Ni liv (Innbundet)

Forfatter:

Kari Engen (Oversetter)

Ni fremmede får en liste med sine egne navn på i posten.Få av dem skjønner hvilken skjebne som venter. Ikke noe annet, bare en liste med ni navn på ett enkelt ark. Ingen av personene kjenner hverandre. De ser på det som en spøk – helt til veldig, veldig vonde ting begynner å skje med folk på listen.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 304
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Nine lives
Oversatt av: Engen, Kari
ISBN/EAN: 9788202714734
Kategori: Krim og spenning
Omtale Ni liv

De utvalgte

Først blir en eldre mann funnet druknet på en strand i den lille byen Kennewick, Maine. Så blir en far skutt i ryggen mens han jogger gjennom nabolaget sitt i forstaden Massachusetts.

Et skremmende mønster begynner å avtegne seg, men hva har disse ni personene til felles? Yrkene deres spenner fra onkologisk sykepleier til aspirerende skuespiller, og de er lokalisert over hele landet. Så hvorfor er de alle på listen, og hvem har sendt den?
De ni som har fått
en liste med sine egne navn på i posten, kjenner ikke hverandre, og har aldri møtt de andre på listen. De fleste ser på den som en spøk. Men etter hvert som flere og flere dør, begynner uroen å bre seg hos mange av dem.

Jessicas umulige oppgave

FBI-agent Jessica Winslow, som selv er på listen, er fast bestemt på å finne ut av det. Kan det være en mørk hemmelighet som binder dem sammen? Eller er dette verket til en morderisk galning? Mens den mystiske avsenderen forfølger disse ni fremmede, ser de seg hele tiden over skulderen og lurer på hvem som skal krysses av neste gang ... Jessica har en dobbel, umulig oppgave, hun skal 
etterforske drapene, samtidig som hun vet at morderen når som helst kan slå til mot henne selv.

I Agatha Christies ånd

Peter Swanson har hentet inspirasjon fra Agatha Christie i dette velkonstruerte spenningsmysteriet,
med flere enn ett vink til Christies udødelige klassiker Og dermed var det ingen. Men Ni liv står trygt på egne bein, og mens de ni utvalgte menneskelivene telles ned, skjønner vi at Swanson har sine helt egnevrier, løsninger og overraskelser på det klassisk mysteriet. Det er elegant gjort! Karakterene som trer frem er nyanserte, menneskelige og høyst ulike – og spenningen ligger hele tiden under: Vil noen av dem overleve denne skjebnen? Og hvem i all verden står bak – og hvorfor?

Kritikerrost

Peter Swanson er en svært kritikerrost og prisvinnende krimforfatter. Atmosfæren i Swansons bøker, humoren, og ikke minst de smarte intrigene, gjør at han blir kalt den nye Harlan Coben.
Med Ni liv leverer Swanson igjen en gjennomtenkt, godt snekret krim som forener et klassisk plot med krypende uhygge og psykologisk spenning.

Redaksjonen

Til toppen

Andre utgaver

Ni liv
Bokmål Ebok 2023
Ni liv
Bokmål Nedlastbar lydbok 2024

Flere bøker av Peter Swanson:

Intervju

I Agatha Christies ånd

– Det var da jeg leste Miss Marples siste sak at jeg forelsket seg i mysterier, sier bestselgerforfatter Peter Swanson, aktuell med boken Ni liv.

Swanson gir faktisk Agatha Christie mye av æren for sin egen litterære karriere. Og til hans siste bok Ni liv har én spesiell krimbok fungert som en direkte inspirasjon:
– Jeg har lenge hatt lyst til å lage en historie som minner om Og dermed var det ingen, min favoritt blant Agatha Christies bøker. Jeg har alltid elsket handlingslinjer der fremmede blir drept, én etter én. Det finnes så mange nivåer av spenning i denne strukturen: Hvorfor skjer dette? Hvem er morderen? Finnes det en forbindelse mellom ofrene? Hvem er den neste? Vil noen overleve? sier Peter Swanson.

Den berømte romanen til Agatha Christie handler om ti mennesker som er samlet på en øde øy og som blir myrdet én etter én, etter oppskrift fra barnerimet Ti små negerbarn. Ingen vet hvem som er morderen, eller hvor han skjuler seg. Men Swansons bok skiller seg naturlig nok mye fra Christies, ellers hadde den ikke blitt spennende, mener han.

Spennende nedtelling

Noe av det mest interessante med de ni hovedpersonene i Ni liv, synes Swanson selv, er at de reagerer så ulikt på trusselen og det som skjer.
– Ni vidt forskjellige mennesker som ikke kjenner hverandre får alle en lapp i posten med ni navn på, inkludert sitt eget, ingenting annet. Noen blir urolige, noen tror det er en spøk, mange glemmer det helt og lever livene som vanlig. Men så begynner mennesker på lista å dø, og det gjør selvsagt noe med dem som er igjen. Trusselen blir mer reell jo færre de blir. Hvem blir drept neste gang? Hvem gjør dette, og hvorfor?
Bokens etterforsker og detektiv Jessica er selv på listen. Kampen mot klokka er et faktum, ettersom antallet karakterer stadig minker. Og som i alle Swanson bøker, noe Christie også er kjent for, inneholder boken flere vrier, og en slående overraskelse.

Kritikerrost og prisbelønt

Peter Swanson debuterte i 2014, føyk rett inn på bestselgerlistene, og siden har han vært der. På disse årene har han skrevet ni bestselgere, den siste utkom i USA i mars i år, The Kind Worth Saving, der han går tilbake til universet fra sin berømte thriller De som fortjener det. Anmeldere har alltid elsket Swanson, og han har mottatt en rekke priser og utmerkelser. Swanson sammenlignes ofte med nettopp klassikere som Alfred Hitchcock og Agatha Christie. Han har også blitt kalt en moderne Harlan Coben; rikmannsmiljøene i Boston i flere av romanene hans, de skarpe plottene og humoren er fellesnevnere. I tillegg er han rågod på psykologisk spenning og grøss.
En gavepakke til kvalitetsbevisste krimlesere!

Redaksjonen

Til toppen

Utdrag

Frank tok konvolutten og holdt den i passe avstand fra de stadig dårligere øynene slik at han kunne lese det som sto på etiketten. Det var hans navn og adresse. En underlig følelse av uvirkelighet grep tak i ham. Hvorfor lå det et brev til ham på moloen? Var dette en drøm? Det ville i så fall gi mening. Han hadde de samme drømmene om og om igjen, og de fant ofte sted nettopp på denne stranden, like ved denne moloen. Som for å bevise for seg selv at det som skjedde, var virkelig, blunket han flere ganger, deretter kikket han ned og så at han fortsatt holdt i det fuktige brevet. Med skjelvende hender åpnet han konvolutten, trakk ut arket som lå der, og brettet det ut. Han visste ikke helt hva han hadde ventet, men det var ikke den enkle listen med navn som åpenbarte seg. Han lot blikket gli over navnene og merket seg sitt eget, men uten umiddelbart å dra kjensel på de andre.
Han skulle til å snu seg for å se om han kunne få øye på den som hadde lagt konvolutten på steinen, da han kjente et par hender ta tak rundt anklene hans og rykke hardhendt til, slik at han stupte forover og landet med ansiktet først i den fuktige sanden. Hodet hans hadde slått borti steinen han pleide å snu ved, og han kjente tårene sprette fram i øynene. En skarp, våt smerte bredte seg i tinningen. Vedkommende som hadde gått til angrep på ham, løftet ham opp etter beltet og flyttet ham en halvmeter bortover, slik at ansiktet hans havnet i en grop fylt med havvann. Han forsøkte å reise seg, men armene var for svake, og han ropte i stedet på hjelp. Personen over ham skjøv ansiktet hans brutalt ned i vannkulpen. En intens smerte fikk det til å svi i Franks nese, og munnen fylte seg med sand og vann.
«Vet du hvorfor du kommer til å dø?» spurte en stemme like ved øret hans.
Frank hostet, og nå kunne han kjenne smaken av varmt, salt blod som blandet seg med sanden i munnen. «Nei,» svarte han, selv om en del av ham visste hvorfor han skulle dø. Det hadde noe med moloen å gjøre, ikke sant? Og med drømmene han alltid hadde.

Til toppen