Seks år (Innbundet)

Forfatter:

Sissel Busk (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 320
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Six Years
Oversatt av: Busk, Sissel
ISBN/EAN: 9788202422509
Kategori: Krim og spenning og Thriller
Omtale Seks år

Seks år er thrillermagi på sitt beste!

Allerede i første setning får du den gode Coben-følelsen. Det perfekte anslaget, som gjør at du i løpet av få sekunder er hekta. En følelse som sitter i deg helt til alt er over.

Jeg satt på bakerste kirkebenk og så at den eneste kvinnen jeg noen gang kom til å elske giftet seg med en annen mann.

Jeg trekker pusten når Harlan Coben begynner på denne måten. Kjenner at jeg er i universet umiddelbart. I løpet av én setning! Til og med når jeg leser den etter at romanen er lest, kommer gåsehuden. Det er bare å bøye seg i støvet. Harlan Coben leverer nok en hjemmeseier med sin triller Seks år. Enhver lansering av en ny Coben-bok er verdt å feire, og hans 25. roman, som i lang tid har herjet på bestselgerlistene i USA, er intet unntak.

Enken er ikke Natalie
Seks år har gått siden Jake Fisher satt i kirken og så Natalie, sitt livs kjærlighet, gifte seg med en annen mann. I like mange år har Jake holdt løftet han ga henne: Å la henne være i fred og ikke på noen måte ta kontakt. Men selv om han har klart å vie seg til karreieren som lærer på college er hjertet hans like knust. Når han tilfeldigvis kommer over dødsannonsen til Natalies ektemann, Todd, går han i begravelsen, og får et glimt av Todds kone. Det er ikke Natalie, og det viser seg at enken har vært gift med Todd i mer enn ti år ...

Alt Jake trodde han visste om den beste tiden av sitt liv, snus dermed opp ned. Etter hvert som Jake leter etter sannheten, begynner hans perfekte bilde av Natalie å rakne, og han skal komme til å sette sitt eget liv i fare.

Jakes leting etter sannheten
Letingen etter Natalie bringer ham til miljøer han ikke visste fantes. De vennene de hadde for seks år siden husker henne ikke, og vet ingenting om hvor hun befinner seg. Men han gir seg ikke, og fortsetter letingen alene. Han utsetter seg selv for de mest dramatiske hendelser i jakten på sannheten, blir gang på gang advart mot å fortsette, men kraften i tapt kjærlighet og dens hemmeligheter er uimotståelig.

Thrillermagi  på sitt beste
Som vanlig utsetter Harlan Coben deg for den ene vrien og vendepunktet etter det andre. Få, om noen, kan det faget bedre enn Coben. I det ene øyeblikket har du full oversikt, i det neste får du hakeslepp. Og når kapitlet avsluttes, har du alltid en cliffhanger å klamre deg til uten å vite hvor du skal. Thrillermagi handler ikke bare om å strø ut nøkler, men også om å nøste avleggerne elegant opp og gjenopprette balansen. Også her har Coben full kontroll, og det er bare én av flere grunner til at Seks år er en pageturner av et mesterverk.

Av Bernt Roald Nilsen  

Til toppen

Andre utgaver

Seks år
Bokmål Ebok 2014
Seks år
Bokmål Nedlastbar lydbok 2014
Seks år
Bokmål Heftet 2015

Flere bøker av Harlan Coben:

Utdrag

"Hvorfor kom du?"
   "Jeg måtte fortelle deg at jeg elsker deg," sa jeg. "Jeg trengte å si at jeg alltid kommer til å elske deg."
   "Det er forbi, Jake. Du må gå videre. Du kommer til å klare deg fint."
   Jeg så ingenting.
   "Jake?"
   "Hva er det?"
   Hun la hodet litt på skakke. Hun visste hva den bevegelsen gjorde med meg. "Lov meg at du vil la oss være i fred."
   Jeg bare sto der.
   "Lov meg at du ikke vil følge etter oss, ringe eller sende e-post."
   Smerten i brystet vokste. Den ble til noe skarpt og tungt.
   Hun slapp meg ikke med øynene.
   "Ja vel," sa jeg. "Jeg lover det."
   Uten et ord mer gikk Natalie sin vei, tilbake til framsiden av kapellet og mannen hun nettopp hadde giftet seg med. Jeg ble stående et øyeblikk, prøvde å få igjen pusten. Jeg prøvde å bli sint, prøvde å ta det lettvint, prøvde å riste det av meg og si at det var hun som tapte på dette. Jeg prøvde alt dette, og jeg prøvde til og med å oppføre meg voksent, men jeg visste likevel at alt sammen bare var en utsettelsesteknikk slik at jeg ikke skulle behøve å se i øynene at jeg ville lide av hjertesorg til evig tid.
   Jeg oppholdt meg bak kapellet helt til jeg regnet med at alle hadde gått. Da gikk jeg rundt til den andre siden. Presten med det glattbarberte hodet sto utenfor på trappen. Det samme gjorde Julie, søsteren til Natalie. Hun la en hånd på armen min. "Går det bra med deg?"
   "Helt fint," svarte jeg.
   Presten smilte til meg. "Nydelig dag for et bryllup, ikke sant?"
   Jeg blunket mot sollyset. "Jeg går ut fra det," sa jeg, og så gikk jeg min vei.
   Jeg var innstilt på å gjøre som Natalie ba meg om. Jeg skulle la henne være i fred. Jeg skulle tenke på henne hver dag, men aldri ringe eller ta kontakt eller søke henne opp på nettet. Jeg holdt løftet mitt.
   I seks år.

Til toppen

Om forfatter Harlan Coben

Harlan Cobens bestselgergaranti

Han har solgt over 50 millioner bøker på 40 språk. Og er elsket av trofaste fans over hele verden. Denne gangen har han overgått seg selv!

Da Seks år ble lansert i USA i fjor, ble det en umiddelbar suksess. Rett inn på topp på New York Times bestselgerliste. Nå skal den romantiske thrilleren filmatiseres. Harlan Coben har skrevet 25 romaner på 23 år, og mange av dem har seilt rett inn på bestselgerlistene. Men bare én av de 25 er filmatisert. Det var en fransk versjon av Tell No One, og filmen ble en braksuksess.

Skal bli film
Men Coben er fortsatt skeptisk til Hollywood som han omtaler som et vanskelig dyr, og som romanforfatter er det best å holde armlengdes avstand til det. Men når Paramount Pictures nå skal lage film av Seks år, gjør han et svært så sjeldent unntak. Og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor nettopp dette manuset vil egne seg godt for film. I tillegg til å være det amerikanerne kaller "en romantisk thriller", har boken i seg flere actionscener som kan egne seg godt på lerretet. Hugh Jackman har allerede signert for hovedrollen. Kanskje ligger hovedgrunnen til Cobens enorme suksess i at bøkene hans har en unik kobinasjon av krim og dagligliv. Han får leserne til å kjenne seg igjen og bli rørt. "Hvis boken min ikke rører deg, har jeg ikke gjort jobben min," sier han selv. Til daglig lever han et stille og rolig familieliv, og forteller at han ikke kan skryte på seg et dramatisk kjærlighetsliv med sin kone Ann Armstrong-Coben, som selv er forfatter.

En helt vanlig dag på jobben
En typisk Cobensk dag starter med å få de fire barna av gårde til skolen. Et av dem må kjøres, og etter å ha levert klokken åtte gjemmer han seg bort på en Starbucks i nærheten. Vanligvis skriver han fra åtte til tolv. Av og til et par timer på kvelden, men morgentimene er de beste, understreker han. Han kan skrive overalt, og forteller at han blant annet skriver på T-banen i New York, og selvsagt når han er på reise. Han har kort og godt ingen faste rutiner for hvor han skriver, men er mer opptatt av hva.

Til toppen