Vigdis Hjorth har mottatt Dobloug-prisen 2018 sammen med lyriker Helge Torvund. Prisen består av et kalligrafert diplom og et prisbeløp på 200 000 svenske kroner.
Vigdis Hjorth er aktuell med essaysamlingen "Å tale og å tie". Denne uken mottok hun Dobloug-prisen for sitt forfatterskap. Fotograf Agnete Brun.

Enda mer prisdryss til Vigdis Hjorth! Denne uka mottok hun den prestisjetunge Doblougprisen 2018.

 

Om Vigdis Hjorth skriver juryen for Dobloug-prisen at: 
«denne forfatteren har utvist et aktivt, nær sagt aktivistisk forfatterskap som stadig har utvida feltet sitt, hun har aldri vært forutsigbar, aldri likegyldig i møtene med kjærligheten, med samfunnet hun beskriver, med livsvilkåra karakterene i bøkene hennes plasseres i.

Hun skriver om mødre som drikker, om fengselsopphold, om løgn og fortielse, om skyldfordeling, bitterhet, og gjennom hele forfatterskapet framvises en sterk vilje til å undersøke sjelsettende tildragelser, hos pikebarnet, hos den unge jenta, hos den voksne kvinna via udogmatiske, feministiske tilnærminger i forhold til rolleforventninger og identitet.
 

Hun framstiller ofte forvilla karakterer med trøkk og krefter og innsikt, men som likevel holder på å «revne i sømmene». Hun har talent for spissformuleringer og prekære situasjonsbeskrivelser, prosaen hennes framstår iblant som akrobatiske og performative improvisasjoner – den er ellevill, men også overraskende koreografisk kontrollert. Med en særegen tilforlatelig og muntlig presisjon tar hun leseren med fra smertepunkt til smertepunkt, og hun er mesterlig når hun peker på stedene der latteren både gjør vondt og forløser.

Forfatterens særegne signatur er skjelvende, konfronterende, alvorstung, men også hylende morsom og skarp. Stilen hennes kunne muligens kalles «speeda», i så fall i begrepets mest positive forstand, for tempoet er høyt i alle bøkene hennes, fortellerne er nærmest andpustne, oppjaga, som om de kjemper for livet.»

 

Dobloug-prisen 
Dobloug-prisen ble opprettet i 1938 på grunnlag av en testamentarisk gave fra den norske forretningsmannen Birger Dobloug til Svenska Akademien som opprettet et fond i hans navn.

Den norske Dobloug-komiteen arbeider på vegne av Svenska Akademien, som godkjenner komiteens forslag til prismottakere. Den norske komiteen besto i år av forfatteren Mona Høvring, som representerer Den norske forfatterforening, professor i nordisk litteraturvitenskap Per Thomas Andersen fra Universitetet i Oslo, og Hans H. Skei, pensjonert professor i litteraturvitenskap, som representerer Det norske Videnskaps-Akademi.