Den fremmede (Innbundet)

Forfatter:

Sissel Busk (Oversetter)

Fra drøm til katastrofe!
Advokat Adam Price lever ut den amerikanske drømmen. Sammen med sin kone Corrine og to herlige gutter er familieidyllen komplett i New Jersey. En kveld han venter på noen kolleger, kommer en fremmed bort og forteller at Corrine bærer på en hemmelighet.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 352
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Stranger
Oversatt av: Busk, Sissel
ISBN/EAN: 9788202490737
Kategori: Krim og spenning og Thriller
Omtale Den fremmede

Farlig tillit

Hva gjør du når en fremmed kommer bort til deg og forteller noe om din nærmeste som kan ødelegge deg og din familie for alltid?

Den fremmede ødela ikke livet til Adam Price sånn med det samme.

Allerede fra første setning skjønner du at dette blir en uforutsigbar reise. Den fremmede er et mareritt, der du og hovedpersonen Adam Price blir viklet inn i noe som først virker ubegripelig. Når Coben så spinner historien rundt en kjerne av troverdig logikk, er det bare å gi seg fullstendig over og nyte dramatikken.

Fra drøm til katastrofe
Advokat Adam Price lever et misunnelsesverdig liv i New Jersey. Med sin kjærlige kone Corinne og to sportsglade gutter er familieidyllen komplett. En kveld hvor Adam tar en pils med de andre fedrene på guttens baseballag, kommer en fremmed bort og forteller ham at Corinne bærer på en hemmelighet. Det som den mystiske mannen forteller høres vanvittig ut, men når Adam konfronterer Corinne, benekter hun det ikke. Hun sier hun kan forklare og ber Adam gi henne litt tid – før hun plutselig forsvinner sporløst. Adam starter sin egen etterforskning og forstår at han er involvert i noe langt mer alvorlig enn han først trodde.

Grufulle familiesannheter
Adam er ikke den eneste som blir oppsøkt av Den fremmede. Du får møte flere ofre, som alle får blottstilt grufulle familiesannheter uten at du skjønner hvorfor eller hvordan det er mulig. Men alt har en forklaring, og midt i marerittet står Adam Price, som på tross av det han vet, gjør hva som helst for å finne Corinne. I tillegg til å være en nervepirrende thriller er Den fremmede også historien om ekte kjærlighet mellom mann og kone – og hva den kan tåle.

Krim av prima klasse
Harlan Coben tar deg med til miljøer du helst ikke vil vite om. Lar deg møte personer du absolutt ikke vil komme ut for. Hvem er denne fremmede, som deler sine uhyggelige hemmeligheter? Hvorfor gjør han det? Og hvordan?

Kunne det skjedd deg?

Harlan Coben innfrir som vanlig, han er en sann mester til å lage thrillere på tilsynelatende enkle premisser. Belag deg på å forlate virkeligheten noen dager. I Den fremmede nagler han deg fast til boken fra første til siste setning.

Til toppen

Dette helstøpte marerittet av en bok er blant Cobens mest slagkraftige.
KIRKUS, Starred Review

Andre utgaver

Den fremmede
Bokmål Ebok 2016
Den fremmede
Bokmål Lydbok-CD 2016
Den fremmede
Bokmål Lydbok MP3-CD 2016
Den fremmede
Bokmål Nedlastbar lydbok 2016
Den fremmede
Bokmål Heftet 2016

Flere bøker av Harlan Coben:

Anmeldelser Den fremmede

Dette helstøpte marerittet av en bok er blant Cobens mest slagkraftige.
KIRKUS, Starred Review

Til toppen

Intervju

De beste fortellingene starter i virkeligheten

«I Den fremmede har jeg ikke funnet på at det finnes nettsider som hjelper kvinner med å late som de er gravide. Nettsidene finnes. Og misbrukes.»

Harlan Coben vet ikke hva han skulle gjort hvis han ikke hadde vært forfatter. Han har ingen andre ferdigheter, ifølge ham selv. Er både rotete, glemsom og distré. Derfor skriver han, det er en slags desperasjon i livet, han vet ikke om han kunne hatt en ”normal” jobb. Å skrive er alt han kan, sier han. Men gjett om han kan!

Hva ville skje hvis …
– Nesten alle mine ideer kommer fra noe som hender i min hverdag. Jeg ser en situasjon, og tenker: Hva ville skjedd dersom … og så begynner fantasien å spinne. IDen fremmede har jeg ikke funnet på at det finnes nettsider som hjelper kvinner med å late som de er gravide. Nettsidene finnes. Og misbrukes. Fantasien tok meg et steg videre, og jeg tenkte: Hva hvis en mann gifter seg med en såkalt gravid kvinne, og senere finner ut at hun bare simulerte graviditeten?

Kriser i normale liv
Coben skriver om vanlige mennesker som befinner seg i ekstraordinære situasjoner fordi livet har forandret seg i løpet av noen dramatiske minutter. Han får leseren til å identifisere seg med karakterene, det blir helt umulig å forlate dem. Den fremmede er et klassisk eksempel. Leseren får følelsen av å være i Adams sko, og forstår hva han tenker og føler.

Motiverende trussel
– Jeg elsker å sitte foran tastaturet. For meg er livet som forfatter det optimale, og jeg ser ingen ulemper ved det. Det eneste må eventuelt være reisingen når det lanseres. Så er det også sånn at det å skrive ikke blir enklere med årene, du lever alltid med usikkerheten, tanken om å ikke klare det du nettopp har levert enda en gang. Den stemmen prøver alltid å gjøre meg bekymret når jobben med en roman er over, men livet har lært meg at dette er en normal del av livet som forfatter. Coben er ydmyk på tross av den enorme salgssuksessen, og noe av det han setter mest pris på er å leve et normalt liv med sin kone og fire barn i New Jersey.

Få historien til å gripe
– Familien er det viktigste, og derfor handler også bøkene mine om historier og hendelser som har med familie og foreldre å gjøre. Det dreier seg om å få pulsen til å øke, men vel så viktig er det å treffe midt i hjertet. Når leseren bryr seg om hva som skjer med karakterene, har jeg gjort jobben som forfatter, sier Coben.

Uforutsigbare intriger
Master of the Hook kaller amerikanerne ham. Han innrømmer da også at det dreier seg om å få leseren hektet. Men ikke bare. Når han begynner vet han hva han skal starte med og hvordan det skal slutte – men ikke så mye om det i midten. – Jeg sammenlikner ofte skrivingen med en tur fra der jeg bor, New Jersey, til California. Jeg kunne tatt Route 80 direkte, men det er mulig å dra via Suez-kanalen og stoppe i Tokio. Uansett lander jeg til slutt i California, avslutter forfatteren som med dette har sett den åttende av sine romaner fyke inn på bestselgerlisten til New York Times.

Til toppen