Askepottmordet (Innbundet)

Serie: Higgins Clark - Alafair Burke 1

Forfatter:

og

Gry Sønsteng (Oversetter)

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 368
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Cinderella Murder
Oversatt av: Sønsteng, Gry
Serie: Higgins Clark - Alafair Burke
Serienummer: 1
ISBN/EAN: 9788202495916
Kategori: Krim og spenning og Thriller
Omtale Askepottmordet

Et nærbilde av de mistenkte

TV-produsent Laurie Moran har hatt kjempesuksess med sin første episode av reality-serien Under mistanke. Serien tar for seg uløste drapssaker ved å gjenskape dem med menneskene som opprinnelig var involvert, og i første episode klarte TV-teamet å løse drapssaken det handlet om. Nå har Laurie funnet en ny sak som er ideell for serien – det såkalte Askepottmordet. Tyve år tidligere ble den 19 år gamle Susan Dempsey funnet drept i en park, og én av de to sølvskoene hun hadde hatt på seg var borte.

Med hjelp av den flotte programlederen for Under mistanke, Alex Buckley, vet Laurie at serien vil oppnå fantastiske seertall. På listen over mistenkte står nemlig Hollywood-stjerner og teknologi-milliardærer fra Silicon Valley. Det spektakulære dramaet er perfekt for tv-skjermen, men er Askepotts morder rede for et nærbilde?

ROMANTISK SPENNINGSEVENTYR I KLASSISK HIGGINS CLARK-STIL

Den imponerende Mary Higgins Clark gjør det igjen! Denne gang fengsler hun leserne i samarbeid med en annen bestselger-forfatter, nemlig Alafair Burke.

Det er med andre ord en superduo som har skrevet Askepottmordet sammen, og resultatet er et usedvanlig underholdende spenningseventyr. 1+1 har rett og slett blitt 3, men det er samtidig ingen tvil om at Higgins Clark sitter i førersetet. Igjen er det snakk om en kriminalgåte ispedd sjarmerende romantikk.

Etterforskning på TV
Laurie Morans første TV-program i serien Under mistanke var en supersuksess. I andre episode gjenopptar hun med hjelp av assistentene Jerry og Grace etterforskningen av Askepottmordet, en tjue år gammel kriminalsak som fortsatt er uløst. Nittenårige Susan Dempsey, en vakker og svært begavet student, ble brutalt myrdet uten at politiet fant noe som kunne felle morderen. Susans mor Rosemary har aldri gitt opp håpet om å finne ut hvem som drepte datteren.

Familien spiller med
Laurie vet hva det vil si å miste en av sine nærmeste på brutalt vis, etter at mannen hennes ble drept fem år tidligere. Nå består familien av den ni år gamle sønnen Timmie og faren hennes Joe, en pensjonert politimann som tar seg av barnebarnet når Laurie har det travelt. Timmie og Joe skal vise seg å bli en del av etterforskningen, blant annet fordi Joe aldri har sluttet å tenke som en politimann. Med seg i TV-teamet som drar til California for å løse saken har Laurie også advokaten og programlederen Alex, som er svært så forelsket i Laurie …

Hærskare av mistenkte
Mange er under mistanke når teamet begynner å grave. Hva med kjendis og filmregissør Frank Parker, som Susan Dempsey var på vei til for å diskutere sin første filmrolle da hun ble drept? Hva med kjæresten Keith, som hele tiden har nektet å uttale seg om saken? Hva med Madison og Nicole, som Susan delte leilighet med i studietiden? Begge har sine hemmeligheter, og det har kanskje også studiekompis Dwight og professor Hathaway, som ble forretningspartnere og fikk suksess i Silicon Valley? Martin Collins, som driver den skinnhellige menigheten Guds advokater, er også blant de mistenkte. Flere ganger tror du at du har løsningen. Det eneste som er sikkert, er at Susan manglet en sko da hun ble funnet drept.

Gnistrende fortellerglede
Ideen til denne nye serien fra Higgins Clark og Burke er svært god. Gamle, såkalte ”cold cases” tas opp igjen ved at et visst antall mistenkte intervjues direkte på TV. Det kan minne litt om Agatha Christie, men bare litt. Lekker California-setting, gnistrende fortellerglede og et plot som går opp i en imponerende logikk er en klassisk Higgins Clark-garanti. Du vil garantert ikke bli skuffet!

Av Bernt Roald Nilsen

 

 

Til toppen

Andre utgaver

Askepottmordet
Bokmål Ebok 2016
Askepottmordet
Bokmål Nedlastbar lydbok 2021

Flere bøker av Alafair Burke og Mary Higgins Clark:

Anmeldelser Askepottmordet

«Det kvikke tempoet, de sammensatte karakterene og mange overraskelser i plottet vil få leserne til å fortsette å gjette i dette fascinerende mysteriet av to begavede forfattere.»
Booklist

«... plenty av intriger og spenning.»
Publishers Weekly

«En dynamisk, ny duo ... tilfører ny nerve til en klassiker.»
Barnes & Noble

Til toppen

Intervju

Mary Higgins Clark og Alafair Burke – Partners in Crime

Mary Higgins Clark har solgt 100 millioner eksemplarer bare i USA og toppet alle bestselgerlister. Hva gjør en krimdronning på 88 år da? Hun begynner selvfølgelig på en ny serie sammen med en kollega …

Mary Higgins Clark er et unikum. Ikke bare har hun skrevet nærmere 40 bestselgende romaner. Det er måten damen gjør det på. Allerede i barndommen i Bronx visste hun hva hun skulle bli. Forfatter – koste hva det koste vil. Og det har kostet, for hun kom ikke fra noen rik familie. Tvert imot, hun vokste opp i fattigdom. Hun forelsket seg gjerne i menn hun måtte holde hemmelig. Men så traff hun en mann hun kunne gifte seg med, for så å plutselig bli enke med fem små barn. Hun måtte tåle førti avslag fra diverse forlag på innsendte tekster før det endelig løsnet.

Sjekket ulike forfattere
– Forlaget mitt mente det var en god idé å fortsette med en Under mistanke-serie med hovedkarakterene fra en av mine tidligere romaner, Hevnens farge er blå. De ga meg bøker av ulike forfattere i forlaget, og det tok meg ikke lang tid å finne ut at Alafair Burke var den jeg skulle samarbeide med. Jeg forsto umiddelbart at dette ville bli en underholdende og fruktbar reise. Vi er begge opptatt av å dra leserne rett inn i dramaet, og så tviholde på dem til alt er over, sier Higgins Clark. 

Livet som mistenkt
Planen er å skape en helt ny krimserie, og forfatterne har allerede signert en avtale om to nye romaner om Laurie Moran og TV-teamet hennes. Ideen er enkel. Det handler om å få de mistenkte i en uløst drapssak til å komme sammen, og la dem få forklare når de blir intervjuet direkte på TV hvorfor de er uskyldig. Tanken er å vise hvordan det å være under mistanke i en drapssak endrer livene til hver enkelt av de mistenkte.

Godt samarbeid
Mary Higgins Clark er strålende fornøyd med samarbeidet med forfatter Alafair Burke.
– Vi møttes først en dag sammen med redaktøren for å diskutere idé, plot og karakterer. Så skrev Alafair første versjon. Jeg gikk gjennom teksten og gjorde endringer. Deretter hadde vi et nytt møte hvor vi diskuterte ytterligere justeringer, før begge skrev versjon to. På det tredje møtet ble vi enige om den endelige versjonen. Så skrev vi ut denne sammen, assistert av redaktøren vår, sier Higgins Clark.

Bredt etterforskningsteam
Laurie Moran er hovedkarakter i Under mistanke-serien, godt hjulpet av Grace Garcia og Jerry Klein. Faren til Laurie, Leo Farley, er en pensjonert politiinspektør, og hun har en sønn, Timmy (9). Alex Buckley, forsvarsadvokat og intervjuer, er sistemann i temaet. På spørsmål om hvilke realityserier krimdronningen ser på, er svaret at hun ikke har mye tid til å se TV fordi skrivingen krever sitt, men 88-åringen er begeistret for 48 hours.

Både lykkelig og livsglad
Mary Higgins Clark har beholdt den enestående evnen til å fortelle. Den er en del av hennes irske bakgrunn og får fritt utløp i den nye serien om Laurie Moran. Hun elsker forfattergjerningen. For henne er det både et kall og en drøm. Den gjør henne lykkelig og livsglad, og får henne til å leve for fullt i høy alder. Askepottmordet er et godt bevis på at forfattere kan holde på til de er hundre når forholdene legges til rette for det. En hel krimverden ser frem til å lese flere romaner fra dronningen av spenning.

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Utdrag

Hun hadde ikke ment å skjule noe for ham. Hun hadde faktisk klart å overbevise seg selv om at hun var en annen person nå enn før hun traff ham.
     Hvis programmet ble noe av, og en eller annen gravde dypt nok, ville det være best å fortelle ham sannheten nå.
     «Kjenner du til det programmet som heter Under mistanke?» begynte hun.
     Han så helt uvitende på henne, før ansiktsuttrykket forandret seg. «Ja, vi så det jo sammen. Et slags realityprogram med kriminalsaker fra virkeligheten: Skoleballmordet.Det fikk mye oppmerksomhet. Det endte med at de løste forbrytelsen.»
     Hun nikket. «De har tenkt å bruke drapet på Susan i neste program. Rosemary har et sterkt ønske om at jeg skal være med.»
     Han tok noen druer fra krystallbollen på kjøkkenbenken. «Du burde bli med,» sa han følelsesladet. «Et sånt program kan belyse forbrytelsen fra en helt ny side.» Han ble stille i noe sekunder. «Jeg kan bare forestille meg hvordan det er for Rosemary at saken aldri er blitt løst,» la han til. «Jeg vet at du ikke liker rampelyset, vennen min, men hvis det kan bety en eller annen form for avslutning for Rosemary, vil jeg si at du skylder henne det. Du har alltid sagt at Susan var din beste venninne.» Han tok noen flere druer. «Men gjør meg en tjeneste og legg på røret neste gang. Jeg var redd for at du hadde besvimt.»
     Gavin gikk opp trappen til hjemmekontoret. Han hadde luksusen og forbannelsen ved å kunne jobbe med hedgefondet hvor som helst, så lenge han hadde en telefon og internettforbindelse.
     Nå som Nicole hadde sagt det høyt, visste hun at hun naturligvis måtte delta i programmet. Hvordan ville det ta seg ut hvis Rosemary ba Susans romkamerat fra college om å hjelpe til med å løse drapssaken, og så sa hun nei? Hun ville ikke få sove om natten.
     20 år var lang tid, men det føltes som om det bare var gått noen minutter. Det var en grunn til at Nicole hadde reist fra det sørlige California. Hun ville ha flyttet til Nordpolen om nødvendig. Nå bodde hun i Bay-området og hadde en fantastisk ektemann i Gavin. Da de giftet seg, hadde hun skiftet etternavn. Nicole Hunter var blitt til Nicole Melling. Hun hadde begynt et nytt liv. Hun hadde funnet fred og ro. Hun hadde til og med tilgitt seg selv.
     Programmet kunne ødelegge alt.

Til toppen

Om forfatter Alafair Burke

 

Den amerikanske spenningsforfatteren Alafair S. Burke (f. 1969) står bak to bestselgende krimserier. I 2014 slo den tidligere skrankeavdokaten og jusprofessoren seg sammen med Mary Higgins Clark. Sammen har de skrevetAskepottmordet, som kommer på norsk våren 2016.

Til toppen

Bøker i serien