En himmel av brev (Innbundet)

Forfatter:

Tiril Broch Aakre (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 336
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Garden of Letters
Oversatt av: Aakre, Tiril Broch
ISBN/EAN: 9788202442101
Kategori: Romaner
Omtale En himmel av brev

Rett inn i hjertet ditt

Noen kjærlighetsromaner flyter forbi. Andre setter seg fast i deg. En himmel av brev er besettende. Kryper rett inn i hjertet ditt. Og blir der.

Boken starter med at Elodie Bertolotti går i land i Portofino høsten 1943. Hun er på flukt, og når en tysk soldat ber om å få se identitetspapirene, reddes hun av byens landsbylege, Angelo, som hevder å kjenne henne. Ifølge Alyson Richman er innledningen inspirert av en virkelig hendelse, og som leser er du fanget fra første side. Hva er historien til kvinnen som trenger beskyttelse? Og hvorfor er Angelo villig til å risikere sitt eget liv for å hjelpe en ukjent, livredd sjel?

Musikk og bøker

Elodie er et musikalsk geni. Oppveksten i Verona har handlet om kjærlighet til celloen hennes, hun husker hver eneste notelinje og smelter sammen med celloen når hun spiller. Livet er bekymringsløst inntil nazistene en dag inntar byen. Faren, en musikkprofessor, blir skamslått av nazistene, og Elodie engasjerer seg for fullt i motstandsbevegelsen. Der møter hun bokhandleren Luca, som bruker bøkene sine som våpen. I det vakkert skildrede forholdet mellom Elodie og Luca forteller Richman hvordan bøker og musikk kan brukes som midler når troen på det du gjør er sterk nok.

En himmel av magi

Angelo fra åpningsscenen i havnen i Portofino ble sendt som soldat og lege til Etiopia da Mussolini ønsket å erobre landet. Hans kjærlighetshistorie er vond og vakker. Da han ble utkalt var han nygift med Dalia, og de ventet deres første barn. Kjærligheten holdes ved like ved å skrive. Dette er en aldeles utsøkt kjærlighetshistorie om tro og håp, tap og tragedie, styrke og sårbarhet. Alt sammen under en magisk himmel av håndskrevne brev, skrevet av karakterer du tror på, og som angår deg. 

Elegant bruk av fakta

En himmel av brev er også en roman om å overleve. Å gå videre selv når du har tapt det kjæreste du har. Selv når krigen tar dine nærmeste. Alyson Richman bruker krigen som et brutalt bakteppe, uten å male innholdet inn i blod og vold. Sånn sett blir denne romanen mer enn bare en fortelling. Det er også en skarp, intens historietime om hva som skjedde i Italia da Mussolini i allianse med Hitler terroriserte det italienske folket. Måten Richman vever Elodies cellokoding inn i krigens terror er bare helt genial, her glir informasjon og kunnskap elegant inn i fiksjonens verden.

Hyllest til kjærligheten

Det rike språket gjør at du ser det italienske landskapet for deg, du kjenner lukten av de gamle bøkene i bokhandelen til Luca, du lar deg forføre av cellokonsertene til Elodie, du føler rett og slett at de sterke, sårbare karakterene er dine venner. En himmel av brev er en nærgående fortelling, som fortjener å bli tatt på alvor. Hvorfor? Jo, fordi dette til syvende og sist er en praktfull hyllest til den kjærligheten som oppstår når to sønderknuste hjerter finner tilbake til den drømmen de trodde var tapt for alltid.

Til toppen

Andre utgaver

En himmel av brev
Bokmål Ebok 2015
En himmel av brev
Bokmål Heftet 2015
Anmeldelser En himmel av brev

«… uforglemmelig og kraftfull.»
RT Book Reviews

«En briljant roman som jeg vil huske i flere år framover.»
Kristina McMorris, forfatter

«Alyson Richman har skrevet en svært gripende roman, der hun levendegjør historien og skildrer det sårbare håpet.»
- Jessica Brockmole, forfatter av Brevene fra øya

«De som likte Hele livet på en dag vil igjen sette pris på Richmans evne til å fortelle en enestående historie om mennesker som er uforglemmelige og realistiske.»
Pam Jenoff, forfatter

«Forfatteren av Hele livet på en dag vender tilbake til andre verdenskrig og gir oss en ny vakkert gjengitt og hjerteskjærende historie om mot i krigstid; lyrisk og vakker i sin enkelhet. Det er en ro over Richmans fortellemåte som er uforglemmelig og kraftfull, og som gjør at fortellingen er vanskelig å glemme.»
- RT Book Reviews

«Denne romanen tok meg med storm omtrent fra aller første side, jeg hadde ikke lest mange sidene før jeg var så inne i fortellingen at det omtrent var plett umulig å legge fra seg boken før den var lest ferdig. Romanen er veldig godt skrevet og det er et godt driv hele veien.»
- Beathes bokhylle

Til toppen

Intervju

Skriver om virkelige mennesker

Da Alyson Richman fylte 25 år, la hun en plan. I løpet av de neste fem årene skulle hun gifte seg, få unger og skrive en roman. Ikke nødvendigvis i den rekkefølgen...

Nå har hun skrevet fem romaner, hvorav En himmel av brev er den siste. Bøkene har fått en fantastisk mottakelse nasjonalt og internasjonalt, og er oversatt til 18 språk. Hele livet på en dag, som ble utgitt i 2012, var hennes definitive gjennombrudd. Romanen skal filmatiseres.

Nesten normalt forstadsliv

Richman vokste opp på Long Island, og allerede i tenårene skrev hun lange historier. Læreren hennes at hun hadde et sjeldent skrivetalent, og ifølge Richman var det han som sådde skrivefrøet som har vokst seg til en verdensberømt forfatter. Senere ble det flere år på prestisjefylte høyskoler, og nå bor hun med ektemann og barn i Huntington Bay, Long Island, New York. Her lever hun et helt normalt forstadsliv, som hun selv sier. Bortsett fra fem timer om formiddagen …

Overgitt til skriveprosessen

– Når barna er levert på skolen klokken 9, går jeg inn i en verden der jeg ikke er mor. Jeg skriver når barna er på skolen. Sitter i et lite rom hjemme med PC uten internett. Når jeg skriver, kan jeg ikke ha noe som forstyrrer meg. Da overgir jeg meg fullstendig til skriveprosessen. Og jeg begynner aldri å skrive uten å vite hvordan boken skal begynne og slutte. D må mye research og strukturarbeid til før jeg begynner, sier Alyson Richman.

Hjerteskjærende autentisk

Hun mener bestemt at ekteskap og fødsler har gjort henne til en bedre forfatter. Hun føler en annen skrivekraft enn før, kjenner seg nærmere det virkelige livet, og kanskje er det denne kraften som har sørget for at Hele livet på en dag ble beskrevet som hjerteskjærende autentisk. Hovedkarakterene i boken opplever grusomme lidelser og terror i hendene på nazistene, men det forhindrer dem ikke fra å oppleve den store kjærligheten, ekteskap og så graviditet. Handlingen foregår i Praha under andre verdenskrig.

Essensen av Richman

Hun har brukt kunst aktivt i flere av romanene, men i En himmel av brev er det musikken, spesielt den som er skrevet for cello, som er toneangivende. Som i alle romanene hennes er flere av bifigurene basert på historiske personer, og slik er det også med musikken. På imponerende vis er Richmans romaner også underholdende lærebøker, enten det dreier seg om musikkens forførende evne i cellokonserter eller den italienske motstandsbevegelsens heltemot under krigen. Når dette mikses med en stoisk ro over fortellerstemmen, har du essensen av Alyson Richman.

Neste bok lagt til Paris

Hun er i full gang med neste bok med arbeidstittel The Painted Dove, som vil bli lansert til høsten neste år. Den handler om den franske kurtisanen Marthe de Florian i Paris, og mysteriet om leiligheten hennes som har stått urørt og låst i sytti år.

Til toppen

Utdrag

Krigens mørke kommer krypende i verden der ute. Hun fornemmer det som en skygge straks hun kommer ut av et klasserom eller ut av døren hjemme. Kvinnene i matkø på butikken, med knugende hender rundt rasjoneringskortene; de streikende fabrikkarbeiderne som demonstrerer i gatene. Det fascistiske politiet som kjører forbi på motorsykler med sine sorte, flagrende skjorter. Frykten finnes ikke i en enkelt tone, men i en komplisert konsert av toner som Elodie ikke klarer å tyde.

Hun blir tatt ut til å spille i en strykekvartett med tre andre studenter, deriblant Lena, en bratsjist. De fleste jentene på Liceo Musicale spiller piano eller fløyte. Men Elodie og Lena er blant de få jentene som spiller strengeinstrumenter.
De to jentene er rake motsetninger. Elodie, med sitt kullsvarte hår, den senete kroppen og de grønne øynene. Venninnen Lena ser mer tysk ut. Kroppen hennes er myk og feminin. Hun har lyst hår og runde, blå øyne. Og det er noe sensuelt over måten hun spiller bratsj på også.

De blir raskt venner, og de lærer seg å utfylle hverandres spillestil. Latteren sitter løsere hos Lena, og hun ber med seg Elodie ut på kafé for å drikke espresso etter skoletid. Hun deler ikke Elodies gode hukommelse. Lena og de to guttene i kvartetten må følge notene når de spiller. Men guttene i klassen blir stadig vekk distrahert av Lenas vakre utseende.
«Franco prøvde å se ned i blusen din da vi øvde i dag,» erter Elodie. «Det er nærmest et lite mirakel at han ikke falt helt ut av det …»
«Han er så udugelig,» snøfter Lena. «Han hadde ikke klart å åpne bh-en min om han så hadde tre hender.»
Elodie er imponert over hvor kjapp i replikken venninnen er. Det står i kontrast til Lenas engleaktige utseende og den dydige fasaden hun setter opp når hun går gjennom korridorene.

Lena stiller seg også svært kritisk til Mussolinis samarbeid med tyskerne. «De svina,» kaller hun tyskerne. «Usle krek fra rennesteinen. Bare vent og se … hvis vi ikke er på vakt kommer de til å valse inn i landet vårt og ta over makten, akkurat som i Tsjekkoslovakia.»
Elodie kjenner at folk ser på dem når venninnen buser ut med meningene sine.
«Du burde ikke snakke så høyt …» hvisker hun. «Vi kommer til å bli innkalt til politiet hvis du fortsetter å snakke sånn.»
«Hva er du redd for? Politiet ser ikke på oss som noen trussel. Du er bare en jente med en cello på gaten. De er så dumme at de ikke legger merke til oss engang.»
Elodie ser seg omkring. Lena har rett. Kvinner med barnevogn og noen menn som er på vei til postkontoret strener over piazzaen. De er bare to unge jenter med hvert sitt instrument, og de går i ett med mengden. Det er ingen som legger merke til dem.

Til toppen