Hele livet på en dag (Innbundet)

Forfatter:

Børge Lund (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 304
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Lost Wife
Oversatt av: Lund, Børge
ISBN/EAN: 9788202388843
Kategori: Romaner
Omtale Hele livet på en dag

Praha 1930-tallet: Kunststudenten Lenka og medisinerstudenten Josef møtes og forelsker seg. De vandrer lykkelige gjennom byens vakre gater, og aner ingenting om det som snart skal komme til å skje. Men i bakgrunnen lurer krigen, og snart er nazistene på vei inn i byen. Lenka og Josef er jøder, og i tumultene rundt invasjonen kommer de bort fra hverandre. Det siste de rakk å gjøre, var å gifte seg.

Misforståelser gjør at begge tror at den andre er død. Josef greier å komme seg til USA, der han ender opp som en anerkjent fødselslege. Lenka havner i gettoen Terezin (Theresienstadt), der hun bruker sitt kunstneriske talent for å forsøke å bekjempe nazistene. Til slutt blir hun sendt til Auschwitz sammen med resten av familien.

New York 2000: I et selskap treffer Josef en kvinne han er sikker på han har sett før. Han blir sittende og se på henne en lang stund, før han ber om å få se på armen hennes. Hun bretter opp ermet, og på underarmen er det tatovert inn seks sifre; fangenummeret fra Auschwitz. Han ser på henne og sier: «Lenka, det er meg. Josef. Ektemannen din.»

Fra det sorgløse livet i Praha før krigen, til grusomhetene i nazistenes Europa, utforsker denne romanen kjærlighetens kraft, minnenes makt og menneskets evne til å overleve.

Til toppen

Andre utgaver

Hele livet på en dag
Bokmål Ebok 2013
Hele livet på en dag
Bokmål Heftet 2014
Hele livet på en dag
Innbundet 2015
Hele livet på en dag
Bokmål Heftet 2017
Anmeldelser av Hele livet på en dag

«Les den hvis du vil ha en altoppslukende bok med en sterkt bevegende kjærlighetshistorie satt mot historiske kulisser.»
Bokelskerinnen

«Også i denne romanen henter Richman inspirasjon fra kunsten, og hun levendegjør den spennende historien ved å bruke uttrykksfulle detaljer. Hennes sterke skildringer av holocausts grusomheter gir enorm styrke til Lenkas erfaringer, og gjør hennes gjenforening med Josef desto mer smertefull.»
Publisher’s Weekly

«Tragedie og håp, kjærlighet og tap og evnen til å holde ut blir her utforsket gjennom Richmans grasiøse skrivestil og sterke karakterer.»
Booklist

«Denne vakre, hjerteskjærende og gripende romanen utforsker den første kjærlighetens kraft og menneskets overlevelsesevne.»
Life & Living

Til toppen