Atlas (Innbundet)

Historien om Pa Salt

Serie: De syv søstre 8

Forfatter:

og

Benedicta Windt-Val (Oversetter)

ÅTTENDE OG SISTE BOK I SERIEN «DE SYV SØSTRE»!

Pa Salts utrolige livsreise!
Atlas – fortellingen om Pa Salt spenner over et helt liv med kjærlighet og tap, den krysser grenser og hav og fører serien De syv søstre frem til en fantastisk, uforglemmelig avslutning.

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 752
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Atlas - The Story of Pa Salt
Oversatt av: Windt-Val, Benedicta
Serie: De syv søstre
Serienummer: 8
ISBN/EAN: 9788202652418
Kategori: Romaner
Omtale Atlas

Kjærlighetens vind under stjernene

Egeerhavet, juni 2008: For første gang er de syv søstrene samlet om bord på Titanen for å ta et siste farvel med Pa Salt, sin høyt elskede far.
Gled deg til den praktfulle avslutningen på sagaen om de syv søstre!


Det var lenge usikkert om den siste og savnede søsteren, Merry, ville dukke opp. Heldigvis greide farens gamle venn og advokat Georg å overtale henne. Med seg på skipet har Merry sine to voksne barn, Jack og Mary-Kate, og i vesken bærer hun sitt brev fra Pa Salt, og hans tettskrevne dagbok, som hun fikk overlevert fra Georg like før reisen. Dagboken er undertegnet med farens egentlige navn, Atlas. Den avslører ikke bare sannheten om Merrys liv, men også hele livshistorien til denne gåtefulle mannen som ingen av døtrene egentlig kjente.

Pa Salts dagbok

Merry er bekymret i forkant av cruiset. Hvordan vil de andre søstrene reagere på at hun har fått tilgang til farens historie før dem selv? Hun som ikke engang har møtt faren? Bekymringen viser seg å være ubegrunnet, de seks yngre søstrene tar imot Merry med åpne armer. Men Merry ønsker at alle skal få mulighet til å lese om farens liv samtidig, derfor får hun trykket opp seks ekstra kopier av dagboken. Så når det praktfulle skipet forlater kai i retning Egeerhavet, sitter de syv søstrene i lugarene sine og leser. Og leser. Underveis møtes de for å prate om inntrykkene, nyte god mat, selskap og frisk sjøluft. For her er det mye som må fordøyes. Pa Salts dagbok – og utrolige liv – er både gripende og sjokkerende lesning.

Paris, 1928

En gutt på 10 år blir funnet i en hage i Paris, utsultet og døden nær. Lykkeligvis tilhører hagen den vennlige og rike Landowski-familien, som tar gutten til seg som sin egen. 10-åringen er stum, redd, og vil ikke oppgi sitt egentlige navn. Men herren i huset, Paul Landowski, forstår at gutten er svært begavet. Landowski er skulptør og jobber med et stort bestillingsverk, en enorm kristus-statue som skal reises på toppen av et fjell over Rio de Janeiro i Brasil. Gutten, som nå velger å kalle seg Bo, hjelper herren i verkstedet. Bo tas også inn som yngste fiolinstudent ved det prestisjetunge Conservatoire de Paris, etter å ha utvist uvanlig musikalsk talent. Han forelsker seg i den vakre, foreldreløse jenta Elle, som også studerer musikk. Kjærligheten blomstrer, og Bo har det så godt hos familien Landowski at han nesten glemmer fortidens redsler og løftet han har gitt.

Vakkert  og åndeløst spennende

Men tryggheten varer ikke evig. Den ondskapen som sendte gutten på flukt som barn, innhenter ham i Paris når han er 18. Nå må han flykte igjen. Dessuten vokser onde krefter over hele Europa, og ingen kan føle seg trygge. Flukten fører den unge mannen til mange deler av verden, deriblant Bergen, Skottland, London, New York og Australia. Hans egentlige navn, Atlas, er det nesten ingen som kjenner.
For hver sannhet som avsløres i Pa Salts dagbok, dukker det opp nye spørsmål hos døtrene om bord på Titanen. Hva eller hvem var Pa Salt så redd for
hele livet? Hva skjedde med hans elskede Elle, og hans ufødte barn? Og hvorfor endte han opp med å adoptere seks jenter fra seks ulike verdenshjørner? Det største sjokket kommer når jentene forstår at farens hemmeligheter kan få konsekvenser for dem den dag i dag. Atlas - Historien om Pa Salt er ikke bare magisk vakker, den er også åndeløst spennende!

Praktfull avslutning

De syv søstre-serien får en uforglemmelig og praktfull avslutning med Atlas – Historien om Pa Salt. Romanen er ført i pennen av Lucinda Rileys sønn, Harry Whittaker, på vakkert og imponerende vis, med den lidenskap Lucinda var så kjent for. Vi lever oss inn i kjærlighet og tap, musikk og skjønnhet, ondskap og dramatikk. Vi dukker ned i spennende historiske epoker i Europa og verden. Vi får svar på alt vi har lurt på gjennom de syv foregående bøkene. Og høyt på romanhimmelen skinner det vakre stjernebildet De syv søstre, Pleiadene. Disse syv døtrene er samlet i en klynge og voktes av stjernene ved siden av, foreldrene Atlas og Pleione. Helt fra Pa Salt var liten har han kikket opp på stjernehimmelen og funnet trøst og inspirasjon i dette stjernebildet – en påminnelse om det som virkelig betyr noe når alt kommer til alt: kjærligheten, og de nære relasjonene i livet vårt.

Redaksjonen

Til toppen

Serien De syv søstre blir bare bedre og bedre.
Tracy Rees, forfatter

Andre utgaver

Atlas
Bokmål Ebok 2023
Atlas - Historien om Pa Salt
Bokmål Nedlastbar lydbok 2023
Atlas
Bokmål Lydbok-CD 2023
Atlas
Bokmål Heftet 2024

Flere bøker av Lucinda Riley og Harry Whittaker:

Intervju

– Jeg ville holde mitt løfte til mamma

Før Lucinda Riley døde, ba hun sin eldste sønn Harry om å fullføre serien om De syv søstre dersom det utenkelige skulle skje.

Det var rett før utgivelsen av det alle trodde var den siste boka om De syv søstre, Den savnede søsteren i 2021, at avsløringen kom fra Lucinda Riley: Det kommer en bok til. En åttende bok, som skal handle om søstrenes mystiske far. Hvem er egentlig Pa Salt?
I juni samme år kom den triste beskjeden om at Riley tapte mot kreften. Millioner av lesere har ventet i spenning på hva som nå vil skje rundt den varslede åttende og siste boken i serien – og om den i det hele tatt ville bli publisert.

Fikk overlevert hemmelighetene fra moren

Men så kom beskjeden om at Atlas: Historien om Pa Salt vil bli utgitt over hele verden våren 2023, og at Lucinda Rileys sønn Harry Whittaker skulle være medforfatter. Før hun døde, skrev Lucinda nemlig flere viktige passasjer i tillegg til detaljerte notater om historien. Hun uttrykte et klart ønske om at hennes eldste sønn, Harry, skulle fullføre serien hvis det verste skulle skje.
I 2020 debuterte Lucinda Riley som barnebokforfatter sammen med sønnen Harry Whittaker, med barnebokserien Følgesvenner.
– Mamma har overlevert seriens hemmeligheter til meg, og jeg vil holde mitt løfte til henne om å dele dem med hennes hengivne lesere. Vær trygg på at våren 2023 vil hele verden vite hvem Pa Salt er og hvorfor han adopterte søstrene, uttalte Harry Whittaker.

Verdenssuksess

Bøkene om de sju søstrene har solgt svimlende 50 millioner eksemplarer på verdensbasis, 1,9 millioner bare i Norge!
Fortellingen om de adopterte søstrene er inspirert av gresk mytologi og en berømt stjerneklynge. Syv søstre leter etter sitt biologiske opphav, etter at mannen som adopterte dem omkom under mystiske omstendigheter. Alle beveger de seg over ulike tidsplan. Og hver bok er blitt en global suksess. Alle beveger de seg over ulike tidsplan.

En sann Norgesvenn

Norge sto Lucinda Rileys hjerte nært. Da navnet hennes etter hvert ble kjent, var forlaget i Norge det første som inviterte henne på en lengre bokturné. En av de sju søstrene, Ally, har norsk biologisk bakgrunn, og er også en sentral karakter i Atlas – Historien om Pa Salt. Da Lucinda Riley var i Norge for å gjøre research for boken om Ally, brukte hun mye tid i Bergen og på Vestlandet. Hun var interessert i klassisk musikk, og hun har sagt at et høydepunkt var besøket på Trollhaugen, for å bli enda bedre kjent med Edvard Grieg og hans etterkommere.

Skriving verdens beste terapi

– Jeg skriver fordi jeg er drevet av skriveglede og lidenskap for karakterene mine, sa Lucinda Riley i et intervju om De syv søstre. Det beste som hadde skjedd i hennes litterære liv, var da hun bestemte seg for å skrive akkurat det hun ville, i stedet for å la seg påvirke av hvilken sjanger som var populær på et hvert tidspunkt. Skrivingen skulle aldri bli en jobb, og den var også verdens beste terapi for henne, blant annet da den alvorlige sykdommen rammet. Handlingen i det globale fenomenet kom fra steder og land hun var begeistret for, for eksempel Brasil, Australia, New Zealand, Tyskland, selvsagt England og Irland og ... Norge.
Hele verden har ventet i spenning på de siste brikkene i sagaen om de syv søstre. Nå er boka her – med en makeløs, praktfull avslutning.

Redaksjonen

Til toppen

Utdrag

Den kvelden mottok jeg varme gratulasjoner fra alle i Landowski-familien – bortsett fra Marcel, som så ut som han hadde spist et forferdelig surt stikkelsbær.
Da jeg lå i sengen etterpå, tenkte jeg på hvor heldig det hadde vært for meg at kreftene mine hadde tatt slutt da jeg kom til hagen til nettopp denne familien. Jeg hadde vært så utmattet, utsultet og omtåket at jeg bare sank sammen der jeg sto, og krabbet meg inn under den nærmeste hekken for å søke ly. Den kunne ha tilhørt hvem som helst, og min skjebne kunne ha blitt avgjort av det lokale gendarmeriet. Jeg kunne ha havnet på et barnehjem, en arbeidsanstalt eller et psykiatrisk sykehus, siden jeg nektet å snakke. Mer sannsynlig var det selvfølgelig at jeg kunne ha omkommet den natten under de franske stjernene. Men engelen min, Bel, hadde vært min redningskvinne. Var det bare en ren tilfeldighet at det var hun som fant meg? Jeg tenkte på mine beskyttere på stjernehimmelen, De syv søstre. Kanskje de hadde sendt henne til meg, på samme måte som jeg tenkte at de hadde våket over meg på den umulige reisen min …
Jeg tviler ikke på at Landowski-familien synes det er temmelig romantisk med den stumme gutten som ble funnet under hekken deres, og som til og med har talent for å spille fiolin. Antagelig dikter de opp all verdens historier om hvem jeg kan være. Men uansett hva slags eventyr de leker seg med, er sannheten mye mer knusende enn de er i stand til å forestille seg.
Jeg må hele tiden minne meg selv på at Landowskis atelier ikke er endepunktet for reisen min. Jeg har lagt ut på denne ferden med et klart mål for øye, og det er ikke oppfylt ennå.
Jeg lukket øynene og tenkte på det faren min hadde sagt til meg den siste gangen jeg så ham: Gutten min …jeg er redd vi er kommet til det øyeblikket da jeg ikke lenger har et valg om hvorvidt jeg skal bli eller dra. Situasjonen vår er ikke holdbar. Jeg må prøve å finne hjelp.
Hjertet sank i brystet på meg, og jeg ble helt overveldet av frykt. «Vær så snill, pappa. Du må ikke dra. Hva skal vi gjøre uten deg?»
«Du er sterk, barnet mitt. Kanskje ikke i kroppen, men i sjelen. Det er denne styrken som skal holde deg trygg mens jeg er borte.» Jeg kastet meg i armene hans, og varmen fra hele hans vesen omsluttet meg.

Til toppen

Bøker i serien