De som fortjener det (Innbundet)

Forfatter:

Kari Engen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 320
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Kind Worth Killing
Oversatt av: Engen, Kari
ISBN/EAN: 9788202486235
Kategori: Krim og spenning og Thriller
Omtale De som fortjener det

Flørt og forbrytelse

– Du ville gjort verden en tjeneste hvis du tar livet av henne. Det hun gjør mot deg, er verre enn døden. Miranda kastet jo den første stein.

 

Å få som fortjent. Det er det alt handler om når den styrtrike IT-investoren Ted Severson etter tre stive Gin Martini møter forførende vakre Lily Kintner i baren på Heathrow Flyplass. Han vet at hans enda vakrere kone Miranda har en affære med Brad, byggeleder for feriepalasset de er i ferd med å reise på den amerikanske vestkysten. Etter enda noen drinker har Ted fortalt Lily alt om hvor rasende han er over dette sviket, og samtalen mellom dem har utviklet seg fra å være en uskyldig flørt til en dødelig plan…

NÅR EKTESKAPET ENDER I MORD

Fortjener noen å bli drept? For eksempel en pedofil mann? Eller en utro partner? Peter Swansons fascinerende thriller De som fortjener det handler om nettopp dette.

Ted og Lily tar samme fly hjem til Boston, og får flyseter ved siden av hverandre. Når Lily spør Ted hvordan han slår i hjel tiden på lange flyreiser, svarer Ted litt flåsete: «Drikker gin og planlegger mord». Lily tar ham helt seriøst, og reisen ender med at hun lover å hjelpe ham med planleggingen av det perfekte mordet på Teds utro kone Miranda. Det skal vise seg at Lily ikke er nybegynner i faget.

Psykopatens logikk
To psykopater, tenker du kanskje. Men her er det flere på krigsstien. Fire personers fortellinger driver handlingen i romanen fremover, og ingen av disse personene er til å stole på. De som fortjener det er både original og urovekkende. Vi får vite hva som har gjort dem til psykopatiske monstre ved hjelp av skifter mellom nå- og fortid. Bare tanken på å føle sympati med dem gir oss gysninger. Men vi blir kjent med en moral det merkelig nok er mulig å sympatisere med, eller i det minste forstå logikken i. Det svært presise språket i romanen gjør personenes tankegang krystallklar for oss lesere. Til tider er teksten nærmest hypnotisk, med sine forførende karakterer, slu kvinnelist og desperate menn. 

I slekt med de beste
Peter Swansons roman er krim for vår tid. Rå, svart og underholdende. Du har kanskje lest Flink pike, Piken på toget eller Elisabeth er borte ­– alle store bestselger både i Norge og utenlands. De som fortjener det er i slekt med disse bøkene. Hele tiden utsettes vi for plutselige vendinger, alt elegant og troverdig skrudd sammen. Ikke for et øyeblikk slipper Swanson opp på spenningen. Avslutningen er rett og slett mesterlig i måten den får det hele til å gå logisk opp. Det er plent umulig å gjette seg til løsningen. Kanskje ikke så rart at boken har fått som fortjent av euforiske anmeldere: Seks selvfølgelige øyne på terningen!   

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Dette er ei bok som alle elskere av krim og spenning har fortjent
Ingvar Ambjørnsen, Dagbladet

Andre utgaver

De som fortjener det
Bokmål Ebok 2016
De som fortjener det
Bokmål Nedlastbar lydbok 2016
De som fortjener det
Bokmål Heftet 2016
Anmeldelser De som fortjener det

Dette er ei bok som alle elskere av krim og spenning har fortjent. Den er annerledes. Overraskende. Rå, sort og vittig. Og så spennende at du risikerer å glemme avtalen med kjæresten. Men pass deg. Denne boka handler faktisk om akkurat det. Hva som kan skje dersom du kødder det til med den du er glad i. Rettere sagt: Med den som er glad i deg.
Ingvar Ambjørnsen, Dagbladet

«En utro kone. En sjalu ektemann. Et bestillingsdrap. Jo da, du tror kanskje du har lest boken før - men nei: I denne underholdende krimromanen står overraskelsene i kø.»
Tom Egeland, VG - terningkast 5

Leter du etter en spennende, underholdende pageturner av en moderne krimbok. Din søken er over! Det er bare å skaffe seg Peter Swansons De som fortjener det.
Asbjørn Slettemark, OP-5​

«Swanson har skrevet en ypperlig underholdningsroman som det er en sann svir å lese.»
Dagens Næringsliv

«En fantastisk velskrevet og uttenkt thriller med et bekmørkt hjerte. Virkelig imponerende.» 
Big Issue (UK)

«En djevelsk fortelling om djevelske personer … Imponerende skrevet, og med flere overraskelser som vil ta pusten fra deg.» 
Huffington Post

«Djevelsk god krim-noir.»
Fort Worth Star Telegram

«En sofistikert, slu og sylskarp thriller som bygger seg opp hele veien til den nerveslitende avslutningen.» 
Sunday Mirror (UK)

Til toppen

Utdrag

Jeg kom til å tenke på det halvveis spøkefulle spørsmålet mitt på Concord River Inn, om hvor mange mennesker hun hadde drept. Igjen spurte jeg meg selv hvem det var jeg hadde innlatt meg med. Igjen sa jeg til meg selv at jeg ga blaffen.

    «Vi bør gå herfra hver for oss.»

     «Jeg vet det. Før vi ender opp på et av bildene til fotografen der oppe.»

    Jeg kastet et blikk mot bakketoppen. Mannen hadde reist seg og sto og kikket gjennom kameraet på raden av lutende gravstøtter. «Jeg går først,» sa Lily.

   «Ok. Vi ses …»

   «Ja. Vi ses … og lykke til.»

    Hun gikk sin vei, opp og over bakken. Mannen med kameraet snudde seg ikke engang for å se. Jeg ble stående på samme sted, fortsatt med smaken av leppene hennes på mine. Jeg dro igjen glidelåsen på jakken og stakk hendene dypt ned i lommene. Himmelen var fortsatt granittgrå, men den hadde lysnet litt, og jeg måtte knipe øynene sammen da jeg så etter henne. For første gang siden jeg bestemte meg for å ta livet av min kone, ville jeg at det skulle skje så fort som mulig. Jeg følte meg som et barn i uken før jul, når dagene slepte seg av sted og hver og en var som en miniatyrutgave av evigheten. Jeg ville at Miranda skulle dø. Hun hadde tatt kjærligheten vår og gjort den til latter. Hun hadde gjort meg til latter. Jeg tenkte på måten hun hadde pleid å se på meg på, måten det fortsatt hendte hun betraktet meg på, som om jeg var midtpunktet i universet hennes. Og så hadde hun revet ut hjertet mitt. Hvordan kunne jeg dele pengene jeg hadde tjent med en som hadde gjort noe sånt, som hadde revet ut hjertet mitt som om det ikke betydde noe som helst for henne? Dette var min begrunnelse, og jeg sa til meg selv at jeg trodde på den.

    Men nå hadde jeg en ny begrunnelse. Jeg hadde Lily. Jeg gjorde dette på grunn av Lily. Jeg skulle ta livet av min kone så jeg kunne være sammen med henne. Og tanken på det ga mer mening enn noe av det andre.

Til toppen

Om forfatter Peter Swanson

Nydelig vold og raffinert ondskap

Peter Swanson har skrevet en djevelsk god krim-noir der psykopatene står i kø, og der uskyldige fantasier om hevn blir dødelig alvor.

Peter Swansons romaner er som skapt for filmlerretet. Filmrettighetene til debutromanen The Girl with a Clock for a Heart ble solgt allerede før boka ble lansert i USA. De som fortjener det er tittelen på Peter Swansons første bok på norsk og har fått fantastiske anmeldelser her hjemme. Amerikaneren sammenlignes ofte med klassikerne og har også blitt kalt en moderne Harlan Coben; rikmannsmiljøet i Boston, de skarpe plottene og humoren er fellesnevnere.

– Når og hvorfor begynte du å skrive?
Jeg var svært ung, ti år omtrent, da jeg begynte å skrive fortellinger og dikt, og jeg har holdt på med det siden. Jeg vet ikke helt hvorfor jeg følte jeg måtte skrive, men jeg var svært glad i å lese, og når jeg leste noe som virkelig talte til meg – som diktene til Shel Silverstein – prøvde jeg å lage min egen versjon, ikke like vellykket bare.

– Du har utgitt flere diktbøker. Hvordan har det seg at du nå skriver kriminallitteratur?
–Jeg elsket å skrive poesi, men etter en stund ble jeg stående fast og begynte å gå tom for ideer. Jeg hadde alltid vært glad i kriminallitteratur – mine favorittromaner tilhører krimgenren – og jeg bestemte meg for å forsøke å skrive en selv. Jeg skrev en temmelig oppskriftsmessig detektivfortelling som aldri ble utgitt, men jeg oppdaget at jeg stortrivdes med romanskrivingen, med det å befinne seg midt inne i et større arbeid, fra dag til dag.

– Hevn synes å være en viktig motiverende faktor for både Lily og Ted?
– Jeg tror at hevn – ønsket om hevn – er nokså universelt. Det begynner med at en bror eller søster tar leken din, og at du umiddelbart ikke bare vil ta leken din tilbake, men også ta en fra dem. Forhåpentligvis vokser de fleste av oss fra dette, men jeg tror alle bærer med seg fantasier om hevn. Hvordan hadde det føltes om jeg virkelig hadde greid å få eks-kjæresten til å angre på det han gjorde mot meg? Eller sjefen på jobben som var så fæl? Det som er morsomt med skjønnlitteratur – både å skrive og å lese – er at karakterene kan handle ut fra slike lavere instinkter.

– Du blir rost for mye, også for å ha et suverent godt grep på voldsskildringer. Joe Hill, forfatteren av NOS4A2, brukte disse ordene for å beskrive din roman: «Et verk med nydelig vold og raffinert ondskap». Hva tenker du om det?
– Jeg ble veldig tilfreds over det utsagnet, og jeg forstår hva han prøver å si. Ikke all krimlitteratur og ikke all vold i romaner er forankret i den virkelige verden. Mange kriminalromaner framstiller vold i et forsøk på å kaste lys over virkelighetslike hendelser, men i mine bøker er det ikke slik. Jeg ser på mine romaner som underholdning. Min idealleser setter seg godt til rette i en stol med pleddet over seg, klar til å bli med på en reise inn i en fiktiv verden. Og selv om de leser om mordere, er det meningen at det skal være morsomt.

– Din roman ville passe perfekt for filmlerretet. Hvis du kunne velge, hvilke skuespillere ville spille Ted og Lily i filmversjonen av De som fortjener det.
Hva med Michael Fassbender som Ted og Alicia Vikander som Lily. Jeg ville ikke ha noe imot en sånn rollebesetning.

– Anmeldere sammenligner ofte dine bøker med klassikere, som Alfred Hitchcock, John D. MacDonald og Charles Portis. Hvilke forfattere leste du i oppveksten? Kan du nevne navnene på noen av dem som påvirket deg?
– Jeg elsker thrillere av alle slag, faktisk – gotiske romaner, spionfortellinger, sånne overnaturlige greier også. I oppveksten leste jeg Roald Dahl, så Nancy Drew og Hardyguttene, senere fikk jeg dilla på av Agatha Christie og Stephen King, og etter hvert leste jeg alt jeg kunne komme over, særlig hvis det bød på skikkelig bloddryppende mord.

– Hva er det med kriminallitteraturen og Boston? Det ser ut som mange av de store krimforfatterne kommer fra nettopp dette området.
Jeg vet ikke helt. Kanskje fordi, som i Skandinavia, det er kaldt mesteparten av året, og om vinteren er dagene korte. Kanskje er det noe med de korte, kalde dagene som får forfattere til å tenke på krim.

Til toppen