber nesten hver dag. Januar og februar er flotte måneder å skrive, da foregår lite annet, bortsett fra baseball på TV, men det er på kvelden. Det jeg faktisk strever mest med er å få tid til å lese. Jeg har alltid en bunke bøker jeg vil lese, og leser en god del. Men tiden er knapp og jeg synes det er vanskelig å holde konsentrasjonen oppe. Jeg blir fort distrahert, av for eksempel dårlige nyheter, bekymring for en venn, osv.

Med andre ord distraksjoner og bekymringer de fleste av oss kan kjenne oss igjen i. Men ingenting tyder på at den kunnskapsrike og produktive John Grisham ikke får med seg, eller ikke får gjort, det han skal. Det kommer nye bøker nesten årlig fra Grishams hånd. Det er bare å glede seg til fortsettelsen!

Redaksjonen

Til toppen

Utdrag

Nick rettet seg opp og sa: «Jeg synes vi skal gjøre følgende: La oss dytte liket ned slik at det havner på terrassen. Vi har behov for å se ansiktet hans og den andre siden av hodet.»
Bruce sa: «Jeg er veldig usikker på det. Purken har sett ham ligge der, og de vil skjønne at vi har tuklet med liket.»
Bob sa: «Helt enig. Jeg har’ke tenkt å røre ham.»
Nick sa: «Ja vel, men da legger vi ham bare tilbake der han ligger nå. Men vi har behov for å se alt.»
«Hvorfor det?» spurte Bruce. «Hva går teorien din ut på?»
«Drapsmannen smelte til ham én gang der inne og slo ham bevisstløs, før han slepte ham ut hit og slo løs igjen, sannsynligvis mer enn én gang, for å gjøre slutt på ham.»
«Mens stormen raste som verst?» spurte Bruce. «Og regnet sto som en vegg?»
«Nettopp. Drapsmannen var ikke redd for å bli våt. Dere skjønner vel det? Det var det perfekte tidspunktet for et drap.»
«Med hva da?» spurte Bob.
«Nettopp! Med noe drapsmannen fant inne i leiligheten. Han ringte ikke på døren med en kniv eller et skytevåpen mellom hendene. Han kom seg inn, kanskje var det en Nelson kjente, men som han faen så sikkert ikke visste hva ville, og som ble sluppet inn bare fordi han streifet omkring utendørs under en kategori fire-orkan. Fyren tok en ildrake eller et balltre eller et eller annet som han visste befant seg i leiligheten, og brukte det.»
«Du har lest for mange kriminalromaner,» sa Bob.
«Den bemerkningen har du allerede brukt,» parerte Nick.
De sto urørlige og glante på stakkars Nelson. Bruce trakk seg tilbake til skyggen og satte seg. Nick og Bob fulgte langsomt etter. Solen skinte stadig mer nådeløst, og temperaturen var stigende. Rundt dem tiltok redningsarbeidet i omfang, flere helikoptre var å se, og lyden av motorsager hørtes i det fjerne.
Det var gått en time siden politifolkene dro.

Til toppen

Om forfatter John Grisham

John Grisham (f.1955) regnes som en av verdens aller største spenningsforfattere, med mer enn 350 millioner solgte bøker. Med klassikere som Firmaets mannJuryenRegmakeren og Klienten har han hatt enorm suksess også i Norge. Han bor sammen med kona si i Charlottesville, Virginia.

Til toppen