Alle disse vakre løgnene (Innbundet)

Forfatter:

Kari Engen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 336
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: All The Beautiful Lies
Oversatt av: Engen, Kari
ISBN/EAN: 9788202536237
Kategori: Krim og spenning og Thriller
Omtale Alle disse vakre løgnene

De vakre kvinnene

Harry føler seg sterkt tiltrukket av stemoren Alice, og sammen sørger de over tapet av mannen begge elsket.

Harry kjenner på en sorg og ensomhet som er tung å bære. Men så en dag står politiet på døren. Farens død var ikke en ulykke, heller ikke et selvmord, nye funn tyder derimot på at det var et drap. Harry prøver å forstå at faren hans er drept, men kan ikke fatte hvem som kan ha gjort det. Faren hadde da ingen uvenner, hadde han vel? Alt tydet på at han levde lykkelig med kvinnen i sitt liv og med sin kjære, gamle bokhandel.

De livsfarlige løgnene

Det smarte fortellergrepet handler om at Peter Swanson elegant fletter fortellingen om Alices tidligere liv sammen med den desperate ensomheten Harry føler etter farens død. Alice vokste opp med en alkoholisert mor, og da hun døde bodde Alice og stefaren tett sammen i mange år. Kanskje for tett, ifølge ryktene som gikk i den lille byen. Og etter hvert som historien til Alice fortelles, tar vi del i alle de små, men farlige løgnene som er blitt en del av tilværelsen hennes. De har også blitt en selvsagt del av hele hennes personlighet.

Hvem er til å stole på?

I farens begravelse dukker en ung kvinne opp som Harry aldri før har sett. Når denne kvinnen, som heter Grace, dagen etter kommer til bokhandelen og spør etter jobb, er det starten på en affære som snur opp ned på Harrys oppfatning av faren og hans liv. Samtidig går Alice til politiet. Hun er sikker på at mannen til en tidligere kvinnelig ansatt i bokhandelen står bak mordet på mannen hennes. I tillegg prøver hun seg på seksuelle tilnærmelser mot Harry, som nå føler seg splittet mellom to kvinner han er sterkt tiltrukket av. Problemet er at ingen av dem er til å stole på.

Forførende

Å kombinere det hjerteskjærende med det logiske i en fortelling er ikke enkelt, men Swanson lykkes. Fortellingen om Alle disse vakre løgnene er blitt en tvetydig fortelling, full av begjær, grådighet og uærlighet. Vendepunktene i boken plasserer deg kjapt ytterst på stolsetet, og der blir du til den nervepirrende finalen er over. Denne romanen er virkelig en eksplosiv miks av besettelse, forførelse og beregnende dobbelthet, og alt har betydning for løsningen. Det er en skrivekunst, selv for en dreven forfatter, og Peter Swanson kan kunsten til fingerspissene.  

Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Andre utgaver

Alle disse vakre løgnene
Bokmål Ebok 2019
Alle disse vakre løgnene
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019
Alle disse vakre løgnene
Bokmål Heftet 2019

Flere bøker av Peter Swanson:

Anmeldelser Alle disse vakre løgnene

« … en klassisk krim, i mørke omgivelser på Mainekysten.» 
The Guardian

« (…) karakterdrevet og psykologisk dyp .... Et solid og spenningsfylt verk.» 
Mystery & Detective Fiction Reading List

Til toppen

Intervju

Døden ved havet

– Jeg har alltid ønsket å skrive en spenningsroman lagt til en kystby. Nå var tiden inne, forteller Peter Swanson.

– Ideen fikk jeg for flere år siden: En mann dør, tilsynelatende ved et uhell, og en ung, ukjent kvinne dukker opp i begravelsen hans. Mysteriet rundt dødsfallet hans henger sammen med denne kvinnen og hennes fortid. Det var alt jeg hadde, bare noen få nøkkelhendelser, og så startet jeg bare å skrive. Etter hvert ble selvsagt fortellingen en ganske annen enn jeg egentlig hadde planlagt, sier Peter Swanson om sin fjerde bestselger og spenningsroman Alle disse vakre løgnene. Og hele tiden ligger avslutningen der og lurer. Hvordan skal han løse mysteriet slik at pakten med leseren går i oppfyllelse?

Elsker havet

–Det var lettere enn vanlig å gjøre reseach denne gang. Kystlinjen til staten Maine er en time unna hjemmet mitt med bil, og jeg elsker å se havet. Det handler om å parkere bilen, kanskje gå omkring i nabolaget og suge inn atmosfæren og å finne en pub jeg kan bruke som treffsted i romanen. Dette høres vel ikke ut som en jobb, men jeg kan garantere at jeg er sliten når jeg kommer hjem etter å ha snakket med folk, brukt sansene mine og notert alt jeg kan få bruk for, sier den folkekjære forfatteren.

Harry og kvinnene

Hovedkarakteren Harry ga seg selv ganske fort: Den fortapte sønn som nettopp har mistet sitt eneste gjenværende familiemedlem. Omgivelsene, det lille stedet ved kysten, det svære havet, alt dette gjør Harry enda mer ensom, og han søker trøst sammen med sin vakre, dog temmelig beregnende stemor. Hva skal Harry gjøre nå? Så dukker en mystisk kvinne opp i begravelsen, og sannheten om farens hemmelige liv setter fyr på hele intrigen.

Takker Agatha Christie

Han elsker de fleste litterære sjangere, men favoritten er psykologiske thrillere, blant annet Flink pike og Kvinnen på toget. Men ingen slår den beste av alle krimromaner med en kvinne i midten av mysteriet: Rebecca av Daphne de Maurier, ifølge Peter Swanson. Kanskje tar han seg tid til å reise til London mellom slagene, der bodde han i flere år før han flyttet til USA. Aller helst ville han vært innom der på 1500-tallet, da Shakespeare satte opp sine egne dramaer på The Globe Theatre. Sin egen litterære karriere gir han Agatha Christie mye av æren for, det var da han leste Miss Marples siste sak han forelsket seg i mysterier.

Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Utdrag

På slutten av dagen plinget det i bjellen igjen, og døren ble åpnet for dagens fjerde kunde. Som John hadde forklart, foregikk nitti prosent av salget på nettet og svært lite i den fysiske butikken. Harry inntok plassen sin ved kassaapparatet. Kunden var kvinnen fra begravelsen, hun med det korte, mørke håret. Hun hadde på seg hårbåndet igjen. Harry kjente at han rødmet da han fikk øye på henne. Hun oppdaget ham og kom rett bort, nesten litt for målbevisst.
«Hei,» sa hun.
«Hei sann.»
«Jeg lurte på om dere trenger hjelp i butikken. Jeg vet at det ikke er satt opp skilt eller noe sånt, men jeg tenkte jeg ville høre uansett. Jeg har akkurat flyttet hit, og jeg er veldig glad i bøker, så jeg tenkte …»
Også hennes kinn var røde. Hun var nervøs, og ordene hun akkurat hadde uttalt, hadde en oppkavet, unaturlig klang.
«Så ikke jeg deg på søndag, i –» «Å, det,» sa hun. «Jo, jeg var i begravelsen. Jeg så deg også. Du må være –»
«Jeg er sønnen hans.»
«Akkurat, sønnen. Kondolerer.»
«Du kjente faren min?»
Hun så forskrekket ut. «Å nei. Jeg gjorde ikke det. Dette vil nok høres rart ut, men jeg har nylig kommet hit, og jeg hadde hørt om ham. Jeg har faktisk vært i Ackerson’s i New York, og så ville jeg sjekke om det var mulig å få seg jobb her oppe, men jeg hørte jo om det som hadde skjedd. Så jeg gikk i begravelsen. Jeg vet det er litt rart.»
«Nei da,» sa Harry. «Gravferder er offentlige, er de ikke? De er ikke bare for folk som kjente avdøde.»
«Egentlig er de jo det.» Hun smilte, og litt av nervøsiteten forsvant.
«Du har kanskje rett,» sa Harry og smilte tilbake.
«Men ikke tenk på det. Hva heter du?»
«Grace. Og du?»
Hun strakte en hånd over disken. Harry grep den og presenterte seg. Hånden føltes liten i hans, og fingertuppene hennes var kalde. Han visste at hun løy for ham, eller førte ham bak lyset, om hvorfor hun hadde vært i begravelsen, og om hvorfor hun kom til bokhandelen. Hadde hun kjent faren hans? Og hvorfor ville hun i så fall skjule det?

Til toppen