Vingårdens hemmelighet (Innbundet)

Forfatter:

Benedicta Windt-Val (Oversetter)

Kristin Harmel er tilbake med en dypt rørende fortelling med handling fra champagnedistriktene i Nord-Frankrike!

Champagne, 1940: Vingårdseier Michel har nettopp giftet seg med Inès, en skinnmager, smellvakker virvelvind som foreløpig ikke vil innse krigens alvor, men bare er opptatt av at Michel overser henne, og kun tenker på hvordan familiegårdens champagneskatter skal overleve tyskernes invasjon.

New York, 2019: Liv Kent har akkurat mistet alt hun eier da hennes franske bestemor uanmeldt dukker opp. Hun inviterer Liv med seg til Frankrike. Det viser seg snart at den aldrende kvinnen har sine egne motiver for å reise. Og Liv oppdager at nøkkelen til hennes egen fremtid ligger gjemt blant vinrankene på Maison Chauveau.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 368
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Winemaker's Wife
Oversatt av: Windt-Val, Benedicta
ISBN/EAN: 9788202637323
Kategori: Romaner
Omtale Vingårdens hemmelighet

Fornuft og følelser

Vingårdens hemmelighet er et storslått drama med to parallelle historier som flyter sammen til én – når hemmeligheten blant vinmarkene på Maison Chauveau avsløres.

Champagne, 1940: Vingårdseier Michel har nettopp giftet seg med Inès, en skinnmager, smellvakker virvelvind som foreløpig ikke vil innse krigens alvor, men bare er opptatt av at Michel overser henne, og kun tenker på hvordan familiegårdens champagneskatter skal overleve tyskernes invasjon.

Risikable relasjoner

Michels høyre hånd er hans chef de cave, vinmester Theo, som er gift med Céline. Hun er av jødeslekt, og har vokst opp på en vingård i Bourgogne. Inès kan ingenting om vinproduksjon, og føler at Céline ikke tar henne på alvor når hun prøver å hjelpe til i vinkjelleren. Inès’ beste venninne Edith driver en populær restaurant i Reims sammen med ektemannen Edouard. Her finner Inès trøst når ingen andre vil forstå henne. Når tyskerne velger denne restauranten som sitt stamsted, havner Inès i en risikabel situasjon, og forholdet til Edith blir stadig kjøligere.

Duket for kjærlighet

Den andre historien handler om 40-årige Liv Kent fra New York, og vi er i 2019. Hun er blitt dumpet av sin ektemann da hennes franske, eksentriske bestemor, Edith, som er 99, plutselig dukker opp og inviterer henne med til Paris. Det er den samme Edith som drev restauranten i Reims under krigen. Hun har en tragisk historie å dele, den vil forandre livet til Liv for alltid, men det aner foreløpig ikke Liv. Bestemor Edith arrangerer så et tilfeldig stevnemøte mellom Liv og advokat Julien Cohn, som er hennes advokat, akkurat som faren hans var det. Liv liker absolutt alt ved Julien bortsett fra gifteringen, og det er duket for et kjærlighetsdrama i Reims.

Vinbøndenes motstand

Tilbake til krigens dager, til Maison Chauveau, der situasjonen blir stadig verre på flere måter. Nazistene elsker champagne og rekvirerer hundretusenvis av champagneflasker, selvsagt uten å betale. Vinbøndenes krise er kimen til den berømte motstandsbevegelsen som brer seg i hele Frankrike, og blir kalt La Resistance. De labyrintiske vinkjellerne brukes til å gjemme jødiske flyktninger og den aller mest verdifulle champagnen. Når tyskerne i Reims forstår dette, øker farenivået. Ikke minst på Maison Chauveau, fordi Céline er halvt jøde.

Utroskap av betydning

Når Céline lytter til følelsene i stedet for fornuften, blir kjærlighetslivet på gården komplisert. Samtidig gjør Inès noe hun angrer på i forhold til en nazi-sympatør. Det setter livet til hennes elskede på spill, og gjør fremtiden til Maison Chauveau høyst usikker. Ryktene forteller også at tusenvis av jøder blir fraktet østover i Europa til en forferdelig skjebne. Både det som skjer på restauranten til Edith og kjærlighetsdramaet på vingården under krigen, har betydning for fremtiden til Liv når hun ankommer Reims i 2019.

En fremtid på vingården?

Forfatter Kristin Harmel har vevd sammen et dramatisk og intrikat handlingsforløp. Her kombinerer hun tragedier, forræderi og brutalitet med heltemot, hengivenhet og kjærlighet, og hun får det til å funke. På mesterlig vis overlater hun til leseren å avsløre bit for bit av 40-årige Livs familiefortid. Samtidig tar vi del i vinbøndenes heroiske kamp mot nazistenes invasjon i Champagne. Flere spennende karakterer driver fortellingen fremover i for- og nåtid, før Harmel smelter de to fortellingene sammen og Liv oppdager at fremtiden gjemmer seg blant vinmarkene på Maison Chauveau.


Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Kjærlighet og svik, tilgivelse og befrielse kombinert i en mektig fortelling ... fantastisk!
Pam Jenoff, bestselgende forfatter

Andre utgaver

Vingårdens hemmelighet
Bokmål Ebok 2020
Vingårdens hemmelighet
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020
Vingårdens hemmelighet
Bokmål Heftet 2021
Anmeldelser Vingårdens hemmelighet

“Hva er vel bedre enn en fortelling om champagne, hemmeligheter, løgner og historie, fra en forfatter som er så avhengighetsskapende som Kristin Harmel? Ikke gå glipp av denne episke og hjerteskjærende fortellingen fra andre verdenskrig!"
Alyson Noël, #1 New York Times bestselgende forfatter av Saving Zoe

 

"Kjærlighet og svik, tilgivelse og befrielse kombinert i en mektig fortelling ... fantastisk!"
Pam Jenoff, bestselgende forfatter av Stjerner over Paris

 

Til toppen

Intervju

Suksessforfatter Kristin Harmel: – Jeg kan ikke leve uten å skrive

Hun er amerikaner, men har lagt handlingen i flere av romanene sine til Europa. For eksempel Frankrike, der dramaet i bestselgeren Vingårdens hemmelighet finner sted.

Forfatter Kristin Harmel bodde i Paris i tjueårene, og mener det kanskje er derfor hun gjerne legger handlingen til en annen del av verden enn der hun bor. Hun ble født i Massachusetts i 1979, og har bodd i New York, Paris og Los Angeles før hun nå har bosatt seg i Florida med ektemann og sønn.

Allerede tre fulltreffere

Etter at hun debuterte i 2004, har bøkene hennes vunnet stadig mer popularitet. Fire av bøkene er utgitt på norsk, og alle fire ble fulltreffere blant det lesende publikum. Kjennetegnet hennes er den måten hun spinner vakre historier ut av et materiale der mange av oss bare ser nød og lidelse. Vingårdens hemmelighet er intet unntak. Selv beskriver Kristin Harmel innholdet i den underholdende romanen slik:

Handling i Champagne

Vingårdens hemmelighet er en roman om forbudt kjærlighet, hemmeligheter og løgner i en region nord i Frankrike de fleste har hørt om, nemlig Champagne. Det er våren 1940, og når krigen kommer til Champagne følger vi to kvinner på en champagnegård i Ville-Dommange, like ved vakre Reims. De velger ulike måter å søke trøst på, noe som viser seg å få alvorlige følger. Samtidig følger vi bestemor Edith på 99, som tar med seg sitt nyskilte barnebarn, Liv, fra New York til Champagne i 2019 for å avsløre familiens store hemmelighet. Fortellingene smelter etter hvert sammen til en spennende historie full av forræderi, motstand og håp.

Helt spesiell atmosfære

Hun elsker å drive research for bøkene sine. Selvsagt var det nødvendig med en tur til Reims og Champagne når mesteparten av bokens drama utspiller seg der. Hun dro dit for å ta inn de detaljene som gjør denne romanen så levende, hun besøkte flere store champagnehus, og hun intervjuet både historikere og vinbønder for at romanens bakteppe skulle være både autentisk og troverdig. Resultatet er en bok der du virkelig føler at du er i Champagne og opplever den spesielle atmosfæren som dette distriktet er så kjent for. 

Bøker forandrer verden

Anne Franks dagbok. Svaret kommer umiddelbart på spørsmålet om hvilken bok som betyr mest for henne. Da Kristin Harmel leste denne romanen i begynnelsen av tenårene, forsto hun for første gang i livet sitt at bøker kan forandre verden. –Det er nok å nå én person om gangen hvis du vil forandre verden, den erkjennelsen ligger alltid i bakhodet når jeg skriver. Anne Franks dagbok fikk meg til å tenke at jeg skulle bli forfatter, sier Kristin Harmel.

Sjangerskifte gav suksess

–Jobben som forfatter er ikke alltid så enkel, men den er uansett verdt det. Det tok meg åtte år fra jeg debuterte i 2004 til jeg opplevde den første store suksessen i 2012. Det snudde da jeg valgte å skrive i en annen sjanger. Siden har jeg vært så heldig å være på bestselgerlister i flere land, og bøkene mine har blitt oversatt til mer enn 15 språk, sier Harmel. Hun tapte aldri troen på at det skulle løsne for henne. – Motgang er en bra erfaring å ha med seg når medgangen kommer. Jeg var aldri i tvil, jeg kan ikke leve uten å skrive, det behovet stikker dypt, sier suksessforfatter Kristin Harmel.


Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Utdrag
Da hun kom ned på kjøkkenet, begynte hun å vaske opp tallerkenene som sto på benken. Hun hørte at det foregikk noe utenfor vinduet, og kjente igjen Michels stemme. Så fulgte Célines litt skingrende latter. Hjertet gjorde et rundkast i brystet til Inès, og hun måtte ta tak i kjøkkenbenken for å holde seg oppreist. Nå lo Michel også, den dype, melodiske latteren som hun aldri selv klarte å fremkalle lenger. Sinnet bruste opp i Inès. Hun var den som kjente hemmelighetene til mannen sin, hun var den som hadde gått med på å avfinne seg med den risikoen avgjørelsene hans medførte – og nå sto han der ute og underholdt Céline?
Hun trakk gardinet litt til side. Michel sto bare noen centimeter fra Céline og bøyde seg frem mot henne for å si noe til henne med lav stemme. Var det noe romantisk mellom dem, eller va det bare noe Inès innbilte seg? Det kunne da ikke stemme, kunne det vel? Inès hadde trodd at hun kjente ektemannen godt nok til å si at han aldri ville svikte de løftene han hadde avlagt da de giftet seg, men det hun hadde sett kvelden før, hadde bevist at hun egentlig ikke kjente ham i det hele tatt.
Céline lo igjen av noe Michel sa, og de ble stående og se på hverandre i flere sekunder. Det var et blikk av den typen elskere veksler før de kysser hverandre. Men så tok Céline et skritt tilbake, og Michel snudde seg for å gå til vinkjellerne. Uansett hadde Inès sett nok.
Hun nektet å la seg gjøre til narr. Hun aktet ikke å sitte her i den søvnige landsbyen Ville-Dommange og spille rollen som underdanig hustru, mens Michel tok farlige beslutninger om fremtiden deres og flørtet med konen til vinmakeren sin. Hun slengte den middagstallerkenen hun hadde stått og tørket, i gulvet så den gikk i stykker, og ut gjennom vinduet så hun at Michel løftet hodet og så i hennes retning. Han begynte å gå mot huset, men hun snudde seg bare vekk og løp opp trappen for å pakke en liten koffert.

Til toppen

Om forfatter Kristin Harmel

Kristin Harmel er journalist og forfatter. 

Vingårdens hemmelighet hennes femte bok på norsk, etter Så lenge det er stjerner på himmelen (2013), Livet som var ment for deg (2016), Når vi møtes igjen (2017) og Der valmuene vokser (2018).

Hun bor i Orlando, USA, sammen med sin ektemann og deres sønn. Bøkene hennes er utgitt i 15 land.

Til toppen