Dødelig bekjentskap (Innbundet)

Forfatter:

Når Henrietta og Lloyd flytter inn i nytt hus, er de som folk flest opptatt av oppussing, møblering og hva slags naboer de får. Så oppdager plutselig Henrietta at naboen over gjerdet kan være seriemorder ...

Dødelig bekjentskap er en gripende, uhyggelig og skremmende thriller! Peter Swanson gir oss følelsen av å ha løst mysteriet. Helt til han drar teppet vekk under beina våre, legger den siste brikken på plass – og snur opp ned på alt.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 368
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Before She Knew Him
ISBN/EAN: 9788202611729
Kategori: Krim og spenning og Thriller
Omtale Dødelig bekjentskap

Galskapens morddans

Jo mer Henrietta observerer naboen Matthew, desto sikrere blir hun på at han planlegger noe helt forferdelig. Men ingen tror henne.

Henrietta (Hen) og Lloyd har flyttet ut av Boston for å få seg et roligere liv. Hen er illustratør, og har skaffet seg et atelier i nærheten. Hun har også fått kontroll over en tidligere bipolar lidelse ved hjelp av medisin. Endelig har hun fått fred og stabilitet i sin egen tilværelse. Men når hun og mannen Lloyd blir invitert på middag hos den nye naboen Matthew, brytes roen. På bokhylla hos naboen ser hun nemlig et sportstrofé som er identisk med trofeet som forsvant da studenten Dustin Miller ble drept for et par år siden. Hen bodde i nærheten av studenten, og hun fulgte nøye med på saken. Morderen ble aldri avslørt.

Mental paranoia?

Nabo Matthew forteller under velkomstmiddagen at han er historielærer. Når Hen finner ut at Dustin Miller var elev ved samme skole hvor Matthew underviser, begynner hun å stalke ham. Både hjemme og i lokalmiljøet. Neste dag klarer hun å ta seg inn i huset til Matthew, og da er trofeet forsvunnet. Er det tilfeldig? Er kanskje Hen offer for en ny mental paranoia? Vil folk tro på henne hvis hun sier ifra til politiet? Folk med bipolare lidelser «er jo ikke akkurat til å stole på». Eller er de det?

Nakkehårreisende frykt

Jo mer Hen observerer Matthew, desto sikrere blir hun på at han planlegger et nytt, bestialsk drap. Men ingen tror på henne. Så en natt står hun plutselig ansikt til ansikt med Matthew på en øde, mørklagt parkeringsplass. Hun forstår at han har oppdaget henne. Og at dette er starten på et nakkehårreisende mareritt hun kanskje ikke kommer levende ut av.

En upålitelig labyrint

Gradvis avslører Swanson hemmelighetene i Hen’s og Matthew’s sinn. Vi er hele tiden i en upålitelig labyrint, som etter hvert fylles av halvsannheter og bedrageri. Men det viser seg at det som er tilsynelatende uskyldig, skjuler skumle hensikter, og det ender med et nytt drap. Og hva kan da skje?

En drivende god thriller

Swanson går aldri av veien for å avsløre deler av sannheten tidlig i bøkene sine: Velkommen til nabolaget! Du lever ved siden av en seriemorder! For en krok å henge leseren på helt fra starten! Men så sniker bevisstheten seg sakte, men sikkert inn i oss: Kan man virkelig være gal, uansett om man heter Hen eller Matthew? Det er da Swanson viser styrke som forfatter. Han er en mester til å bygge relasjoner, han viser oss karakterenes planer og motiver i samtaler og handlinger helt til vi tror at vi har løst mysteriet. Så drar han vekk teppet under bena våre, og legger på plass den siste brikken som snur opp ned på løsningen. Her har du resepten på en drivende god psykologisk thriller. Og når boken er lest ser du kanskje på naboen din med helt nye øyne ...

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Andre utgaver

Dødelig bekjentskap
Bokmål Ebok 2020
Dødelig bekjentskap
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020
Intervju

– Elsker karakterene mine

Hva får normale mennesker til å utføre de mest brutale drap? Peter Swansons psykologiske thrillere handler ofte om hverdagssosiopatene.
 

Han debuterte i 2014. Føyk rett inn på bestselgerlistene, og siden har han vært der. På seks år har han skrevet seks bestselgere. Ifølge Peter Swanson selv er det enkelt. En uventet innledende hendelse, et par hovedkarakterer, og så lar han mye skje av seg selv. I sin nye roman Dødelig bekjentskap visste han tidlig hvordan de to hovedkarakterene skulle være, og hva som ville skje i relasjonen mellom dem. Så utviklet ideer seg underveis. Blant annet fikk Matthew, den ene hovedkarakteren, en temmelig skrudd tvillingbror, mens Hen, den andre hovedkarakteren, fikk andre utfordringer som snudde opp ned på livet hennes.

Hverdagssosiopatene

–Jeg elsker karakterene mine. De er hverdagsmennesker som blir utsatt for noe som du som leser selv kunne opplevd, enten vi snakker om mordere eller ofre. Det mest interessante for meg er å finne ut hvorfor de blir den de er. Hva får normale mennesker til å utføre de mest brutale drap? Derfor handler de psykologiske thrillerne mine ofte om hverdagssosiopatene. Hvor ligger motivet begravd, hva får vanlige folk til å begå forbrytelser, spør Swanson i et intervju om sin siste bok.

Karakterdrevne bøker

Fortellingene blir ofte helt annerledes enn han ser for seg når han planlegger handlingen, og hele tiden har han denne uroen i seg. Er dette til å tro på? Liker leserne karakterene mine, og hva med avslutningen av boken? Han tar ikke fem øre for å avsløre mye av handlingen på et tidlig tidspunkt. Det viktige er jo hvorfor morderen eller offeret gjør som de gjør? Derfor ser vi karakterer på nært hold, vi får vite hva de tenker og føler, bøkene hans er bare rett og slett eksemplarisk karakterdrevne. Og så velger Swanson heller å skru handlingen på plass underveis i skriveprosessen.

Alltid en bok for hånden

Peter Swanson er selv en bokorm. Innen krim er han selvsagt først og fremst begeistret for psykologiske thrillere. Forbildene er det ingenting å si på, som Stephen King, Agatha Christie og Donna Tart. Men han koser seg også gjerne med bøkene til A.A. Milne, forfatteren av de legendariske Ole Brumm-bøkene. Og Swanson har også sine favorittbøker fra de siste årene: Flink pike, Piken på toget. Og selvsagt yndlingsboken Rebecca av Daphne du Maurier, selv om den er fra en annen tid.

Enkelt språk – dype temaer

Swanson er en sann Norgesfan, og har blant annet besøkt Krimfestivalen i Oslo flere ganger. Han er en stigende stjerne på krimhimmelen, bøkene hans er allerede gitt ut i over tretti land. Hva er suksessformelen hans? spør mange. Svaret er vel at han kombinerer karakterer som er både familiære og fremmedartede med briljant handlingsstruktur. I de siste romanene har han også tilegnet seg en enkel stil i språket, som gjør det lett å lese bøkene selv om de kan ha dype, personlige temaer.

Krimlitteraturens paradoks

Noen forfattere kan kunsten å ta deg med på en tur du ikke vet om du fortsatt vil være med på. Helst vil du hoppe av vogna, men du gjør det ikke, du sitter på helt til du får svaret. Sagt på en litt annen måte: Når karakterene i boka blir utsatt for traumatiske påkjenninger, vil du helst se en annen vei. Men du leser likevel videre. Vi ser på Haisommer selv om vi har hjertet i halsen. Der har du Swanson i nøtteskallet. Og den populære forfatteren fra Somerville i Massachusetts er bare i starten av en lysende karriere.

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Utdrag
Hen forsøkte å holde god avstand, men Matthew kjørte langsomt. Var det i det hele tatt sannsynlig at han ville legge merke til at han ble forfulgt, så lenge han selv fulgte etter noen? Etter to mennesker, faktisk, for Hen hadde sett kvinnen sette seg inn i passasjersetet. Hun bestemte seg for å ta sjansen, og lo nesten høyt av det absurde ved situasjonen, at hun skygget naboen sin midt på natten. Men nå som det faktisk skjedde, var hun svært oppsatt på å få vite hva som foregikk. Hun begynte å spekulere, men stoppet seg selv og konsentrerte seg om kjøringen og Matthews baklykter. De tok av til en svingete sidevei som fortsatte gjennom skogsområder som var så mørke at frontlyktene til Hen nesten ikke klarte å bryte opp i alt det svarte. Hun begynte å bekymre seg for at veien – som hun ikke hadde fått med seg hva het – var for øde, og at Matthew likevel kom til å oppdage at han hadde noen bak seg. Hun begynte også å bekymre seg for at hun skulle kjøre seg vill. Telefonen hadde hun ikke tatt med seg, og det var flere år siden hun hadde kjørt noe sted uten å bruke GPS. Men samtidig var hun fast bestemt på å få vite hva Matthew skulle.
Etter flere krappe svinger rundet Hen en bakketopp, og et landskap med månebelyste gårdsbygninger på hver side av veien åpenbarte seg. Et kort øyeblikk kunne hun se baklysene til begge bilene foran seg. Hun saktnet farten. Et stykke lenger framme svingte den første bilen av fra hovedveien, og lyktene lyste opp noe som så ut som en øde parkeringsplass.
(…)
Selv om hun visste at det var tåpelig, åpnet hun bildøren og gikk ut i den kalde natten. Raskt lukket hun døren så kupélyset skrudde seg av. Et øyeblikk ble hun stående helt stille mens en sur vind blåste pysjamasen mot kroppen. Hun hørte en lyd og så et dyr bevege seg langsomt rundt hjørnet av det mørke ranchhuset. Uten å røre seg ble de stående og stirre på hverandre.

Til toppen

Om forfatter Peter Swanson

Peter Swanson debutroman Den tikkende kvinnen (Orig tittel: The Girl with a Clock for a Heart) fikk stor internasjonal oppmerksomhet da den kom i 2014. De som fortjener det (The Kind Worth Killing) kom året etter, og var første bok ut på norsk (2016). Alle disse vakre løgnene kom i 2019.

Swanson bor i Somerville i Massachusetts.

Til toppen